Genel Kurul’un Adı Yok!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

Genel Kurul’un Adı Yok!

Dr. Lale Orta - 9 Mayıs 2012 Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, olağanüstü olarak Genel Kurul’u toplantıya çağırdı ve Futbol Disiplin Talimatı’nın 58. madde’nin değiştirilmesi ile ilgili Genel Kurul’un görüşünü almak istedi.

 26 Ocak 2012 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurul kararının gerekçesinde, futbol ailesinin tüm kesimlerini ilgilendiren bir konunun, futbolun tüm paydaşları tarafından TFF Genel Kurulu'nda tartışılmasının en doğru çözüm olduğu belirtildi.

 

Federasyon’un, UEFA ile yaptığı görüşmeler sonucunda; 26 Ocak’taki Genel Kurul’da, küme düşme cezasının kaldırılmasını, puan silme ve para cezalarını oylamayı kararlaştırdı. Buna göre: Suçlu bulunan kulüpler küme düşürülmeyerek, en az 12 puanları silinecek ve 2012–2013 Futbol Sezonunda Avrupa Kupalarına katılamayacaklardı.  Eğer bu eylemlerden biri en az 2 maçta yapılmışsa, puan silme cezasının önü açık olacak ve puan silme cezasının yanı sıra suçlu bulunan takımlara 2 milyon TL ile 10 milyon TL arasında para cezası verilecekti. Ayrıca, şike soruşturması kapsamında, kupa kazanan takımlar kupalarını, unvanlarını ve kazandıkları kupanın getirisi olan para ödüllerini de iade edeceklerdi.

Bu önerilere; Türkiye Futbol Federasyonu’nun en üst ve yetkili karar organı olan Genel Kurul’dan “Hayır” kararı çıktı ve 58. Madde’nin değiştirilmesi istenmedi. Bu kararın üzerinden yalnızca 3 ay geçti ve 58. madde Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu tarafından değiştirildi…

 

Futbol Disiplin Talimatı: Madde 58

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun 23.08.2011 tarih ve 6 sayılı toplantısında kabul edip, 27.08.2011 tarihinde yayınlayarak yürürlüğe soktuğu “Futbol Disiplin Talimatı”nın “Müsabaka Sonucunu Etkileme” başlıklı 58. Madde’si şu şekildeydi:

(1) Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.
(2) Bu hükmü ihlal eden kişiler, bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla; kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır. İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası da verilebilir.
(3) İhlalde sorumluluğu bulunan kişi veya kulüplere ayrıca para cezası verilir.
(4) Anılan yasağın, hakemler tarafından ihlali halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.

 

Futbol Disiplin Talimatı’nın 58. Madde’si ile ilgili gelişen kronolojik süreç şöyledir:

 

20 Aralık 2011, 58. Madde Değişmeyecek

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Kanaltürk’te yayınlanan Telegol programında ‘şike yapan takımlar küme düşürülür’ hükmünün yer aldığı Disiplin Talimatı’nın 58. maddesinin değiştirilmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını söyledi. Aydınlar, “Net olarak söylüyorum; bu talimat değişmeyecek. Benim olduğum yerde değişmez. Bunun altına imzamı koyabilirsiniz” dedi.

 

28 Aralık 2011, Aydınlar'dan 58. Madde Açıklaması

Aydınlar, Futbol Federasyonu'nun resmi internet sitesinde Futbol Disiplin Talimatı'nın 58. maddesi ile ilgili bir açıklama yaptı. "Ziraat Türkiye Kupası öncesinde yapılan sohbette; 'Futbol Disiplin Talimatı'nın 58. Madde’sini ben de yanlış buluyorum. Ancak soruşturma sürdüğü sırada değiştirilmesi doğru değil. Bu maddede şike yapanla, şikeye teşebbüs eden; teşvik primi alan ile buna teşebbüs eden de aynı cezaya çarptırılıp küme düşüyor. Bunların ayrı kategorilendirilmesi gerekiyor' ifadelerini kullandım. Ayıca bugüne kadar hiçbir ortamda 'küme düşürülmesinin kalkmasını ben de istiyorum' şeklinde bir ifadem olmamıştır" dedi.

 

28 Aralık 2011 TFF Olağanüstü Toplantı Kararı Aldı

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırdı. Olağanüstü Genel Kurul kararına gerekçe olarak, futbol ailesinin tüm kesimlerini ilgilendiren 58. Madde’nin, futbolun tüm paydaşları tarafından TFF Genel Kurulu'nda tartışılmasının en doğru çözüm olduğu belirtildi.

 

6 Ocak 2012,  TFF Olağanüstü Genel Kurulu Toplantı Çağrısı

Türkiye Futbol Federasyonu Statüsü'nün 29. maddesi hükmü gereğince, Olağanüstü Genel Kurul’da, haklarında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların değiştirilip değiştirilmemesi görüşülerek karara bağlanacağı belirtildi.

 

17 Ocak 2012, Bir Kereye Mahsus Küme Düşme Yok, Puan Silme Var

Türkiye Futbol Federasyonu Genel Kurul’unda, Futbol Disiplin Talimatı’nın “Müsabaka Sonucunu Etkileme” başlıklı 58. Madde’si yeniden yorumlanacak.  Federasyon’un, UEFA ile yaptığı görüşmeler sonucunda; 26 Ocak’taki Genel Kurul’da, UEFA’nın onayıyla “bir kereye mahsus” küme düşme cezasının kaldırılmasını, puan silme ve para cezalarını oylamayı kararlaştırdı. Buna göre: Suçlu bulunan kulüpler küme düşürülmeyerek, en az 12 puanları silinecek ve UEFA’nın isteği doğrultusunda, 2012–2013 Futbol Sezonunda Avrupa Kupalarına katılamayacaklardır.  Bu önerilere; Genel Kurul’dan “evet” kararı çıkarsa, 58. Madde değiştirilecektir.

 

26 Ocak 2012, Futbol Ailesinden Destek Bekliyoruz

TFF Olağanüstü Genel Kurulu’nda konuşma yapan Başkan Mehmet Ali Aydınlar, Türk futbol tarihinin en büyük sorunu karşısında, futbolun paydaşları tarafından huzura, güvene, istikrara ve birlikteliğe ihtiyaç duyduklarını, Türk futbolunun kurulduğu 1923 yılından bu yana en ciddi krizini yaşamakta olduğunu belirtti ve 58. madde’nin değiştirilmesi için Genel Kurul’dan destek istedi.

 

26 Ocak 2012, Genel Kurul’un 58. Madde Kararı

TFF olağanüstü genel kurulunda yapılan oylama sonucunda 58. madde’nin değiştirilmemesi oy çokluğuyla kabul edildi. Böylece, haklarında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların, bir kereye mahsus olarak değiştirilmesi kabul edilmedi.

26 Ocak 2012 Yıldırım Demirören TFF'yi seçime çağırdı

Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Futbol Federasyonu'nun Olağanüstü Genel Kurulu'nda TFF'nin seçim kararı almasını söyledi. Şike ve teşvik soruşturması sürecinin sadece Fenerbahçe üzerinden gitmesinin yanlış olduğunu belirten Demirören, "TFF yönetim kurulu bugünlere kadar iyi niyetiyle geldi. Bugün burada verilecek olan önerge de aslında futbolu daha büyük bir kaosa sürükleyecek. Futbolumuzun nereye gideceği artık belli değil. Fenerbahçe’mizin adı herkesten çok geçiyor ancak şu anda bu sürecin içerisinde 8 takım daha var. Türkiye Futbol Federasyonu gerçekten şu anda fazlasıyla yıprandı ve artık kesinlikle bir güven tazelemesinin zamanı gelmiştir. Gelin bizler önergemizi geri çekelim ve TFF’de güven tazelemek adına seçim kararı alsın" dedi.

 

28 Ocak 2012, TFF’nin Herhangi Bir Yönlendirmesi Bulunmamaktadır

“Olağanüstü Genel Kurul’da alınan kararla ilgili Türkiye Futbol Federasyonu taraf değildir. TFF'nin bu konudaki inisiyatifi, Genel Kurul’da alınması muhtemel değişiklik kararının UEFA kurallarına uygunluğunun sağlanması ve UEFA'dan ön onayın sağlanmasıyla sınırlıdır. Bir kere daha belirtmek isteriz ki; TFF'nin, genel kurulda tartışılan karar üzerinde herhangi bir yönlendirmesi bulunmamaktadır.”

 

30 Ocak 2012, Yönetim Kurulu’nun Kararı: Göreve Devam

TFF yaptığı açıklamada: "Futbol Ailesinin üyelerinin katılımı ile 26 Ocak 2012'de Ankara'da yapılan TFF Genel Kurulu'ndan sonraki 4 günlük süreçte, sayısız kulüp ve birçok Genel Kurul delegesi, başta Başkanımız Mehmet Ali Aydınlar olmak üzere tüm TFF Yönetim Kurulu'na ulaşarak göreve devam etmeleri yolundaki ısrarlarını iletti. Bu talepleri ve ısrarlı telkinleri değerlendiren TFF Yönetim Kurulu, futbolumuzun içinde bulunduğu kaos ortamının daha da derinleşmesini önlemek amacıyla görevine aynen devam etme kararı aldı. TFF Yönetimini güven tazelemeye davet edenlerin, Asıl güven tazelemesi gerekenler olduğuna inanıyoruz" dedi.

 

31 Ocak 2012, Mehmet Ali Aydınlar İstifa Etti

Türkiye Futbol Federasyonu İcra Kurulu'nun yaptığı toplantı sonucunda, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, TFF 1. Başkanvekili Göksel Gümüşdağ ve TFF 2. Başkanvekili Lütfi Arıboğan görevlerinden istifa etti.

 

 

1 Şubat 2012, TFF Başkanlığını Vekâleten Hüsnü Güreli Yürüttü

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, 27 Şubat 2012 tarihinde Ankara'da Olağanüstü Seçimli Genel Kurul yapılmasına karar verdi. Olağanüstü Seçimli Genel Kurul'a kadar Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığına, İcra Kurulu üyesi Hüsnü Güreli'nin vekaleten başkanlık etmesine, 1. Başkanvekilliğine Erhan Kamışlı'nın, 2. Başkanvekilliğine Arif Koşar'ın ve de TFF İcra Kurulu üyeliğine Yunus Egemenoğlu'nun getirilmesine oy birliği ile karar verdi.

 

27 Şubat 2012 Federasyonun Olağanüstü Seçimli Genel Kurulu Yapıldı

Türkiye Futbol Federasyonu Seçimli Olağanüstü Genel Kurulu, 231 delegenin katılımıyla Ankara’da yapıldı. Türkiye Futbol Federasyonu'nun Genel Kurulu'nda tek başkan adayı olarak katılan Yıldırım Demirören Delegelerin 221'inin oyunu alarak TFF Başkanlığı'na seçildi. Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Adayı Yıldırım Demirören, Türk futbolunun çok zorlu bir süreçten geçerken tek aday çıkmanın daha doğru olacağını düşündüklerini ifade etti. ''Bu düşünceyle sayın Ata Aksu da çekildi ve bu yolu açtı. Türk futbolu adına kendisine teşekkür ediyorum'' dedi. Türk futbolunun en büyük sorunlarından biri ekonomisi diğeri ise altyapıdır. Bizler UEFA ile diyaloglarımızı en iyi şekilde kurup Türk futbolunu kaostan çıkarmanın yolunu arayacağız'' dedi.

 

30 Nisan 2012 Futbol Disiplin Talimatı’nın 58. Madde’si Değişti

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun Antalya'da gerçekleştirdiği toplantıda, Futbol Disiplin Talimatı ve Futbol Müsabaka Talimatı'nın bazı maddelerinde değişiklikler yapıldı. Buna göre 58. Madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“(1) Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek yasaktır. Teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.

a) Yukarıda belirtilen ihlalleri gerçekleştiren kişilere sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir,
b) Yukarıda belirtilen ihlallerin kulüp yöneticileri tarafından gerçekleştirilmiş olması durumunda ilgili kulüplere bir alt lige düşürme cezası verilir.

c) İhlalde sorumluluğu bulunan kişilere ayrıca para cezası verilebilir.

(2) 1. fıkrada belirtilen ihlallere teşebbüs etmek yasaktır.

a) Teşebbüs halinde, ilgili kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar müsabakadan men veya hak mahrumiyeti cezası verilir.

b) Teşebbüs halinde ilgili kişinin yöneticisi olduğu kulübe bu talimatta öngörülen disiplin cezaları uygulanabilir. Ağır ihlal hallerinde kulübe en az 12 puan indirme cezası verilir. İhlalin ağırlığı kurul tarafından somut olayın niteliğine göre serbestçe karar verilir ancak eylemin ilgili yöneticinin kendisinin veya üçüncü kişilerin bahis oyunlarından menfaat elde etmesi amacına matuf olduğunun tespit edilmesi halinde ihlal, mutlaka ağır ihlal kabul edilir.
(3) İhlal veya ihlale teşebbüsün hakemler tarafından meydana getirilmesi halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.”

 

Türkiye Futbol Federasyonu Statüsü’nün 21. Madde’sine göre TFF’nin en yetkili karar organı olan Genel Kurul’un 26 Ocak’ta aldığı “58. Madde değiştirilmesin” kararının üzerinden henüz 3 ay geçtikten sonra, TFF tarafından 58. Madde değiştirildi.

 

30 Aralık 2011 tarihinde futbolekonomi.com’da “Var Olmanın Dayanılmaz Çaresizliği” başlıklı yazımızda “talimatlar” konusunda “Tam yetkili olan” Türkiye Futbol Federasyonu’nun hangi maddeye dayandırılarak Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırdıklarını ve yetkileri olduğu halde, neden 58. madde’nin değiştirilmesi ile ilgili yetkilerini kullanmadıklarını sormuştuk. Yönetmelikler ve talimatlar çerçevesinde, Genel Kurul’un Olağanüstü toplantıya çağrılması “bu gündem maddesi ile” zorunlu ve statüye uygun bir gerekçe midir? diye de eklemiştik.

http://www.futbolekonomi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1945:var-olmann-dayanlmaz-caresizlii-&catid=265:lale-orta&Itemid=58

 

58. Madde ile ilgili Genel Kurul toplandı ve sonucunda “58. madde değiştirilmesin” dedi. Bu karar Federasyon’da krize neden oldu ve istifalar geldi. Arkasından seçim yapıldı. 2 kez Genel Kurul olağanüstü toplanarak milyonlarca lira harcandı. Bugün gelinen nokta da şu soruyu sormak hakkımızdır diye düşünüyoruz… Madem Genel Kurul kararının hiç bir önemi olmayacaktı neden Genel Kurul yaptınız? Neden bildiğiniz gibi davranıyorsunuz? Genel Kurul kararını siz almamış olabilirsiniz. Kurumsal yönetişim tutarlı bir idareyi, uyumlu politikaları, süreçleri, devamlılığı ve belirli bir sorumluluk alanındaki karar yetkilerini ifade etmez mi? 

Kurumsal bir kimlik taşıyan Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu da, bu kadar kısa bir süre içerisinde, en yetkili karar organı olan Genel Kurul’un aldığı bir kararı nasıl yok sayabiliyor? Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Genel Kurul’un üzerinde bir üst kurul mudur?

 

Genel Kurul Delegeleri tarafından 27 Şubat 2012 tarihinde 231 delegenin 221’inin oyunu alarak seçilen Federasyon Başkanı’nın ve TFF Yönetim Kurulu’nun seçildiği tarihin üzerinden henüz 2 ay geçmişken, yeni Federasyon Yönetimi’nin değişmesi için imza kampanyası başlatıldı.

 

Olağanüstü Seçimli Genel Kurul kararı almak için imza toplamaya başlayan genel kurul delegelerine de şu soru sorulmalıdır:

Futbol yap-boz oyunu mudur? Bu yönetimi 231 delegenin 221 oyu ile sizler seçmediniz mi?{jcomments on}

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  21855  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Lale Orta Pazartesi, 14 Kasım 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43572318

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.