Inter Sneijder'den Neden Kurtulmak İstiyor?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa IN ENGLISH Soccer Investor Inter Sneijder'den Neden Kurtulmak İstiyor?

Inter Sneijder'den Neden Kurtulmak İstiyor?

Tuğrul Akşar/20 Ocak 2013 Son on beş gündür Interli oyuncu Wesley Sneijder'in transferi sadece ülkemizde değil, aynı zamanda  yurt dışında da büyük bir ilgi konusu olmaya devam ediyor.


Söz konusu oyuncunun transfer maliyeti gerçekten dudak uçuklatacak kadar yüksek. Galatasaray'ın bu oyuncuya önerdiği tutar, üç yıl için otuz milyon Euro'ya kadar yükseliyor.

 

Oysa, Inter'in Senijder'den kurtulma nedeni de tam olarak bu...Inter'in yıldiz oyuncunun yıllık maliyetlerinde "feda"da bulunmasını talep etmesine karşın, Sneijder'in yıllık ücretlerinde bir "özveride" bulunmaması, ipleri kopartma noktasına getirdi ve Sneijder gözden çıkartıldı.

 

Sneijder Üç Aydır Maçlara Çıkmıyor!

 

Galatasaray’ın almaya çalıştığı 28 yaşındaki Hollandalı oyun kurucu üç ayı aşkın süredir Inter’de herhangi bir resmi maça çıkmadı. Transferde bir çok söylenti olmasına karşın, Galatasaray’ın dışında Avrupa'nın büyük kulüpleri Sneijder'in transferine ilişkin Inter’e ciddi bir teklif götürmediler.  Aslında burada yaşanılan Sneijder’in oyuncu kalitesinden daha çok, el yakan yıllık maliyetiydi.

 

Daha 18 ay öncesine kadar yere göğe sığdırılamayan bu oyuncu, gerçekten de dünyanın en iyi 10 numaralarından birisi…Arkadaşlarının ifadesine göre Sneijder, idmanlarda en yüksek performansı koyan oyunculardan birisi…

 

Sorun Sneijder'in Maliyeti...

 

Sneijder'ın yüksek ücret talebi, UEFA kuralları uyarınca İnter Milan'ın ortaya koyduğu "denk muhasebe kararlılığı" ile ters düşüyor.

 

Filmin başına, Ağustos 2010'a geri dönelim isterseniz.

 

O günler, Hollandalı futbolcunun oyun kurucu olarak dünyada bir numara olduğu günler. Sneijder'li Hollanda 2010'da Dünya Kupası finaline çıkıyor; Mourinho yönetimindeki kulübü de Serie A, Kupa ve Şampiyonlar Ligi'nde eşi görülmemiş bir "üçlü şampiyonluk" elde ediyordu.

İnter, bütün bu başarıların ardından Sneijder'a  5 yıllık, sezonu 6 milyon eurodan ve 1 milyon euro da yıllık prim içeren özel bir sözleşme önerdi. Inter bu öneriyi yaptı ama kulüp bir sure sonra bu cömertliğinden pişman oldu.  

 

Tabi ki bu pişmanlıkta, futbolcunun sakatlıkları ve 2010'daki form zirvesine ulaşamamasının da önemli etkisi oldu. Oyuncuya ödenen yüksek maliyete karşın, beklenen form grafiğinin arzu edilen seviyeden uzak kalması, Inter’in, yaklaşan Finansal Fair Play uygulamalarının getirdiği zorunluluğun da etkisiyle, kulübü ister istemez maliyet tasarrufuna yöneltti. Aksi halde, Inter’in  Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etmesi gelecek sezon hayal olabilirdi.

 

"Bütçe önlemleri"

 

Finansal Fair Play kurallarına uyum sağlayabilmek için başta Samuel Eto'o, Maicon ve Julio Cesar gibi yüksek ücret alan oyuncularını elden çıkarmayı başaran İnter, bu oyuncuların dışında en büyük mali yükü oluşturan oyuncuyu, yani Sneijder’i göndermek  için kesin ve etkili bir adım atma ihtiyacı içinde olduğunu, bizzat İnter'in sportif direktörü Marco Branca ifade etti.

 

İnter'in sportif direktörü Marco Branca kasım ayında masaya oturduğu Sneijder'ı maaşını 1,6 milyon sterlin düşürmeyi, prim ödemelerinde de yıl bazında yüzde 50'lik bir kesinti yapmayı kabul etmeye zorladı. Ancak, Sneijder bu teklifi kabul etmeyince, Sneijder’e kulübenin yolunu göründü.

 

Diğer taraftan bu kadar değerli oyuncuyu Inter serbest de bırakmak istemiyor. Sneijder'in taliplisinin çok olacağı beklentisi içerisinde olan Inter, bu oyuncunun bonservisini  12 milyon sterlin olarak belirlemiş durumda. Bu tutarın üzerine eklenmesi gereken maaş ödemelerini de unutmamak gerekiyor. Hal böyle olunca Sneijder’in taliplileri ne yazık ki, çok da fazla değil.

 

Aslında UEFA Finansal Fair Play uygulamasının en olumsuz etkileyeceği kulüplerin başında Inter geliyor. Bu nedenle Inter cidi bir  Cost Cutting’e yani, maliyet tasarrufuna yönelmek durumunda. Gelin isterseniz, bu duruma kısaca bir göz atalım ve Sneijder’i, Inter’in satıp satmaması gerektiğine birlikte karar verelim.

 

Inter’de Yıllık Oyuncu Ücretleri 150 Milyon Euro’ya Ulaşıyor 

 

Avrupa Para Ligi’nin En Zengin Kulüplerinden Inter yıllık 211,4 Milyon Euro gelir elde ediyor. Deloitte’un Para Ligi’nde sekizinci sırada bulunan Inter’in parasal gelirleri bir önceki yıla göre yüzde yedi azalmış durumda. Azalan gelirler doğal olarak maliyetlerin de gözden geçirilmesini zorunlu kılıyor. Bu bağlamda nitekim, Inter son iki yıl içinde yukarıda da belirttiğimiz yüksek maaş alan önemli oyuncularını elden çıkartıp takımın yılık ücret giderlerini yaklaşık yüzde 24 azaltarak, 190 Milyon Euro’dan 145 Milyon Euro’ya indirmeyi başardı. 2010-11 itibariyle toplam ücret ve maaşların toplam gelirlere oranı %105’ten, %90’a indi. Bu oran 2011-12 itibariyle %69’a gerilemiş durumda. UEFA’nın tavsiyet ettiği %70’ye yakın bir oran…

 

İtalyan Serie-A’daki kulüplerin yılık ücretlerinin gelirlerine oranları aşağıdaki tabloyla sizlerle paylaşılıyor.

 

 image11001

 

Son Onbeş Yılda Inter Transferden 370,5 Milyon Euro Zarar Etti

Son on beş yıldır kulübün başkanlığını yapan Moratti, bu süreçte transfere toplam 820,5 Milyon Euro harcamış ve karşılığında oyuncu satımından 450 Milyon Euro gelir elde etmiş. Ancak onbeş yılın bilançosuna bakıldığında Inter net olarak  370,5 Milyon Euro transfer açığı vermiş, yani zarar etmiş durumda. Bu zararın azalmasında özellikle son iki yıldır transferlerde frene basılmasının etkisi aşağıdaki tablodan da net olarak görülüyor.

 image11002

 

Inter Net Pasif Açığı Veriyor!

 

Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere, Inter 2010-11 finansallarına göre 24,2 Milyon Euro pasif açığı veren bir kulüp. Yani, Inter’in sahip olduğu varlıkları ve takımın değeri,  kulübün mevcut borç ve yükümlülüklerini karşılamakta yetersiz kalıyor. Kulüp bu açığı giderebilmek için minimum 24,2 milyon Euro daha kulübe öz kaynak koymak durumunda ya da bazı yükümlülüklerinden kurtulmak zorunda.

 

Bir yandan düşen gelirler, diğer yandan artan ücret ve maaş maliyetleri ile diğer taraftan devam eden geçmiş yılların zararları ve bu tüm bunların finansmanı, kulübün 2010-11 mali yılını 54 Milyon Euro zararla kapatmasına neden oldu. Oysa, Finansal Fair Play kurallarına göre Inter’ın yıllık zararı 2015-16 sezonuna kadar 45 milyon Euro’yu geçemez. (2015-16 sezonundan sonra maksimum Kabul edilebilir zarar tutarı ise 30 Milyon Euro olacağı için) Bu nedenle, Inter başabaş noktasını yakalamak amacıyla  9 Milyon Euro özkaynak koymak zorunda ya da maliyetlerini bu kadar aşağıya çekmek durumunda kalacak.

 

Son üç yılda Inter’in toplam zararının 310,3 Milyon Euro’ya ulaşması, başkan Moratti’yi harekete geçirdi ve Moratti  maliyetlerde bu nedenle kısıntıya gidilmesini istedi.

İtalyan kulüplerinin 2010-11 sezonun toplam zararları ise 285 milyon Euro olarak gerçekleşti.

 

 image11003

 

İnter'in açmazı

 

Sneijder'in menajeri İnter'e bir teklif götürmüş ve oyuncunun küçük bir ücret karşılığında serbest bırakılmasını istemişti ama kulüp de bu öneriyi reddetti. Böylece Sneijder’in sorununda Inter bir açmaza girdi.  

 

Ara transfer dönemi ocak ayı sonunda kapanıyor ve büyük ihtimalle kulüp taviz vermek zorunda kalacak.  Üstüne üstlük, ara transfer döneminde uzlaşma olmazsa kulüp Sneijder'i sezon sonunda serbest bırakmak zorunda kalabilir.

 

Hollandalı oyuncunun özel konuşmalarında İngiltere'ye gelmek istediği söylüyor.

Soren Lerby, Sneijder'in menajeri olarak Avrupa'nın en iyi futbolunun İngiltere'de oynandığını söylüyor ama oyuncunun esas olarak zirvede olan bir takımda oynamak istediğini belirtiyor.

 

Sonuç

 

Forbes’ın yapmış olduğu son araştırmaya göre piyasa değeri 338 Milyon Euro ile Dünyanın en değerli on ikinci kulübü olan, Deloitte’un Para Ligi’ne 211Milyon Euro’luk yılık gelirle sekizinci sıradan giren, Serie-A’da 18 şampiyonluğu bulunan, Şampiyonlar Ligi’ni 3 kez kazanma başarısı gösteren bir kulübün önündeki zorlu yılları görerek, buna şimdiden tedbir almaya çalışması gerçekten bizim için önemli bir ders.

 

Finansal büyüklük bakımından bizden fersah fersah önde bulunan bir takımın, gelecek yılları kazanmak adına, sahip olduğu en değerli oyuncularını elden çıkartma stratejisine yönelmesi, üzerinde düşünülmeyi gerektiriyor.

 

Bu bağlamda Galatasaray’ın Sneijder transferindeki ısrarcı yaklaşımını, kulübün sahip olduğu finansal durumu göz önüne getirildiğinde çok anlamlı bulmuyorum. Sneijder’in son yaptığı açıklamada, “herşey para değildir, henüz zamanım var. Aceleye getirmek istemiyorum” demesi de, bu transferin çok zor olacağını ortaya koyuyor. Belki, de bu transferin gerçekleşmemesi Galatasaray’ın ve Türk futbolunun hayrına olur.{jcomments on}

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  30667  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43151740

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.