Stat Ekonomisi Büyüyor ya da Türk Telekom Arena Örneği!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa IN ENGLISH Managerial Stat Ekonomisi Büyüyor ya da Türk Telekom Arena Örneği!

Stat Ekonomisi Büyüyor ya da Türk Telekom Arena Örneği!

Emirates

Tuğrul Akşar/28 Eylül 2010

Geçen hafta Galatasaray’ın Seyrantepe’deki Türk Telekom Arena Statdı’na ilişkin tüm basında önemli haberler çıktı. Stat hakkında önemli bilgilere ulaştık bu vesileyle. Turkishtime dergisi de “Bir Stadın Ekonomisi”[1] başlıklı bir magazin haber yaptı. Bir stadın ekonomiye ne gibi etkiler sağladığını irdelemeye çalıştı.

Biz de bu hafta statların sosyal ve ekonomik tarihsel gelişimleri ve bu gelişimin futbola olan etkileri üzerinde durmaya çalışacağız.  Ama öncelikle izninizle kısaca tarihsel ve sosyolojik gelişimi kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum. 

3F’nin En Önemlisi Futbol

Portekiz Coimbra Üniversitesi’nde ekonomi profesörüyken 1928’te Maliye Bakanlığı’na atanan ve daha sonra da kırk yıl boyunca ülkeyi dikta rejimiyle yöneten Antonio Salazar, iktidarda kaldığı 40 yıl boyunca 3F formülü ile yani futbol, fiesta ve fado (eğlence ve şenlik) ile ülkesini yönettiğini açıklamıştı. 

Futbolun kitleleri yönlendirmedeki en etkin araçlardan birisi olduğunu sadece Salazar görmemişti. İspanyol diktatör Franco da futbolun kitleleri yönlendirmede üstün gücüne inanan poitikacılardan birisiydi.

1939’da Demokratik cumhuriyetin yıkılmasıyla sonuçlanan ve üç yıl süren İspanya İç Savaşı'nda milliyetçi güçlere önderlik eden İspanyol General Francisco Franco, iç Savaş'ın ardından tam 36 yıl boyunca, hastalanıp 1975 yılında ölünceye kadar  ülkeyi diktatörlükle yönetmişti.

Daha Büyük Stat, Daha Büyük “Uyku Tulumu”

Franco, Salazar’a göre bir adım daha öndeydi, çünkü Franco’ya göre bütün stadyumlar birer “uyku tulumuydu” ve bu “uyku tulumları” ne kadar büyük olursa, içine o kadar çok insan atmak mümkün olabilecekti. O nedenle derhal büyük statlar yapılmasını emretti ve 27 Ekim 1944’te, Banco Mercantil e Industrial’e talimat vererek, 80 bin kişilik  Santiago Bernabeu stadının inşaatını başlattı.  75.145 kişilik yapılan bu stat tam üç yıl sonra bitirildi ve Real Madrid, Belenenses takımıyla açılış maçını oynadı. Franco’ya bu yetmişbeşbin kişilik uyku tulumu daha sonra yetmemiş olacak ki, stadın kapasitesi 1954 yılında 125.000 kişiye çıkartıldı.

Kısacası futbolu kitle yönlendirim araçlarından birisi olarak gören anlayış için statlar birer “uyku tulumu” olarak kırklı ellili yılarda uzun süre hizmet verdi. Futbol siyasetin emrinde kitlelerin apolitik konumda kalmalarını sağlamaya ne yazık ki uzunca bir süre devam etti.

Futbolun ve Statların Alın Yazısı Değişiyor!

Futbolun ve dolayısıyla statların alın yazısı daha sonra değişmeye başlayacaktı. Nitekim, 1954’te UEFA’nın kurulmasıyla futbolun çehresi ve konsepti değişmeye başladı. Futbol artık siyasetin güdümünde bir kitle yönlendirim aracı olmaktan daha çok, insanların keyif aldığı ve zamanla bir show business’e dönüşecek ve etrafında yüz milyarlarca dolar gelir yaratacak bir ekonomi, bir endüstriye evrilecekti. Sonuçta da öyle oldu. Gerçekten de 1990’lı yılların başından itibaren digital yayın platformlarının giderek yaygınlaşıp gelişmesi, futbolun eş zamanlı ve canlı olarak dünyanın her tarafına ualaşmasına olanak ağladı. Bu platformlar sayesinde izleyen sayısı arttı. Izleyen sayısı arttıkça, futbolun pazarlama ve satış gücü de kendiliğinden ortaya çıkmaya başladı.  Bu süreçte futbol artık diğer ürünleri pazarlayan bir ürün konumuna geldi ve çok ciddi parasal katmadeğerler yarattı.

Futbolun 1990’lı yılların başından itibaren endüstriyel bir karaktere bürünmesi ve milyarlarca dolarlık bir ekonomiye dönüşmesi, tüm gözlerin zaman içinde  futbolun üretim yerleri olarak statların üzerine çevrilmesine neden oldu. İşte futbolun endüstriyel dönüşüm süreci içinde statlar 365 gün yaşayan ve futbol dışı etkinlikler dahil olmak üzere önemli parasal gelir yaratan yapılara dönüştü. Artık, futbol taraftarının da bir “tüketici taraftara” dönüşmesi, kulüplerin statların koltuk başına katmadeğerini artıracak yeni bir konfor yapılanmasına gitmelerine neden oldu. İşte bu şekilde futbolun parasal gelirleri içinde önemli bir yer tutacak olan maç günü gelirleri kalemi de, toplam gelirler içindeki payını hızlıca artırmaya başladı. Her ne kadar bu pay artsa da, koltuk kapasitesinin sabit olması kulüpleri bu konularda daha da yaratıcı olmaya zorladı. Futbol kulüpleri bu anlamda statları daha çok işlevli ve parasal getiriyi artıracak şekilde tasarımlamaya başladılar ve bunun en ileri örneklerini yazımızın ilerleyen kısımlarında da görebileceğiniz üzere sergileyerek milyar dolara ulaşan stat maliyetlerine katlanmaktan kaçınmadılar.

Avrupa’da Stat Mülkiyetinin Büyük Bir Kısmı Mahalli İdare ve Kamu’da!

UEFA’nın yapmış olduğu araştırmaya göre Avrupa’daki 608 stadın yaklaşık %65’i o stadın bulunduğu lokasyondaki mahalli otoritenin ya da kamu kuruluşlarının mülkiyetinde yer alıyor. Kalan %35’lik kısımda ise Avrupalı profesyonel futbol kulüplerinin sahip olduğu statları görüyoruz.

Ülkemizde de bilindiği üzere yasal gerekçelerden dolayı kulüplerin kendi mülkiyetlerinde stat bulunamıyor. Tüm statların mülkiyeti Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunuyor. Kulüpler sadece kırkdokuzar yıllığına bu statların kullanım haklarını alıyorlar ve yıllık kira ödemesi yapıyorlar.

Avrupa’nın En Geniş Kapasiteli Statları

Aşağıdaki tablo ile size Avrupa’nın en geniş koltuk kapasitesine sahip statlarını vermiş olacağız.

Aslında kapasite olarak dünyanın en geniş kapasitesine sahip stat Brezilya’da Rio de Janeiro’daki 220 bin kişilik Maracana Stadı. Ancak 1950’de yapılan bu stadın bugünkü haliyle modern statların çok gerisinde kalması, onu elit statlar sınıfından çok uzaklaştırmış. Brezilya’nın 1950 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hak kazanmasının ardından turnuva için yeni bir stadyum yapılmasına karar verilmesi üzerine temeli 2 Ağustos 1948'de atılıp 16 Haziran 1950'de tamamlanan Maracana Stadı aslında bugün “yaşayan ölü” statlardan birisi…

dunyanin-en-buyuk-stadyumu-maracana1

220 bin kişilik Maracana Stadı.

Aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere Avrupa’nın en yüksek kapasitesine sahip 25 elit stadının başında Barcelona’nın  98.800 kişilik Camp Nou stadı geliyor. Camp Nou’yu 85.700 kişilik koltuk kapasitesiyle Milan ve Inter’in ortaklaşa kullandıkları San Siro izliyor. Üçüncü sırada yer alan elit stat ise 83.200 kişilik koltuk kapasitesiyle Ukrayna Kiev’de bulunan ve zaman zaman Dinamo Kiev’in maçlarını oynadığı, eski adı V.I. Lenin Stadı olan Olimpiyskiy Stadion, yani Olimpiyat Stadı.  

 

 Avrupa’da En Yüksek  Kapasiteye Sahip Elit Statlar

 Koltuk Kapasitesi

1

Camp Nou

98,800

2

San Siro

85,700

3

Olimpiyskiy Stadion

83,200

4

Westfalenstadion

82,700

5

Croke Park Stadium

82,500

6

Stadio Olimpico

82,000

7

Atatürk Olympia Stadi

80,600

8

Luzhniki

80,600

9

Estadio Santiago Bernabeu

80,000

10

S.M. Kirov

80,000

11

Stade de France

80,000

12

Boris Paichadze National Stadium

78,000

13

Twickenham

75,000

14

Millennium Stadium

74,500

15

Olympiastadion Berlin

74,200

16

Stadio San Paolo

72,800

17

Old Trafford

72,500

18

OAKA Spyros Louis

72,000

19

Hrazdan Stadion

70,000

20

Allianz Arena

69,900

21

Delle Alpi

69,000

22

Puskas Ferenc Stadion

69,000

23

Murrayfield

67,500

24

Estadio da Luz

65,000

25

Veltins Arena

62,000

 

 

 

 

Yukarıdaki tabloda yer alan en yüksek kapasiteye sahip 25 statın en düşük kapasitelisi olanı 62.600 kişilik koltuk sayısıyla  Veltins Arena.  Bu stat Almanya'nın Gelsenkirchen şehrinde bulunan ve FC Schalke 04'ün Bundesliga maçlarını yaptığı stadyumdur.

Bu stadyum üzerinde biraz durmak gerekiyor. Zira Galatasaray’ın Türk Telekom Arena Stadı’nın da esin kaynağını oluşturan bu stat Avrupa’nın en çağdaş statlarından birisidir.

veltis_arena
Veltis Arena

2001 yılında açılan ve yaklaşık 192 milyon Euro’ya mal olmuş bulunan Avrupa'nın en çağdaş stadyumlarından birisi olan Veltins Arena, ilk açıldığı dönemde Arena AufSchalke olarak adlandırıldıysa da 2005 yılı içinde stadyumun isim hakları Alman bira markası Veltins'e satılarak bu ismi aldı. Toplam kapasitesi lig maçlarında 61.481 iken, uluslararası maçlarda yalnızca koltuklu seyirciye izin verildiği için 53.994’e düşüyor.

Hareketli, özel bir çatı sistemine sahip stadyumda hava koşullarına göre üst tarafı tamamen kapatılabiliyor. 30 dakikada açılıp kapanabilen, 560 ton ağırlığında yarı saydam teflon kaplı fiberglas dokuma kayar bir çatıya sahiptir. Bu şekilde futbol mücadelesi dışında pek çok organizasyona ev sahipliği yapabiliyor. Ayrıca saha zemini 4 saat içinde kızak sistemiyle dışarıya çıkarılabiliyor. Bu şekilde saha zeminin tamamının güneş ışığı ve rüzgardan faydalanması sağlanırken, içeride düzenlenecek konser gibi organizasyonlarda zeminin zarar görmesi önleniyor.

Avrupa Ligleri’nde Seyirci Durumu

Avrupa’da modern statlarda son on yılda ilginç bir gelişim yaşanmaya başladı. Otuzlu kırklı yıllardan kalma anlayış ve algıyla artık çok büyük statlar inşa edilmiyor. Bunun belli başlı nedenleri bulunuyor.

Bunlardan ilki, bu statları her zaman doldurmak mümkün olmuyor. Dolmayan statlarda bir yandan ambians sorunu gündeme gelirken, bu statların bakım ve onarım giderleri çok yüksek meblağlara ulaşıyor.

İkincisi, statlar artık sadece futbol oyunu için tasarlanıyor. Atletizm statları futbol statlarından ayrılıyor. Futbol seyircisi sahaya daha yakın olmak istiyor.

Bu nedenlerden dolayı artık günümüzde statlar daha kompakt ve ortalama 40 ile 50 bin koltuk kapasiteli olarak inşa ediliyor. UEFA’nın elit statları arasına girebilmek için minimum 52 bin kişilik stat şartı bulunuyor.

Bu bağlamda günümüzde statlar daha çok koltuk kapasitesinden ziyade, koltuk başına daha fazla katmadeğer yaratabilecek konfor konsepti ile tasarımlanıyor ve inşa ediliyor. Bu, günümüz endüstriyel futbolu için geçer bir uygulama olarak kendisini uygulamada somutluyor.

Avrupalı liglerde ortalama seyirci sayısı aşağıdaki tablodan görülebilir. Buna göre en fazla ortalama seyirciye sahip lig olarak Alman Bundesliga’yı görüyoruz. Bundesliga’da ortalama seyirci sayısı 42.565 iken, en yakın izleyicisi konumundaki İngiliz Premier Lig’de ortalama seyircisi sayısı 35.630 civarında. İlk beş sırayı Beş Büyük Lig kendi aralarında paylaşıyor. Ancak tablodan da görülebileceği üzere Türkiye Süper Ligi de 14.058 ortalama seyirci sayısıyla sekizinci sırada kendisine yer bulmuş durumda.

2008/09 Sezonu İtibariyle Avrupa Liglerinde Ortalama Seyirci Sayıları

 

 

Ortalama

 

Ülke

seyirci sayısı

1

Almanya

42.565

2

İngiltere

35.630

3

İspanya

28.726

4

italya

25.045

5

Fransa

21.049

6

Hollanda

19.789

7

İskoçya

15.545

8

Türkiye

14.058

9

Rusya

13.334

10

Belçika

11.039

 

Statların Ekonomileri Ciddi Bir Etki Yaratıyor!

Son 2010 Dünya Kupası ve daha önceki yıllarda düzenlenen büyük futbol organizasyonlarına bakıldığında bu turnuvaların oynanacağı statların yapımı gerçekten etrafına çok önemli pozitif dışsallıklar yaratıyor. Yani bir yandan bu statların inşası çok önemli bir bütçe harcaması gerektirirken, diğer yandan başta istihdam olmak üzere, kentleşme ve alt yapı, ulaşım projeleri gibi çoğu önemli konuda gelişimler ve yatırımlara neden oluyor.

Sadece 2010 Dünya Kupası nedeniyle  stat inşaatına harcanan para 3.5 milyar dolara ulaşıyor. Yine 2002 Kore ve Japonya’da düzenlenen Dünya Kupası için yapılan statlara harcanan para 5 milyar dolara yaklaşmıştı.

Eğer 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası organizasyonunu Fransa yerine biz alabilseydik, yapacağımız ve renove edeceğimiz sekiz stada toplam 1 milyar Euro’nun üzerinde bütçe ayıracaktık. 

Galatasaray’ın Seyrantepe’deki Stadı etrafında yeni projelerin de oluşmasına neden olabilecek. Turkishtime dergisine göre, Galatasaray’ın Arenası Seyrantepe’de yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğü de harekete geçirecek. Kentin ve bölgenin sosyal hayatında yaratacağı canlılık da cabası.[1]

Bu kapsamda Avrupa ve Dünya’nın en elit statlarının maliyetlerine kısaca bir göz atmakta yarar var.

 

Avrupa ve Dünya’nın En Yüksek Maliyetli Elit Statları

Avrupa ve Dünya’nın en yüksek maliyetine sahip elit statları sıralamasının başını 1.5 milyar dolarlık maliyeti ve doksanbin kişilik kapasitesiyle Wembley çekiyor. Wembley Stadında koltuk başına maliyet 16 bin dolara geliyor. Bir stat için inanılmaz maliyeti ifade ediyor bu tutar. Ancak bu kadar pahalı olan bu stat sadece İngiliz milli takımın maçlarına ve FA Cup finallerine ev sahipliği yapıyor. Bu statlara ilişkin bilgiler aşağıda yer alıyor. 

1. Wembley Stadium

wembley1
 

Maliyet 1.5 Milyar Dolar

Açılış tarihi 9 mart 2007

Kapasite: : 90,000 koltuk

Sahibi:  English Football Federation

Etkinlikler:  ;İngiliz Milli takım maçları,  FA Cup yarı final ve final maçları, Rugby, Amerikan futbol  maçları, Olimpiyatlar, Konserler,

 

2. Olympic Stadium

 

olympicstadium1_dome_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maliyeti: 1.4 Milyar Dolar

Bulunduğu Yer: Montreal (Canada)

Açılış Tarihi: 17 Temmuz 1976

Sahibi: Kanada Devleti

Etkinlikler, Konserler, Futbol maçları, Amerikan futbolu,

 

3. Stade de France

 
Stade_France

Maliyeti: 974 million U.S. dollars

Bulunduğu yer: Paris

Kapasitesi: 81,338 Koltuk

Açılış tarihi: 28 Ocak 1998

Sahibi: Stade de France Konsorsiyumu

 

4. Rogers Centre (Sky Dome)

Rogers_center

Maliyeti:  930 million U.S. dollars

Bulunduğu yer: Toronto (Kanada)

Açılış tarihi: 3 Ocak 1989

Kapasitesi: 54,000 kotuk

Sahibi: Rogers Communications

 

5. The Emirates Stadium

 
Emirates

Maliyet: 770 Milyon Dolar

Bulunduğu Yer: Londra,

Açılış tarihi: 22 Temmuz 2006

Kapasite: 60,355 koltuk


Sahibi: Arsenal FC


6. Allianz Area, Munich, Bayern Munich & 1860 Munich

 alliaanz_arena

Maliyet: 448 Milyon Dolar

Bulunduğu Yer: Münih

Açılış tarihi: 30 Mayıs 2005

Kapasite: 69.000 koltuk

Sahibi: Allianz Arena München Stadion GmbH

 

Türk Telekom Arena Galatasaray’ı Elit Kulüpler Arasına Taşıyacak!

Avrupa’nın ve Dünya’nın en elit statlarını yukarıda irdeledik, inceledik. Bu bağlamda biz şimdi Galatasaray’ın Seyrantepe’deki Türk Telekom Arena Stadı’nı ve bu stadın Galatasaray’a olası etkilerini tartışalım biraz…

Galatasaray’ın yeni stadı Türk Telekom Arena şüphesiz ki, şu an itibariyle Türkiye’nin en çağdaş ve Avrupa’nın en elit statlarından birisi olmaya aday. Stat Galatasaray’a parasal anlamda olduğu kadar sportif anlamda da çok önemli katkılar sağlayabilecek gibi görünüyor.

Trk_telekom_arena

Yapılan hesaplamalara göre Galatasaray yeni stadından sadece bilet geliri olarak yıllık yaklaşık 65 milyon dolar gelir elde edebilecek.

Yine futbol dışı aktiviteler, reklam, sponsorluk gelirleri dikkate alındığında stadın parasal gelir yaratma gücü rakiplerine göre daha fazla olabilecek. Mevcut durum itibariyle bugün Fenerbahçe koltuk başına rakiplerine göre 2.5 kat daha fazla katma değer yaratırken, bu rasyo yeni stat ile Galatasaray’ın lehine dönmüş olacak.

Galatasaray’ın yeni stadı ve Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu stadını karşılaştırdığımızda karşımıza aşağıdaki tablo çıkıyor.

Türk Telekom Arena ve Şükrü Saraçoğlu Statları Finansal Karşılaştırması

 

Şükrü Saraçoğlu

Türk Telekom Arena

Kapasite

53.000

52.647

Loca sayısı

60

157

VIP Koltuk

1300

4850

Maliyet

70 milyon Dolar

120 milyon Dolar

Toplam Bilet Geliri

40 milyon Dolar

65 milyon Dolar

Futbol Dışı Aktivite Geliri

0

15-20 Milyon Dolar

Yukarıdaki tabloya göre Türk Telekom Arena bittiğinde  Galatasaray,  başta Fenerbahçe olmak üzere rakiplerine çok önemli mali farklar atabilecek konuma geliyor. Parasal performansın sportif performansa da yansıyacağını düşündüğümüzde, bu stat ile Galatasaray Avrupa’da elit kulüpler arasına girebilecek potansiyele ulaşmış olacak.

Bu stat ile Galatasaray’ın stada gelen taraftar profilinde de,  önemli sosyal değişimler yaşanacak olması, koltuk başına parasal geliri Ali Sami Yen ile kıyaslanmayacak ölçüde yukarılara çekecek. Her türlü aktivitenin ve konforun olacağı bu stat, parasal geliri daha yüksek olan taraftar müşteriye daha fazla para harcama olanağı verecek. Bu ise kulübün koltuk başına kazancını daha fazla artıracak. Buradan gelen paralar, doğru kurumsal yönetim ilkeleri ışığında harcandığında ise kulübün sportif performansı, mali performansı daha da artırabilecek.

Turkishtime’ın haberine göre Galatasaray’ın bu statdan doğrudan ve dolaylı olarak sağlayacağı gelirleri toplamı 190 milyon dolar seviyesinde olacak. Başlangıçta stadın toplam futbol içindeki bütçesinin %25 civarında olması bekleniyor. Yani bu rakam yaklaşık 50 milyon doları ifade ediyor. %25’lik bu katkının orta ve uzun vade toplam futbol bütçesinin %35 ila 40’ına gelmesi yönetimin beklenti…

Sonuç

Bugün futbol statları basit bir yapı olmaktan çıkmış, endüstriyel futbolun üretim merkezi ve en önemli gelir elde kaynağı haline gelmiştir. Statların yarattığı gelirler bugün Avrupa futbol gelirlerinin neredeyse yüzde kırkına yaklaşıyor. Bu haliyle bile futbolun en önemli gelir kaynağını oluşturan statları sadece kulübüne değil, aynı zamanda çevresine de çok önemli dışsal etkiler sağlıyor.

Bu bağlamda Galatasaray bu stadı aracılığıyla orta ve uzun vadede çok önemli hamlelere imza atabilir, rekabette daha ön plana çıkabilir ve daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir mali yapıya kavuşabilir. Tabi ki, sadece stadın bitmesi ve parasal gelirdeki artış tek başına Galatasaray’ı rekabette ön plana çıkartmayacak. Buradan gelecek gelirin, kurumsal yönetim ilkeleri doğrultusunda doğru yönlendirilmesi ve harcanmasıyla kulüp orta ve uzun vadede beklenen sportif ve mali performansın üzerine çıkabilir, gerçekten yeniden bir tarih yazabilir.


[1]  Turkishtime, Eylül 2010, Sayı 101.

 


 
                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  40004  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43219737

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.