Gökhan Sezer- 31 Aralık 2011 Söyleşi- Futbol Ekonomisti Tuğrul Akşar, 24 Aralık 2011, Cumartesi günü BURSİAD'ın (Bursasporlu Sanayici ve İş Adamları Derneği) düzenlediği "Türkiye'de futbol gerçeği ve Bursaspor" konulu panel kapsamında Bursa'ya geldi ve konuşmacı olarak yer aldığı bu panelde 'Endüstriyel futbol' temalı bir konuşma yaptı.
Çok yararlı olduğunu düşündüğümüz bu konuşmanın detaylarını ve yarım saate sığmayanları bir söyleşiyle sizler için kendisinden bir kez daha aldık.
-Öncelikle merhabalar Tuğrul Bey. Kısaca sizden kendinizi anlatmanızı istesek? Tanımayanlar için; Tuğrul Akşar kimdir?
1962 Niğde doğumluyum. İlk, orta ve Lise öğrenimimi Niğde’de tamamladım. 1987-88 öğrenim yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi işletme bölümümden mezun oldum . Aynı üniversitenin İşletme Anabilim dalında, yüksek lisans yaptım. 1989 yılından bu yana ülkemizin önde gelen bankalarından birisinde yönetici olarak çalışmaktayım.
2000 Yılından bu yana Futbolun görünmeyen yüzü Ekonomisi, Finansı, Yönetimi ve felsefesi üzerine çalışmalar yapıyor, makaleler yazıyorum. Bu konuda yaptığımız çalışmalar sonucunda 2005 Yılında konusunda ilk olan bir kitabı, Endüstriyel Futbol’u yayınladım. Arkasından Futbolun ekonomisine ilişkin Doç.Dr.Kutlu Merih ile birlikte 2006 Yılında Futbol Ekonomisi; 2008 yılında da Futbol Yönetimi isimli kitaplarımızı yayınladık.
Doç. Dr. Kutlu Merih ile birlikte 2005 yılında Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’ni kurduk. Bu merkez aracılığıyla 2005 yılında 2; 2006 yılında 3; 2007 ve 2008 yılında da 4 üniversite de sertifikasyon programları ve konferanslara katıldık.
Futbolun görünmeyen yüzü olan iktisadi, mali, hukuksal ve yönetsel kısımlarına ilişkin yayınlanmış dört adet kitabım bulunuyor. Bunlardan ilkini 2005 Yılında Endüstriyel Futbol ismiyle yayınladım. 2006 Yılında Kutlu Merih ile birlikte Futbol Ekonomisi, 2008 Yılında yine Kutlu Merih ile birlikte Futbol Yönetimi isimli kitaplarımızı Literatür yayınlarından yayımladık. 2010 yılında ise Futbolun Ekonomi Politiği isimli son kitabım Literatür'den yayınlandı. Ayrıca Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği'nin "Kurumsal Yönetim ilkeleri Işığında" Türk Futbol Kulüpleri Yönetim Rehberi isimli ortak çalışmanın yazımında yer aldım.
Yine 2011 yılı Mart ayı içinde TBMM Araştırma Komisyonu tarafından Ankara'ya davet edildim ve "Türk Spor Kulüplerinin Finansal Yeniden Yapılandırılması ve Kulüplerin Kurumsal Yönetişim Sorunları" başlıkılı bir brifing verilmek üzere Komisyona davet edildim ve talep üzerine futbolun finansal ve yönetsel yeniden yapılandırılmasına ilişkin oluşturulacak yasa taslağına referans olabilmesi amacıyla komisyona bir rapor sundum. (Rapor sitede yayınlanmıştır)
En zor koşullar altında bile mutlaka her canlı organizma, her örgüt, her kurum, her birey varlığını devam ettirebilmek için tüm gücüyle yaşama tutunma mücadelesi verir. Kendisini içinde bulunduğu zor koşullara hazırlar. İçinde bulunduğu ortamı yaşam alanına dönüştürür. Bulduğu zor koşulları kendi gelişimi için hazırlar. Gerekli hazırlıklarını yaptıktan sonra niteliksel gelişime yani patlamaya, devrime geçer ve tüm gücüyle toprakta, doğada, toplumda, piyasada ve örgütlerde kendi gelişimi için uygun ortamı yarattıktan sonra tam gaz yoluna devam eder. Rakiplerine inanılmaz farklar atar. Beş yılık süreç içinde benzerlerine göre geride kaldığı ağaçlara öyle bir fark atar ki, o farkı diğer ağaçlar yüz yıllar boyu yaşasalar bile kapatmaları mümkün değildir.