Vergi futbolumuzu nasıl etkiler?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

Vergi futbolumuzu nasıl etkiler?
 77478d22324a4b
Tuğrul Akşar- 10 Haziran 2013 Pazartesi Futbolun vergilendirilmesine yönelik Avrupa Birliği Komisyonu önemli çalışmalar yaptı ve sonuçta, "Yeşil sahalar futbol otoritesinindir; ancak, yeşil alanların dışındaki her türlü ticari faaliyet ve bu faaliyetlerden doğan gelirler Birliğin hukuk normlarına tabidir" kararını verdi. Bu anlamda, AB Hukuk Komisyonu bu konuda önemli düzenlemeler yaptı. Lokal federasyonlar da bunun gereğini yerine getirdiler.
 

Günümüzde cirosu milyar dolarlarla ifade olunan futbolda gelirler her geçen yıl artıyor. Nitekim, Deloitte'un en son düzenlediği Haziran 2013 Futbol Finans Raporu'na göre Avrupa futbol pastası 2012 yılında, bir önceki yıla göre % 11 büyüyerek 19.4 milyar euroya ulaştı. Futbolda parasal gelirin artması, kulüplerin ve oyuncuların kazandıkları paranın artması anlamına geliyor. Futbol sektöründe bu anlamda vergi ve vergilemenin önemi kamu geliri açısından da çok önemli. Aşağıda da belirteceğim gibi futbol sektörü Avrupa'da en önemli vergi geliri yaratan sektörlerin başında geliyor. Avrupa'da futbolun parasal gelirlerinin bu denli büyümesi sonuçta, ülkemizde de bu konuda bir düzenleme yapma zorunluluğunu gündeme getirdi.

 

Futbolcular çok kazanıyor az vergi ödüyorlar

Türkiye, futbolcular için adeta "vergi cenneti" özelliği taşıyor. Transferde birçok büyük Avrupa kulübünün ödediği rakamlardan aşağı imza atmayan futbolcular, vergi sonrası net kazançlar dikkate alındığında ise Avrupa liglerinde oynayan birçok yıldızı geride bırakıyor.

 

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, kulüpler, futbolculara ödedikleri transfer ücreti üzerinden tutarı ne olursa olsun yüzde 15 vergi kesintisi yapıyor. Süper Ligde yüzde 15 olan vergi oranı, bir alt ligdeki kulüpler için yüzde 10, diğer kulüpler için de yüzde 5 olarak uygulanıyor.

Avrupa'da ise futbolcuların elde ettiği gelirden alınan vergi yüzde 30 ile yüzde 50 arasında değişiyor.

 

İşçi, memur futbolcunun iki katı vergi ödüyor

Ülkemizde bir işçi ya da memur her ne kadar bir futbolcu kadar kazanamasa da, aynı tutarda gelir elde eden bir  serbest meslek erbabı veya bir vergi mükellefi aynı geliri kazanan futbolcudan 2.3 kat daha fazla vergi ödüyor. Toplumsal adaleti sağlanması ve kamusal vicdanın yaralanmaması bakımından, yeni vergi uygulamasıyla, bu yanlışlık giderilmiş olacaktır. Bu, bütçe gelirleri açısından da olumlu bir etki yapabilecektir.

 

Yeni yasa tasarısı ile sporcu ayrıcalığı bitiyor

Futbolcular, milyonluk transfer paraları üzerinden halen yüzde 15 gelir vergisi ödüyorlar. Bugün yıllık 10 bin 700 lira ile 94 bin lira arasında gelir elde eden sporcular, yeni düzenlemeyle yüzde 15 ile yüzde 27 arasında vergi ödeyecek.  94 binin üzerinde kazancı olanların vergi oranı ise yüzde 35'e kadar yükselebilecektir.

 

Futbolcular da beyanname verebilecek

Yeni düzenlemeyle geliri yıllık 160 bin liranın üzerinde olan sporcular/futbolcular artık beyanname verecek. Yeni düzenlemeyle, Bakanlar Kurulu'nun bu tutarı yarıya indirme ya da iki katına çıkarma yetkisi olabilecek. Bu yasa tasarısına göre ücret geliri olan 100 bin kişi, serbest meslek kazancı olan 10 bin, gayrimenkul zengini 15 bin ve diğer mesleklerden bin kişi olmak üzere toplam 126 bin kişi Maliye'ye ilk kez beyanname verecek...

 

Yurtdışında durum ne?

İspanya'da yabancı oyuncular için alınan verginin oranı, 1 Ocak 2012'den itibaren yüzde 24'ten yüzde 43'e yükseltildi. Kulüpler kararın geri alınması için baskı yaptı, ancak istediklerini elde edemedi.

 

Ligde forma giyen Mesut Özil, Cristiano Ronaldo, Karim Benzema gibi yıllık 600 bin euronun üzerinde kazanan futbolcular, bu paranın yüzde 43'ünü vergi olarak ödemek zorundalar.

Diğer ülkelerde vergiler

 

Avrupa'da diğer ülkelere baktığımızda futbolculara uygulanan vergi oranlarının % 42 ile % 45 arasında değiştiğini görüyoruz. Nitekim, vergi oranı İngiltere'de (150 bin sterlin üzeri) % 45,  Almanya'da (250 bin euro üstü) % 45, İtalya'da (75 bin euro üstü) % 43, İspanya'da (600 bin euro üstü) % 43, Portekiz'de % 42, Rusya'da % 13  ve ülkemizde de Süper Lig'de % 15.

 

Avrupalılar ödüyor siz ödemiyoruz!

 

Avrupa futbolunda kulüpler kazandıkları gelirler üzerinden önemli vergiler ödüyorlar. 2011-12 sezonunda yılık geliri 2.9 milyar euro olarak gerçekleşen İngiliz Premier Lig'de kulüplerin 2012 yılında ödedikleri vergi 1.2 milyar euroya ulaşıyor. Yine 2011/12 sezonunda Premier Lig'de oyunculara kulüplerin yapmış olduğu ödemeler 2 milyar euroya yükselmiş durumda. İtalyan Serie-A'da bu tutar 1.2 milyar euro iken, İspanyol La Liga'da 1.1 milyar euro seviyesinde. Alman Bundesliga oyuncuları yıllık 1 milyar euro gelir elde ederken, Fransız Lig 1'de bu tutar 800 milyon euro civarında. Bu liglerde özellikle ilgili federasyonlar adete birer vergi dairesi gibi çalışmaktalar. Vergi idaresi ile çok yakın ilişki içinde olan futbol federasyonları, kulüplerin yılık yasal yükümlülüklerini yerine getirip getirmediklerini sıkı denetliyorlar. Yasal yükümlülüğü yerine getirmeyen kulüpler' Lig'den düşmeye kadar cezalandırılabiliyorlar. Nitekim, 2011-12 sezonu sonunda 42 milyon sterlin vergi borcunu ödeyemeyen yüzyıllık İskoç devi Glasgow Rangers 4. Kümeye düşürülmüştü.

 

Biz ne durumdayız?

Ülkemizde kulüplerin gelirlerini temel olarak aşağıdaki gelir kalemleri oluşturmasına karşın, kulüplerimiz yasaların kendilerine sağladığı olanakları kullanarak vergiden kaçınabilmekteler.

 

Kulüplerin gelirleri

- Yayın  gelirleri,

- Saha reklam gelirleri,

- Forma reklamları,

- Maç bileti satışları,

- Kombine bilet gelirleri,

- Loca satış gelirleri,

- Bonservis gelirleri oluşturuyor.

 

Ancak, kulüplerimiz KVK  Md. 4/j ve 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nin sağladığı olanakları kullanarak, bu gelirlerden vergi ödemekten kaçınabiliyorlar. Çünkü, ilgili yasa ve söz konusu tebliğ  kulüpleri bazı kalemlerde muaf tutmuş durumda. Yine, sponsorluk harcamaları ile ilgili önemli avantajlar var.

 

Sponsorluk harcamalarının; amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için yüzde 50'si, gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebiliyor. (GVK-Md.89/8 ve KVK Md. 10/b).

 

İndirilebilen sponsorluk harcamaları ise; saha, salon ve tesis kirası, spor tesisleri için harcamalar, sporcuların yeme, içme, seyahat ve ikamet giderleri, spor malzemeleri, sporcu transferinde bonservis bedeli, sporculara ve spor adamlarına verilen prim niteliğindeki para, ev vs. sponsorluk gideri olarak gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebiliyor.

 

Borçlara kolaylık

Finansal sıkıntı içindeki kulüplere yardımcı olabilmek amacıyla Futbol kulüplerinin birikmiş vergi ve sigorta primi borçlarına da "çok özel" bir kolaylık sağlandı. Birikmiş borçlar donduruldu ve yıllık yüzde 3 faizle, 10 yılda 120 ay taksitle ödeme ayrıcalığı tanındı.


Yukarıdaki açıklamalardan da görebileceğiniz üzere Türkiye sadece futbolcular için değil futbol kulüpleri için de tam bir vergi cenneti...

 

Vergilemeyle futbol hayatımızda ne değişir?

Ülkemizde futbol kulüplerinin yarattığı yılık gelir 600 milyon euroya, oyunculara ödenen tutarlar da 200 milyon euroya ulaşmış vaziyette. Sosyal adalet ve kamu vicdanı bakımından olaya bakıldığında bu kadar yüksek gelir elde edilen hiçbir sektörde bu denli az vergi ödendiği görülmemekte. Bu dengesizliği gidermek ve Avrupa Birliği hukuk normlarına uygun bir vergilemeye geçmemiz kaçınılmaz görünüyor. Bu açıdan temel vergileme prensibini burada da hiçbir ayrım yapmadan uygulayarak, "çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi" almayı hayata geçirmeliyiz.

 

Yeni vergi düzenlemesinin şüphesiz ki, olumlu olduğu kadar futbolumuzu etkileyebilecek olumsuz yönleri de olabilecektir. Bunlara baktığımızda;

 

Olumlu Yanları

 

1 - Vergi mali disiplini sağlar. (Kulüpler bundan sonra transferlerde daha seçici olmak ve daha verimli oyuncu transfer etmek durumunda kalacaktır.)

2 - Daha sağlıklı mali yapı uzun süreçte kulüplerin sportif rekabet gücünü artıracaktır.

3 - Daha çok harcayan daha çok vergi vereceğinden rekabeti daha dengeli ve adil hale gelecektir.

4 - Kulüpler bu nedenle altyapıya daha fazla önem vermek durumunda kalacaklardır.

5 - Sosyal adalet açısından bir dengesizlik ve haksızlık giderilmiş olacaktır.

Olumsuz Yanlar:

1 - Transferlerde oyuncular vergileri kulüplere yükleyeceklerinden, kulüplerin maliyetleri artacaktır.

2 - Zaten mali yapısı sıkıntılı olan kulüpler daha sıkıntıya girecektir.

3 - Yabancı transferlerinde kaliteli oyuncuların Türkiye'ye gelmesi azalacaktır.

4 - Yerli oyuncu fiyatları artacaktır.

5 - Futbol ekonomisinde artan vergiler kadar bir şişkinlik, yani fiyatlarda (bilet fiyatları, logolu ürün satışı vb.) enflasyon oluşacaktır.

6 - Mali sıkıntıya giren ve yükümlülüklerini yerine getiremeyecek kulüpler olabilecektir.

7 - Kulüpler devletten yardım alabilmek için yoğun siyasi kulis yapacaklardır. Bunun sonucunda devletin kulüplere sübvansiyon yapma ihtimali de yüksektir.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  26571  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

30/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.889,71

-1,35

 bjk BJKAS

4,91

-1,80

 fb FENER

48,20

+4,24

 gs GSRAY

2,07

-67,14

 trabzon TSPOR

1,00

+6,38

   SPOR ENDEKSİ

3.238,98

+2,49

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44767731

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.