Akaretlerden Maçka'ya...Maçlardaki Yaşanmışlıklara...
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Lale ORTA Akaretlerden Maçka'ya...Maçlardaki Yaşanmışlıklara...

Akaretlerden Maçka'ya...Maçlardaki Yaşanmışlıklara...

Dr.lale Orta- 30 Kasım 2011 

Maçlardan önce verilen istatistikî bilgilerle, maçların sonuçlarının ne kadar önemli olduğu hatırlatılır. Kim kimi, kaç kere yendi… İki takımın birbirlerine karşı üstünlükleri nedir...

 İstatistikler daha çok sonuç odaklıdır ve iki takım arasında oynanan maçların neden önemli olduğunu, ezeli rekabetin nasıl oluştuğunu, maçlarda neler yaşandığını anlatmaz bizlere. Sayın Serra Yılmaz’ın oynadığı reklam filminde dediği gibi; “yaşanmışlıklar var”. Ben bu yaşanmışlıkları hatırlamak istedim ve kendimi arşivlerin arasında buldum. Geçtiğimiz hafta sonuncusu oynanan “Trabzonspor-Beşiktaş” ya da “Beşiktaş-Trabzonspor” maçlarındaki yaşanmışlıkları bulmak istedim…

 

Beşiktaş ile Trabzonspor bugüne kadar 110 maç yaptılar. İki takım arasında yaşanan sıkı rekabet, Trabzonspor’un ilk kez Türkiye Birinci Ligine çıktığı 1974-1975 sezonunda başladı. Bu maçların bazılarını incelediğimizde; küme düşme mücadelesi, şampiyonluk mücadelesi, teknik direktör tarafından yapılan farklı bir özeleştiri, maçı yarıda bıraktıracak kadar ateşli bir seyirci,  maçtan sonra rakip takımın şampiyonluğunu alkışlayacak kadar centilmen bir seyirci, maçın hakemini “seyirciyi tahrik etmekle” suçlayan bir kulüp başkanı, hakemden hakemliğini bırakmasını isteyen başka bir kulüp başkanı, yabancı hakem isteyen bir kulüp yöneticisi… Bütün bunlar, Trabzonspor ile Beşiktaş takımları arasında oynanan maçların yaşanmışlıklarından bazıları… 

 

Beşiktaş ve Trabzonspor ilk kez 11 Ekim 1973 tarihinde, Trabzonspor’lu Erkan’ın jübile maçında karşılaştı. Beşiktaş,  bazı futbolcularının İspanya maçı için milli takım kadrosunda bulunmasından dolayı, eksik kadro ile sahaya çıktı. Maçın hafta arasında oynanmasına karşın, kalabalık bir seyirci grubu vardı.  Trabzonspor, iyi ve etkili oynadığı maçtan 2–0 galip ayrıldı.

 

26 Kasım 1974 tarihinde, Trabzon’da oynanan ve Trabzonspor’un 1-0 galibiyetiyle biten maçtan sonra, Beşiktaş Yöneticisi Sami Albayrak şöyle demeç vermişti: “Yerli hakemlerden bazıları böyle maç yönetmeye devam ederlerse, dışarıdan hakem getirmekten başka çare yok. Hakemlerimiz tecrübesiz deniliyor. Bunları eğitmek için teşkilatın parası yoksa Türkiye liginde oynanan her maçtan bin lira kessinler. Yılsonunda elde edilecek para ile tecrübesiz hakemler Avrupa’ya yollanır, eğitimleri sağlanır. Artık Türk futbolunun yükselmesi lazım. Futbolcularımıza yazık oluyor.”

 

1974–75 sezonunda, Türkiye Kupası'nda Beşiktaş ile Trabzonspor finalde karşılaştılar. Trabzonspor, ilk maçta Beşiktaş'ı 1-0 yendi. 21 Mayıs 1975 tarihinde İnönü Stadı’nda yapılan rövanş maçında Beşiktaş 2–0 kazanarak Türkiye Kupası’nın şampiyonu oldu.

 

30 Mayıs 1976 tarihinde, Trabzon’da oynanan maç 1-1 berabere sonuçlandı ve düşme tehlikesi bulunan Beşiktaş 27 puana yükselerek kümede kaldı. O hafta oynanan maçların sonuçlarına göre, Ankaragücü ve Balıkesir takımları küme düştü. Trabzonspor, şampiyonluk kupasını Federasyon Başkanı Hasan Polat’ın elinden aldı. O maçta, bir seyirci: “7 yıllık Trabzon, 70 yıllık Beşiktaş’ın kurtuluşuna alkış tutuyor” şeklinde ilginç bir tespit yaptı. Maçtaki seyirci sayıları yine belirtilmeyerek, yalnızca mahşeri bir kalabalıktan söz edildi. O yıllarda, takım formaları reklamla henüz tanışmamıştı.

 

12 Mart 1977 tarihinde oynanan Beşiktaş-Trabzonspor karşılaşmasını 39.551 seyirci 1.127.445 lira ödeyerek izledi. Beşiktaş’ın 1-0 üstünlüğüyle biten maçtan sonra Trabzonspor teknik direktörü Ahmet Suat Özyazıcı şöyle demeç vermişti: “Attığımız gol neden sayılmadı, anlayamadım”. İstanbul’da oynanan maçın en önemli özelliği, Trabzonspor’lu seyircilerin sayı olarak Beşiktaşlı seyircilerden daha fazla olmasıydı.

 

20 Mayıs 1977 tarihinde, Türkiye Kupası finalinin ilk maçında, Beşiktaş deplasmanda Trabzonspor’a 1-0 yenildi. Beşiktaş Kulübü bu maçtan sonra, maçın hakemini Federasyona şikayet etti. Beşiktaş’ın kaptanı Zekeriya ise: “Maçın hakemi bizden utandığı için aynı uçakla Ankara’ya gelemedi. Onu, golden sonra bayrak kaldıran yan hakemini göstererek uyardım. Aldırış bile etmedi” dedi.

 

22 Ekim 1978 tarihinde oynanan maçta, Trabzonspor Beşiktaş’ı 2-0 mağlup etti.  O tarihte, lig statüsüne göre, kazanan takım 2 puan alıyordu. O dönemde, Trabzonspor teknik direktörü 2000-2003 yılları arasında kulübün başkanlığını da yapan Özkan Sümer’di.

 

1978 yılında, 4 büyük takım arasında oynanan maçlarda, numaralı tribün bilet fiyatları 100 lira idi. O tarihte, 1. derece memur 7.934 Lira ücret alırken, 15. derece bir memur 2.834 Lira alıyordu. Buna göre; 1978 yılında, 1. derecede çalışan bir memur, numaralı tribünden 79 adet bilet;  15. kademede çalışan en düşük dereceli memur ise, 35 adet bilet alabiliyordu. Günümüzde ise; 1. derecede çalışan bir memur, maaşı ile ancak 35 adet bilet, en düşük dereceli memur ise, maaşı ile yalnızca 10 adet bilet alabiliyor. 1978’de en düşük dereceli memur maaşıyla, 2011’deki en yüksek dereceli memur maaşları aynı sayıda maç bileti satın alabiliyor… Statlardaki seyirci sayısının azalmasının ve seyirci profilinin değişmesinin kanımca  en önemli nedenlerinden   biri de budur.

 

5 Ocak 1986 tarihinde oynanan maçta, Trabzonsporlu futbolcular, Beşiktaş’ın attığı gole ofsayt gerekçesiyle uzun süre itiraz etti. Bu gol, Beşiktaş’ı 9 yıl aradan sonra galibiyete taşıdı. Bu maçta, Beşiktaş’ın formasında “Sony” reklamı, Trabzonspor’un formasında ise, “Grundig” reklamı bulunuyordu. Maçla ilgili yazılarda ise, seyirci sayısından henüz bahsedilmemişti.

 

1 Haziran 1986 tarihinde Trabzon’da oynanan maçı, Beşiktaş 1–0 kazanarak şampiyon oldu. Karşılaşmayı, 3 bini Beşiktaş’lı,olmak üzere toplam 20 bin kişi izledi. Beşiktaş’lı futbolcular şampiyonluk turlarını, Trabzonspor’lu seyircilerinin alkışlarıyla attılar.

 

10 Nisan 1988 tarihinde oynanan Trabzonspor-Beşiktaş maçının 74. dakikasında,  Beşiktaş

3-2 ilerde iken, hakem tarafından tatil edildi. Maç, tribünlerden atılan taşlar nedeniyle ilk yarıda 8, ikinci yarıda 9 dakika durdu. Yan hakem Vahap Beyaz atılan taşla başından yaralandı. Penaltı kararından sonra diğer hakem Hüseyin Karaca’da taş yağmuruna tutuldu. Sahaya sustalı bıçak atıldı. İstanbul plakalı araçlar taşlandı. Beşiktaş otobüsünün camları kırıldı. Hakem Erman Toroğlu alkol muayenesine alındı ve temiz çıktı. Yaralanan 3 kişi ayakta tedavi edildi. Trabzonspor Başkanı Mazhar Afacan: “hakem saygı duruşunda seyirciyi tahrik etti” dedi.

 

19 Şubat 1995 tarihinde oynanan ve Beşiktaş’ın 4-0 üstünlüğüyle biten maçtan sonra, Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, takımın istikrarsız futboluna ve farklı yenilgisine ilginç bir yorum getirdi: “Biz başarı zehirlenmesinin sıkıntılarını yaşadık”.  Bu maçta seyirci sayısı 26.556  ve maç hasılatı 3.415.600 TL olarak açıklandı. “Maçmetre” başlığı altında: faul, korner, ofsayt ve kaleye şut sayıları verildi. Buna göre; Beşiktaş 10 faul yaptı, 5 korner kazandı, 4 kez ofsayda düştü ve 10 kez kaleye şut çekti. Trabzonspor ise: 15 faul yaptı, 3 korner kazandı, 1 kez ofsayda düştü ve 5 kez kaleye şut çekti. Maçın hakemi, yarım kalan maçta yan hakem olan Vahap Beyaz’dı..

 

5 Eylül 1997’de oynanan ve 3-0 Beşiktaş lehine sonuçlanan maçtan sonra, Trabzonspor Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, maçın hakemi Oğuz Sarvan için “hakemliği bıraksın, hatalı kararlarıyla yalnızca yenilgiyi getirmedi, gösterdiği yanlış kartlarla da sonraki haftalar için Trabzonspor’u eksik bıraktı” ifadesini kullandı.. Bu maçta seyirci sayısı 28.295  ve maç hasılatı 11.951.125 TL olarak açıklandı.

 

14 Ekim 2000 tarihinde oynanan Trabzonspor-Beşiktaş maçıyla ilgili olarak, “Devin Uyanışı” başlığı ile Sergen’li Trabzonspor’un mükemmel bir oyundan sonra 2-0 galip geldiği yazıyordu.

 

7 Mart 2004 tarihinde, Trabzon’da oynanan maçı 3-0 Trabzonspor kazandı. Bu maçla ilgili Milliyet gazetesi maçın başlığını “1, 2, 3 Tıp!” olarak attı, Sayın Atilla Gökçe de yorumunda “Beşiktaş oyunuyla skandal, Trabzonspor ise festival yarattı” dedi.

 

Trabzonspor ve Beşiktaş arasındaki son maç, Beşiktaş’ın 1-0 üstünlüğüyle bitti. Maçın seyirci sayısı ve hasılatı belirtilmedi. Maçtan sonra, Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş: “Gol attık ama Egemen biraz artistlik bir hareketle faul verdirdi” dedi. Dört büyük kulübün yöneticilerinin aldığı “deplasmana taraftar götürmeme” kararı kısmen uygulandı. Trabzonspor’un davetiyle maça giden az sayıda Beşiktaş’lı taraftar maçı statta Trabzonspor’lu taraftarlarla izledi.

 

1973’ten 2012’ye… Yaklaşık 40 yıl geçmiş… O günden bugüne ne değişmiş… Beşiktaş-Trabzonspor maçlarında yaşananlar ve maçlardan sonraki yönetici-teknik adam söylemlerinde hiçbir şey değişmemiş… Geçmişin fotoğraflarına bakmak, biraz da bugünü anlamak için değil midir? Türk futbolunun değişimi ve gelişimi için, “değişim”e önce kendimizden başlamalıyız…{jcomments on}

 

Dr. Lale ORTA    28.11.2011

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  26329  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Lale Orta Pazartesi, 14 Kasım 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 45061607

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.