UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Oyunu Yeniden Kuruyor
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Tuğrul AKŞAR UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Oyunu Yeniden Kuruyor

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Oyunu Yeniden Kuruyor

 21238527026920

Tuğrul AKŞAR -20 Mayıs 2022 İngiliz basınında yer alan haberler[1] ve UEFA'nın kendi sitesinde yaptığı açıklamalar[2], bize UEFA'nın Avrupa kulüp futbolunda ve özellikle   Şampiyonlar Ligi’nde köklü değişikliklere gideceğini gösteriyor. 

UEFA'nın kendi sitesinde duyurduğu habere göre, UEFA İcra Komitesi yönetim 19 Nisan 2021'de aldığı kararın ardından bu değişikliği onayladı. Buna göre, 2024-25 sezonundan itibaren Şampiyonlar Ligi başta olmak üzere diğer kulüp turnuvalarında ve Avrupa Şampiyonasında önemli değişikliklere gitmeyi planlıyor. 

 

Şampiyonlar Ligi’nde Merkez Liglerin Hegemonyası Daha da Artırılıyor!

 

Yıllık yarattığı gelir ve devasa bütçesiyle Avrupa’nın ve dünyanın futboldaki en büyük organizasyonu Şampiyonlar Ligi’nde UEFA takım sayısını 32’den 36’ya çıkartmayı amaçlıyor. 

 

Katılımcı kulüp sayısının 36'ya çıkarıldığı ve "İsviçre sistemi" olarak bahsedilen modele göre, grup aşamasındaki maç sayısı 6'dan 10'a yükseltilmesi düşünülüyor.

 

 

Grup karşılaşmaları sonucu puan tabloları birleştirilerek, ilk 8 sıradaki kulübün doğrudan son 16 turuna geçmeleri; 9 ila 24. sırada yer alan 16 takımın ise turu atlayan diğer 8 ekip arasına girmek için eleme maçları oynamaları planlanıyor.

Eski sistemde finalistler 13 karşılaşmaya çıkarken, bu statüde finale yükselmek için en az 17 müsabaka oynamak gerekecek. Turnuvadaki toplam maç sayısı ise 125'ten 200'ün üstüne çıkacak.

Şampiyonlar Ligi’nde artırılacak takım sayısında kulüplerin son on yıllık UEFA takım sıralama puanlaması baz alınacak. UEFA takım sıralamasında ilk yirmide yer alan kulüpleri paylaşıyorum. [3]

 

1a2qCHL

2021-22 Şampiyonlar Ligi’nde 32’i takımın 18’i merkez liglerden gelen takımlardan oluştu. [4] 

Bir ülkeden en fazla 4 kulübün katılabildiği mevcut sistemden farklı olarak yeni yapılanma ile Premier Lig, La Liga, Bundesliga ve Serie-A’dan Şampiyonlar Ligi’ne katılacak kulüp sayısı lig başına 5 veya 6 olabilecek. Fransız Lig1’den de direkt katılımcı sayısının 3'e çıkartılması planlanıyor. Bu durumda merkez liglerden Şampiyonlar Ligi’ne katılacak kulüp sayısı en az 23 olurken, 36 takımdan 23’ü (% 63.8) merkez liglerden gelecek. Mevcut durumda merkez lig kulüplerinin toplam katılımcılara oranı % 56,3.

UEFA'nın puan sıralaması ölçütünü karşılayamayan ülkeler için de (teselli mahiyetinde) ek kontenjan olabilecek. Bu şekilde çevre liglerin kulüplerinden bir kaçı da bu turnuvada yer alabilecek. Ne var ki, bu konuda bir açıklama henüz kamuoyuyla paylaşılmadı.

Ayrıca getirilmek istenen bir başka değişiklik te, bir önceki sezon grup aşamasını ilk 24 içinde bitiren kulüplerin, sonraki sezonda Şampiyonlar Ligi'ne katılım hakkı kazanması, 25 ila 36. sıralardaki takımların ise küme düşmeme maçları oynaması öngörülüyor.

UEFA Bu Değişiklikleri Neden Yapıyor?

 

UEFA her ne kadar takım sayısını artırmak suretiyle ligi daha rekabetçi bir hale getirmeyi hedefliyor gibi görünse de, son tahlilde hedef merkez liglerin Şampiyonlar Ligi üzerindeki hegemonyasını daha da pekiştirmek…Bu sayede hem UEFA, hem de merkez liglerin kulüpleri daha fazla para kazanacak ve karlarını maksimize edebilecekler. Şampiyonlar Ligi’ne katılan takım sayısını 32’den 36ya, oynanan maç sayısını da 125'ten 200'ün üstüne çıkartmayı hedefleyen bir değişim öngörülüyor. Bu değişiklikle bir ülkeden en fazla 4 kulübün katılabildiği mevcut sistem terkedilerek, İngiliz Premier Lig, İspanyol La Liga, Alman Bundesliga, İtalyan Serie-A ve Fransız Lig1’den 5 veya 6 takım bu ligde yer alabilecek.

 

 

Finansal Futbol isimli kitabımızda da çok detaylı olarak ele aldığımız gibi son 22 yılda UEFA merkez liglerin koruyucusu ve kollayıcısı bir ekonomik örgüte dönüştü. Bankada milyarlarca Euro nakit ve benzeri rezerve sahip bir ekonomik, finansal bir sportif bir organizasyondan bahsediyoruz. 2020-21 sezonunda UEFA’nın yıllık gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya ulaşmış durumda.[5] Bu gelirlerin 4.7 Milyar Euroluk ( % 82,5) kısmı medya satış haklarından, yani maç yayınları ile reklam ve medya satış gelirlerinden oluşuyor. Yine UEFA’nın gelirlerinin nereden geldiğine baktığımızda, toplam gelirlerin % 55,1’lik bölümümün UEFA kulüp futbol organizasyonlarından, % 44,2’lik kısmının milli takımlar organizasyonundan ve kalan kısmının da diğer gelirlerden geldiğini gözlemliyoruz. Kulüp futbolu gelirleri içinde ise aslan payı Şampiyonlar Ligi’ne ait. Kulüp futbol gelirlerinin % 85’i Şampiyonlar Ligi’nden geliyor.[6] UEFA’nın 2020-21 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde kulüplere dağıttığı para ise 2 Milyar 32 Milyon Euro. Yani, UEFA toplam gelirinin % 35,5’luk kısmını sadece Şampiyonlar Ligi katılımcılarına ödüyor. Bu tutar kulüp futbolundan gelen toplam 4.7 Milyar Euro’luk gelirin de % 43’ünü oluşturuyor.

 

UEFA yine kendi raporunda belirttiği üzere 2023 sonuna kadar toplam brüt gelirlerini 17,4 Milyar Euro’ya, net gelirlerini de 15,3 Milyar Euro’ya yükseltmeyi hedefliyor. Bunu yaparken de, kulüp futbolunun toplam gelirler içindeki payını % 75,7’e (11,6 Milyar Euro) çıkartmayı ve bu tutarın da % 67,5’ luk (7.8 Milyar Euro) kısmını kulüp futboluna dağıtmayı amaçlıyor. Bu paranın yaklaşık 5 Milyarlık bölümünü de Şampiyonlar Ligi katılımcılarına ödemeyi planlıyor.

 

Özetle, yukarıda da ifade ettiğimiz ve en ince ayrıntılarına kadar Finansal Futbol isimli eserimizde de anlattığımız üzere, UEFA Şampiyonlar Ligi’ni tamamıyla merkez lig kulüplerine tahsis ederek gelir ve kar maksimizasyonuna ulaşmayı hedefliyor. Bu değişikliklere ilk start 2019-20 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde takım katsayısı uygulaması ve statü değişikliğine giderek verilmişti. (Bu değişikliklerin neler olduğuna Finansal Futbol isimli kitabımızdan bakılabilir)

 

Bir başka gözden kaçırılmaması gereken bir detayı da paylaşmakta yarar var: 2020-21 Şampiyonlar Ligi’nde dağıtılan toplam 2.030 Milyon Euro parasal ödülün % 72.7’lik kısmı merkez liglerde yer alan on sekiz kulübe giderken, kalan % 27,3’lük kısmı da çevre liglere ait on dört kulüp aldı.

 

Şampiyonlar Ligi’nde bir varlık gösteremeyen Başakşehirspor’un aldığı 22.7 Milyon Euro parasal ödül bile, bu ligin çevre ligler için önemini anlatmaya yeter.

 

Süper Lig Oluşumu Hala Bir Tehdit

 

2020-21 sezonunda ondört merkez lig kulübünün bir araya gelerek UEFA karşı yeni bir futbol örgütlenmesine yönelmesi, UEFA’yı ciddi panikletmişti. UEFA bunun üzerine başta turnuvalarından bu takımları men edeceğini ve onlara büyük parasal cezalar vereceğini açıklamasına karşın; Süper Lig oluşumuna katılan kulüpleri ne kendi organizasyonlarından atabildi, ne de bu kulüplere dişe dokunur parasal cezalar verebildi. Nitekim, Real Madrid, Barcelona ve Juventus, UEFA’nın tüm yaptırım tehditlerine karşı hala bu oluşumun içindeler. Yayın hakkı, tribün, resmi ürün satışı, sponsor ve sosyal medya gelirlerinden en büyük payı alan merkez lig kulüpleri, finansal futboldan daha fazla gelir elde etmek için "Avrupa Süper Ligi" adıyla anılan proje üzerinde çalışmaktan vaz geçmediler. Dolayısıyla UEFA bu oluşumu iyice sonlandırabilmek için merkez lig kulüplerine daha fazla para akıtabilmek için böylesi bir yapılanmaya gitmek istiyor. Paranın sporun önüne geçtiği bu futbol yapılanmasında, UEFA bu ekonomik ve finansal getirilerden mahrum kalmak istemiyor. Grup maçlarının daha rekabetçi olmasını isteyen UEFA'nın esas amacı Süper Lig projesinin rafa kaldırılması…

 

Özetle; Şampiyonlar Ligi’nde UEFA oyunu merkez ligler lehine yeniden kuruyor. Var olan merkez lig hegemonyasını daha da artırmayı, bu sayede reytingi yükselterek, daha fazla gelir ve kar elde etmeyi hedefliyor. Mevcut koşullarda bile çevre liglerin takımları zaten merkez lig takımlarıyla rekabet edecek düzeyde değilken, merkez ligler lehine haksız rekabet daha da pekiştirilip çevre liglerin bu kupada bir varlık gösterebilme olasılıkları sıfırlanmaya çalışılıyor. Finansal Futbol kitabımızda da detaylı paylaştığımız tarihsel verilere bakıldığında görülebileceği gibi, 1992’de Şampiyonlar Ligi’ne evrilen bu turnuvada geçen 30 yıllık süreçte merkez lig kulüpleri 29 kez kazanırken, çevre ligler sadece 1 kez kupayı havaya kaldırabilmişler (Porto-Portekiz 2004-05 sezonu şampiyonu).

 

Bu tarihsel gelişim süreci de UEFA’nın futbolu merkez ligler eliyle nasıl yeniden kurduğunu, futbolda paranın tahakkümünü tesis ettiğini, futbolu finansallaştırdığının açık bir göstergesidir.{jcomments on}



[1] https://www.dailymail.co.uk/sport/sportsnews/article-10800847 

[2]https://www.uefa.com/returntoplay/news/0275-151c779310c3-b92bbf0d24f9-1000--

uefa-approves-final-format-and-access-list-for-its-club-competi/

[3] uefa.com/nationalassociations/uefarankings/club/#/yr/2022

[4]www.uefa.com 

[5]UEFA Financial Report 2020-21, sh.4.

[6]Tuğrul AKŞAR, Finansal Futbol, Literatür yay., İst. 2020, sh. 113.

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1022  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

01/06/2023

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

4.886,91

-1,30

 bjk BJKAS

13,02

0,15

 fb FENER

47,86

-2,33

 gs GSRAY

8,03

-8,75

 trabzon TSPOR

3,52

-2,22

   SPOR ENDEKSİ

1.810,56

-3,70

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 35430332

SÜPER LİG 2022-2023 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV  
Galatasaray  34  26   4   4  77 27   50   82 
2 Fenerbahçe  34  24  5 84  39   45 

77

3 Beşiktaş  34  22 8 70  31 39 74
4 Adana Demir  34   19  72  41  31 66
5 Başakşehir   34 16 8  10  48  34 14 56
6 Trabzonspor  34  16   12 58   50     8   54 
7

Konyaspor

 34 12   13   9  45  37   8 49 
8 Kayserispor  34  15  4

15 

54  59   -5  49 
9 Karagümrük 34 12   11 11  71  62  9 47 
10

Kasımpaşa

 34  12  7 15  43  53   -10  43
11 Alanyaspor 35  11 16 

53 

65  -12  41
12 Sivasspor 35  11  17  45  53  -8    40 
13 Ankaragücü 34  11 

17 

41  51   -10   39
14 Antalyaspor  34  10  8 16  43   53   -10   38  
15 İstanbulspor 34 10  19  40  63  -23  35
16 Giresunspor  34  8   10  16  39  60  -21 34
17 Ümraniyespor 34 18  47  59  -12   30  
18 Gaziantep FK  34  7 20  31  66   -35 25
19 Hatayspor 34 5 22  19  77  -58   23  

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

2022 Deluitte Raporu

 

2022-deloitte football review


Deloitte Sports Grup’un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 31. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı bir önceki yıla göre %10 büyüyerek 27.6 Milyar Euro büyüklüğe ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız.

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.