Galatasaray Neden Hisse Satıyor?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa IN ENGLISH General Issues Galatasaray Neden Hisse Satıyor?

Galatasaray Neden Hisse Satıyor?

Tuğrul Akşar/24 Ekim 2011

Galatasaray 26 Ağustos’dan bu yana Galatasaray Sportif A.Ş.nin hisselerini satıyor. Satılan 195.761 adet hisse senedinin değeri 49.7 milyon TL’na ulaşmış durumda.

Galtasaray Spor Kulübü Derneği'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasıyla değişik fiyat aralıklarında satılan hisse senetleri sonucunda, kulübün Sportif A.Ş.’deki payı da %83,38’den %76,36’ya geriledi. Bu satışla kulüp için psikolojik sınır kabul edilen %80’nin altına da inilmiş oldu.

Oysa, Galatasaray bu senenin başlarında Futbol A.Ş. ile Sportif A.Ş.’yi birleştirebilmek için çağrı yapmak zorunda kalmış ve daha önceden kulüp kontrolü dışına çıkmış Sportif A.Ş.’nin önemli tutardaki hissesini yaklaşık 45.3 milyon TL ödeyerek geri almıştı.

 

Peki, Galatasaray Spor Kulübü hisseleri geri almak için uzun süre uğraş vermesine karşın,  neden İMKB’de işlem gören Sportif A.Ş. hisselerini satıyor? Ya da satmak durumunda kalıyor. Bugün belki bu satışlarla kulübün sıcak para gereksinimi belirli ölçülerde karşılanmış olacak ama gelecekte Galatasaray’ı ne tür tehlikeler bekliyor? Bu haftaki yazımızda biz bu konuyu irdelemeye çalışacağız.

 

Hız Kesmeden Satışa Devam!

 

Galatasaray Kulübü,  İMKB’de işlem gören Sportif A.Ş. hisselerinin satışına hız kesmeden devam ediyor. Galatasaray Spor Kulübü Derneği son 1.5 ay içinde ana hissedarı olduğu Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş.’nin borsada işlem gören %7,2’lik kısmını 49.7 milyon TL’na sattı.

 
Kulübün geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleştirdiği olağanüstü mali genel kurulda Sportif A.Ş. hisselerinin İMKB’de satılması için üyelerden yetki alan sarı-kırmızılı yönetim, geride kalan 1.5 ayda toplam 195 bin 761 adet hisse satışı yaptı. 26 Ağustos tarihinde yapılan 26 bin adetlik ilk satış öncesi Galatasaray Kulübü’nün, Sportif A.Ş.’deki payı yüzde 83.38’di. 14 Ekim’de yapılan 36 bin adetlik son satışın ardından kulübün, Sportif A.Ş.’deki payı yüzde 76.36’ya geriledi.


Galatasaray Sportif A.Ş’nin yüzde 7.02’lik bölümünü satarak kasasına 49.7 milyon lira koyan Galatasaray Yönetimi’nin bu parayı acil ödemeler için kullandığı bildirildi.

Galatasaray’ın 26 Ağustos ile 14 Ekim 2011 arasında İMKB’de satmış olduğu Sportif A.Ş. hisseleri aşağıdaki tabloyla sizlerle paylaşılıyor.

 

 image001

Satılan Hisselerden Oyunculara Ödenen Tutar 17 Milyon Dolara çıktı


Geçen yılın aksine başarılı bir performans sergileyen Galatasaray’da oyuncuların hesaplarına son on gün içinde yaklaşık 2.5 milyon dolar yatırıldı. Bu ödemelerle birlikte  sarı-kırmızılı yönetimin, mayıstan bu yana oyunculara ödediği toplam tutar ise 17 milyon dolara ulaştı.  

Transferde yaklaşık 70 milyon Euro'luk borca imza atan Galatasaray kısa süre önce 14 milyon TL tutarında,  yüzde 2 civarında bir miktar daha hisse satışı yapmıştı. Aslında satılan hisse senetlerinden gelen parayla, vadesi gelmiş ya da geçmiş olan bazı borçların ödenmesi planlanmıştı.

 

Finansal Düzlüğe Çıkmak İçin Hisse Satışı mı?

Galatasaray’ın 9 Temmuz’da yapılan olağanüstü mali genel kurulunda Başkan Ünal Aysal, 149.6 milyon doları banka kredileri olmak üzere, 328 milyon dolar toplam borç, 73,6 milyon dolar da ödeme zamanı geçmiş borç olduğunun altını çizerek, çözüm için yetki istemişti. Aysal, Galatasaray Sportif A.Ş. hisseleriyle ilgili talep ettikleri yetkinin satış anlamına gelmediğini belirtmişti.

Bu yılki tüm transfer sözleşmelerini Euro üzerinden yapan Galatasaray, kurlardaki hızlı artış sonucu büyük bir zararla karşı karşıya kaldı. Transfer sezonunun başlamasından bu yana yüzde 16 yükselerek 2.5 TL’ye çıkan Euro’nun kulübe getirdiği kur farkı yükü 21.2 milyon TL’yi geçti. Cimbom bu yaz transferlerde bonservis ve garanti paralar olmak üzere toplam 70.6 milyon Euro’luk borcun altına imza atmıştı.

Hisse Satışından 5.3 Milyon TL Kar

Son on beş gün içinde 14 milyon TL (yaklaşık 8.1 milyon dolar) hisse satış geliri elde eden Galatasaray Spor Kulübü Derneği, Futbol A.Ş. ile Sportif A.Ş.’nin birleşmesi sürecinde, borsadaki ortaklara gerçekleştirdiği çağrıda 290 bin 467 adet hisseyi, hisse başına 155.88 liradan geri almıştı. Bu işlemin Cimbom’a maliyeti 45.3 milyon TL olmuş ve işlem sonrasında Galatasaray Sportif A.Ş.’nin halka açıklık oranı yüzde 37,05’ten 22,7’ye inmişti.

Son bir buçuk ayda satışa konu olan hisselerin, çağrıda alınan hisseler olduğu göz önüne alındığında, Galatasaray’ın bu satıştan 5.3 milyon TL kâr ettiği ortaya çıkıyor.

 

Satış Hisselerin Fiyatını Düşürdü


Genel ekonomik konjonktürdeki olumsuzlukların geçen seneki sportif başarısızlıkla birleşmesi sonucu satış baskısı altına giren Sportif A.Ş. hisseleri, bir taraftan şike skandalı, diğer taraftan da yönetimin hisse satışıyla birleşince  Galatasaray Sportif A.Ş. hisselerinin Mayıs – Ekim arasındaki değer kaybı %58,5’a ulaştı.

 

 image002

 

 

Galatasaray Sportif A.Ş.’nin son satışlar sonrası ortaklık yapısında kulübün payı %76,36’ya gerilerken, halka açık kısım %23.64’e yükseldi. 22 Ekim 2011 itibariyle piyasa değeri de 360.462.711 Dolar olarak gerçekleşti.

 

Galatasaray Yanlış Şirketleşme ve Halka Arzdan Çok Çekti!

Bilindiği üzere Galatasaray Sportif A.Ş. ile Futbol A.Ş.'ni birleştirerek, yanlış halka arz ve şirketleşme modelinden geriye dönmüştü. 2002 yılında halka arz olunan Sportif A.Ş. hisseleri, gelir ağırlıklı şirketleşme modeli kapsamında sadece gelirleri olan, giderleri bulunmayan bir şirket statüsündeydi.

Bu nedenle de her yıl kulüp dışına "temettü ödemesi" adı altında milyonlarca dolar aktarılmaktaydı. Bu ise kulübün aktiflerini eritiyor, Cimbom'un üzerindeki finans baskısını daha arttırıyordu. 2002-2010 arasında halka arz gelirinin yüzde yüz onunun üzerinde bir tutar, "temettü ödemesi" olarak mali yatırımcılara, yani bu hisseyi elinde bulunduran kişilere (kulüp dışına) ödenmişti. Galatasaray yıllık yaklaşık beş milyon dolar civarında bir parayı bu şekilde kulüp dışına yanlış şirketleşme modelinden dolayı dağıtmak durumunda kalmıştı. Bu sürdürülemez bir durumdu. Nitekim,  başkan Adnan Polat bankalardan kredi temin ederek bu birleştirmeyi gerçekleştirmiş ve "kulübün önünü açtıklarını" ifade etmişti.

Hal böyleyken, Cimbom parasal sıkıntılardan dolayı mı tekrar halktan topladığı hisselerini satmak durumunda kaldı? Ya da bu bir kar realizasyonu muydu? Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak neresinden bakılırsa bakılsın, kulüp açısından dışarı çıkartılan bu hisseler, her ne kadar şirket birleşmesi gerçekleştirilmiş olsa bile, önümüzdeki yıllarda Galatasaray'ın tekrar başına iş açabilir.

Galatasaray’da Mali Yapı Ne Durumda?

 

Sarı-kırmızılı kulübün resmi internet sitesinde yer alan 2010 Yılı Mali Genel Kurul Raporu Kulüp Konsolide Borçlar ve Alacaklar bölümünde yer alan bilgiye göre, kulübün toplam borcu 514.046.150 liraya ulaşırken, alacakları toplamı da 75.231.553 lira olarak gerçekleşmiş durumda. Buna göre Galatasaray’ın borç-alacak farkı 438.814.598 lira oldu. Aynı rakam bir önceki yıl 312.309.739 lira idi. Yani, Galatasaray’ın borcu bir önceki yıla göre 126.504.859 TL artmış durumda.

 

Kulübün toplam borcunun nakit çıkışı gerektiren borç ve yükümlülükleri 308.834.881 lira, nakit çıkışı gerektirmeyen borç ve yükümlülükleri ise 205.211.269 lira.

Galatasaray'ın aldığı banka kredileri toplamı ise 187.275.809 liraya ulaşmış durumda.

Galatasaray’ın İki Yıllık Zararı 213 Milyon TL

Galatasaray'ın, mali genel kurulda hazırlanan Divan Kurulu raporunda kulüp toplam zararının 213 milyon lira olduğu gösterildi.

Kulüp zararının, 2008-2009 ve 2009–2010 olmak üzere 2 yıllık dönemde toplam 213 milyon liralık zararın, 47 milyon lirasının azınlık payı (Şirket birleşmesi ile ortadan kalktı), 44 milyon lirasının kur farkı (kaydi zarar), 37 milyon lirasının değerlendirme amortismanı olduğu (Toplam 128 milyon lira) vurgulanan raporda, 2 yıldaki gerçek zararın 85 milyon lira (213 milyon–128 milyon= 85 milyon lira) olarak görüldüğü açıklandı.

Divan Kurulu raporuna göre son 5 yılda futbol takımının transfer, prim, alt yapı, futbol akademi vs. olmak üzere toplam giderleri 386 milyon lira olarak gerçekleşmiş (yılda 77 milyon ABD Doları) durumda.

 

 

 

Kulüp iştiraklerinin geride kalan mali yılı 107 milyon TL konsolide zararla kapattığı, 290 milyon TL'lik giderin önemli bölümünü 90 milyon TL ile sporcu giderlerinin, 76 milyon TL ile de bonservis bedellerinin oluşturduğu aktarıldı.

Futboldan Zarar Ediliyor

Söz konusu raporda,  futbol faaliyetlerinden 130 milyon TL zarar ettiği belirtilen  Galatasaray’ın  kısa vadeli banka kredilerinin 63 milyon dolara, uzun vadeli banka kredilerinin ise 85 milyon dolara ulaştığı açıklandı.


Futbol takımında sporculara 2013-14 sezonu sonuna kadar toplam yükümlülüğün 98 milyon TL olduğu dile getirilirken, kulübün toplam varlıkları üzerindeki ipotek vb. takyidatlar toplamının ise 926 milyon TL’na ulaştığı vurgulandı.

Ayrıca, futbol takımı oyuncuları ile teknik heyetinin yıllık maliyetinin 48 milyon dolar olduğu ifade edildi.

Sonuç

Galatasaray’ın kendi resmi açıklamalarına göre mali durumunu sizlerle yukarıda paylaştım.

Futbol faaliyetlerinden kar etmeyen, bu nedenle her sene çok önemli bir tutarda zararı finanse etmek durumunda kalan Galatasaray’ın yoğun olarak nakit ve kaynak ihtiyacı içinde olduğu, bunu karşılamak için de banka kredilerine yönlendiği, ancak bu fonlamanın getirdiği finans baskısının kulübü giderek zorlamaya başlaması nedeniyle yeni bir stratejiye gidildiği görülüyor.

Bu yeni strateji ise Galatasaray Sportif A.Ş.’nin hisse senetlerinin satımına yönelmek. Bugün önemli bir nakit ve bilanço açığı veren Galatasaray’ın bu yeni stratejisiyle kulübe sıcak para girişi  sağlanıyor olmasına karşın, ancak bu yolun çıkmaz yol olduğunu aslında Galatasaray çok iyi biliyor.

Bugün itibariyle halka açıklık oranının psikolojik sınır olan yüzde 20’nin üzerine çıkması, Galatasaray’ın orta ve uzun vadede başına yeni sorunlar açacak gibi görünüyor. Belki, bugünkü şirket yapısına göre, kulüp mali yapı ve gelir olarak temettü dağıtacak durumda olmadığı için, hisse senedi satışı makul bir fonlama aracı olarak görülebilir ama bu strateji Galatasaray’ın geleceğini tekrar ipotek altına almak anlamına da geliyor. Özellikle, finansal fair play sonrası disipline olmak zorunda kalacak mali yapı, yeni stat ve gelecek yeni sportif başarılarla da taçlanınca kulüp kar üretmeye başladığında, bu halka açıklık oranının giderek yükselmesi doğal olarak temettü ödemesi altında kulüp dışına daha fazla fon transferi anlamına gelecek. Bu durum ise Galatasaray’ın aktifinin orta ve uzun vadede erimesi anlamına geliyor…Bunun pratikteki anlamı ise bozulan bir mali yapı ve buna bağlı olarak kaybedilen sportif rekabet gücü olacak. Galatasaray bunu iyi düşünmeli. Ancak, diğer taratan Galatasaray’ın yerine getirmek zorunda olduğu mali yükümlülükleri için de sıcak paraya gereksinim var. Bu bağlamda zor oyunu bozacak mı hep birlikte göreceğiz.

Yıllardır yanlış şirketleşme ve halka arz modeli yüzünden bir türlü finansal refaha erişemeyen Galatasaray, yeni stratejisiyle bir çıkış bulabilmesi çok mümkün görünmüyor. Kulübün daha farklı model ve stratejilerle gelir ve nakit yaratacak yeni stratejilere ihtiyacı var. Bu yöntemi, evdeki gümüşlerin satılması olarak yorumlarsak yanılmayız herhalde. Bu anlamda hisse senedi satışı sürdürülebilir bir strateji olmaktan daha çok, bir geçiş ve darboğazdan kurtulma aracı olarak değerlendiriliyorsa belki bu strateji tartışılabilir. Yoksa Galatasaray bir dejavu mu yaşıyor acaba ne dersiniz?{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  49255  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43481855

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.