Gurbetçi Futbolcular
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Sebahattin DEVECİOĞLU Gurbetçi Futbolcular

Gurbetçi Futbolcular

arton1816

Doç.Dr.Sebahattin Devecioğlu-10 Mayıs 2017.  Futbolda oyuncuların göçü yeni bir kavram değildir.   Futbol yönetiminde son otuz yıldır; yeni yasal düzenlemeler ve uygulamaların hayata geçirilmesi, yabancı oyuncu statülerinin iyileştirilmesi, dünya çapında profesyonel şampiyonaların geliştirilmesi ile oyuncuların göçü sürekli olarak artmaktadır. 

 2005 yılında İsviçre Neuchâtel'de bulunan bağımsız bir çalışma merkezi “The International Centre for Sports Studies (CIES)”  “Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi” bünyesinde,  Dr. Raffaele Poli ve Dr. Loïc Ravenel tarafından araştırma grubu olarak  kurulan (Football Observatory ) “Futbol Gözlemevinin”, aylık bülteninin 25. baskısında; (World Expatriate Footballers) “Dünya'da Göç Etmiş Futbolcular” isimli önemli bir rapor yayınlamıştır.

Raporda ; 01 Mayıs 2017 tarihi itibarı ile;   Dünya genelindeki 93 ulusal futbol federasyonun sahip olduğu 137 ligdeki, 116 karşılaşmada görev alan, küreselleşme sürecinin, işgücü piyasasından etkilenen gurbetçi futbolculara yönelik yapılan araştırma sonuçlarına yer verilmiştir.  

Rapora göre ; Dünya genelinde 2.120 kulüpte toplam 12.051 gurbetçi futbolcunu bulunduğu  ve en az bir kulüpte ortalama olarak, 5.7 oranında (kadrolarının % 21.6 ) sının gurbetçi futbolculardan meydana gelmektedir. OFC (Yeni Zelanda) 'da 7.6 ( kadrolarında% 27.9), CONMEBOL liglerinde ise 3.2  ( kadrolarında % 11.9 )  oranında  gurbetçi futbolcu bulunduğu  ifade edilmektedir.

Dünya genelinde gurbetçi futbolcuların yaş ortalaması (26.8) olmasına rağmen, ulusal oyuncuların ortalama yaşı (25.3) olarak tespit edilmiştir.  Gurbetçi futbolcular  arasında en fazla temsil edilen yaş grubu, 26 yaşındaki oyuncular oluşturmakta olup, bu futbolcuların 21 yaş ve alt gurubu yani  (%14,1)’ inigurbetçi futbolcular  oluşturmaktadır.  Bu rakam yerel oyuncuların 21 yaş ve alt gurubunda ise   (%28.9)’ dir. Yani yerel oyuncuların yaş ortalaması gurbetçi futbolculara göre daha gençtir.

Araştırma’da analize dahil edilen toplam 174 ulusal federasyona bağlı kulüplerde, yurtdışından aktif en az bir temsilci bulundurdukları tespit edilmiştir. Brezilya (1.202 ) ile Fransa (781) Arjantin (753) en fazla gurbetçi futbolcuya sahip ülkeler olduğu ve bu üç ülke federasyonundan başka ülkelere giden gurbetçilerin toplam sayısının % 22.7'sini oluşturduğu, başka ülkelere futbolcu gönderen  başlıca on   ülkenin  ortalaması ise (% 43.5) olarak tespit edilmiştir. Özellikle;  Brezilya, Fransa ve Arjantin ülkelerinden oyuncuların yurt dışına ihraca yoğunlaşması dikkat çekmektedir. Yurtdışında gurbetçi olarak oynayan 12.051 futbolcunun (% 22.7) 2.736'sı Brezilya, Fransa ve Arjantin’den diğer ülke kulüplerine  transfer olmaktadırlar.

Dünya genelinde 200'den fazla gurbetçi futbolcuya sahip bulunan federasyonlar arasında, dokuzu Avrupa Ülkesi, dördü Güney Amerika ve ikisi Afrika'dan oluşmaktadır. Tüm bu ülkeler içerisinde Arjantin, Uruguay ve Kolombiya hariç UEFA’ya  üye federasyonlara bağlı kulüplerden gelen gurbetçi futbolcular çoğunluğa sahiptir.  Bu sonuç, Avrupa'nın dünya futbol ekonomisinde merkeziyetçiliğinin bir yansıması olduğu yorumun beraberinde getirmektedir. CONCACAF Federasyonu bünyesinde ise en çok gurbetçi futbolcu gönderen ülkeler arasında,  Amerika Birleşik Devletleri (130 ) ve Japonya AFC (130 ) oyuncu ile listesinin başında yer almaktadırlar.

Gurbetçi futbolcu sayısı 100 ile 200 arasında olan 20 federasyondan 13'ü de Avrupa ülkesidir.  Diğer gurbetçi futbolcuya sahip ülkeler ise; Afrika'da (Kamerun, Fildişi Sahilleri ve Senegal), Kuzey Amerika'da (ABD), Güney Amerika'da (Paraguay) ve Asya'da (Japonya ve Güney Kore)  olarak tespit edilmiştir. Bu farklı kökenler içinde, Avrupa'nın dışında ülkelere transfer olan gurbetçi futbolcuların arasında yalnızca Paraguaylılar, Japonlar ve Koreliler bulunmaktadır.

Brezilyalı gurbetçi futbolcuların en çok gittiği ülke (221)  futbolcu ile Portekiz’dir. Gurbetçi Brezilyalı futbolcu sayısı 16 ülkede 20 futbolcuyu aşarken,  bunların arasında birçok Avrupa ülkesi bulunmaktadır.  Ayrıca Gurbetçi Brezilyalı futbolcuların UEFA ülkelerinin dışında tercih ettikleri  Altı Asya ülkesi (Japonya, Tayland, Hong Kong, Güney Kore, Çin ve Endonezya), Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri de yer almaktadır.

Günümüzde Brezilyalı futbolcu, profesyonel futbol endüstrisindeki tek küresel işçisi olarak tanımlanmaktadır. Araştırmada yer alan 93 federasyondan 82'sinde Brezilyalı futbolcu bulunmaktadır. Türkiye liglerinde 2017 itibarı ile (46) Brezilyalı gurbetçi futbolcu oynamaktadır. Yurtdışına futbolcu yetiştirip  gönderen ilk 50  ülke arasında Türkiye yer almamaktadır.

Rapora göre ; Fransız gurbetçi futbolcuların neredeyse dörtte biri İngiliz (107) veya Belçikalı kulüplerde (83) oynamaktadır. Lüksemburg, İspanya, Almanya ve İsviçre gibi  diğer komşu ülkelerde, Fransız oyuncuların başlıca yer aldığı on ülkeden  biri olmaktadır. Buna ek olarak, 30'dan fazla Fransız uyruklu futbolcunun  Yunan ve Türk profesyonel kulüpleriyle anlaşma yaptıkları tespit edilmiştir.  

Fransızlar ayrıca en fazla Cezayir’de (33) çok sayıda gurbetçi oyuncuya sahiptir.  Fransa'da büyümüş Cezayir kökenli futbolcular ve mesleki kariyerlerini sürdürmek için Cezayir'e transfer olmuşlardır.  Fransız uyruklu futbolcuların, Amerika Birleşik Devletleri (21)  Avrupa dışındaki ikinci hedefleridir. Araştırma yapılan 93 ülkeden 60'ında Fransız futbolcular bulunmaktadır.

Şili, Arjantinli gurbetçilerin transfer olduğu ülkeler arasında yer almaktadır. 2017 yılında Şili’deki liglerde (106) Arjantinli oyuncu oynamaya başlamıştır. Araştırmada Arjantinlilerin Meksika'da gurbetçilerin arasında en çok temsil edilen köken olarak ter aldıkları görülmüştür.

Arjantinli oyuncuların transfer oldukları başlıca on ülkesi arasında sadece;  İspanya, İtalya ve Yunanistan olarak üç Avrupa federasyonu yer almaktadır. Arjantinli futbolcuların yer aldığı ligler,  Amerika Birleşik Devletleri hariç tüm diğer ülkeler Güney Amerika'da bulunmaktadır.  Brezilyalılar, iş gücü olarak futbolun mükemmel küresel kaynağı olmasına rağmen, Arjantinliler Latin Amerika'da benzer bir rol oynamaktadır. Analiz edilen 93 federasyonun 59'unda Arjantinli futbolcular bulunmaktadır.

Araştırmada yer alan 93 ülkenin 57'sinde, Sırp futbolcuların bulunduğu tespit edilmiştir. Fransız oyunculara benzer şekilde, Sırp futbolcular komşu veya coğrafi olarak yakın ülkelerde çok sayıda bulunmaktadırlar. Sırpların Bosna-Hersek, Yunanistan, Macaristan, Slovakya, vb. UEFA üye birlikleri dışındaki transfer oldukları ülkeler arasında ise  Hong Kong ve Özbekistan’da (7) futbolcu ile sınırlı kalmışlardır.  Sırplar, Fransız meslektaşları kadar farklı göç ağlarından yararlanmaktadır. Yurtdışında oynayan Sırp futbolcuların sayısı yüksek olması ülkenin 7 milyon nüfusu göz önüne alındığında dikkat çekmektedir.

Raporda: Futbolun beşiği sayılan İngiltere'nin, beş ana ihracat yapan federasyonlar arasındaki varlığını, ağırlıklı olarak Galler (143) ve İskoçya (114) da oynayan gurbetçi futbolculara sahip olmakla sürdürmektedir. Ayrıca; İngiltere’ye sosyo-politik olarak yakın ülkelerde gurbetçi olan İngilizlerin sayısı oldukça fazladır. Yurtdışında oynayan İngilizlerin yarısından fazlası bu ülkelerdeki kulüplerle sözleşme yapmaktadırlar. Fakatİngiltere’deki  şampiyonalarına katılan, Galler kulüplerinde yer alan İngiliz oyuncular,  gurbetçi statüsünde kabul edilmemektedir.  Benzer kurallar Amerika MLS üyelerinin, Kanada ekiplerinde oynayan, Amerikalı gurbetçi oyuncular içinde geçerli olduğu ifade edilmektedir.

İngilizlerin, futbolda geleceğinde çok sayıda yer alacakları görülmektedir. Örneğin Amerika Birleşik Devletlerinde (50) İngiliz kökenli futbolcu bulunmaktadır. Bu sayının önümüzdeki yıllarda büyük olasılıkla artacağı ifade edilmektedir. İngiliz futbolcular İngilizce konuşan, Yeni Zelanda (17)  gibi ülkelerde ana gurbetçi statüsünde yer almaktadırlar,  İngiliz gurbetçi futbolcular, Araştırılan 93 ülkenin 41’inde temsil edilmektedirler.

Sonuç olarak; RapordaFutbol küresel bir spor olmasına rağmen, tüm ülke federasyonlarının yabancı kulüplerin ilgisini çekmek için yeterli seviyede futbolcu yetiştirebilme yeteneğine sahip olamadıkları” ifade edilmektedir.Ayrıca “rekabetçi bir özelliğe sahip olan futbolun, geleneksel bir spor olmadığını benimseyen tüm ülkelerde, yüksek kaliteli oyuncuların eğitimi ile gerekli olan futbol kültürünü oluşturmak için zamana ve önemli finansmana ihtiyaç duydukları” vurgulanmaktadır.

Futbol gelişimiyle ilgili konularda ise “Futbolun evrensellik açısından büyümesine katkıda bulunmak açısından,  FIFA, Konfederasyonlar ve Ulusal Federasyonların rolü büyük önem taşımaktadır. Bu kurumlar futbol oyununun tutkulu aşıkları olarak her zaman, dünya çapında kulüp ve yarışmalar yaratmayı amaçlayan her girişimi teşvik etmelidirler. Bu anlamda futbol elitlerinin oluşumu tabandan futbol olmadan var olamayacağını hatırlatmakta yarar olduğu” ifade edilmektedir.

CIES yetkilileri Gurbetçi Futbolcular ile ilgili yapılan bu araştırmanın gelecekten itibaren giderek artan sayıda şampiyonayı entegre edilerek kapsamını genişletilmesi planlanmaktadır. Araştırma gurubu bunu yaparken, hem sürdürülebilir, hem de geniş kapsamlı bir futbol dünyasına katkıda bulunmayı ümit etmektedirler.

Kaynak : Drs Raffaele Poli, Loïc Ravenel and Roger Besson: (Çev: Sebahattin Devecioğlu)  “World expatriate footballers” CIES Football Observatory Monthly Report : n°25 - May 2017{jcomments on} 

Erişim :  http://www.ekospor.com/world-expatriate-footballers

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  4696  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Sebahattin Devecioğlu Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43182749

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.