İspanya'da Futbol Ekonomisi
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Sebahattin DEVECİOĞLU İspanya'da Futbol Ekonomisi

İspanya'da Futbol Ekonomisi

BarselonaFC 

Doç.Dr. Sebahattin Devecioğlu- 12 Haziran 2017 Ekonomi Bakanlığı verilerine göre; İspanya ekonomisi GSYİH’ye göre dünyanın 13. Avrupa Birliği’nin 5. büyük ekonomisi olarak gösterilmektedir.

Diğer Batı Avrupa ülkeleri gibi İspanya’nın ekonomisi de 2. Dünya Savaşı’nın ardından bir dönüşüm sürecine girmiş, bu süreçte tarım sektörünün önemi azalırken hizmetler sektörünün önemi giderek artmış ve bu sektör ekonominin hakim sektörü haline gelmiştir. Tarım sektörü GSYİH’nin sadece %2,5’ini oluştururken hizmetler sektörünün payı %75’e kadar yükselmiştir. Perakendecilik, turizm, bankacılık ve telekomünikasyon sektörleri ekonomik faaliyetin en önemli unsurlarındandır. Diğer taraftan GSYİH’nin %17’lik kısmını oluşturan sanayi sektörü ekonomideki önemini korumaktadır.

   

Yeni ekonomide gittikçe değeri artan hizmetler sektörünün önemli bir bölümünün sportif faaliyetler oluşturmaktadır. İspanya spor sektörünün en önemli ülkeleri içerisinde yer almaktadır.

 

Elbette ki, İspanya denilince akla futbol gelmektedir… Futbol yıllarca İspanya’da sosyo-kültürel, politik ve ekonomik olarak önemli bir yere sahip olmuştur.

   

Bir çok tarihsel kaynaklarda 1930’lı yıllar da ispanya’daki iktidar mücadelelerinin bir ayağını da futbol ve kulüpleri oluşturduğundan bahsedilmektedir.. İspanya’daki iç savaşının galibi olan General Franco ülkeyi 1975’e kadar yönetmiştir. General Franco' nun İspanya’yı iktidarı süresince; Fado, Fiesta ve Futbol ile yönettiği bilinmektedir. İspanya lideri Franco'nun Madrid’de bulunan Barnebau Stadı için “Bana 150 bin kişilik uyku tulumu yapın” sözü, futbolun kitleleri ne kadar etkilediğinin en önemli kanıtıdır. General Franco döneminde çeşitli problemler yaşayan katalonya bölgesi halkının yaşanan olumsuz gelişmeler karşısında tesellisi futbol olmuştur. Real Madrid taraftarı olduğu bilinen General Franco’nun, iktidarda olduğu dönemde el sürmediği tek şeyin katalanların sembolü olan Barselona kulübü olarak bilinmektedir. O dönemde bir çok baskılara maruz kalam Katalonya halkının varlığını sadece Barselonanın ünlü stadyumu Nou Camp’ta sürdürdüğünü düşündüğümüzde, futbolun ne kadar güçlü biz dinamiğe sahip olduğu anlaşılmaktadır.

   

İspanya’da geçmişte futbol adına yaşanan sosyo-politik ve kültürel gelişmeler, bu gün farklı boyutlara evirilmiştir. İspanya’daki futbol kulüpleri ve stadyumları her ne kadar geçmişin ve tarihsel yaşanmışlıkların izlerini taşıyor olsalar da, bu gün dünya futbolunun en önemli endüstri merkezlerine dönüşmüşlerdir.

   

İspanya’da La Liga ile İspanya Kral Kupası, Copa del Rey adında iki kupa düzenlenmektedir. Oldukça önemli popülerliğe sahip olan “La Liga” bugün dünyanın en önemli kulüplerine ve oyuncularına sahip marka değeri yüksek olan Premier Lig, Bundesliga gibi liglerin bulunduğu liglerin sıralamasında, İspanya La Liga 2.971,15 Milyon Euro ile ikinci sırada yer almaktadır.

 

Her ne kadara Barcelona ve Real Madrid, La Liga’nın önemli kulüpleri olsa da, Atletico Madrid, Atletic Bilbao, Valencia, Deportivo ve Real Betis gibi ünlü kulüpleri de bu ligde zaman başarılara imza atmışlardır.

   

2015/16 sezonunun bitiminden sonra yayınlanan, Deloitte Futbol Para Ligi 2017 verilerine göre;   Dünya futbol kulüpleri gelirleri sıralamasında Barcelona 620,2 milyon Euro’luk geliriyle ikinci ve Real Madrid, 620,1 milyon Euro’luk geliriyle üçüncü sırada yer alan İspanyanın ünlü takımlarıdır.

   

1899 yılında kurulan ve bu gün ortalama 79,724 seyirciye sahip olan Barselona Kulübünün Maç Günü Gelirleri; 121.4 Milyon Euro, Yayın Gelirleri; 202.7 Milyon Euro, Ticari gelirleri ise 296.1 Milyon Euro’ya ulaşmıştır. Barselona’nın Forma Sponsoru olan Nike’dan elde ettiği gelir 40 milyon dolar, Qatar Sports Investments ve Intel den 41 milyon dolar iken, toplam sponsorluk geliri 81 milyon dolara ulaşmıştır. Bu gün Barselona Kulübünün sosyal medya araçlarında takipçi sayıları; Twitter’da 19.5 milyon, Facebook’da 95.5milyon, İnstagram’da 44.1 milyona ulaşması ile “Bir kulüpten daha fazlası” olduğunu ispatlamıştır. 

   

İspanyanı diğer ünlü takımı olan 1900 yılında kurulan, 1928 yılında kurulan İspanya Liginde o tarihten beri hiç küme düşmeyen Real Madrid ise; maçlarını ortalama 79,724 seyirciye oynamaktadır. Real Madrid’in Forma Sponsoru Adidas’dan elde ettiği gelir 158 milyon dolar, Emirates’den 34 milyon dolar, Stadyum İsim Hakkı olan United Arab Emirates’den 28 milyon dolar olmak üzere, toplam sponsorluk geliri 220 milyon dolara ulaşmıştır.

   

Real Madrid’in Maç günü gelirleri 129 Milyon Euro, Yayın Gelirleri 227.7 Milyon Euro Ticari gelirleri 263.4 Milyon Euro dur.   Real Madrid’in Sosyal Medyada takipçi sayıları; Twitter’da 21.7 milyon, Facebook’da 94.1 milyon, İnstagram’da ise 42.6 milyona ulaşmıştır.

   

Bir başka İspanyol takımı olan Atletico Madrid’in 2015/16 sezonunun gelirler ortalaması 228.6 Milyon Euro ile dünyanın en iyi kulüpleri içerisinde 13. sırada yer almaktadır.

 

Dünyanın en ünlü futbolcularının İspanya kulüplerinde yer alması, bu kulüplerin marka değerini, ticari gelirlerini ve sponsorluk antlaşmalarını da etkilemektedir.

   

Real Madrid’li oyunculardan; Karim Benzema, 45 milyon, James Rodriguez, 49 milyon, Isco, 49 milyon, Raphael Varane, 50 milyon, Alvaro Morata, 60 milyon, Toni Kroos, 62 milyon, Gareth Bale, 110 milyon,   Cristiano Ronaldo 130 milyon Euro değere sahipken, çoğu Dünyanın ilk 10 sırasında yer alan Barselonalı Futbolcular, Ivan Rakitic, 50 milyon, Sergio Busquets, 60 milyon, Luis Suarez, 95 milyon, Lionel Messi, 190 milyon, Neymar, 250 milyon Euro değere sahip oldukları olarak ifade edilmektedir. Ayrıca farklı İspanya kulüplerinde oynayan Athletic Bilbao’lu Aymeric Laporte, 48 milyon, Atletico Madrid’li Koke, 56 milyon, Antoine Griezmann, 135 milyon Euro değere sahiptir.

   

Ayrıca İspanya Stdyumları ile de futbol endüstrisinin önemli sembolü durumuna gelmiştir 95,000 kişilik kapasitesiyle Camp Nou, Avrupa’nın en geniş kapasiteli stadı olarak bilinmektedir. 1947 yılında açılan Real Madrid’in stadı Santiago Bernabeu ise 85,000 kapasitelidir. Real Madrid, 400 milyon Euro maliyetli yeni stadın finansmanı için, stadın isim hakkını satmayı ve üyelerine tahvil satışı yapmayı planlamaktadır. Ayrıca İspanyol kulübü, yeni stadın sunacağı imkanlarla, bu gün elde ettiği 40 milyon euroluk yıllık geliri 52 milyon euroya çıkarmayı hedeflemektedir. Barselona’nın ünlü stadyumu Camp Nou’nun kapasitesinin 98,000’den 105,000’e çıkarılması planlanırken, Futbol sahasının dışında, 12,000 kapasiteli yeni bir basketbol salonu, hotel, müze, kulüp binası ve çeşitli ufak eklemeler de proje kapsamında 600 milyon Euro’luk maliyeti için birden çok kaynak kullanılacağı ifade edilmektedir. Yeni stadyum için kulübün kasasından 200 milyon Euro çıkacağı planlanırken, geri kalan kısmı 200 milyon Euro’luk banka kredisi, stat isim sponsorluğundan 150 milyon Euro, hotel ve diğer ticari gelirlerden 50 milyon Euro kaynak yaratılması beklenmektedir. Yeni Camp Nou’nun İnşaata 2017’de başlanıp 2021’de tamamlanması planlanmaktadır.

   

İspanya’nın Ünlü stadyumlarının Barcelona’sının Camp Nou’dan koltuk başına gelir: 1,175.59 Euro iken, Real Madrid’in Santiago Bernabeu koltuk başına geliri, 1,340.01 Euro ya ulaşmıştır. Her iki stadyum bir müze olarak düzenlenmiş olup maç organizasyonları dışında Madrid ve Barselona’ya gelen turistlerin programlarında önemli bir yere sahiptirler. Santiago Bernabeu Stadyumu Madrid gezilecek yerler listesinde en çok rağbet göstereceği yerlerin başında gelmektedir. Stadyum turu ve müze ücreti üyelere ve çocuklara indirimli olup, yetişkinlere 24 Euro olarak belirlenmiştir. Camp Nou Stadyumu ise Barselona’nın en çok ziyaret edilen dördüncü müzesi olduğu,  müzede Barça’nın 100 yıllık geçmişini ve bugününü görsel işitsel temalarla tanıtıldığı müzeni yetişkinlere giriş ücreti ise 25 euro olarak belirtilmiştir. Günde binlerce kişinin gezdiği Camp Nou stadyumu senede ortalama 2.5 milyon kişi gezdiği ifade edilmektedir. Barselona Müze ziyaretçilerinden yıllık 30 milyon euro kazandığı, Stadyumun içinde bulunan Nike mağazası FC Barcelona'ya yılda 35 milyon euro ödediği ifade edilmektedir.

   

Dünya futbolunun önde gelen ülkelerinden olan İspanya, futbol endüstrisindeki yeni gelişmeleri doğru anlayarak, kulüp, stadyum yönetim modellerini yenileyerek, futbol ürün ve hizmetlerini sürekli değiştirerek ve geliştirerek, dünya futbol ekonomisinden önemli yere sahip olmaya devam edecektir.

     

Kaynak : http://www.ekospor.com/ispanyafutbolendustrisi

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  4817  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Sebahattin Devecioğlu Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43189429

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.