Avrupa Süper Ligi mi Kuruluyor?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Hukuk Manşet Avrupa Süper Ligi mi Kuruluyor?

Avrupa Süper Ligi mi Kuruluyor?

235436467

Alican ÖZCAN/Skor-  26 Ekim 2020 Avrupa Süper Ligi’ projesi yeniden hortladı! Şampiyonlar Ligi’nin sonu mu geliyor?

 

İngiltere'de "Büyük Resim Projesi" planını ortaya atarak İngiliz futbolundaki dengeleri değiştirmeyi hedefleyen ancak başaramayan Liverpool ve Manchester United'ın ABD'li milyarderleri, bu kez yıllardır konuşulan ancak gerçekleşmeyen 18 takımlı "Avrupa Süper Ligi" planı ile Avrupa'yı karıştırdı. FIFA'nın desteklediği, UEFA'nın şiddetle karşı çıktığı plan, futbolda tüm dengeleri değiştirecek...

 

Dünya futbolunda yaklaşık 30 yıldır tartışmalara neden olan ve son yıllarda iyiden iyiye ayak sesleri duyulan “Avrupa Süper Ligi” planı yeniden gündemde. 2018 yılında Alman gazetesi Der Spiegel’in ortaya çıkardığı belgelerde, Avrupa’nın en güçlü 16 takımının bir araya gelerek Şampiyonlar Ligi’nin yerine yeni bir lig oluşturmayı planladığı iddia edilmişti.

 

22 Ekim 2018 gecesi, Real Madrid Başkanı Florentino Perez’e giden e-postada 13 sayfalık bir belge; belgede ise, Avrupa Süper Ligi’ni kuracak takımların imzası için gönderilen ön protokol bulunuyordu.

 

Kurucu takımlar:
Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Paris Saint Germain, Juventus, Milan ve Bayern Münih.
 
Davet edilen takımlar:
Atletico Madrid, Roma, Borussia Dortmund, Tottenham ve Marsilya
 

Belgeye göre bu kulüpler daveti kabul etmişti ancak o günden beri konuyla ilgili hiçbir gelişme yaşanmamıştı.

 

Salı günü Sky Sports’un verdiği haberde ise; Liverpool ve Manchester United’ın bu planı yeniden devreye sokmak için İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya’daki kulüplerle temasta olduğu belirtildi. Hatta Wall Street bankası JP Morgan’ın bu proje için 6 milyar dolarlık bir finansman paketi hazırladığı, FIFA’nın da bu öneriye destek verdiği öne sürüldü. Ancak UEFA ayak diretiyor…

Geçtiğimiz günlerde, yine Liverpool ve Manchester United önderliğinde İngiliz futbolunu yeniden dizayn etme planı olan ‘Büyük Resim Projesi‘nin reddedilmesinin ardından bu teklif de büyük bir muhalefetle karşı karşıya. İki kulüp, Premier Lig’de “altı büyük” olarak lanse edilen Manchester City, Arsenal, Manchester City, Tottenham, Liverpool ve Manchester United’a büyük imtiyazlar tanıyan bir projeyi kamuoyu gündemine getirmiş ancak, İngiltere’de kaosa neden olan bu plan Premier Lig yönetimi tarafından reddedilmişti.

 

Yaklaşık bir yıl önce Financial Times ve New York Times, Real Madrid Başkanı Florentino Perez’in, UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’in “çılgın bir plan” olarak tanımladığı iki aşamalı bir dünya futbol ligi önerdiğini söylemişti. Anlayacağınız, Avrupa futbolunun söz sahibi kulüpleri, özellikle pandemi süreciyle iyice boşalan kasalarını doldurmak için yeni çözümler arıyor.

 

Çünkü böyle bir ligin kurulması, Avrupa devlerinin UEFA’dan koparak yapılacak maçların yayın haklarından ve sponsorluk anlaşmalarından elde edecekleri bütün parayı kendilerine aktarmaları anlamını taşıyor.

 

Peki, Avrupa Süper Ligi’ni kimler destekliyor?

Şampiyonlar Ligi’ne rakip olarak ortaya atılan lig formatında neler var?

Şampiyonlar Ligi’nin sonu mu geliyor?

Luis Figo
 
“Bu Avrupa Süper Ligi hakkında okuduğum şeyler, bildiğimiz futbolu yok edecek. Her şey açgözlülük ve oyunu birkaç elit kulübün ele geçirerek taraftarların sevdiği diğer kulüpleri ve ligleri yok etmekle ilgili. Futbol birleşmeli ve herkes buna karşı çıkmalı.”
 

AVRUPA SÜPER LİGİ’NE KİMLER DAHİL?

 

2022’de devreye girmesi planlanan lig için İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya’da birçok kulübün kurucu üye olma konusunda görüşmelere katıldığı biliniyor. Tartışmalı “Büyük Resim Projesi” önerisi nedeniyle son günlerin eleştirilen kulüpleri Liverpool, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Manchester City ve Tottenham Premier Lig kulüplerinin birliğini oluşturuyor ve en az 5 tanesi projeye dahil olabilir. İspanya’dan Barcelona, Real Madrid ve Atletico Madrid, Almanya’dan Bayern Münih, İtalya’dan Juventus ve Fransa’dan Paris Saint Germain’in yeni lige aday kulüpler arasında yer aldığı iddialar arasında.

 

FORMAT NASIL OLACAK?

 

İlk plana göre, kurucu kulüpler 20 yıl boyunca yeni ligde sürekli olarak yer alma hakkına sahip olacak, bu da her sezon en fazla 6 takımın katılabileceği anlamına geliyor. Kurucu olmayan üye kulüplerin her sezon sonunda kendi liglerindeki pozisyonlarına bağlı olarak ligin bir parçası olabileceği öngörülüyor. İlk bakışta, Avrupa Süper Ligi, kıtadaki en büyük kulüplerin daha istikrarlı şekilde rekabet etmesini sağlamayı planlıyor.

 

İlk önerilere göre, iki farklı bölüme ayrılacak olan Avrupa Süper Ligi, lig ve eleme aşamasına sahip olacak. 18 kulübün dahil olduğu lig, normal sezon takviminde hafta ortasında oynanacak iç saha ve deplasman maçlarıyla birlikte 34 haftayı aşkın bir fikstüre sahip olacak. Lig tamamlandığında, en üst sıralarda yer alan takımlar, Avrupa Süper Ligi’ni kazananı belirleyecek eleme aşamasında yarışacak.

 

Ancak turnuvayı kazanacak takımın yüz milyonlarca pound para ödülü alacağı, buna yakın bir rakamın da katılımcı ekiplere ödeneceği iddialar arasında. Lige katılacak takımların detaylarının Ekim ayında açıklanabileceği ama planların henüz somut olmadığı belirtiliyor.

 

Futbol Taraftarları Derneği Başkanı Kevin Miles:
“Manchester United ve Liverpool’un, bir Avrupa Süper Ligi oluşturmak için giriştiği entrikalara ilişkin haberler, milyarder sahiplerinin Büyük Resim Projesi ile İngiliz futbolunu önemsedikleri iddialarını boşa düşürüyor. Gerçekten kendi açgözlülüğü dışında herhangi bir şey düşünmüyorlar. Bu milyarder kulüp sahipleri kontrolden çıktı. Sevdiğimiz oyunu korumak için artık kararlı eylemlere ihtiyaç var.”
 

ŞAMPİYONLAR LİGİ’NİN SONU MU GELİYOR?

UEFA ise, bu plana şiddetle karşı çıkıyor ve böyle bir formatlı turnuvanın pazarlık parçası olmadığını söylüyor. Avrupa futbolunun yönetim organı ve Şampiyonlar Ligi organizatörü UEFA, Salı günü yaptığı açıklamada, Avrupa Süper Ligi’ne rekabeti kaçınılmaz olarak sıkıcı hale getireceği için karşı çıkıyor. Şampiyonlar Ligi’ndeki takım sayısını 32’den 36’ya çıkartmayı planlayan UEFA, mevcut yapının 2023-24 sezonundan sonra yenileneceği söylese de, henüz bir adım atılmadı. Bununla birlikte, olası bir Avrupa Süper Ligi planının gerçeğe dönüşmesi, UEFA’nın 1992’de başlattığı Şampiyonlar Ligi’nin geleceğini tehlikeye atacağı kesin.

 

BU PLAN YASAL OLARAK ENGELLENEBİLİR Mİ?

Eğer Avrupa Süper Ligi planlandığı gibi 2022 yılında devreye girecekse, üstesinden gelinmesi gereken birçok sorunla karşılaşılacak. UEFA’nın, Şampiyonlar Ligi için 2024’e kadar yürürlükte olan bir formatı ve TV sözleşmeleri bulunuyor. Sponsorlar dahil birçok şirket, Avrupa’nın en iyi kulüplerinin bulunduğu Şampiyonlar Ligi’nin yayın hakları için büyük paralar ödedi. Şimdi bu takımların kendi kurdukları ligde oynayıp Şampiyonlar Ligi’ni reddetmesi büyük bir karmaşa yaratacak.

 

Ayrıca Avrupa Süper Ligi’nin gerçekleşmesi, yerel liglerde sıralamaların da öneminin değişmesine neden olacak. Avrupa’ya katılım, ligi hangi sırada bitirdiklerine bakılmaksızın sadece bazı kulüplere garanti edilecekse, rekabet ne olacak?

 

Bu durumda kesinlikle yasal sorunlar yaşanacağı çok açık.

 

La Liga Başkanı Javier Tebas:
“Bu fikrin sahipleri -eğer gerçekten varlarsa, çünkü savunan kimse yok- sadece Avrupa ve dünya futbolunun organizasyonu ve genelekleri hakkında cahil değil, aynı zamanda görsel-işitsel haklar piyasaları hakkında da ciddi bir cehalete sahip. Bu tür bir proje, organizatörlerin kendilerine ve eğer varsa, onu finanse eden kuruluşlara ciddi ekonomik zarar anlamına gelecektir. Çünkü asla resmi değil. Bu ‘yeraltı’ projeleri yalnızca sabahın beşinde bir barda taslak halinde hazırlandıklarında güzel görünüyor.”{jcomments on}
https://skor.sozcu.com.tr/2020/10/22/avrupa-super-ligi-projesi-yeniden-hortladi-sampiyonlar-liginin-sonu-mu-geliyor-1537142/
                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  12270  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43415302

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.