Avrupa Futbol Endüstrisinde Rekabetçi Denge
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

Avrupa Futbol Endüstrisinde Rekabetçi Denge

 

Tuğrul AKŞAR

Ocak.2006

 

 

Avrupa Futbol Endüstrisi

 

Avrupa Spor Endüstrisine baktığımızda;

 

Avrupa futbol pastasının yaratılmasına olanak sağlayan yönetsel ve organizasyonel yapılanış aşağıdaki tabloda okurun dikkatlerine sunulmaktadır.

 Bu organizasyonel yapılanış içerisinde futbolun yaklaşık 12.5 milyar dolarlık yarattığı gelir, Avrupa Spor Endüstrisi içerisinde de önemli bir yere sahip. Avrupa futbol endüstrisinin yaklaşık 30 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilmektedir. Yani Futbol bu büyüklüğün yaklaşık üçte birine karşılık gelmektedir. Buna göre Futbol ve futbol dışı sporlar olarak endüstriyel geliri iki kısma ayırdığımızda; Özellikle Sportif ürün satımından elde olunan gelirler bakımından  futbolun branş olarak diğer spor branşlarının önünde geldiği görülmektedir.  Sportif ürünlerden elde olunan gelirleri genelde merchandising gelirleri elde etmek amacıyla kurulan mal ve hizmet üretim hizmetleri olarak değerlendirmekteyiz. Sportif ürün dışı gelirler de Spor Endüstrisinin ayrı bir bileşenini oluşturmaktadır. Özellikle Avrupa’da hemen hemen her kulübün kendi üyeleri ve taraftarına yönelik sigorta, kredi kartı, turizm ve seyehat v.b hizmetler sunmakta ve buradan ciddi gelirler elde etmektedirler.  Aynı zamanda ülkemizde çok yaygın olmamakla birlikte Sportif Danışmanlık hizmetleri de de hem futbol hem de futbol dışı branşlara önemli gelir katkı sağlamaktadır.

 

Futbolu takım sporu olarak değerlendirirsek, takım dışı bireysel yeteneğe dayalı sporların da varlığı spor endüstrisinin yaratılmasına büyük bir katkı sağlamaktadır.

 

Bir takım olan futbolun sevk ve organizasyonu kulüpler tarafından gerçekleştirildiğinden bu organizasyon içinde Futbol Kulüplerinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Günümüzde spor kulüpleri bu anlamda birer ekonomik organizasyonlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Futbol Kulüplerinin dışında diğer önemli gelir  yaratan başka bir oluşum da Federasyonlardır. Bugün sadece ülkemizde Türkiye Futbol Federasyonu’nun 83 Milyon YTL geliri bulunmaktadır. 

 

Futbol Kulüpleri ve Federasyonlarının sağladıkları gelir kalemleri yine aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere dört ana kalem halinde okura sunulmaktadır. Bu gelirler içinde futbol kulüplerinin Maç Günü gelirlerinin dışında, Sponsorluk, Medya ve Lisans gelirleri önemli gelir kaynaklarını oluşturmaktadır.


 

 

 

 

 

Avrupa futbol pastasının büyüklüğü Deloitte’un 2005 tarihli raporuna göre 12.5 Milyar Dolara ulaşmış durumda. Bu gelirin yüzde elli üçü  beş büyük lig tarafından üretilir ve paylaşılırken; FIFA ve UEFA’nın gelirler içindeki payı ise %15 civarındadır. Kalan %32’lik pay ise diğer 47 Lig tarafından paylaşılmaktadır.

 

Kulüplerin futbol gelirlerini daha önceki bölümlerimizde detaylarıyla incelemiştik. Biz sadece gelirlerin bileşimine baktığımızda; İngiliz Premier Ligi’nde gelirlerin %30’unun Maç günü gelirlerinden oluşurken; diğer dört ligde sırasıyla bu oran; İtalya’da %16, Almanya’da %20, İspanya’da %29 ve Fransa’da ise %18 civarındadır.

 

Medya ve yayın gelirlerinin bileşimi ise İngiltere’de %45’e ulaşırken, bu oran İtalya’da %55, Almanya’da %28, İspanya’da %41 ve Fransa’da %47 civarındadır.

 

Sponsorluk gelirlerinin toplam gelirler içindeki payı Premiership’te %25 iken; bu oran İtalya’da %14, Almanya’da %31, İspanya’da %21 ve Fransa’da %22 civarındadır.

 

Ticari gelirlere bakıldığında (Lisans gelirleri dahil) Deloitte tarafından Premiership’te bu tutar ayrıştırılmadığından bir oran verememekle birlikte; İtalya’da bu gelir kaleminin toplam içindeki payı %15, Almanya’da %21, İspanya’da %9 ve Fransa’da %13 civarındadır.   

 

Futbol Endüstrisinde Katmadeğer Nasıl Yaratılıyor?

 

Futbol endüstrisinde bir değerin yaratılması sürecinde temel dört ana faktör bulunmaktadır. Bunlara sırasıyla baktığımızda; Ligler ve Kulüplerden oluşan ilk ve ana grupla karşılaşıyoruz. Aslında futbol faaliyetinin temel olarak üretime dönüştüğü bu alanda Kulüpler birer ekonomik organizasyonlar olarak, bu üretim ve yaratım sürecini sevk ve idare etmektedirler. Kulüpler futbol işini aynı zamanda pazarlayan ve buradan katmadeğer yaratan platformlar olarak ta karşımıza çıkmaktadır. Kulüpler üretimin temel faktörlerini (oyuncuyu, teknik adamı, taraftar müşteriyi, oyun alanını/stadyumu) bir araya getirerek, futbol pastasının üretimini gerçekleştirmektedirler. Futbol kulüplerinin yarışmacı bir organizasyon içinde birbirleriyle rekabet edebilmeleri ve yarışabilmeleri için ligler oluşturulmaktadır. Aşağıdaki tabloda 2 no.lu ilişki bu durumu ortaya koymaktadır. Özellikle UEFA’nın organize ettiği Şampiyonlar Ligi ve UEFA kupası futbol pastasının büyütülmesi bakımından çok önemli bir işleve sahiptir.

 

Ligleri organize eden kuruluşlar ise o ülke ve bu ülkelerin bağlı oldukları üst federasyonlarıdır. Endüstriyel futbol aşamasında daha doğrusu ligler futbolun parasallaşmasına olanak sağlayan yarışmacı organizasyonlardır.  Ligler lokal anlamda rekabetçi olduğu kadar aynı zamanda uluslararası da rekabete hazır hale getirilerek, futbol pastasının sürekli büyümesi sağlanmıştır.  Lokal rekabetten uluslar arası rekabete yönelen kulüpler sayesinde futbola olan ilgi en üst seviyede tutulmaya çalışılmaktadır. Bu durum aslında futbolun küreselleşmesinin pratikteki ifadesinden başka bir şey değildir. Bugün şampiyonlar ligi’nin yıllık geliri 500 Milyon Euro’ya ulaşmış durumdadır. Bu anlamda Şampiyonlar Ligi yarattığı katmadeğer ve sahip olduğu prestij bakımından endüstriyel futbolun ‘’gözbebeği’’’ konumundadır.

 

Kulüplerin ligler aracılığıyla yarattıkları toplam sinerjiye en büyük katkıyı, faaliyetin finansmanı amacıyla taraftar/müşteri grubu, (aynı zamanda tam anlamıyla taraftar/müşteri olmasa bile genel olarak nüfus), Sponsorlar ve televizyonlar sağlamaktadırlar. 

 

Endüstriyel futbol kendisini üretim aşamasında bu dört ana faktörü bir araya getirmekte ve bu faktörlerin arasındaki üretim ve bölüşüm ilişkilerini düzenleyici olanakları sağlamaktadır. Gelişen ve en ileri teknolojiyi kullanan digital yayın platformları bir yandan futbolu  pazarlarken; diğer yandan da futbol aracılığıyla futbol dışı ürünleri de bu dağıtım kanallarını kullanarak, satabilmektedir. Özellikle bu durum futbolun dışsal etkisini daha da arttırıcı bir etkiye sahiptir. Digital yayın platformları bir yandan var olan talebe uygun arz yaratırken; diğer yandan da var olan arza talep yaratmaktadır.   Bu anlamda futbolun ana üretim faktörleri arasında simbiyoz bir yaşam sözkonusudur ve tüm faktörler arasında çok sıkı bir kovalent bağı bulunmaktadır.

 

Futbol Endüstrisinde Katmadeğer Yaratım Tablosu

 

 

 

Yukarıdaki tablodan da görülebileceği üzere, kulüpler bir yandan kendi taraftar gruplarının duygusal, sosyal ve psikolojik gereksinimlerini karşılarken; diğer yandan da ana üretim konusu olan futbolu taraftar müşterisine satmaktadır. Bunu yaparken sadece taraftarına maç bileti değil, aynı zamanda merchandising olarak nitelendirdiğimiz logolu ürünlerin  de satışı kulüpler tarafından müşteri taraftara satılmaktadır. Bu ilişki tabloda 1 nolu ilişki olarak gösterilmektedir. Taraftar kendi kulübünün dışında, bugün İddia’da olduğu gibi diğer Ligleri de digital yayın olanakları aracılığıyla takip edebilmekte ve bu konuda da talepte bulunabilmektedir. Bu durum da 3 no.lu ilişki olarak grafikte yer almaktadır.

 

Bu talep digital yayın olanakları aracılığıyla karşılanırken ‘’A’’ ilişkisinden de görülebileceği gibi, digital yayın platformları bu dağıtım kanalıyla diğer ürünleri de taraftar müşteriye ulaştırmakta/satmaktadır. Digital yayın platformları aynı zamanda endüstriyel futbolun kendisinin yeniden üretimini sağlayan naklen yayın gelirlerini de ‘’D’’ ilişkisinde olduğu gibi Futbol İdaresi, federasyon veya üst yönetim organlarıyla  görüşerek satın almakta ve bu naklen yayın hakkını, ‘’A’’  ilişkisinde olduğu gibi  tüketici taraftara satmaktadırlar.

 

Digital yayın platformları naklen yayın ve reklam hakkını satın aldıkları maçları oynayacak kulüplere finansal destek sağlayabilmek açısından Sponsorlarla çift yönlü bir ilişkiye girmektedir. ‘’C’’ ilişkisi. Televizyonlar bir yandan sponsorlardan ‘’C’’ ilişkisi ile reklam ve madya geliri elde ederken, sponsorlar da bu kanal aracılığıyla kendi ürünlerinin reklamını küresel anlamda tüm dünyaya eş zamanlı pazarlayabilmekte, satabilmektedirler. Sponsorlar aynı zamanda doğrudan kulüp ya da taraftara da ulaşabilecek potansiyele sahiptirler. Bu anlamda doğrudan kulüplerle veya futbol otoritesi/idaresi veya federasyonlar ya da üst federasyonlarla görüşerek, doğrudan sponsorluk ilişkisi kurabilmektedirler. (E ilişkisi)

 

 

Avrupa’nın Beş Büyük Ligi ve Ülkemizde Rekabetçi Denge Üzerine

 

Rekabetçi dengenin yüksekliği o ülkenin futbol kalitesini belirleyen temel faktörlerden…rekabetçi dengeyi belirleyen temel gösterge ise o ülke liglerinde şampiyon olan kulüp sayısı…Bu bağlamda bakıldığında aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere rekabetçi dengesi en yüksek lig olarak karşımıza Fransız 1.Ligi çıkmaktadır. Fransız liginde son onbeş yılda dokuz farklı takımı şampiyon olurken;  İtalyan, İspanyol, Alman liglerinde bu sayı beşe düşüyor. Reytingi en yüksek ve endüstriyel anlamda en yüksek geliri elde eden Premier Lig ise sadece 4 şampiyon kulüp çıkartabilmiş…Ülkemizde ise son onbeş yılda sadece üç kulübümüzün şampiyon olabildiğini görüyoruz.

 

Aşağıdaki tablo yukarıda söylediklerimizi analitik olarak somutlamaktadır.

 

Avrupa’nın 5 Büyük Ligi ve Türkiye Ligi’nde Rekabet Tablosu

 

Ülke

Lig

Kulüp Sayısı

Ligin İsmi

Özerklik

Dayanışma

Rekabetçi Denge

Son Onbeş Yılda Çıkardığı Şampiyon

Sayısı

İngiltere

Futbol Federasyonu

(FA)

 

 

 

 

FA Premier Lig (1992)

 

Futbol Ligleri(1888)

20 PL

 

 

 

24 Div.1

 

24 Div.2

24 Div.3

Barclaycard Premiership

 

 

Div. 1,2,3

Carling Cup

LDV Vans

Trophy

 

 

Yüksek

 

 

 

Düşük

Yüksek

 

 

 

Yüksek

Düşük

 

 

 

Orta

4

 

 

Fransa Futbol Federasyonu

(FFF)

Ligue de Football Professionnel

(1932)

20 Ligue 1

20 Ligue 2

Ligue1,2, Coupe de

La Ligue

Düşük

Yüksek

Yüksek

9

Almanya (DFB)

(1992)

Bundesliga

18 Liga 1

18 Liga 2

Liga 1,2

Yüksek

Yüksek

Orta

5

İtalya(FIGC)

Lage Calcio

(1946)

 

 

Lega

Professionisti

 

Serie C

18 Serie A

20 Serie B

 

 

36 C1

 

 

54 C2

Series A,B

Coppa İtalia

Super Copa

 

Serie C1, C2, Coppa İtalia

 

Serie C,

Torneo Berreti

Orta

 

 

 

-

Orta

 

 

 

-

Orta

 

 

 

-

5

İspanya (RFEF)

Liga Futbol

Profesional

(1983)

20 Div.1

22 Div.2

La Liga

Div.1,2

Orta

Düşük

Orta

5

Türkiye (TFF)

1.Lig  (1959)

Süper Lig (1998)

20 Kulüp

18 Kulüp

Türkcell Süper Ligi

Orta

Düşük

Düşük

3

 

 

 

Avrupa’nın beş büyük liginde ve ülkemizde son onbeş yılda şampiyon olan kulüplere ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda verilmektedir.

 

Son Onbeş Yılda Beş Büyük Ligde ve Türkiye 1.Ligi (Süper Lig’de) Şampiyon Kulüpler

Lig (Şampiyon Olan Farklı Kulüp Sayısı)

Sezon

Kulüp ismi

Premier Lig (5)

 

 

 

 

 

1991/1992

Leeds United

1992/1993

Manchester United

1993/1994

Manchester United

1994/1995

Blackburn Rovers

1995/1996

Manchester United

1996/1997

Manchester United

1997/1998

Arsenal

1998/1999

Manchester United

1999/2000

Manchester United

2000/2001

Manchester United

2001/2002

Arsenal

2002/2003

Manchester United

2003/2004

Arsenal

2004/2005

Chelsea

 

Fransız Ligue 1 (9)

 

 

 

 

 

 

1991/1992

Olympique de Marseille

1992/1993

 

Şampiyon Yok. Olympique de Marseille’un şampiyonluğu şike yaptığı için tescil olunmadı. Küme Düşürüldü.

1993/1994

Paris Saint Germain FC

1994/1995

FC nantes

1995/1996

AJ Auxerre

1996/1997

AS Monaco FC

1997/1998

RC Lens

1998/1999

FC Girondins de Bordeaux

1999/2000

AS Monaco FC

2000/2001

FC Nantes

2001/2002

Olympique Lyonnais

2002/2003

Olympique Lyonnais

2003/2004

Olympique Lyonnais

2004/2005

Olympique Lyonnais

 

Alman Bundesliga (5)

1991/1992

VfB Stuttgart

1992/1993

Werder Bremen

1993/1994

FC Bayern München

1994/1995

Borussia Dortmund

1995/1996

Borussia Dortmund

1996/1997

FC Bayern München

1997/1998

1.FC Kaiserslautern

1998/1999

FC Bayern München

1999/2000

FC Bayern München

2000/2001

FC Bayern München

2001/2002

Borussia Dortmund

2002/2003

FC Bayern München

2003/2004

Werder Bremen

2004/2005

FC Bayern München

İtalyan Serie A

1991/1992

 AC Milan

1992/1993

AC Milan

1993/1994

AC Milan

1994/1995

Juventus

1995/1996

AC Milan

1996/1997

Juventus

1997/1998

Juventus

1998/1999

AC Milan

1999/2000

Lazio

2000/2001

AS Roma

2001/2002

Juventus

2002/2003

Juventus

2003/2004

AC Milan

2004/2005

 

Juventus

İspanyol La Liga(5)

1991/1992

FC Barcelona

1992/1993

FC Barcelona

1993/1994

FC Barcelona

1994/1995

Real Madrid

1995/1996

Atletico de Madrid

1996/1997

Real Madrid

1997/1998

FC Barcelona

1998/1999

FC Barcelona

1999/2000

Deportivo

2000/2001

Real Madrid

2001/2002

Valencia C.F.

2002/2003

Real Madrid

2003/2004

Valencia

2004/2005

Barcelona

 

Türkiye 1.Ligi(Süper Lig) (3)

1991/1992

Beşiktaş

1992/1993

Galatasaray

1993/1994

Galatasaray

1994/1995

Beşiktaş

1995/1996

Fenerbahçe

1996/1997

Galatasaray

1997/1998

Galatasaray

1998/1999

Galatasaray

1999/2000

Galatasaray

2000/2001

Fenerbahçe

2001/2002

Galatasaray

2002/2003

Beşiktaş

2003/2004

Fenerbahçe

 

2004/2005

Fenerbahçe

 

 

Yukarıdaki tablodan da görülebileceği üzere;

 

Son onbeş yılda İngiliz Premier Ligi’ni dört kulüp şampiyon olarak tamamlarken; bu yarışma içinde içerisinde Man.United’ın sekiz kez şampiyonluğu ile Premiership’te ciddi bir rekabet üstünlüğü sağladığını görüyoruz. Son iki yıllık süreyi saymazsak, yani Roman Abromovic’in Chelsea’yi satın alarak Premier lige enjekte ettiği 300 milyon Sterlin’i dikkate almazsak, rekabetçi dengede Man.Utd.’ın açık ara üstünlüğü görülüyor. Ancak son iki yıldır Chelsea’nin Abromovic ile sağladığı finansal üstünlük, Man.Utd.’ı tahtından indirmeye yetmiştir. Bugünkü haliyle İngiliz Premiership’te rekabetçi denge giderek, Chelsea’nin lehine bozulmaya başlamıştır. Zaten rekabetin çok yoğun olmadığı PL’de bundan sonra Chelsea’nın ağırlığını görmeye başlayacağız.

 

Rekabetçi dengenin en yüksek seyrettiği lig olarak karşımıza Fransız 1.Lig çıkmaktadır. Son onbeş yılda dokuz farklı kulüp, 1.ligi şampiyon olarak bitirmiştir. Son dört yıldır Olympique Lyonnais’in bariz bir üstünlüğü görülüyorsa da, rekabetçi denge dinamizmi açısından Fransız 1.Lig diğer liglere göre büyük bir üstünlük sağlamıştır. Ancak bu rekabetçi dengenin yüksekliğinin Fransız kulüplerinin Avrupa kupalarında üstün başarılara imza atmasına da pek olanak sağladığı söylenemez. Yani rekabetçi dengenin yüksekliğinin teorik olarak, futbol kalitesinin artmasına ve buna bağlı olarak ta sportif ve mali başarının da yükselmesine imkan sağlaması beklenirken; bu teorik beklentinin tam anlamıyla pratikte Fransız 1.ligi kulüplerinde gözlemleyemiyoruz.  Ulusal yakımlar bazında Fransız Milli Takımının 1998’te dünya 2000’de de Avrupa Şampiyonu olmasının temelinde bu olgu yatabilir mi bunu ayrıca analiz etmemiz gerekiyor. Ancak yarattığı pasta bakımından Fransız futbolunun son yıllarda ciddi bir atak içinde olduğunu söyleyebiliriz.

 

İtalyan, İspanyol ve Alman liglerinde son onbeş yılda beşer şampiyon çıktığını görüyoruz. Bu liglerden en büyük ikinci futbol pastasını üreten Serie A’da ise Milan ve Jueventus’un ağırlığını görüyoruz. Son onbeş yılda Milan ve Juventus 6’şar kez şampiyon olurken bu iki kulübün Avrupa Kupalarında da ciddi başarılara ulaştığını görüyoruz. İtalyan Serie A’da rekabetçi denge Milan ve Juventus lehine bozulmuş durumda.

 

Alman Bundesliga’da ise son onbeş yılda ulaştığı yedi şampiyonlukla Bayern Münih’in ciddi bir egemenliğini görüyoruz. Ligi domine eden kulüp olarak B.Münih Avrupa Kupalarında da bu dönemde üstün başarılara imza atmış durumda. Avrupalı ligler içinde en yüksek seyirci ama en düşük gelir oranına sahip Alman Bundesliga’da rekabetçi denge çok yüksek olmamakla birlikte; orta düzeyde gitmektedir.

 

İspanyol La Liga’da da son onbeş yılda beş kulüp şampiyon olabilmiştir. Bu ligde de son onbeş yılda Barselona’nın 6; Real Madrid’in de dört şampiyonlukla ligi domine ettikleri görülmektedir.  İspanyoıl kulüplerinin Avrupa Kupaları’nda da bu dönemde başarılı olduklarını söyleyebiliriz. Yarattığı katmadeğer bakımından beş büyük lig içinde Fransa’nın önünde dördüncü sırada bulunan La Liga sportif açıdan, mali performansın üzerinde bir başarı sergileyebilmiştir. 

 

Ülkemizde ise son on beş yılda rekabetçi denge tamamen üçbüyüklerin lehine, özellikle de bu dönemde ulaştığı 7 şampiyonlukla Galatasaray’ın lehine bozulmuş durumda. Bu dönemde Fenerbahçe’nin 4, Beşiktaş’ın ise 3 şampiyonluğu bulunuyor.  Tamamen üç büyüklerin egemenliğine dayalı Süper Lig performansı doğal olarak, ligimizi yarışmacı bir lig statüsünden uzaklaştırmıştır. Bu dönemde kulüplerimizin Avrupa başarısına baktığımızda ise: Galatasaray’ın Şampiyon Kulüpler Kupası’nda bir kez yarı final, Şampiyon Ligi’nde bir kez çeyrek final oynadığını yine Şampiyonlar Ligi’nde iki kez gruptan çıkabilme başarısını; 2000 yılında da UEFA Kupası ve Süper Kupa’yı kazanma başarısını gösterebildiğini; Beşiktaş’ın da aynı dönemde UEFA’da bir kez çeyrek finale yükselebilme performansını sergilediğini gözlemliyoruz.

 

Kaynaklar:

CIES, Centre International D’etude du Sport, ‘’UEFA and Football Governance: A New Model Adaptions fort he challenges of modern football’’, 31.12.2003 .

MORROW Stephen,  The New Business of Football- Accountability and finance in football, MacMillan Busiiness, 1999

Deloitte, Annual Review of Football Finance, A Changing Landscape, June 2005

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  19159  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43346674

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.