Türk Futbolu Düşmeye Devam Ediyor!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Tuğrul AKŞAR Türk Futbolu Düşmeye Devam Ediyor!

Türk Futbolu Düşmeye Devam Ediyor!

60a42a7c66a97c281fde6aa7   

Tuğrul Akşar- 27 Ağustos 2021 Büyük bir ümitle ve beş takımla Avrupa Kupaları’nda mücadele etmek için yola çıkan kulüplerimiz ne yazık ki, kendilerinden beklenen performansı gösteremediler ve sadece 3 takımımız 2021-22 sezonunda Avrupa Kupaları’nda yollarına devam edecekler.

 

   

Beş Takımla Başladık, Üç Takımla Devam Edeceğiz

   

Beşiktaş doğrudan Şampiyonlar Ligi’ne giderken, Fenerbahçe ve Galatasaray ön eleme mücadelelerinde başarılı olup 2021-22 sezonunda Avrupa Ligi’nde mücadele edecekler.

   

2021-22 sezonunda Avrupa mücadelesi veren kulüplerimizden Fenerbahçe, Galatasaray, Sivasspor ve Başakşehirspor oynadıkları maçlarda 3 galibiyet, 1 beraberlik ve 4 mağlubiyet aldılar.

   

UEFA Ülke sıralamasında bir zamanlar ilk ona kadar giren ve 2000’li yılların başlarında yedinci sıraya kadar yükselen Türkiye, bugün geçmiş performansını mumla arar hale geldi. Yıllar itibariyle alınan başarısız sonuçlar, Türk futbolunun UEFA organizasyonlarındaki düşüşünü hızlandırdı ne yazık ki…

   

Geçen sezon ve bu sezon UEFA karşılaşmalarında yeterli puan toplayamayan kulüplerimizin sergilediği kötü performans Türkiye’yi UEFA Ülke Sıralamasında 17. Sıraya düşürdü. Türkiye, sezon sonu ilk 15'e giremezse Avrupa'daki takım sayımız 4'e düşecek.

   

Türk futbolunun geleceği açısından kritik bir viraja girdiğimiz bu sezonda, Beşiktaş ile birlikte gruplara kalan Fenerbahçe ve Galatasaray’ın sergileyecekleri performans ülke sıralaması için büyük bir önem taşıyor.

 

Onbeşinci Sıranın Altına Gerilersek, Gelecek Sezon Dört Takıma Düşeceğiz

 

Tablo 1’de UEFA Ülke Sıralamaları görülüyor. Bir ara 18. Sıraya kadar düşen Türkiye, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın gruplara kalmasıyla tekrar 17. Sıraya yükseldi. Ne var ki, ülke puanımız 15 sırada tutunamaz ise 2022-23 sezonuna dört takım gönderebileceğiz.

 

Ülkelerin son beş yıllık puanlarına göre yapılan sıralamada Türkiye 2017/18 sezonundan itibaren düşüşe geçti. 2017/18 sezonunda 6800 puan toplayan takımlarımız son dört sezondur düşüşte. Son beş yıllık toplam puanı 23100 olan Türkiye’nin üzerinde ise en yakın rakip olarak Kıbrıs, Hırvatistan ve İsviçre görünüyor. 

Tablo:1 UEFA Ülke Sıralaması

 123UEFA COUNTRY RANKING

Tablo 2’den de görülebileceği üzere Türk futbolu kulüp futbolunda, Ülke sıralamasında serbest düşüşte!

 

2000’de Galatasaray’ın gösterdiği performans ile UEFA ülke sıralamasında Türkiye 7.sıraya kadar yükseldi. İzleyen yıllarda Türkiye, kulüp futbolunda aldığı başarısız sonuçlar sonrası ülke puanı sıralamasında gerilemeye devam etti. 2007-2014 arası bir ara istikrarı yakalayan Türk futbolu 10. ve 11.sıra arasında yerini korumayı başarabildi. 2014’te 12.sıraya düşen Türk futbolu 2019 sonuna kadar UEFA Ülke sıralamasında kendisine ilk onbirde yer buldu.

 

 

Tablo:2 Türkiye’nin 2000-21 Döneminde Ülke Sıralaması Grafiği

12UEFA TEAM RANKING

 

 2000 ile 2021 Arasında Kulüp Performansımız Yetersiz!

 

Son beş yılda takımlarımızın topladığı puanlar, ülkemizi UEFA sıralamasında daha yukarılara taşımaya yetmedi. Aksine kulüpler bazında yetersiz ve kötü performansımız, Türkiye’yi UEFA sıralamasında daha aşağıya itti.

 

Sıralama olarak üzerimizde bulunan ülkelerden İsviçre, Belçika, Ukrayna milli takımları da Euro 2020’de çok iyi bir performans sergileyerek, çeyrek finale çıkma başarısı göstermişlerdi. Hırvatistan ise gruptan çıkarak son onaltı takım arasına girmişti. Özellikle bu ülkelerden Belçika ve İsviçre çok başarılı bir futbol oynayarak, bu başarıya ulaşmışlardı.

 

Tablo 3’ten de görülebileceği üzere 2000 ile 2021 arasında geçen 21 yıllık sürede Türk takımlarının UEFA Kulüp sıralamasında yapabildikleri en iyi derece onuncu sıra oldu. İlk 25 sıralamasına ise sadece dört takımımız girdi.

 

2012/13 sezonunda Fenerbahçe ve Galatasaray’ın Avrupa’da sergiledikleri performans ile Avrupa Ligi’nde yarı finale çıkan temsilcilerimiz Fenerbahçe ve Galatasaray oynadıkları toplam 14 maçın sonunda galibiyet, beraberlik ve mağlubiyet ile her biri 24.040’ar puan toplayarak, UEFA takım sıralamasında bugüne kadarki en üst sıraya çıkma başarısı gösterdiler.

 

2012/13 sezonunda Şampiyonlar Ligi H grubunda yer alan Galatasaray grubu ikinci sırada tamamlayarak eleme gruplarına çıkmış, eleme maçlarında ise Schalke 04’ü eleyen Sarı kırmızılılar, çeyrek finalde Real Madrid’e elenmişlerdi. Galatasaray Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı on maçta 5 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 mağlubiyetle toplamda 24.040 puana ulaşarak, UEFA takım sıralamasında onuncu sırada kendisine yer bulmuştu.

 

Aynı sezon topladığı puanlarla Türkiye’ye önemli katkılarda bulunan bir başka takım ise Fenerbahçe idi.

 

UEFA Şampiyonlar Ligi 3. eleme turunda Romanya'nın Vaslui takımını eleyen Fenerbahçe, play-off turunda Rusya'nın Spartak Moskova takımına elenmiş ve yoluna Avrupa Ligi’nde devam etmişti.

 

UEFA Avrupa Ligi C Grubu'nda yer alarak Avrupa macerasını Aykut Kocaman önderliğinde sürdüren sarı-lacivertliler, grubu lider tamamladı ve 2. tura yükseldi. İkinci turda Belarus ekibi BATE Borisov'u eleyen Fenerbahçe son 16 takım arasına girdi. Üçüncü turda da Çek Cumhuriyeti'nin Viktoria Plzen takımını saf dışı bırakan sarı-lacivertliler, çeyrek finalde de Lazio’yu eleyip tarihinde ilk kez Avrupa Ligi’nde yarı finale yükselmişti. Yarı finalde Benfica’ya elenen Fenerbahçe, Avrupa Ligi’nde oynadığı 14 maçta sekiz galibiyet, 4 beraberlik ve 2 mağlubiyet ile toplamda 24.040 puan toplayarak, o sezon itibariyle UEFA Takım sıralamasında onuncu sıraya yükselmişti.

 

Tablo: 3) 2000-21 Arası UEFA Takım Sıralamasında Sezonlar İtibariyle İlk 25’e Giren Türk Takımlarının Puan Sıralaması

 123UEFA RANKING Ilk 25 Sirasi 2000-21

Sonuç

 

Parasal olarak gelirleri, devlet destekli politikalarla yıllar itibariyle sürekli artan; ancak buna karşın, sportif başarısı geriye giden bir Süper Lig ile karşı karşıyayız. Bu sorunsal Türk futbolunun çözülmesi gereken temel problemi olarak karşımıza çıkıyor.

 

Sağlıklı bir mali yapıya sahip olunamadığı için sürdürülebilir bir başarıya da imza atamayan Süper Lig’de borçlar ve zararlar, gelirlerin üzerine çıkmış vaziyette. Ekonomik, finansal ve yönetsel olarak iyi yönetilemeyen bu organizasyon sonuç itibariyle, her geçen gün daha da derinleşen bir kriz sarmalına girmiş durumda. Bu kısır döngü, süreç içinde Süper Lig’in rekabet gücünü düşürüp onu sportif başarısızlığa itiyor. Sportif başarısızlık ise zamanla Süper Lig’in ekonomik ve finansal yetersizliğini artırıyor.

 

Finansallaşan futbolda artık biliyoruz ki, mali yetersizlik günümüzde, sportif başarısızlığın temel nedenlerinden birisi. Zira, finansal sorunlar kulüplerin kadro değerini küçültüyor, piyasa değerini düşürüyor, marka değerini geriletiyor. Bu anlamda finansal dengesini yitirmiş kulüplerin ya da liglerin sportif olarak UEFA organizasyonlarında başarılı olma şansları artık kalmamış durumda.

 

Süper Lig’in gelirleri artarken, UEFA organizasyonlarındaki başarısızlığı, Türk futbolunun temel sorunsallarından birisi olarak karşımızda duruyor. İşin daha da kötüsü, bu problem Türk futbolunda yapısal bir soruna dönüşmüş durumda. Bu sorun çözümlenmesi ise yapısal değişim ve dönüşümlere bağlı. Bu temel problem çözümlenmediği sürece Türk futbolunun içinde bulunduğu sorunlardan kurtulma şansı bulunmuyor.

 

Son yirmi yılda Süper Lig’in gelirleri yaklaşık beş kat artarak, 700 Milyon Euro’ya ulaşmıştı. Ne var ki, ekonomik, finansal ve sportif yetersizliklerle boğuşmak durumunda olan Süper Lig’e son darbe pandemiden geldi. Pandeminin sorunu artırıcı etkisiyle, gelirleri yüzde kırk azalan Süper Lig’de var olan kriz daha da derinleşip ağırlaştı.

 

Bugün Türk futbol yapılanması için tüm paydaşlarını da içine alacak şekilde ekonomik, finansal, yönetsel ve örgütsel olarak kökten yenilenmek ve yapılanmak kaçınılmaz bir zorunluluk.

Bu değişim ve dönüşüm, siyasetin etkisinden uzak, kendi dinamikleriyle gerçekleştirilmek zorunda. Bunu gerçekleştirebilmek için futbol otoritesi, Kulüpler Birliği üst kuruluşu ve kulüpler önderlik yapabilir. Palyatif çözümlerden daha çok, uzun vadeli stratejik planlara gereksinimimiz var. Bu yapısal değişim ve dönüşüm projelerinin stratejik olarak yaşama geçirilmesi, Türk futbolu için hayati öneme sahip. Futbolumuzun geleceği bu değişim ve dönüşüme bağlı. {jcomments on} 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  3441  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.774,49

+0,17

 bjk BJKAS

6,23

-1,89

 fb FENER

134,90

+4,57

 gs GSRAY

7,12

-1,39

 trabzon TSPOR

1,09

-3,54

   SPOR ENDEKSİ

3.792,55

-0,37

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 42308651

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 6 6  0 20 5 15 18
2 Fenerbahçe 6  4   1 1 14  5   9

13

3 Beşiktaş 5 4 1  0 11 4 7

13

4 Samsunspor 6  4   0  2 3  4 12
5 Başakşehir 5 3 1  1   11  7 4 10
6 Göztepe 5 2 3 0 8  3 

  5 

 9 
7

Eyüpspor

6 2  3  1   8 5 9
8 Konyaspor 6 2 2

7 -1 6
9 Sivasspor 6 2 2 -1 6
10

Antalyaspor

6 2 2 2 12   -3 8
11 Kasımpaşa 6 1 2

6

8   -2  6
12 Alanyaspor 6 2 9 -3  6 
13 Bodrumspor 2 0

4

5  9  -4  6
14 Trabzonspor 5 5 0 0 5
15 Gaziantep 5 1 3 4 7 -3 4
16

Rizespor

6

1

1 4 3 14  -11 4
17 Kayserispor 5  3 5 -4
18 Hatayspor 6 2 4 4 10  -6 2

19

A.Demirspor 6 0 1 5 5 14 -9 

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.