Atletico Gibilerin Sürpriz Yapmasına İzin var mı? Ya da Parasız Saadet Olur mu?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa IN ENGLISH Managerial Atletico Gibilerin Sürpriz Yapmasına İzin var mı? Ya da Parasız Saadet Olur mu?

Atletico Gibilerin Sürpriz Yapmasına İzin var mı? Ya da Parasız Saadet Olur mu?

 atletico-madrid-soccer-team-crest-la-liga thumb

Tuğrul Akşar/26 Mayıs 2014 Geçen Cumartesi paranın gücünün test edildiği bir karşılaşma izledik.

Bir yanda 572 Milyon Euro’ya ulaşan takım değeriyle Real Madrid, diğer tarafta 231 Milyon Euroluk takım değeriyle Atletico Madrid. Bir tarafta yıllık 518.3 Milyon Euroluk geliriyle Avrupa Para Ligi’nin kralı Real Madrid, diğer yanda ancak 20.sıradan Para Ligi’ne girebilmiş, sahip olduğu 120 Milyon Euroluk geliriyle Galatasaray ve Fenerbahçe’nin bile gerisinde kalmış bir Atletico Madrid.

240520141546262480226

Real Madrid’in 2012-13 sezonunda naklen yayın geliri 188.3, ticari gelirleri 211.6 ve maç günü gelirleri 119 milyon Euro’ya ulaşıyor. Buna karşın Atletico Madrid’in naklen yayın gelirleri 52.5, ticari gelirleri 40 Milyon ve maç günü gelirleri de 27.5 Milyon Euro civarında gerçekleşmiş.

 

Real’in son beş yılda gelirleri %30’luk bir artışla, 401 milyon Euro’dan 518 Milyon Euro’ya ulaşırken, Atletico Madrid’in gelirleri ise ancak, %14’lük bir artışla 105 milyon Euro’dan 120 Milyon Euro’ya ulaşabilmiş.

 

Kısacası, finansal ve iktisadi anlamda bakıldığında iki takımı birbiriyle mukayese etmek mümkün değil. Her iki takım arasında 398 Milyon Euro’luk bir gelir ve 341 Milyon Euro’luk da bir kadro farkı bulunuyor.

article img

Burada da açıkça görülüyor ki, Şampiyonlar Ligi’nde para çok önemli bir faktör…Bütçenizin büyüklüğüne göre ancak takım kadrosu kurabiliyor ve mücadele edebiliyorsunuz. Başarılı olma ihtimaliniz de var. Ancak, başarısız olma olasılığınız çok daha yüksek. 2005 yılında Porto’nun bu kupayı kazanması gibi bazen küçük tatlı sürprizler olabiliyorsa da, artık, son yıllarda bu sürpriz de rafa kalkmış durumda. Çünkü, takım bütçeleri arasındaki fark, doğrudan takımların sportif rekabet güçlerine yansıyor. Bütçesi yüksek takımlarda oyuncu kalitesi ve kadro zenginliği bu maçta da olduğu gibi açıkça ortaya çıkabiliyor.

bale and ronaldo

Yukarıdaki verilerden hareketle analiz yaptığımızda şunu görüyoruz: Real Madrid gelir olarak, Atletico Madrid’den tam 3.3 kat, kadro değeri olarak ta yaklaşık 1.5 kat daha fazla bir değere sahip. Doğal olarak bunun yansımasını maç içinde takımların sportif rekabet güçlerinde gördük.

 

Real Madrid kadrosunda 25 Milyon Euro ve üzeri 11 oyuncuya sahipken, Atletico’nun 25 Milyon Euro ve üzeri oyuncusu bulunmuyor. Bu sene harikalar yaratan Diego Costa’nın bonservis bedeli 2.5, Arda Turan’ın ise 13 Milyon Euro’ya ulaşıyor.

 

Sonuçta, Real Madrid 90+’ya kadar 1-0 mağlup götürdüğü maçı, uzatma dakikalarında Ramos’un kafasından bulduğu gol ile önce uzatmalara götürdü, arkasından da Atletico’nun çökmesiyle maçı 4-1 kazandı.

real vs atletico

İlk yarıda düşük tempolu ve kontrollü oyunuyla, oyuna çok da fazla ortak olamayan Real, ikinci yarıda artan Atletico baskısını atlatabilmek ve oyuna ortak olup maçı kopartabilmek için oyuncu değişikliklerini gitti. Ancelotti’nin maçın sonlarına doğru ve uzatma dakikalarında yaptığı bu değişiklikler, maça damgasını vurdu. Takım daha bir canlandı, tempolandı ve üretken olmaya başladı. Nitekim, gitti denilen maç, uzatmalarda atılan bir golle geriye geldi. Bu süreçte Ancelotti; Fabio Coentrao, Khedira, Benzema gibi toplam değeri 77 Milyon Euro’ya ulaşan oyuncularını çıkartıp Marcelo, Morata ve Isco gibi toplam değeri 33,5 Milyon Euroluk oyuncularını oyuna sürerken, Atletico Madrid ise toplam değeri 27,5 Milyon Euro’ya ulaşan Diego Costa, Raul Garcia ve Felipe Luis gibi oyuncularını çıkartıp Adrian, Aldelweireld ve Sosa gibi toplam değeri 8.5 Milyon Euro’ya ulaşan oyuncularını karşı hamle olarak kullandı.

281-real20madrid20atletico20madrid

 

40 yıl sonra Şampiyonlar Ligi finali oynayacak bir takımın en önemli ve değerli iki oyuncusu sakatsa, “Perşembe’nin gelişi, Çarşamba’dan belli oluyor”. Nitekim, takımın en önemli ofansif gücü ve gol silahı, etkin ve agresif oyunuyla Atletico’yu La Liga’da şampiyonluğa, Şampiyonlar Ligi’nde ise finale taşımış Diego Costa, sakatlığı yüzünden ancak ilk dokuz dakika oynayıp çıkmak zorunda kalıyor.

Diego-Costa-2

Takımın ikinci en önemli oyuncusu Arda Turan ise ne yazık ki, sakatlık nedeniyle kadroda yer alamıyor. Oysa ki, bu maçta Atletico gerçekten de Arda’ya çok ihtiyaç duydu. 90 dakika boyunca alan daraltan, topun arkasına geçen, kademe yapan ve oyunu domine etmeye çalışan Atletico’nun düşmeye başladığı 60’lardan sonra, takımın Arda’ya çok ihtiyacı vardı. Çünkü, takım fizik ve kondüsyon olarak düşmeye başlamıştı. Bu nedenle, ilk yarıda olduğu gibi bir türlü defanstan organize çıkamıyorlar, Real’in artan baskısını kıramıyorlardı. Çıkarttıkları topları ise ileride tutabilecek, takımı rahatlatacak, defansa yeri geldiğinde destek verecek, oyunun yönünü ve sonucunu değiştirecek bir Arda’ya gereksinim vardı.

Arda-Turan-Resimleri-3

Ama olmadı ve bu eksiklikler Atletico Madrid’in belini büktü. “Güneşe kar dayanmaz”dı ve öyle oldu, son yarım saatini Real’in ablukasında geçiren Atletico Madrid uzatmalarda sahip olduğu üstünlüğünü koruyamadı, iyice çöktü ve maçı 4-1 kaybetti. Bu aslında parasallaşan futbol için son derece normal bir sonuç. Çünkü parasallaşan futbol, takımların bütçeleri arasında iktisadi ve mali önemli uçurumlara neden oluyor. Bu da yeşil sahalara küçüklerin aleyhine haksız rekabet olarak yansıyor.

 

İşin kötüsü, ne yazık ki, bu sonuçlar bir süre sonra kanıksanarak, olağan hale geliyor…Eminim ki, bu sonuca en çok da UEFA sevinmiştir. Çünkü, her şeyin itinayla paraya çevrildiği, oyunun “iş”e dönüştüğü endüstriyel futbolda reyting, ticarileşen futbolun temel yakıtını oluşturuyor. Oysa, futbolun geleceği için, bizim gibi gelişmekte olan futbol ülkelerinin motivasyonu ve ümitleri için Atletico’nun kazanması büyük bir motivasyon olurdu. Şampiyonlar Ligi’nde daha az sürprizin gerçekleştiği bir futbol yapılanmasına doğru hızla ilerliyoruz. Bu durum bir süre sonra keyif verici olmaktan çıkıp futbol için sıkıntıya dönüşecektir. Küçüklerin de en azından sürpriz yapabilecekleri bir futbol organizasyonu bugünden daha çok güzel olurdu diye düşünüyorum.

Newcastle-United-Atletico-Madrid-NUFC

1.8 Milyar Euro’ya ulaşan İspanyol futbol gelirlerinin %56’sının, sadece Real Madrid ve Barcelona arasında paylaşıldığı bir gelir yapısında ve toplam borçları 3 milyar Euro’ya ulaşan La Liga’nın borçlarının yüzde yetmişbeşinin bu iki kulübe ait olduğu bir finansal yapılanma içinde Atletico Madrid bu sene olağanüstü bir performans sergileyerek, bu iki kulübü geride bırakıp şampiyon oluyor ve Şampiyonlar Ligi’nde final oynuyorsa bu olağanüstü bir başarıdır. Bu başarıyı parayla, pulla açıklamak mümkün değildir. Bu performansın devamlılığı ve kalıcılığı konusunda bir şey söyleme şansımız çok fazla yok ama bu başarıdan çıkartılacak çok önemli dersler var. Bunu tüm futbol adamlarının dikkate alması gerekir.

real-madrid-barcelona

UEFA’nın yeni düzenlemeleri ve finansal fair play ne yazık ki, hep küçük futbol kulüplerini vuruyor. Çünkü, UEFA büyük kulüplere söz geçiremiyor. Daha bundan birkaç ay öncesine kadar Neymar’ın transferindeki usulsüzlükler nedeniyle Barcelona’ya verilen transfer cezası 15 günde kaldırılıyorsa, borcu yüzmilyonlarca Euro’ya ulaşmış İngiliz ve İspanyol kulüplerine ses çıkartılmıyorsa, PSG gibi takımlar başta olmak üzere, sponsorluk adı altında büyük kulüplere akıtılan yüzmilyon Eurolara göz yumuluyorsa, nerde kaldı Plati’nin Fair Play’i ve kulüpler arasındaki dengeli rekabeti? O zaman tabi ki, şunu söylemek çok doğal oluyor. UEFA aslında reytinge ve dolayısıyla paraya dayalı futbolun bayraktarlığını yapmaya devam ediyor. Bunun için de kesenin ağzını açmış durumda. Kendisi kazanırken, büyük kulüplere de kazandırmaya devam ediyor.  Diğer taraftan büyük kulüplerin hep vitrinde olmalarını sağlamak için getirdiği katsayı uygulamasıyla da, büyüklerin başına herhangi bir "iş" kazasının gelmesini de daha baştan önlemiş oluyor. Bununla beraber, büyük kulüplere de rakip gerekiyor. Bunun için de Atletico gibi bazı küçük hoş sürprizler olmalı. Ancak, bu sadece bir sürpriz olarak kalmalı.  Bunu yaparken, büyük kulüplerin rekabetlerini de izleyeni sıkmadan düzenlenmeli ve tv seyircisini de bir ölçüde tatmin etmeli  ki, para gelmeye devam etsin!

ffp platini

 

Bu anlayış doğal olarak, bazen paranız da olsa, arzu ettiğiniz kupaya ulaşmanızı önleyebilir. Yani, UEFA bize, parayla saadet olamayacağını, saadeti kiöe verceğini kendisinin belirleyeceğini ifade ediyor. Böyle olmasa, aksi halde dünyanın en zengin kulübü Galakticosların her sene bu kupayı evlerine götürmeleri gerekirdi. Ancak, onlar da  on iki seneden sonra bu kupaya ulaşabildiler. Ama şurası bir gerçek ki, UEFA “parasız saadetin hiç olamayacağını da bize çaktırmadan göstermiş oluyor. Olsa da bir yere yere kadar!”{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  12501  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43247233

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.