KARDAN PARA
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

KARDAN PARA

alt

Sebahattin Devecioğlu- 16 Ocak 2011

Herkesin bir kardan adam hikâyesi vardır mutlaka, şiddetli kışların yaşandığı geçmişte soğuk kış günlerinde kardan birçok oyun türetilmiştir.

Kar insanların çilesi kadar, eğlencesi olmuştur. Kardan şekillenen hayaller, kartopu, kayak, kızak, kardan adam gibi birçok oyuna dönüşmüş veya oyunların aracı, ürünü, teması olmuştur.  Bu oyunlar aynı zamanda uzun kış gecelerinin masallarına konu olmuştur. İnsanoğlu Güneş, Su, Petrol, Yağmur, Rüzgar, Kar gibi doğal kaynakları teknolojiye dönüştürdüğü gibi, teknolojiyi kullanarak da bu kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmasını bilmiştir.

İnsan ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik düşünülen doğal kaynaklar, spor teknolojilerinin, spor endüstrisinin, spor sektörünün dolayısı ile spor organizasyonlarının vaz geçilmez unsurları haline gelmiştir. Bu doğal kaynakların belki de çok sonradan akla gelen bir ürünü olarak “Kar” günümüzde endüstri olmayı başarmıştır.  Doğal, kültürel ve ekonomik olarak kaynak yetersizliklerinin hakim olduğu bölgeler, bir ülke ekonomisinde, uygun yörelere göre büyüme-gelişme sürecinde geri kalabilmektedirler.

“Gelişmekte olan bir ekonomide, kalkınma sürecine girilmesiyle birlikte, pozitif içsel ve dışsal ekonomilerin etkisiyle, gelişme yükselme trendine girecektir” tezinden hareketle küresel ısınmanın bir sonucu olarak “Kar ve Kış” artık yükselen bir değer olarak kabul görmektedir. Uygun kar varlığı da, kış turizminin en önemli bileşenleri arasındadır.  Dolayısı ile Kış Sporları, Kış Turizmi, Kayak Merkezleri, ekonomik anlamda kıymetli bir şekil almıştır. Karın uzun bir süre kalması, kış sporlarının yapılabilme süresini arttırabilecektir. Tatillerini genellikle yaz mevsiminde geçiren insanlar, bu alışkanlıklarını kış mevsiminde de sürdürmeye başlamışlar ve kış turizmi hareketlerinin hızlanmasına neden olmuşlardır. Kış sporları bulunduğu ve buna uygun karlı ve eğimli alanlara yapılan seyahatleri, konaklama ve diğer hizmetlerden oluşan faaliyet ve ilişkilerin bütünü olarak tanımlanmaktadır. 

Bu gün dünyanın birçok merkezinde kış sporlarına yönelik organizasyonlar düzenlenmekte olup, insanlar yaz turizminin yanı sıra, kış turizmine yönelik aktivite ve faaliyetlerine katılmaktadırlar, Kış turizminin ana kaynağı olan “Kar ve Kayak” için, yeni tesisler, oteller inşa edilmektedir.  Dubai gibi çöl şehirlerinde yapay kar üretilerek oteller kayak merkezlerine dönüştürülmekte, bu sektöre yönelik insan kaynakları yetiştirilmekte kış sporu oyunları ve malzemeleri çeşitlendirilerek pazarlanmaktadır. Dolayısıyla, bu yönde giderek büyüyen talebi karşılayabilmek üzere turizmde gelişmiş ülkeler, dağ ve kış turizminin yoğunlaştığı yörelerde, çalışmalar yapmışlardır. Özellikle Orta Avrupa ülkelerinden İsviçre ve Avusturya’nın Alp dağlarında yarattıkları turizm olanaklarının, yaz turizmi ile önemli döviz girdisi sağlayan ülkeler ile yarıştıkları bir gerçektir. 

Dünya Olimpiyat Komitesi tarafından her 4 yılda bir yapılan yaz oyunları gibi kış oyunları da düzenlenmektedir. Bu oyunlardan bir tanesi de Üniversite Kış Oyunlarıdır. FISU (Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu)’ nun desteği sayesinde her iki yılda bir düzenlen ve bu yıl yirmi beşincisi olan  27 Ocak 6 Şubat tarihleri arasında Erzurum da   düzenlenecek olan Üniversite Kış Oyunları her geçen gün daha fazla sayıda katılımcının ilgisini çekmektedir. Katılımcı sayısı, 1959’da Turin, İtalya’da toplamda 1,407 katılımcıdan 2001’de 165’ten daha fazla ülkenin katılımıyla Beijing Çin’de 19706,6757 ve 2003’te de Daegu Kore’de 175 ülkeden 6643 katılımcıya çıkmıştır.  İstatistikler 1958’de Zell-Am-See, Avustralya’da Universiade’ye 98 sporcunun katıldığını gösterirken, diğer bir kayda göre 2009’da Harbin, Çin’de Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarına 44 ülkeden 2831 katılımcının yer aldığını göstermektedir.

38 yıldır geniş bir yarışma yelpazesini içeren ve 135 farklı ülkeden neredeyse 25,500 katılımcıyı bir araya getiren bu şampiyonaların 148’i gerçekleşmektedir.  Birçok öğrenci ve üniversite sporları liderlerine Universite oyunları dışında diğer etkinliklerde de bir araya gelme fırsatı tanımaktadır. 2000’den bu yana 3,623 katılımcıyla 20 Dünya Üniversiteler Şampiyonası’nın her biri farklı sporlar için tahsis edilen yerlerde düzenlenmiştir. 2002’de 83 ülkeden 4,228 katılımcıyla 24 şampiyona düzenlenmiştir. 2004’te ise 4,845 katılımcıyı bir araya getiren 25 şampiyona düzenlenmiştir. 2006’da FISU toplamda 209(90’ ı farklı)ülkeden 5,852 katılımcıyla 27 şampiyona ve 2008’de ise 229 ülkeden (90’ı farklı) 6,652 katılımcıyı bir araya getiren 29 şampiyona düzenlenmiştir.

2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, Erzurum, Türkiye’de, 2013 ve 2015 müsabakaları ise sırasıyla Maribor (Slovenya), Granada (İspanya)’da yapılacaktır. FISU bu müsabakaları öğrenci ve sporcuların uzlaşma ve barış ortamında bir araya gelmelerine olanak sağlayarak yüksek hedeflere ulaşma yolunda önemli bir adım olduğu için destek vermektedir.

Dünyanın birçok bölgesinden 57 Ülkeden üniversite gençliğinin Barış, kardeşlik ve dostluk için bir araya geleceği Alp Disiplini, Biathlon, Buz Hokeyi, Curling, Kayakla Atlama, Kayaklı Koşu, Kuzey Kombine, Snowboard, Serbest Stil Kayak, Artistik Paten, Short Track gibi branşlarda düzenlenecek olan Erzurum 25. Kış Üniversite Oyunları sloganının “Anadolu’nun Zirvesinde Buluşalım” olarak seçmiştir. Erzurum Kış Universiade logosuna da yansıyan ve 13.yüzyılın sonlarında yaptırılan Anadolu’daki ilk üniversite olan Çifte Minareli Medrese, Roma İmparatoru Theodosius zamanında inşa edilmiş olan Erzurum Kalesi ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan Rüstem Paşa Çarşısı oyunlara ayrı bir renk katacaktır.

FISU ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Spordan Devlet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Spor Toto ve Loto Genel Müdürlüğü,  Türk Üniversite Spor Federasyonu, Erzurum Valiliği, Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Erzurum Belediyesi ile birlikte birçok kamu kurum ve kuruluşların yardımı ve sponsorlukların yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşları ve Medya ile Gönüllüler Ordusunun desteği ile Atatürk Üniversitesi ile Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu ve Öğretim üyelerinin bilimsel katkılarıyla gerçekleşecek olan 25. Erzurum Üniversiteler Kış Oyunları, 700 trilyona yakın yatırım ve bütçesiyle, Türkiye’de şu ana kadar yapılan spor organizasyonlarını en fazla pay ayrılan organizasyon olarak tarihe geçecektir

Artık Kış turizmi açısından Türkiye iklimi, coğrafyası ve son yıllarda elde ettiği diğer turizm türlerindeki tecrübesi ile özgün kış turizmi projeleri gerçekleştirebilecek bir aşamaya gelmiştir. Hizmetler sektörü içinde yer almakla birlikte turizm, taşıdığı özellikler nedeniyle, diğer sektörlerle yakın ilişki içindedir. Turizm sektörü, turistik ihtiyaçların karşılanmasında ekonominin bütün sektörlerinden yararlandığı gibi, bazı sanayi kollarını içine almakta, bazılarına kendi ihtiyacına göre şekil vermekte, bir kısmını da yeniden meydana getirmektedir. Kış turizm ve Kış sporları özellikle Uludağ’dan Köroğlu, Erciyes, Erzurum ve Sarıkamış gibi Dağ ve Kış sporları merkezlerine doğru kaymaya başlamıştır. Türkiye Kış turizmi açısından henüz yeni deneyimlere sahip bir ülke konumundadır.

            Türkiye'nin sahip olduğu turistik potansiyel, alternatif turizm açısından da eşsiz fırsatlar oluşturmaktadır. Dünya turizm talep eğimlerindeki gelişmeler, bunları kavramaya dönük girişimleri, hem kamu kesimi, hem de dinamik turizm sektörü olarak harekete geçirmiştir. Bu çerçevede gündeme gelen kış turizmi alt sektörünün, kaliteli, rekabetçi bir ürüne dönüştürülmesi çabaları, o açıdan daha iyi imkânlar sunan bölgelerde sürdürülmelidir.

             Kış sporları turizmi yatırım ve işletme faaliyetleri kuruluş yeri etrafında bulunan diğer sektörlerden girdi sağlayarak, kaynak yaratmaya yardımcı olacaktır. Türkiye kış sporları turizm faaliyetleri sonucunda yapılan turizm harcamalarının önemli bir kısmının gelir olarak yansıması, ayrıca sadece yaz aylarında değil yılın diğer aylarında da işsizliği azaltarak istihdam yaratma olanağı bu anlamda Türkiye’nin ekonomik gelişimi açısından oldukça önem arz edecektir.

          Kardan adam yapmayı öğrenen insanlar artık “Kardan Para” yapmayı da öğrenmelidir.

                   2011 Erzurum Üniversiteler Kış Oyunlarının Ülkemiz ve Dünya Barışına katkı sağlaması ümidiyle, organizasyonun gerçekleştirilmesi için takdire şayan tüm çabalara ve katılımcılara başarılar dilerim….{jcomments on}

 

Kaynaklar :  

1-       http://www.universiadeerzurum.org

2-      S.Devecioglu, Y.Biçer, B.Çoban, "Economic Outlook Of Winter Sports in Turkey",10. International Sport Sciences Congress, October 23-25, 2008, Bolu, Turkey

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  7507  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Sebahattin Devecioğlu Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 45027716

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.