Katsayı Uygulaması Haksızlığı Artırıyor!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa IN ENGLISH Managerial Katsayı Uygulaması Haksızlığı Artırıyor!

Katsayı Uygulaması Haksızlığı Artırıyor!

Tuğrul Akşar/23 Eylül 2013 UEFA 2013/14 sezonuna ilişkin ülkemiz katsayısını hesaplarken, Avrupa'dan men edilen takımlarımızı dikkate almadı.

Bu uygulama ile Avrupa’dan men edilen Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın da ülke puanı hesaplanmasına dahil edilmesi, ülke puanımızın daha da düşmesine yol açtı. Bu gelişme önümüzdeki iki yıllık süre içinde futbolumuzu fena etkileyecek gibi görünüyor.

 
Futbolda bizim gibi henüz birinci sınıf futbol ülkesi olamamış ülkelerin aleyhine çalışan ve bu nedenle büyük takımların ve liglerin lehine haksız rekabeti daha da artıran katsayı uygulamasına hemen hemen her platformda karşı çıkıyorum. Haksız rekabeti, dengesiz rekabete dönüştüren mevcut katsayı uygulaması mutlaka değiştirilmeli. Bu uygulama küçük liglere ciddi darbeler vuruyor. Bu hafta durum tespiti yaptıktan sonra, gelecek hafta bizim gibi ülkelerin önünü kesen bu uygulamayı tartışacağız.

İsterseniz bu uygulama hakkında bilgilendirme yapmadan önce, geçen hafta ne oldu ona bir bakalım.


UEFA Ülke Puanımızı Yanlış  Hesapladı (mı?)


Bildiğiniz gibi UEFA her yıl ülkelerin ve takımların katsayılarını hesaplar ve kendi sitesinde de bunları yayınlar. Bu sene UEFA ülke ve takım katsayılarını hesaplarken, iki takımımızın yani Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın, UEFA'dan men edilmesine karşın,  2013/2014 sıralamasında men edilen takımlarımızı da puan hesaplamasına dahil etti. UEFA takımlar bazındaki ülke puanımızı 3 yerine 5’e bölerek Türk futbolunun geleceği açısından da Türk futbolunu ateşe atmış oldu. Beklenen ve olması gereken, Avrupa'dan men edilen kulüplerimizin, puan hesaplanmasında en önemli faktör olan kulüp sayısından çıkartılmasıydı. Bilindiği üzere, UEFA Fenerbahçe ve Beşiktaş’ı, Avrupa Ligi gruplarına kalmasına rağmen Avrupa Kupalarından Fenerbahçe’yi 2 yıl, Beşiktaş’ı ise 1 yıl men etmişti.

Turnuvalara beş kulüple katılan Türkiye'nin puanının bu şekilde hesaplanması,  gelecek iki yıl içinde Türkiye'nin UEFA ülke sıralamasında sıra kaybetmesi anlamına geliyor ki, eğer Avrupa Kupalarında oynayan takımlarımız (Galatasaray ve Trabzonspor) bu sene gerekli ve yeterli puanları toplayamazlarsa,  bu uygulama Türk futbolunu kısa ve orta vadede çok olumsuz etkileyebilecek.Hesaplama Nasıl Yapıldı?


Bu yıl ülkemizi Avrupa Kupalarında temsil eden kulüplerimizin elemelerde oynadığı karşılaşmalar sonrasında elde ettiği puanlar:


2014/15 Türkiye UEFA Puanı

 

Kupa

EG

EB

EM

G

B

M

Bonus

Puan

Ortalama

Puan

14

Türkiye

5 Takım

 

7

3

4

1

0

1

4

14.5

2.900

10

Trabzonspor

EL

5

1

0

1

0

0

0

7.5

Devam

43

Galatasaray

CL

0

0

0

0

0

1

4

4.0

Devam

122

Fenerbahçe

CL

1

1

2

0

0

0

0

1.5

 Men

137

Besiktas

EL

1

0

1

0

0

0

0

1.0

 Men

167

Bursaspor

EL

0

1

1

0

0

0

0

0.5

 Elendi

EL: Avrupa Ligi; CL: Şampiyonlar Ligi; EG: Ön eleme Galibiyet; EB: Ön eleme Beraberlik; EM: Ön eleme Mağlubiyet; G:Galibiyet; B: Beraberlik; M:Mağlubiyet

  

Yukarıdaki tablodan da görülebileceği üzere 2013/14 sezonunda Avrupa Kupalarında kulüplerimizin topladıkları puanlar 14.500 Puana ulaşmış durumda. Buna göre; Trabzonspor 6 galibiyet 1 Beraberlikle 7.5 puan alırken, Fenerbahçe 1 Galibiyet, 1 Beraberlik ve 2 Mağlubiyetle 1.5 puan, Beşiktaş 1 galibiyet, 1 Mağlubiyetle 1 Puan, Bursaspor 1 Beraberlik, 1 Mağlubiyetle 0.5 puan, Galatasaray galibiyeti olmamasına karşın Şampiyonlar Ligi Grup Bonusu nedeniyle 4 Puan topladılar.

  

UEFA toplam 14.500 puanı 5 takıma bölerek, ülkemiz sıralama puanını belirliyor. Buna göre 2013/14 sezonunda başlangıçta ülkemizin puanı 2.900 ortalama puana karşılık geliyor. Oysa ki, UEFA bu sezon beş takımımızı dikkate alma yerine, sadece devam eden ve elenen takımlarımızın puanlarını dikkate alıp toplam puanımızı 3’e bölseydi, ulaşacağımız 4000 puanla, şu an ki puanımızdan 1.100 puan daha fazla puana sahip olacaktık. Bunun sıralamadaki anlamı ise; 2013/14 sezonu itibariyle en az iki sıra daha yukarı çıkabilecektik.


Yapılan son hesaplamaya göre, UEFA Şampiyonlar ve Avrupa Ligi ilk gün grup maçlarından sonra ülke/takım sıralamaları aşağıdaki gibi gerçekleşti.

  

Son Beş Yıl UEFA Ülke Sıralaması
   Sıra     Ülke                                                                   09/10     10/11     11/12   12/13       13/14      Puan    Kulüp

  

image111001

Son beş yılda Türkiye hep ilk 10'ndan ayrılmama mücadelesi verdi. Zaman zaman 14.veya 15.sıraya insek te, tekrar toparlanıp yukarılara çıkabildik. Bu sıralar çok önemli. Çünkü, 12 sıradan sonra şampiyon takımımız Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan gidemiyor. En az iki ön eleme oynamak durumunda kalacak.

  

Şike ve Finansal Fair Play Ülke Sıralamamızı Vurdu!

  

Aslında yukarıdaki tablo iyi incelendiğinde de görülebileceği üzere, biz puan olarak sıkıştıran ve zorlayan, bugün böylesi hesap yapmak zorunda bırakan süreç 2010/11 sezonuyla başlıyor. Bir yandan şike soruşturması kapsamında UEFA’dan 2 yıl men edilen Fenerbahçe, diğer taraftan Finansal Fair Play uygulamaları kapsamında finansal tabloları ve muhasebe kayıtlarındaki olumsuzluk ve dengesizlikler ile beyan edilen bilgilerin gerçeği yansıtmaması sonucu UEFA’dan 1 yıl süreyle men edilen Beşiktaş’ın, UEFA organizasyonlarına katılamamalarının yanı sıra, puanlarının silinmesinin etkisiyle o sezonu ancak 4.600 puanla kapatabildik. O sezonu dört takımla tamamlayan Türkiye’nin puan hesaplamasında toplam puanın yine bugünkü gibi beşe bölünmesi ciddi puan kaybetmemize neden oldu. İzleyen yılda da temsilcilerimizin gerekli puanları toplayamaması ülke olarak biz çok zorladı. Ancak, geçen sene Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final, Fenerbahçe’nin de Avrupa Ligi’nde yarı final oynaması sonucu 10.200 puan toplayabildik ve beş yılı kapsayan toplam 30.400 puanla 11. Sırada kapattık.

  

Sevgili Uğur Meleke’nin de 19 Eylül 2013 tarihli Milliyet’te “Devler Ligi’nde Yok oluyoruz” başlıklı makalesinde belirttiği gibi “…Her ne kadar Trabzonspor, Devler Ligi’ne katılsa da, Avrupa Ligi’nde oynayacak olan Trabzonspor’un boşluğu (Karadeniz temsilcisi henüz kupaya veda etmediği halde) doldurulmadı. O yıl Avrupa’da sadece 4 takımla temsil edilmemize rağmen toplam puanlarımız 5’e bölündü. Veya başka bir deyişle, toplam puanlarımız 5’e bölünmesine rağmen Trabzon’un Benfica-Bilbao’dan aldığı puanlar hanemize yazılmadı. 2010-11’deki bu garip uygulama bize ilk darbeyi vurdu: Yılı 5,750 puanla kapatmamız gerekirken 4,600’le kapattırıldık. Yunanistan, Danimarka, İsviçre gibi direkt rakiplerimizin yanı sıra Bulgaristan, İsrail, Belarus gibi ülkeler bile o yıl tırpanlanmış puanımızı geçtiler ve ilk büyük darbemizi Haziran 2011’de yedik. … Esas darbe içinse 2013-14’ü beklememiz gerekiyormuş. UEFA’nın iki takımımızın Ağustos sonunda men edileceğini bile bile onları ön elemelere sokması, Türk futbolunu ciddi bir açmaza doğru sürüklüyor şu anda. Bu yıl görünürde toplam 12,500 puanımız var, ama UEFA yine Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın elde ettiği 2,500 puanı silerse 10,000’e gerileyeceğiz. Galatasaray ve Trabzonspor gruplarından çıkamazlarsa ve yine 20 binlerde kalırsak, nefesleri hemen ensemizde olan İsviçre ve Yunanistan’a geçilmemiz an meselesi. Ve bu iki rakibimiz birden bizi geçer, biz bu yılı ülkeler sıralamasında 13’üncü tamamlarsak Ağustos 2015’te lig şampiyonumuz da Devler Ligi’ne girmek için iki ön eleme oynamak zorunda kalacak.”

 

2013/14 UEFA Ülke Sıralaması
Sıra      Ülke                                                                             Kulüp               Bonus               Puan           Averaj

image222002

  

Geçen sezon kulüplerimizin özellikle Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Avrupa Kupalarında aldıkları başarılı sonuçlar, Türkiye'yi UEFA ülke sıralamasında 7. sıraya kadar yükseltti. Bu sezon Türkiye, UEFA müsabakaları eleme turlarında aldığı sonuçlar nedeniyle 18 sıraya kadar gerilemişti. İlk tur maçlarından sonra 14. Sıraya çıkmayı başardı.


Yukarıdaki tabloya göre, eğer bu sezon Galatasaray ve Trabzonspor Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde ekstra performans koyup ta ilave puanlar toplayamazlarsa,  büyük bir olasılıkla 2014/15 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne gidecek takımımız iki ön eleme oynama durumunda kalacak ki, bu Türk futbolu için çok ciddi bir risk anlamına geliyor.

 
Son Beş Yıl UEFA Kulüp Sıralaması


   Sıra      Kulüp                                          Ülke                  09/10      10/11      11/12      12/13       12/13      Puan
 

image333003


Yukarıdaki tablodan da görülebileceği üzere son beş yıllık sıralamaya giren kulüp sayımız sadece sekiz. İlk elli kulüp içine girebilme başarısını (Bunu bir başarı olarak görmeli miyiz? Bu kadar yüksek bütçelere sahip olup da, sportif performans koyamayan bu takımlarımızı tartışmalıyız aslında) gösteren sadece  iki kulübümüz Galatasaray ve Fenerbahçe bulunuyor. Galatasaray 44., Fenerbahçe ise 48. Sırada bulunuyor. Buradan da görülebileceği üzere takımlarımızın Avrupa Kupalarından kazandıkları puanlar ne yazık ki, ülkemizi daha yukarılara taşımaya yetmiyor.

  

Puanlama Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  

UEFA kulüpler ve ülkeler için ayrı katsayı hesaplıyor. Aslında kulüplerin performansları sonucunda topladıkları puanlar, o ülkelerin takım sayısına bölünerek o ülkenin katsayısını oluşturuyor.

  

UEFA katsayıları : Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) üyesi olan ülkeleri ve bu ülkelerin takımlarını sıralamakta kullandığı sisteme verilen isimdir. Uygulamanın amacı kulüpler için, UEFA'nın kendi düzenlediği turnuvalara UEFA'ya bağlı ülkelerin yerel liglerinde kupalara katılma hakkı kazanan kulüplerin seri başı olarak girip girmeyeceği; ülkeler için ise, bir ülkeden UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'ne kaç takımın katılıp katılmayacağının net olarak görülmesidir. Böylece üst sıralardaki ülkeler daha çok takımla Avrupa kupalarına katılmaya hak kazanırken, alt bölümdeki ülkelerin ise ancak birkaç takımla katılabildiği bir sistem oluşturulmuştur.Bir ülkeden o sene UEFA ve Şampiyonlar Ligi'ne kaç takım katılmışsa, onların topladığı puanlar toplanır ve Avrupa kupalarına katılan takım sayısına bölünür. Ülke takımlarının yukarıdaki hesaplamaya göre aldığı tüm puanlar toplanır. Bu puanlar ülkeden o yıl Avrupa kupalarına katılan takım sayısına bölünerek ülke puanı hesaplanır.

Son 5 yıl toplanan puanların toplamı Ülke sıralamasını belirler. Her beş yılda bir puanlar sıfırlanarak yeniden hesaplanır.


1- Ülke katsayıları


Bir ülkeden o sene UEFA Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi'ne kaç takım katılmışsa, onların topladığı puanlar toplanır ve Avrupa kupalarına katılan takım sayısına bölünür. Bu puanlama ülke takımları için şu şekildedir:


Elemelerde;
Galibiyet: 1 puan; Beraberlik: 0,5 puan;

Gruplar ve sonrasında; Galibiyet: 2 puan
Beraberlik: 1 puan.


Bonuslar;
Gruplara kalma (Şampiyonlar Ligi): 4 puan
Gruplardan çıkmak (Şampiyonlar Ligi):4 puan
Çeyrek Final: 1 puan
Yarı Final: 1 puan
Final: 1 puan.


Ülke takımlarının yukarıdaki hesaplamaya göre aldığı tüm puanlar toplanır. Bu puanlar ülkeden o yıl Avrupa kupalarına katılan takım sayısına bölünerek ülke puanı hesaplanır.

2- Takım katsayıları


Takım katsayıları hesaplanırken, takımların elemelerde yaptıkları maçlar dikkate alınmaz. Avrupa Liginde oynanan her eleme turu 0.5 bonus puan olarak takımın hanesine yazılırken, 1. ön eleme turunu geçen takım 0.5, 2. ön eleme için 1, 3. ön eleme için 1.5, gruplara kalan takım ise minimum 2 puan alır.

  

Sonuç

Her ne kadar UEFA, takım ve ülke katsayısı ile seri başı uygulamasının, rekabeti düzenlemeye ve heyecanı artırmaya yönelik bir uygulama olduğunu dile getirse de, aslında bu uygulamanın arka planında yatan temel faktörün büyük takımların bu vitrinde olmalarını sağlamak olduğunu görüyoruz. Ancak, bu şekilde reyting artacak ve gelirler yükselecektir. Bu nedenle de, bu kulüplerin gerek ön elemelerde, gerekse gruplarda başlarına herhangi bir kaza gelmemesi ve salahiyetleri için UEFA bu işi gayet sıkı tutmak zorunda hissediyor kendisini.

Sonuç itibariyle büyükleri koruma ve kollamaya yönelik bu uygulama ciddi sakıncaları da bünyesinde taşıyor. UEFA rekabeti düzenleyeceğim derken, aslında haksız rekabeti yüceltiyor, küçük takımların aleyhine rekabeti bozuyor. Hep büyüklerin ve paralı takımların olduğu bir turnuva UEFA’nın ulvi amaçları arasında yer alıyor ne yazık ki. Bu sistemin neden ve nasıl değişmesi gerektiğini önümüzdeki hafta sizlerle paylaşacağım.

Mevcut durum veri olarak kabul edilecek olursa, Avrupa’da mücadele edecek takımlarımıza düşen temel görev: Avrupalı rakipleriyle yapacakları karşılaşmalarda iyi bir performans ortaya koyarak, önce kendilerinin, sonra da ülkemizin katsayısını artırmaya yönelik sonuçlara ulaşmaya çalışmalılar.  

Ancak, görünen o ki, bu sezon takımlarımız yeterli performans sergileyemezlerse, UEFA’nın çok da istediği “büyüklerin ve paralıların top koşturduğu bir Avrupa ” rüyası da, Türkiyesiz devam edebilir. Zira, UEFA’nın elit ve en paralı organizasyonuna ön elemeleri geçerek bir Türk takımının girmesi bugünkü futbol yapılanması ve performansıyla çok da kolay görünmüyor.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  37228  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 45024130

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.