Dünya Kupası Ne Kazandıracak?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

Dünya Kupası Ne Kazandıracak?

WC 2014

Tuğrul Akşar/9 Haziran 2014 Bu Cuma Dünya Kupası santra vuruşu ile başlıyor.  Bu başlangıç aynı zamanda milyar dolarlık bir gösteri ekonomisinin de sahne alması anlamına geliyor.

 

En Fazla Gelirin Elde Edilmesi Beklenen Dünya Kupası

Brezilya Dünya Kupası’nın bugüne kadar düzenlenmiş Dünya Kupaları içinde en fazla getiri sağlayabilecek kupa organizasyonlarından birisi olacağı beklentisi bulunuyor...Başta Adidas, Emirates, Sony, Visa, Hyundai ve Coca-Colagibi dünyanın en değerli şirketlerinin sponsorluklarının bulunduğu bu organizasyon nedeniyle sadece  naklen yayın, isim hakkı satış ve pazarlamasından 3 milyar dolara yakın bir gelire ulaşacağı konuşuluyor.

FIFA Takımlara 576 Milyon Dolar Dağıtacak

FIFA Dünya Kupası’na katılacak takımlara toplam 576 Milyon Dolar ödeyecek. 2010 G.Afrika’da düzenlenen Dünya Kupası’nda dağıtılan tutardan %37 daha fazla bir tutarı ifade ediyor, bu rakam.

Kupayı havaya kaldıran takım 35 milyon dolar kazanacak. Gruplardan çıkarak elemelere kalan 16 ülke takım başına sekizer milyon dolar daha kazanacaklar.

FIFA bu Dünya Kupası’nda oynayan oyuncular için, oyuncu başına takımlara günlük 2.800 dolar ödeme yapacak.

Yayın Hakları Satışından FIFA 4.9 Milyar Dolar kazanacak

1990’dan itibaren naklen yayın hakları astronomik olarak artan FIFA, 2002-2006 yılları için naklen yayın haklarını 2 Milyar dolara satarken,  satış stratejisini değiştirerek, 2015-19 yılları için naklen yayın haklarını bu kez 4.9 Milyar dolara satma başarısı gösterdi. Bu tutarın yaklaşık 2.5 milyar dolarlık kısmı 2018’de Rusya’da yapılacak Dünya Kupası yayın hakları satışından geliyor.

Turnuva Ülke Ekonomilerine Önemli Ekonomik Katkılar Sağlıyor

Dünyanın en prestijli ve en rekabetçi organizasyonlarından birisi olan Dünya Kupası  ev sahibi ülkelere önemli ekonomik etkiler sağlayabiliyor. Bu bağlamda düzenlenen son üç dünya kupasının ev sahibi ülke ekonomilerine etkileri pozitif yönde olmuş. Örneğin, 2002’de Kore Cumhuriyeti ve Japonya’da düzenlenen Dünya Kupası’nın bu iki ülke ekonomisine katkıları yaklaşık 9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken,  2006’da Almanya’da düzenlenen Dünya Kupası ise 12 Milyar dolarlık etkisiyle ev sahibi ülkeye en fazla etkiyi sağlayan organizasyon olmuş. Tabi ki, bunda Almanya’nın gelişmiş alt ve üst yapısının, teknolojik ve iletişimsel gelişmişliğinin yanı sıra, ulaşım olanaklarının kolaylığı ve futbol ülkesi olmasının büyük etkisi olduğu gözlemlenmiş. 2010’da Güney Afrika’da düzenlenen Dünya Kupası’nın ise Güney Afrika ekonomisine etkisi yaklaşık  beş milyar dolar düzeyinde kalmış.

2014 Dünya Kupası’nın,  ev sahibi Brezilya ekonomisine etkisinin ise en az 3 milyar, en yüksek ise 14 Milyar dolar düzeyinde olması bekleniyor.  Brezilya Turizm Bakanlığı’nın, Uluslararası Ekonomik Araştırma Enstitüsü ile birlikte yaptığı bir araştırma raporuna göre, turnuva boyunca gelecek ve daha gelmesi beklenen yaklaşık 3.7 milyon turistin Brezilya ekonomisine 3 Milyar dolar civarında bir turizm geliri bırakacağı bekleniyor.

Yine bu organizasyon nedeniyle,  2010-14 yılları arasında başta stat, konaklama, yeme içme yerleri inşasına ve ulaşım alt yapısı ve yollara harcanan tutarın 3.6 milyon insana iş sağladığı, bu harcamalar nedeniyle  oluşan maliyetler ve bu harcamalardan doğacak olası gelirlerle birlikte,  toplam parasal etkinin 14 Milyar dolara kadar çıkabileceği belirtiliyor.

12 hava limanının yenilenmesi için 2.6 Milyar doların üzerinde harcama yapan  Brezilya, ayrıca güvenlik için797 Milyon dolar, limanların yenilenmesi için 249 Milyon dolar, telekomünikasyon alt yapısı ve iyileştirmeler için de 171 milyon dolar ekstra harcama yaptı.

Dünya Kupası’nın Ev Sahibi Ülkeye Beklenen Ekonomik Etkileri (Milyar Dolar)

image0011122

Bugüne Kadar En Yüksek Stat Harcamasını Brezilya Yaptı!

Brezilya’da  organizasyon on iki farklı stat ve on iki farklı şehirde düzenlenecek. Brezilya’nın stat inşası ve renovasyonu için harcadığı tutar 3.6 Milyar Dolara ulaşmış vaziyette. Brezilya başta Maracana stadının renove edilmesi olmak üzere Dünya Kupası stat inşaatları için, bugüne kadar en fazla harcamayı yapan ülke konumunda.

 

Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere, 2006’da Almanya stat inşaatı ve renevasyonu için 1.8 milyar Dolar harcarken, G.Afrika 2010’daki kupa için stat inşasına yaklaşık 1.5 milyar dolar harcama yapmış.

                           

Stadyum Maliyetleri (Milyar Dolar)

 image002323

 

Brezilya Ekonomisine Olası Negatif Etkiler

Brezilya hükümeti bu organizasyon nedeniyle bir yandan yaklaşık 14 Milyar dolarlık bir ekonomik etki beklerken, bu etkiyi baltalayabilecek olumsuzluklar da söz konusu olabilecek. Örneğin, bu turnuva nedeniyle ülkeye bir ay boyunca yaklaşık 600 bin kişilik bir turist gelmesi beklenirken, diğer taraftan bu kalabalık ve keşmekeş nedeniyle rezervasyon iptalleri de olabilecek. Ayrıca, yeterli yatak ve kaliteli hizmet konusunda bazı endişeler de yok değil.

 

Bir diğer olumsuz etki de, futbola en fazla harcamayı yapan Avrupa ile Brezilya arasındaki zaman farkı. Bazı maçlar gece yarısı yayınlanmış olacak ki, bu maçlara reklam alabilmek, sponsorluk vb. medya gelirlerinde bazı düşüşlere yol açabilecek.

Turnuvaya katılan ülkelerin bir endişesi de, kendi ülke maçlarının gece geç saatlerde yayınlanacak olması nedeniyle, ertesi gün iş kaybına yol açabilecek olası olumsuzluklar. Bu konuda bir çalışmaya göre bu turnuvanın İngiliz ekonomisine negatif etkisi 4 milyar Sterlin civarında olabilecek.

 

Kupayı Kazanan Ülke Ekonomisine Dünya Kupası’nın  Etkisi

Dünya Kupası sadece bu turnuvayı düzenleyen ülkeye değil, aynı zamanda Kupa’yı kazanan ülke ekonomisine de olumlu katkılar sağlıyor. Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere,  kupa öncesi ekonomisi -6.95% küçülen Arjantin 1986’da Kupa’yı kazandıktan bir yıl sonra, bu başarının ekonomik büyümeye etkisi %7.14 olmuş.

 

2006 yılında ekonomik büyümesi %0,65 civarında olan İtalyan ekonomisine kazanılan Kupa’nın etkisi, bir sonraki  %2.03 civarında oldu.

 

2008 mali krizi nedeniyle ekonomisi -0.03% daralan İspanya’nın, G.Afrika’da kazanılan 2010 Dünya Kupası sonrası, Kupa’nın İspanyol ekonomisine etkisi %2,5 civarında oldu. 

 

Kupa’nın ekonomik büyümeye etkisi özellikle izleyen ilk yılda çok yüksek oluyor. İkinci yılda bu etki biraz daha düşerken, üçüncü yıldan sonra etki sıfıra yaklaşıyor.

 

Kupa’yı Kazanmanın Ekonomik Etkisi

       

Ülke

Kupayı Aldığı Yıl

1 Yıl Önceki Büyüme (%)

Kupa’yı Aldıktan Sonraki Büyüme (%)

İspanya

2010

-0,03

2,51

İtalya

2006

0,65

2,03

Brezilya

2002

1,31

2,65

Fransa

1998

2,21

3,54

Brezilya

1994

4,92

5,85

Almanya

1990

3,91

5,72

Arjantin

1986

-6,95

7,14

 

En Pahalı Oyuncu Lionel Messi

Dünya Kupası’nın bir başka önemli etkisi de, futbolcuların gösterdikleri performansa göre değerlerinin artması durumudur. Bunun aynı zamanda negatif etkisi de olabilmektedir.

 

 

Bu turnuvada Brezilya’da top koşturan futbolcular içinde en pahalı futbolcu olarak yaklaşık 120 Milyon Euroluk bonservis bedeliyle Arjantinli Lionel Messi’yi görüyoruz. Messi’yi en yakından izleyen diğer futbolcuysa, 100 milyon Euroluk bonservis bedeli bulunan Christian Ronaldo. Brezilya’nın bu kupadaki en büyük kozlarından birisi olacak Neymar’ın fiyatı 60 Milyon Euro.

 

En pahalı 10 oyuncunun bonservis bedelleri 660 Milyon Euro’ya ulaşıyor. Söz konusu futbolcuların hepsi Avrupa’da top koşturuyor. 

       Kupa’da Oynayacak   Dünya’nın En Pahalı 10 Oyuncusu 

 

Oyuncunun Adı/Ülkesi

Değeri (Milyon EURO)

1

Lionel Messi- Arjantin

120

2

C.Ronaldo-Portekiz

100

3

Neymar-Brezilya

60

4

Edinsom Cavani-Uruguay

60

5

Iniesta-İspanya

55

6

Götze-Almanya

55

7

Luis Suarez- Uruguay

52

8

Fabregas-İspanya

50

9

Mesut Özil- Almanya

50

10

Hulk –Brezilya

48

 

 

En Zengin Grup G Grubu

IMF’nin 2013 tarihli verilerine göre, yeryüzündeki 204 ülkenin yıllık yarattıkları nominal milli gelir 73.9 Trilyon Dolar’a ulaşırken, turnuvaya katılan 32 ülkenin toplam gelirden aldığı pay ise %64 civarında. Yani, Brezilya’daki 32 ülke, Dünya’nın yarattığı milli gelirin yarısından daha fazlasına sahip.

 

20 Trilyon 700 milyar dolarlık gelir toplamıyla,  Almanya, Amerika, Portekiz ve Gana’nın yer aldığı G grubu, en zengin grup olarak karşımıza çıkıyor. Bu grubu yaklaşık 5.5 Trilyon dolarlık geliriyle Yunanistan,  Kolombiya, Fildişi Sahili ve Japonya’nın yer aldığı C grubu izliyor.

 

Dünya Kupası’nda Oynayacak Ülkelerin Grup Bazında Milli Gelirleri (*)

 

Grup (Ülkeler)

Toplam Milli Gelir (Milyon Dolar)

G Grubu (Almanya, Portekiz, Gana, ABD)

20.700

C Grubu (Yunanistan, Kolombiya, Fildişi, Japonya)

5.553

D Grubu (İtalya, İngiltere, Uruguay, Kosta Rika)

4.713

H Grubu (Belçika, Cezayir, Rusya, Kore Cumhuriyeti)

4.052

B Grubu (İspanya, Hollanda, Şili, Avustralya)

3.941

A Grubu (Brezilya, Hırvatistan, Meksika, Kamerun)

3.587

E Grubu (İsviçre, Ekvator, Fransa, Honduras)

3.501

F Grubu (Arjantin, Bosna-Hersek, İran, Nijerya)

1.159

Turnuvaya Katılan Tüm Ülkelerin Milli Gelirleri Toplamı

47.206

(*) İlgili veriler Haliç Üniversitesi BESYO öğrencisi Fıratalp Duda tarafından derlenmiştir. Kendisine teşekkür ederim.

Dünya Kupası’nın Değeri 10 Milyon Dolar

1970 yılında Meksika’da düzenlenen ve Brezilya’nın kazandığı kupa, İtalyan Silvio Gazzaniga tarafından  dizayn edilmiş, yaklaşık 50 bin dolarlık değeriyle, o tarihe kadar verilen en değerli kupaydı. Bu turnuvada havaya kaldırılacak kupa ise 18 ayar altından yapıldı ve değeri 10 Milyon dolar.

Kupa

Kısacası, kupayı kazanan takım sadece FIFA’nın gelir dağılımından aldığı payla kalmayacak, aynı zamanda 10 Milyon dolarlık bir kupanın da sahibi olacak. Ancak, müzeye konulacak kupanın bu anlamda piyasa dolaşım değeri olmayacak ama müzenin en nadide parçalarından birisi olacak.

tabloo-005{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  18346  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43233195

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.