Futbola Yeni Bir Sorun Daha: Futbolcu Sahibi Fonlar
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

Futbola Yeni Bir Sorun Daha: Futbolcu Sahibi Fonlar

Tuğrul Akşar- 20 Haziran 2011

Günümüzde futbol milyar dolarlara yükselen gelirleriyle bir endüstri haline geldi. Dijital yayın olanakları aracılığıyla yeryüzünde üç buçuk milyar insana ulaşabilen futbol bir yandan eşsiz bir pazarlama ve satış aracı olarak kendini gösterirken, diğer yandan milyar dolarların kazanıldığı bir sektör haline de geldi.

Bu bağlamda, futbolun Avrupa’da yarattığı toplam parasal büyüklük  Deloitte’un 2011 Mayıs ayında gerçekleştirdiği Yıllık Futbol Finansmanı Araştırması’na göre 16,3 milyar Euro’ya ulaştı.

Futbolun Endüstriyelleşmesi Yeni Gelirler Doğurdu

Futbolun bu kadar yaygınlaşması ve gelir yaratması futbolu aynı zamanda bir kazanç kaynağı haline de getirdi. Özellikle son günlerde gözümüze çarpan bir yeni gelişme var. Daha çok adını Türkiye’de Quaresma, Almeida ve Simao gibi isimleri ‘kelepir’ bonservis ücretleriyle Beşiktaş’a transfer edip duyuran futbol yatırım fonları. Yani futbolcu alıp satan ve buradan yüz milyonlarca dolar gelir elde eden bir sektörden bahsediyoruz.

 

Bu hafta üzerinde duracağımız konu Futbolcu alıp satan fonlar. Bu hafta bu fonları size kısaca tanıttıktan sonra, gelecek hafta bu fonların nasıl futbolcu alım satımı yaptıklarını, FIFA’nın bu konuya nasıl yaklaştığı, bu sisteme karşı geliştirilen “Transfer Matching System” (Transfer Eşleştirme Sistemi)’nin ne olduğunu, futbolda başlı başına ayrı bir konu olan “third party ownership” denilen  yani üçüncü şahıs mülkiyeti ile futbolcu alım satımının mümkün olup olmadığını tartışacağız.  

Futbol Fonları Nasıl Ortaya Çıktı?

Futbolun giderek endüstriyel bir karaktere bürünmesi  ve çok önemli parasal gelirler yaratması,  yatırım ve risk alma kültürünün üst düzeyde olduğu günümüz küresel  finans dünyasında yeni bir yatırım kaynağı oldu. Özellikle Londra’da bireysel yatırımcılar, hedge fonları ve diğer farklı yatırım fonları (bireysel özel emeklilik gibi) futbolu da diğer her türlü yatırım yapılabilir varlık türlerinden biri olarak kabul edip buna göre kendilerine uygun stratejiler geliştirdiler. Hedge fonlarda olduğu gibi, bu fonlar sayesinde diğer geleneksel varlık sınıflarıyla korelasyonu olmayan cazip bir yatırım aracı olarak sunulan “futbol”a, birikimi olan normal vatandaşlar da bir Arap şeyhi veya kaçak bir para babası olmadan yatırım yapabilme imkanına sahip hale geldi.

 

İlk Futbol Yatırım Fonu İngiltere’de Kuruldu

Futbolun anayurdu olan İngiltere tıpkı futbol kulüplerinde şirketleşme ve halka arzda olduğu gibi bu konuda da futbola öncülük yaptı.

İlk Futbol Yatırım Fonu İngiltere’de Ocak 1997’de Singer & Friedlander Football Fund ismiyle Londra’da kuruldu. Bu fonun temel kuruluş amaçlarıysa: özellikle 1992 yılında Premier Lig’in kurulmasıyla birlikte futbolun o dönemde çok iyi gelir getireceği ve buna bağlı olarak önemli karlara ulaşılabileceğiydi.  İlk etapta, Championship seviyesinde olup da Premier Lig’e çıkma şansı olan kulüplere yatırımı hedeflemişlerdi. Bunu yaparken de, yetenekli futbolcuları uluslararası liglerden saptayıp, bunları Avrupa liglerine transfer etmeyi, popüler Premier Lig takımlarının Asya’da haklarını satın alarak bu sayede pazarı daha da genişletmeyi ve yine yeni futbol organizasyonları düzenlemek suretiyle futboldan kar maksimizasyonu yapmayı önlerine temel amaç olarak koymuşlardı.

Ancak ilk zamanlar işlerin pek de planlandığı gibi gitmemesi ve mali yatırımcıların dört sene içinde yaklaşık yüzde yirmi beşe yakın para kaybetmesi, 2001’de futbol endüstrisinin bir yatırım fonu için “çok dar” olduğu düşüncesini de beraberinde getirdi.  Hal böyle olunca hala futboldan para kazanma olanağı olduğunu düşünen futbol fonu bu kez de, futbol ekonomisinin medya ve eğlence yan alanlarına da yatırım yapmaya başladı. Ne var ki, söz konusu fon bu konuda da kendisinden beklenen performansı ortaya koyamayıp ta, 2002’de yatırımcıların koymuş oldukları sermayenin yüzde yetmiş beşini kaybettirince kapanmak durumunda kaldı.

Bugün hala futbolu bir yatırım aracı olarak gören bu fonlardan bazılarını sizinle burada paylaşalım.

Media Sports Investments, İran asıllı İngiliz işadamı Kia Joorabchian tarafından kurulmuş ve yönetilmekte olan yatırım fonu. Bu alanda faaliyet gösteren fonlar arasında kaynağı belli olmayan ve üzerinde en fazla şaibe olan fon olarak tanınıyor. 2004 senesinde Corinthians’ın borçlarını kapatmak için %51 karına ortak olmak şartıyla kulübe 35 milyon dolar yatırdı. Carlos Tevez & Javier Mascherano’nun West Ham United’dan ara transfer döneminde zorla transferini yapacak şekilde elindeki transfer haklarını kullanması sonrasında West Ham’ın 5.5 milyon İngiliz sterlini ceza almasına, açılan dava sonucunda West Ham’in Sheffield Wednesday’e 20 milyon İngiliz Sterlini tazminat ödemeyle cezalandırılmasına sebep olan fon.

Hero Investments , 5yıl süreli olarak kurulan yatırım fonunun kurucu yatırımcısı 27 milyon İngiliz sterlini sermaye koyan Emirates NBD (Dubai Ulusal Bankası). Birleşik Arap Emirliklerinde futbolun gelişmesi ve Al Ahli futbol kulübüne yetenekli futbolcu bulunması gibi sosyal hedefleri de olan yatırım fonu yatırımcılarına; İngiliz kulüplerine hızlandırılmış finansman, Avrupa kulüplerinin futbolcularına menkul kıymetleştirme (securitization) (futbolcuların gelecek transferlerinden kar ortaklığı şeklinde borç verme) ve Futbolcu gruplarına (öncelikli olarak Afrika, Güney Amerika ve Uzak Doğu’dan genç futbolcuların lisans ve imaj hakları) ya da futbol akademilerine sermaye yatırımları yapmak suretiyle para kazandırmayı taahhüt ediyor.

 

London Nominees Football Fund, İngiltere’deki futbol endüstrisine ve Güneydoğu Asya’ya odaklı bu fon 2009 senesinde kurulmuş.  Fonun ortakları arasında Brezilya’nın eski ünlü futbolcularından Carlos Alberto Torres, İngiltere milli takımının efsane kaptanlarından Bryan Robson, Liverpool FC yıldızı Steve McMahon ve ESPN üst düzey  profesyonel spor dünyasından seçkin şahıslar bulunuyor.

Sports Asset Capital (SAC), 2006 senesinde 50 milyon Sterlin ile kurulan yatırım fonunun amacı, futbolcu transfer hakları payları ile gelecek transferlerden gelir elde etmek. Eski Manchester City’li futbolcu/yeni girişimci Ray Ranson tarafından kurulmuş. Kurucusunun kendi geliştirdiği sat ve geri kirala modelini(lease back) Leeds United’ta aşırı seviyede kullanıp, kulübü borç batağına sürüklediği ve Division 1’a kadar düşmesine sebep olduğu iddia ediliyor. Fon son olarak, Coventry City’ye verdiği ipotekli borç ve bundan ötürü transfer yapamamasını getiren kontrattan ötürü İngiltere’de oldukça fazla tartışılıyor.

 

First Portuguese Football Players Fund, FC Porto, Sporting Lisbon ve Boavista kulüplerinin futbolcularının gelecek transfer gelirlerinin iskonto edilerek kulüplere nakit sağlanması ve yeni transferlere imkan vermesi amacıyla kurulmuş 3 yatırım fonu.

Benfica Stars Fund, Portekiz’in en büyük bankası Banco Espirito Santo tarafından Eylül 2009’da Benfica için kurulan fon. 40 milyon Avro fon karşılığında Benfica 12 futbolcusunun çeşitli oranlarda haklarını bu fona devretti.

Football Players Fund Management, Lizbon merkezli 7.5 milyon avro başlangıç fonuyla kurulan ve sonra 14 milyon avro seviyesine ulaşan bir yatırım fonu. Avrupa’da oynayan 15 futbolcunun gelecek transfer gelirlerinde belli oranlarda hakka sahipler.

Gestifute, herkesin yakından tanıdığı  ajan Jorge Mendes’in ortağı Luis Correira ile 1996 kurduğu ve sahibi olduğu futbolcu gelecek transfer yatırım kurumu. Futbolcu temsilciliğinin ötesinde belli oranda transfer haklarını da ellerinde bulunduruyorlar. Cristiano Ronaldo, Nani, Anderson, Ricardo Carvalho, Deco gibi futbolcuların yanı sıra Jose Mourinho da portföylerindei Beşiktaş’ın  transfer ettiği Portekizli futbolcular (Simao Sabrosa, Hugo Almeida, Ricardo Quaresma, Hernandez) da aynı kuruma bağlı.

Quality Football Ireland Limited (ISC), Portekiz’li yıldız futbolcu Almedia’nın Beşiktaş’a transferini gerçekleştirerek adı gündeme gelen fonun en büyük hissedarı yüzde 69′luk payla CAA Sports International.  CAA Sports, Amerika kıtasının en ünlü sporcularının (NBA, Nascar, NHL vs.) menajerlik haklarını elinde bulunduran dünyaca ünlü bir şirket. CAA Sports, Amerika’daki hakimiyetinin ardından Avrupa futbolunda da söz sahibi olmak için 2008 yılında Gestifute şirketiyle ortaklık anlaşması imzaladı.{jcomments on}

           

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  23155  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43566144

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.