Sporda Yerli Üretim
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Sebahattin DEVECİOĞLU Sporda Yerli Üretim

Sporda Yerli Üretim

yereluretim-logotype-kirmizi

Sebahattin Devecioğlu- 13 Ekim 2018 Küresel spor endüstrisi bugün 620 milyar dolar değerinde olduğu ifade edilmektedir.  Küresel GSMH (Gayri Safi Millî Hasıla) dan daha hızlı olan büyüme ile, uzun vadeli beklentileri güçlü olduğu görünmektedir Bu pazardaki birçok katılımcı, 450 milyar Euro değerinde daha büyük bir dilim pasta için rekabet etmektedir.

 

Spor endüstrisi bugün stadyumdaki yiyecek, medya haklarına ve sponsorluklarına kadarına bir çok alanını kapsamaktadır. Spor takımları, ligler ve federasyonlar hakkında yapılan son bir AT Kearney araştırmasına göre, bugünün küresel spor endüstrisi 350 milyar Euro ile 450 milyar Euro (480-620 milyar $) arasında yer almaktadır. Buna altyapı inşaatı, spor malzemeleri, lisanslı ürünler ve canlı spor etkinlikleri dahil edildiği görülmektedir.

Özellikle canlı spor etkinlikleri, farklı sektör katılımcılarına, geleneksel medyadan, etkinlik düzenleyicilerinden, sporculardan ve izleyicilerinden uzaklaşan sponsorlara aboneler, izleyiciler ve reklam gelirleri ve ödemeli TV yayıncılarını arayan ücretsiz yayıncılardan etkileyici bir ortam sunmaktadır.

Spor endüstrisinin hızlı büyüyen ekonomilerde, yükselen ülkeler (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ve Avrupa ve Kuzey Amerika'daki daha olgun pazarlarda GSMH 'dan daha hızlı büyüdüğünü ortaya koymaktadır.

Örneğin Çin Ulusal İstatistik Bürosu, 2016 yılı için Çin'in spor endüstrisinin büyümesi ile ilgili resmi verilere göre toplam 1,9 trilyon yuan (295 milyar dolar) olduğu ve ülke ekonomisini geride bırakarak % 11,1'lik bir büyüme gösterdiğini ifade etmektedir. Ulusal Spor Endüstrisi Konferansı'nda  yayınlanan raporda, sektöre katılan kuruluş sayısının 2015'ten 2016'ya sadece % 21,7, 2016'da ise 4,4 milyondan fazla kişinin yurt içi spor sektöründe çalıştığı görülmektedir. Spor endüstrisinin çoğunun büyümesi doğrudan devlet müdahalesine bağlı olduğu  Çin hükümeti 2025 yılına kadar 813 milyar dolarlık bir spor endüstrisi inşa etmeyi planladığı düşünülmektedir (forbes).

Resmi kaynaklar, 2016-17 mali yılı boyunca Pakistan'a spor malzemeleri ihraç ederek 307.943 milyon dolar kazandığını, Pakistan İstatistik Bürosu'nun (PBS) verilerine göre, Temmuz-Haziran döneminde (2016-17) yapılan futbol ihracatı Temmuz-Haziran döneminde (2015-16) 172.901 milyon $ olan ihracata göre 152.549 milyon $ olarak kaydedildi (tns.world).

Avrupa Komisyonu, “Avrupa 2020” nin büyüme ve istihdam stratejisinin kapsayıcı hedeflerine daha etkili bir şekilde katkıda bulunan politikaları tasarlamaya yardımcı olmak için sporun makro-ekonomik etkisini değerlendirmeyi planlamaktadır. AB yöneticileri ayrıca, spor sektörünün üretim, perakende, altyapı, turizm, eğitim, medya ve bahis gibi diğer ekonomik alanlarla doğrudan ve dolaylı olarak endüstriyel çıktıya katkıda bulunduğu güçlü sinerjiler olduğunu vurgulamaktadırlar. Komisyon, sporun ulusal ekonomiklikler ve farklı ekonomik sektörler arasındaki Avrupa çapında bağımlılıklar hakkında daha fazla bilgi sahibi olması durumunda bölgesel kalkınma ve iş yaratma için bir araç olarak kullanılabileceğini ifade etmektedirler (Euractiv).

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere, kültür fizik, cimnastik, atletizm ve diğer sporlar için kullanılan malzeme ithalatı 2011-2015 döneminde yüzde 16,4 artarak 15,3 milyon dolara yükseldiği, söz konusu dönemde en fazla ithalat 21,5 milyon dolar ile 2013 yılında yapılırken, geçen yıl itibarıyla en çok ithalat yapılan ülke yaklaşık 9 milyon dolar ile Çin olduğu. Son 5 yılda yapılan toplam ithalat da 82,8 milyon dolar olarak kayıtlara geçtiği,

Türkiye'nin genel amaçlı sporun dışında tenis, basketbol, cimnastik ve antrenman için kullanılan spor ayakkabı ithalatı yüzde 15 artarak, 19,8 milyon dolara yükseldiği. İthalat 2012 ve 2013 yıllarında 4 milyon dolar seviyelerine kadar gerilemesine karşın, son bir yılda iki katlık artış yaşandığı,  söz konusu artışta Vietnam'dan gerçekleştirilen dış alımın 5,2 milyon dolardan, 10,2 milyon dolara yükselmesi etkili olurken, bu ülke geçen yıl en çok ithalat yapılan ülke olarak kayıtlara geçtiği, Spor ürünleri İthalata geride kalan 5 yılda toplam 55,1 milyon dolar ödendiği . Böylece hem spor kıyafeti ve ayakkabısı alanlarında 2011-2015 döneminde yapılan toplam ithalat 138 milyon dolar olduğu vurgulanmaktadır.(fortuneturkey).

Yine Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye, 2015 yılında 26 ülkeden 15 milyon 300 bin dolar değerinde spor topu ithal ettiği, İthalat yapılan ülkeler arasında dünyaca ünlü spor markalarının üretim faaliyetinde bulunduğu, ucuz iş gücünün yaygın olduğu ülkeler başı çektiği, Top ithalatında ilk sırayı Çin’in aldığı . Dünyada birçok ürünün üretim ve ihracatında başı çeken Çin'den ithal edilen toplar için Türkiye'den 9 milyon 209 bin dolar çıktığı. Çin'i top ithalatında, 3 milyon 58 bin dolarla Pakistan ve 1 milyon 129 bin dolarla Tayland takip ettiği ( Hurriyet 2016) ifade edilmektedir.

2014 yılında hazırlanan Kalkınma Bakanlığının 10 . Kalkınma Planı Spor Özel İhtisas Komisyon Raporuna göre; “Türkiye’de spor pastasının büyüklüğü 1 Milyar 250 milyon dolara ulaşmış durumdadır. Bu pastanın 825 milyon dolarlık kısmı futboldan gelirken, kalan 425 milyon dolarlık bölüm ise diğer spor dallarından gelmektedir. Bu bağlamda sporun kendi etrafında yarattığı katma değer ile ulaştığı toplam spor pastası büyüklüğü 13,5 milyar dolara yaklaşmaktadır. Bu tutar dünyadaki spor pastasının büyüklüğünün yüzde 2,7’lik kısmını oluştururken, Avrupa spor pastasının yaklaşık yüzde 5,4’ünü oluşturmaktadır. Görüldüğü üzere ülkemizde spor gelirleri içinde futbolun önemli bir yeri bulunmaktadır. 600 milyon Euro’ya ulaşan büyüklüğüyle Türk futbol pastası, Avrupa futbol pastasının yaklaşık yüzde 4’üne karşılık gelmektedir” şeklinde ifade edilmektedir.

Sonuç olarak; Sporda üretim ve istihdam imkanlarının artırılması ile katma değerin oluşturulması için dünyadaki uygulamalara yer verilmelidir.

Spor sektörü ve üretimi konusunda, devlet politikası oluşturularak,  bu politikaya uygun hedefler ve planlar belirlenip, bu hedeflerin ve programların gerçekleşmesi amacıyla, finans kaynaklarının etkin,  verimli ve objektif kriterlere dayalı kullanılmalıdır. 

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Planlama Kurumları ve Üniversiteler arasında gerekli koordinasyonun sağlanması ile birlikte ilgili birimler oluşturularak spor endüstrisi ve teknoloji konusunda çalışmalara hız verilmelidir. 

Spor ile ilgili yasal düzenlemelerin tümü gözden geçirilerek finans yönetimi açısından yeniden düzenlenmelidir.  Özel kurum ve kuruluşlar spor sektörü konusunda özendirilmeli ve teşvik  edilmelidir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Üniversiteler bünyesinde spor endüstrisine ve ekonomisine ilişkin birim oluşturularak, bu konuda geliştirici ve önleyici tedbirler alınarak, küçük orta boy işletmeler kapsamına spor işletmeleri de dahil edilmeli, finans kurumları, yerel yönetimler, sanayi ticaret odaları, spor işletmelerinin finans kaynakların arttırılması için teşvik tedbirleri uygulamalıdır.

KOSGEP, Kalkınma Ajansları, TUBİTAK, Teknokent gibi kurumlar Spor Endüstrisi ve Spor Sektörü alanında yapılacak proje ev çalışmaları destekleyici önlem ve tedbirler almalı,  Devletin Teşvik ve Proje  sistemleri bu alanlara göre de uyarlanmalıdır.

Spor sektörüne ilişkin tüm sektörler spor endüstrisi konusunda duyarlı ve bilinçli olarak finans hareketlerini bu yönde geliştirmeli, spor sektöründe mal ve hizmet üretimi uluslar arası kriterlere uygun rekabet şartlarını yerine getirecek marka ve kalite konusunda araştırma geliştirme çalışmalarına yönelmelidir. 

Kamu ve özel spor  tesislerinin işetme  prensiplerine uygun olarak işletilebilmesi  için  gerekli  mevzuat düzenlemeleri yapılarak,  çalışmalar spor sektörünün ilke ve kurallarına göre planlanmalıdır.

Türkiye Cumhurriyeti Devleti  tarafından her alanda başlatılan ekonomik kalkınma stratejileri spor sektöründe de yerli üretimin ve tüketimin teşvik edilmesine yönelik olarak da değerlendirilmelidir. {jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  3554  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Sebahattin Devecioğlu Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43222754

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.