Futbolda Kriz Yönetimi
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Yönetim Lale ORTA Futbolda Kriz Yönetimi

Futbolda Kriz Yönetimi

futbolda_kriz_yonetimi

Dr. Lale Orta – 6 Şubat 2012

Mehmet Ali Aydınlar, Türk futbolunda yöneticilik de dahil olmak üzere 20 yıldır çeşitli görevlerde bulunmuş, Hasan Doğan ve Mahmut Özgener Başkanlığındaki TFF’de yönetim kurulu üyeliği yapmış ve bu nedenle Türk futbolunun sorunlarını yakından bilen ve tüm bu sorunları çözmek için, bu zor ama onurlu göreve talip olmuş ve 29.06.2011 tarihinde, "Tüm faaliyetlerimizde şeffaf ve paylaşımcı olacağız" diyerek Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı görevine başlamıştı.

En büyük hedefi; Türkiye Futbol Federasyonu’nu yapısal sorunlarından arındırarak, kurumsal bir kimliğe kavuşturmaktı. Yönetim kurulu üyesi arkadaşlarını ve diğer kurullarının başkan ve üyelerini, iyi niyetle ve sadece Türk futbolunun çıkarlarını önde tutup hizmet edecek kişilerden seçtiğine inanarak “güven, adalet ve eşitlik ilkelerinin diğer tüm kurullarımızda da esas alınmasını sağlayıp, takipçisi olacağız” demişti.

 

Son yıllarda Türk futbolunun en önemli sorunu olarak ortada duran ve bir türlü çözülemeyen futboldaki şiddeti de bitirmekte kararlı olduklarını belirterek, “Uzun uğraşlar sonucunda, sporda şiddetin önlenmesi ile ilgili olarak hazırlanan yasa hükümleri, bu kuralları ihlal eden herkese, ayrıcalık tanımaksızın uygulanacak” demişti.

 

Tüm talimatları yeniden gözden geçireceklerini, yabancı futbolcu sayısının tamamen serbest bırakılmasına karşı olduğunu, hafta sonlarında çeşitli liglerden maçlara gitmeyi planladığını, teorik ve uygulamalı eğitime büyük önem vereceklerini ve hedeflerinin Türkiye genelinde bir altyapı hareketi başlatmak olduğunu açıklamıştı.

 

Spor Toto Süper Lig kulüpleri de dâhil olmak üzere, diğer tüm liglerdeki kulüplerin tesis ve altyapı sorunlarını çözmeleri için destek vereceklerini, her türlü faaliyetleri ve alacakları kararlarda, son derece şeffaf ve paylaşımcı olacağını, Türk futbol ailesinin tüm kesimlerinin yapıcı görüş ve önerilerini ciddiyetle değerlendireceklerini, yayıncı kuruluş ve tüm sponsorların da görüş ve önerilerini alacaklarını belirtmişti (Futbol Gündemi programı, Lig TV, 30.06.2011).

 

 

Mehmet Ali Aydınlar, yukarıdaki projelerinin birçoğunu gerçekleştiremeden, 31 Ocak 2012 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı’ndan istifa etti. Hem de bir gün önce devam kararı vermişken… İdealist hedeflerle yolan çıkan ve 7 ay sonra sürpriz bir şekilde istifa eden Federasyon Başkanı’nın kamuoyuna yaptığı istifa nedeni şu şekildeydi:

 

“30 Ocak 2012 tarihinde yapmış olduğumuz TFF Yönetim Kurulu toplantısında, Spor Toto Süper Lig'de yer alan 17 kulübün ısrarları ve talepleri ve kamuoyundan gelen yoğun destek mesajları ile futboldaki kaos ortamının daha da derinleşmemesi için yönetime devam kararı almıştık.

Ancak aynı gün akşamında, bazı spor programlarındaki yorumcuların şahsıma hakarete varan söylemlerinin dozunu artırarak seviyesiz saldırıları, devam etmem konusunda yeniden düşünmeye sevk etti.

Ayrıca dün akşam bir haber kanalında, CAS Hakimi Sayın Av.Kısmet Erkiner'in açıklamalarını hayretler içerisinde izledim. Derhal bu açıklamaların doğruluğunu araştırdım ve ilgili raporun maalesef Federasyonumuza 6 Eylül ve 3 Kasım tarihlerinde ulaştığını bugün öğrendim. Böylece Sayın Erkiner'in ifadelerinin doğruluğunu tespit etmiş oldum. Kendisine uyarıları nedeniyle teşekkür ederim.

UEFA yetkililerinin bize karşı farklı, CAS'ta farklı tavır almaları, UEFA gibi Avrupa futbolunun çatı örgütü olan bir kuruluşun yapmış olduğu uygulamanın, içinde bulunduğumuz ortamın ne kadar güvensiz ve samimiyetsiz olduğunu gösterdi.

Güven ortamının bulunmadığı, birçok kişi ve kurumun çıkarları nedeniyle etik dışı davranmayı mübah saydığı bir ortama daha fazla tahammül etme imkânım ortadan kalkmıştır.

Gelinen nokta; hayata bakışım, iş yapış biçimim, etik anlayışım ve dünya görüşümle tezat bir görüntü oluşturdu ve böyle bir sürecin içerisinde yer almayarak bazı şeylere dikkat çekebilmenin çok daha önemli olacağı kararına vardım.

Bu nedenle 29 Haziran 2011'de başladığım Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı görevinden istifa ediyorum. Umarım bu çıkışım, Türk futbolunun geleceğini doğru şekillendirmek adına, konuya zarar verenlerin bir kez daha netleştirilebilmesine yardımcı olur ve futbol ailesi, kendisi için en doğru yolu bulur.

Bugüne kadar beni destekleyen tüm kulüp başkanlarına, TFF delegelerine, yazılı ve görsel basına, olumlu eleştirileri ile bize yol gösteren yazarlara ve spor yorumcularına, tüm TFF çalışanları ile özellikle TFF Kurullarında görev yapan başkan ve üyelere ve de Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarıma teşekkür ederim.” 

 

 

29 Haziran 2011 tarihinde görevine büyük hedeflerle başlayıp, 31 Ocak 2012 tarihinde küskün ve üzgün bir şekilde istifa eden bir Federasyon Başkanı’nın, 7 aylık görev sürecinin kronolojik gelişimini gözden geçirdiğimizde; bu süreçte yaşananlar, alınan ve alınamayan kararlar ve kararlar arasındaki çelişkiler görülmektedir.

 

Türk Futbolundaki Gelişmeler (29.06.2011 – 31.01.2012)

 

03 Temmuz 2011,  Futbolda Şike Soruşturması

Mehmet Ali Aydınlar, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı olarak hedeflerini açıkladıktan hemen sonra, 3 Temmuz’da Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, “Futbolda Şike Soruşturması” kapsamında; yönetici, teknik adam, futbolcu ve menajer olmak üzere yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı. Bu gelişmeler üzerine, Futbol Federasyonu, şike soruşturmasının çok yönlü bir içeriğe sahip olduğunu ve detayların yakından takip edildiğini duyurdu. Başkan Mehmet Ali Aydınlar yurt dışı gezisini erken bitirerek İstanbul'a döndü ve konuyla ilgili sağlıklı bilgiler oluşur oluşmaz kamuoyunu aydınlatacak gerekli açıklamaların yapılacağını belirtti. Sorgular tamamlandıktan ve polis tarafından ellerine ulaştırılacak delilleri gördükten sonra, kurallar çerçevesinde karar alacaklarını açıkladı.

 

5 Temmuz 2011, Delillere Göre Hareket Edilecek

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, şike soruşturmasını yürüten Savcı Mehmet Berk ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile görüştü ve detaylar hakkında bilgi edindikten sonra, soruşturmanın bitmesinin çok uzun süreceğini ve savcılıkla birlikte takip edeceklerini belirtti. 15 Temmuz'a kadar UEFA'ya Şampiyonlar ligi ön  elemelerinde oynayacak takımın ismini bildireceklerini, zaman darlığı olduğunu, bu süreyi iyi değerlendireceklerini ve takvime uyacaklarını söyledi. Soruşturmanın bitmesinin çok uzun sürebileceğini ve dolayısıyla delillere göre hareket etmek zorunda olduklarını açıkladı.

 

6 Temmuz 2011,  Karar Kısa Sürede Açıklanacak

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Aydınlar, “Takvime uyacaklarını ve kısa süre içinde karar alacaklarını” açıkladı.

 

11 Temmuz 2011, Lig 5 Ağustos’ta Başlayacak, Şampiyonlar Ligi'ne Fenerbahçe Katılacak

Mehmet Ali Aydınlar, Spor Toto Süper Lig'de yer alan kulüp başkanlarıyla olağanüstü bir toplantı yaptı. Bu toplantının sonucunda, ligin planlandığı şekilde, 5 Ağustos tarihinde başlayacağını ve planlandığı şekilde devam edeceğini, ellerinde herhangi bir delil ve belge bulunmadığını, disiplin soruşturmasının, Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı iddianamenin kabul edilmesinden sonra başlatılacağını söyledi. Alacakları kararların, toplumun tüm kesimlerini mutlu etmeyeceğini,  en doğru kararı vermeye çalışacaklarını, günün birlik ve beraberlik günü olduğunu ve bu konuda tüm kamuoyunun desteğini istediklerini belirtti. Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanacak Süper Kupa Finali 31 Temmuz tarihinde oynanacağını, bu süreçte UEFA ve FIFA ile sürekli temas içinde bulunacaklarını, Ligin tescil edildiği şekilde UEFA'ya bildirildiğini ve Şampiyonlar Ligi'ne Fenerbahçe’nin direkt olarak katılacağını, Trabzonspor’un ise ön eleme oynayacağını açıkladı. 

 

12 Temmuz 2011,  Fenerbahçe’nin Dışında 6–7 Kulüp Daha Var

Kanaltürk Televizyonu’nda Telegol programına katılan Aydınlar, Futbol Federasyonu olarak ellerinde bir delil olmadığını, delil olmadan da bir karar vermelerinin mümkün olamayacağını söyledi. Bu işlere karışanları ömür boyu futboldan men etme haklarının olduğunu ve en ağır cezaları vereceklerini, kişisel olarak kurumlarla kişileri karıştırmamak gerektiğini, bir üst mahkemeden de tutuklama kararı çıktığı takdirde disiplin soruşturması başlatacaklarını belirtti. İşin içinde Fenerbahçe’nin dışında ikisi büyük 6–7 kulübün daha olduğunu, karar almaları için savcının iddianamesini vermesini beklediklerini ve kendilerinin de delilleri görmelerini ve kurumların kişilerden ayırt edilmesi gerektiğini açıkladı.

 

13 Temmuz 2011, Elimizde Belge Yok

Mehmet Ali Aydınlar, henüz ellerinde herhangi bir belge olmadığını, belgeler ulaştıktan sonra gerekli işlemleri yapmaya başlayacaklarını, bir takım insanların tutuklandığını, bunların hangi maçlarla ilgili olduğunu net olarak bilmediklerini ve en doğru belgenin savcının iddianamesinin olacağını düşündüğünü söyledi.

 

14 Temmuz 2011, Lig'in Ertelenmesi Söz Konusu Değil

Aydınlar, Beşiktaş'taki Adliye çıkışında, “Lig’in ertelenmesi söz konusu değil” dedi.

 

18 Temmuz 2011, UEFA İle Görüşme ve UEFA’nın Memnuniyeti

UEFA ile Cenevre'de bir görüşme yapan TFF yöneticileri, “UEFA'nın da bu konudaki desteği ve güvencesi bizimle birlikte, TFF olarak konuya hassasiyetimizden çok memnunlar” dedi.

 

19 Temmuz 2011, Süper Kupa İptal Edildi, Avrupa'ya Mevcut Takımlar Gidecek

31 Temmuz tarihinde Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanacak Süper Kupa maçı ileri bir tarihe ertelendi. Aydınlar, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nı iade etme isteğiyle ilgili kararın Beşiktaş’a ait olduğunu, saygı duyduklarını fakat soruşturma sonuçlanana kadar yapacakları bir şeyin olmadığını söyledi. Aydınlar, özetle; Avrupa kupalarına gidecek takımların mevcut takımlar olduğunu, bunda bir değişiklik söz konusu olmadığını, soruşturma aşamasında bu takımlardan suçlu olan varsa veya cezaya uğrayacak olan varsa onun değerlendirmesini UEFA’nın o kulüp nezdinde yapacağını belirtti.

Belgeler İçin Kozmik Oda Hazırlandı

Savcılıktan gelecek belgeler için Türkiye Futbol Federasyonu binasında kamera sistemli ve şifreli giriş çıkışı olan, tüm işlemlerin kayıt altına alınacağı kozmik bir oda hazırlandı. Aydınlar, belgelerin ve bilgilerin dışarı çıkmaması için gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını, Federasyon hukukçularının ve Etik Kurul üyelerinin belgeleri inceleyeceklerini, delillerin yeterliliğine hukukçuların kanaat getireceğini, Etik Kurul'un vereceği kararı bekleyeceklerini ve vereceği rapor üzerinden kararlarını vereceklerini söyledi.

 

20 Temmuz 2011, Kararı Etik Kurul Verecek

Futbolda şike iddialarına yönelik soruşturmaya ilişkin savcılık tarafından incelenen 4 klasör belge Türkiye Futbol Federasyonu’na gönderildi. Mehmet Ali Aydınlar Liglerin başlangıç tarihiyle ilgili kararın hafta sonu veya hafta başında verileceğini, Etik Kurul’un maçlarla ilgili “şike vardır, teşvik primi vardır veya yoktur” kararına göre karar vereceklerini, “burada şike vardır, teşvik primi vardır veya yoktur’” deme şanslarının olmadığını belirtti. Statüye göre bu kararı Etik Kurulu’nun vereceğini, Etik Kurul’dan gelecek karara göre de talimatları uygulayacaklarını söyledi.

Ligler Ağustos Sonundan Önce Başlamayacak

Mehmet Ali Aydınlar, “Görevde olduğumuz sürece Lig’ler Ağustos sonundan önce başlamayacak” dedi.

 

21 Temmuz 2011, 26 Klasör Belge Federasyona Geldi

Mehmet Ali Aydınlar, futbolda şike iddialarına yönelik yürütülen soruşturmaya ilişkin olarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan 26 klasör belge gönderildiğini bildirdi. Bu konuyla ilgili hemen karar verebilecek durumda olmadıklarını, Etik Kurul’un gönderilen 26 klasör belgeyi inceleyeceğini, gerek görürlerse tarafların savunmasını alacaklarını ve daha sonra adı geçen kulüplerle ilgili Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'na bir rapor vereceklerini ve rapor doğrultusunda, kendilerinin talimatları uygulayarak karar vereceklerini söyledi. Sonuç olarak, ‘Şike var mı, yok mu?’, ‘Teşvik primi var mı yok mu?’ bunun kararını verecek olan Futbol Federasyonu Etik Kurulu’dur dedi.

 Ligin 5 Ağustos'ta başlamasının doğru olmadığını, insanların tatilde olduğunu, sıcak havada futbol oynanmasının riskli bir iş olduğunu, görevde oldukları sürece Türkiye liglerinin Ağustos sonundan önce başlamayacağını söyledi. Bank Asya 1. Lig’in ertelenip ertelenmeyeceği konusuna en kısa sürede, belgeleri gördükten sonra karar vereceklerini, UEFA’nın da bu konuda desteğinin ve güvencesinin kendileri ile birlikte olduğunu belirtti.

 

22 Temmuz 2011, TFF’den Spor Hukuku Enstitüsü Derneğine Kınama

Türkiye Futbol Federasyonu, resmi internet sitesinde ‘Spor Hukuku Enstitüsü Derneği’ hakkında bir açıklama yayınladı. Bu açıklama şu şekildeydi:

“Şike soruşturmasının başladığı 3 Temmuz tarihinden bu yana, yaşanan gelişmeleri her açıdan yakından takip etmekteyiz. Bu kapsamda, Spor Hukuku Enstitüsü Derneği adlı kuruluşun sonuncusu dün olmak üzere yaptığı "Lütfen Açıklamalarınızda Hukuki Olunuz" ve "Adli ve Sportif Mercilerin Yanlış Uygulamaları" başlıklı açıklamalarını ve de kamuoyu ile paylaştığı görüşlerini inceledik. Açıkçası, böylesine kritik ve de salt hukukun galip geleceği bu süreçte hukukçu kimliklerinden dolayı en objektif yorumların gelmesini beklediğimiz bu derneğin tavrı bizleri şaşırttı.

Spor Hukuk Enstitüsü Derneği, bu süreci tarafsız değerlendirmesi gerekirken, tam aksine sıkıntılı zamanlar geçiren kişi ve kuruluşların yarasına tuz basmaktan çekinmemektedir. Ayrıca bu tavır, TFF kurul ve profesyonel kadrolarında yer alan 50’ye yakın hukukçuya yapılan bir saygısızlıktır. Söz konusu derneğe, kamuoyu gündeminde yer alan bir konuyu kullanarak, kuruluşunun adını geniş kitlelere yaymak gibi demode bir anlayışı bırakmasını tavsiye ederiz. Ayrıca enstitü gibi ciddi kuruluşların, YÖK'çe onaylı üniversiteler bünyesinde olabildiğini bu kurumun enstitü değil, bir dernek olduğunu da kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Türkiye Futbol Federasyonu olarak, yoruma açık tüm konularda demokrat davranarak, her aklı sonuna kadar dinlemekteyiz. Ancak talimatların ve de hukukun sahne aldığı ortamda da hiçbir kurumun, bilhassa da kendisini hukuki olarak tanımlayanların gerçeği yansıtmayan ve hakim sonuçlar doğuracak manipülasyonlardan kaçınmasını şiddetle hatırlatırız.”

 

25 Temmuz 2011, Süper Lig 9, Bank Asya 10 Eylül'de Başlayacak

Mehmet Ali Aydınlar beklenen açıklamayı yaparak, “Süper Lig 9 Eylül'de, Bank Asya 10 Eylül'de başlayacak” dedi.

 

27 Temmuz 2011, 6-7 Takım Düşebilir

Mehmet Ali Aydınlar, Süper Lig’den 5-6, 1. Lig’den 6-7 takımın düşürülebileceğini, Lig’in ise 18 takımla oynanacağını söyledi.

 

10 Ağustos 2011, Şike Soruşturmasını Önümüzdeki Hafta Sonlandırmayı Planlıyoruz

Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, “Net bir tarih yok ama önümüzdeki hafta şike soruşturmasını sonlandırmayı planlıyoruz” dedi.

 

14 Ağustos 2011, Etik Kurul Çalışmasını Bitirdi

Vatan Gazetesi'nden Tayfun Bayındır'ın haberine göre: Toplam 14 bin belgeyi 21 günde inceleyen Etik Kurul, çalışmasını bitirdi. Etik Kurul’un raporunda, şike ve teşvik iddialarını net biçimde destekleyecek somut kanıt olmadığı yorumu yer aldı. Gerekçe olarak da “Gizlilik nedeniyle ifade alımı yapılamamıştır” denildi. TFF yönetimine şike ve teşvik primi iddiaları konusunda “yol haritası” hazırlayan Etik Kurul, 26 klasör içinde yer alan 14 bin belgeyle ilgili çalışmalarını tamamladı.

Raporun Ana Hatları

-Öncelikle gizlilik nedeniyle ifade alımı yapılamamıştır. Ayrıca 26 klasör incelendiğinde çok sayıda ifadenin eksik olduğu ortaya çıkmış, savcılıktan istenen bu ek bilgiler ise gönderilmemiştir. Bu nedenle şike ve teşvik primi iddialarını çok net biçimde destekleyecek somut kanıtlar yeterli değildir.

-Ancak delillerin yeterli olmaması şike ve teşvik ihlali olmadığı anlamına gelmemelidir.  Gizlilik kararı nedeniyle ifade alamayan kurul, iddianamenin açıklanıp gizlilik kararının kaldırılmasıyla birlikte bu dosyayı yeniden açacak ve bu dönemde ismi şu ana kadar hiç ortaya çıkmamış, gözaltına alınmamış çok sayıda kişiyi ifadeye çağıracaktır.

 

15 Ağustos 2011, UEFA'nın Kulüplere Herhangi Bir Yaptırımı Söz Konusu Değildir

Türkiye Futbol Federasyonu, futbol tarihimizin en önemli kararını açıklamak için Swissotel'de basın toplantısı düzenledi. Alınan kararlara göre; belgelerin yetersizliği ve gizlilik kararı nedeniyle iddianamenin savcılıkça hazırlanması ve mahkemece kabul edilmesi sonrasında nihai karar verilecek. Kısacası şüpheli kulüp ve kişilerin savunması alınacak, sonrasında Etik Kurulu’ndan rapor istenip karar verilecektir. Aydınlar, "Şu anda UEFA'nın bize ve kulüplere herhangi bir yaptırımı söz konusu değildir. Kendini şüpheli gören varsa Avrupa Kupaları’na gitmesin" dedi.

 

16 Ağustos 2011, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın Avrupa Kupaları’nda Devam Etmesi Kararlaştırıldı

Aydınlar, suçlanan kişi ya da kulüplerin savunmalarının alınamaması nedeniyle herhangi bir karara varılamadığını duyurdu. TFF, belgelerin yetersiz olması ve suçlanan kişilerin savunmalarının alınamaması nedeniyle, şike soruşturmasında adı geçen kulüplere herhangi bir ceza vermedi. Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1.Lig’in, daha önce açıklandığı şekilde 9 ve 10 Eylül tarihlerinde başlaması, şike soruşturmasında adı geçen kulüplerden Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın Avrupa Kupaları’nda mücadelelerine devam etmesi kararlaştırıldı.

 

18 Ağustos 2011, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na Sevk

TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, savcılığın soruşturmayı gizli olarak yürüttüğünü, ek kısıtlama kararı verildiğini, belgelerin paylaşılmasının suç olduğunu, bunların dışında hiç bir yeni bilgi ve belge gelmediğini söyledi. Bu şartlar altında bir hüküm verilmesinin adil olmadığını, adil olması için gizliliğin kalkması gerektiğini, bunun için de iddianamenin kabul edilmesini, kısacası; şüpheli kulüp ve kişilerin savunmasının alınacağını, sonrasında Etik Kurulu’ndan rapor isteneceğini ve karar verileceğini söyledi. Bununla birlikte, kulüpler hakkında nihai karar beklenmeksizin, söz konusu soruşturma dosyası kapsamında tutuklanan ve tutuklanma kararına yaptıkları itirazı reddedilen, aşağıdaki futbol ailesi mensuplarının, şike ve teşvik primi eylemleri çerçevesinde tedbirli olarak Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edilmesine karar verildiğini belirtti.

 

22 Ağustos 2011, UEFA Disiplin Başmüfettişi Pierre Cornu Ülkemize Geldi

Şike iddialarıyla ilgili olarak tarihimizde ilk kez futbolumuz incelemeye alındı. UEFA Disiplin Başmüfettişi Pierre Cornu, futbolda şike iddialarına ilişkin bilgi almak üzere ülkemize geldi ve ziyaretin en önemli konusu Türk takımlarının Avrupa kupalarına katılıp katılmayacağıydı. Cornu, Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Başkanvekili Lütfi Arıboğan ve soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Berk’le görüştü.

Pierre Cornu’nun yaptığı incelemelerden sonra edindiği izlenimin olumlu olmadığı ve Türk takımlarının Avrupa kupalarına katılma şansının oldukça zayıfladığı belirtildi. UEFA’nın 25 Ağustos’taki Şampiyonlar Ligi kura çekimi öncesi bu konuda kararını vereceği ve Türkiye’ye deklare edebileceği de belirtildi.

Soruşturmayı TFF Yürütüyor

Başkan Aydınlar, UEFA Başmüfettişi Cornu’nun sadece bilgi aldığını, rapor hazırlamayacağını ve soruşturmayı TFF’nin yürüttüğünü söyledi.

 

23 Ağustos 2011, 2011-2012 Sezonunda Play-off Sistemi Uygulanacak

Aydınlar, Spor Toto Süper Lig'de 2011-2012 sezonunda play-off sistemini deneyeceklerini, beklenti gerçekleşmezse önümüzdeki sezon bu uygulamadan vazgeçilebileceğini belirtti. Şike iddialarına yönelik soruşturmayla ilgili UEFA'dan gelen yetkililerle ilgili: “Çok iyi izlenimlerle ayrıldı. UEFA'nın şike konusundaki temsilcisi dün savcılarla yaptığı görüşmede buradaki hukuki süreci öğrendi. Nasıl gelişmekte olduğunu öğrendi. Biz biliyorsunuz savunma alamadığımız için gizli karar nedeniyle, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesini bekleyeceğimizi ifade etmiştik. UEFA temsilcisinin, bu gizliliğin kaldırılması yönünde talepleri oldu ama Cumhuriyet savcıları bunun kaldırılmasının mümkün olmadığını, yasa gereği soruşturmanın gizli olduğundan bahsettiler, gayet iyi bir görüşme geçti.” dedi.

 

24 Ağustos 2011, UEFA'nın Talebi Doğrultusunda, Fenerbahçe Avrupa Kupalarından Men Edildi

TFF, resmi internet sayfasından Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi’nden men ettiğini açıkladı. Açıklama şu şekildeydi:

“UEFA, 23 Ağustos 2011'de Türkiye Futbol Federasyonu'na gönderdiği yazıda, ülkemizde sürmekte olan şike soruşturması çerçevesinde, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün bu sezon Şampiyonlar Ligi'ne katılmaktan çekilme kararı vermesi gerektiğini, kulüp bu yola gitmeyecek olursa, Türkiye Futbol Federasyonu'nun Fenerbahçe'yi 2011–2012 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne katılmaktan men etmesi gerektiğini, bu 2 yoldan herhangi birisi benimsenmeyecek olursa, UEFA'nın kendi disiplin soruşturmasını başlatabileceğini ve Türkiye Futbol Federasyonu yani ülkemiz aleyhine disiplin yaptırımları uygulama yoluna gideceğini bildirmiştir.

Bu yazı üzerine, durum TFF tarafından yazılı olarak derhal Fenerbahçe Kulübü'ne bildirilmiştir. Fenerbahçe Spor Kulübü, 24 Ağustos'ta TFF'ye gönderdiği cevabi yazıda, TFF'nin bu konuda iddianamenin mahkemece kabulünün beklenmesine yönelik kararına saygı duyduğunu ve kendisine tanınan kısa süre içinde böylesine önemli bir konuda herhangi bir karar almasının fiilen mümkün olamayacağını bildirmiştir.

Bu gelişme karşısında, durum 24 Ağustos'ta TFF Yönetim Kurulu'nun yapmış olduğu olağanüstü toplantıda ele alınmış ve gerek Fenerbahçe'nin maruz kalabileceği, ağır disiplin yaptırımları gerekse Türkiye Futbol Federasyonu'nun yani ülkemizin maruz kalabileceği disiplin yaptırımları göz önünde bulundurularak, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmaktan men edilmesine karar verilmiştir.”

 

24 Ağustos 2011, Şampiyonlar Ligi’ne Trabzonspor katılacak

TFF, resmi internet sayfasından Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi’nden men ettiğini açıkladı:

“UEFA, Fenerbahçe'nin yerine Trabzonspor'un Şampiyonlar Ligi'ne direkt olarak katılmasına karar verdi. UEFA'nın resmi sitesinden yapılan açıklamada, UEFA Başkanı ve 4 UEFA Yönetim Kurulu Üyesi'nin katılımıyla gerçekleşen acil durum toplantısının ardından Fenerbahçe'nin bu sezon Şampiyonlar Ligi'nden men edilme kararı üzerine, Trabzonspor'un Şampiyonlar Ligi'ne direkt olarak katılacağı belirtildi.

Alınan karar hakkında bir açıklama yapan UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, Fenerbahçe'nin bu sezon Şampiyonlar Ligi'nden men edilme kararı ile TFF'nin futbolu koruduğunu ve bunun da şike konusunda sıfır tolerans politikası uygulayan UEFA'nın tutumuyla örtüştüğünü belirtti. Ayrıca Infantino, Türkiye Futbol Federasyonu'nun aldığı bu kararla yolsuzlukla mücadele etme konusunda üzerine düşen tüm sorumluluğu yerine getirdiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, Trabzonspor'un yarın Athletic Bilbao ile oynayacağı UEFA Avrupa Ligi maçı da Trabzonspor'un Şampiyonlar Ligi'ne alınmasından dolayı iptal edildi. Buna göre UEFA Şampiyonlar Ligi kura çekimine Türkiye'yi temsilen Trabzonspor katılacak”

 

25 Ağustos 2011, Trabzonspor hakkında açıklama

 “Türkiye Futbol Federasyonu, Trabzonspor'un Fenerbahçe yerine Şampiyonlar Ligi'ne alınma kararının, tamamen UEFA'nın kendi inisiyatifi ile gerçekleştiğini belirtti. Kamuoyundaki çeşitli spekülasyonlara açıklık getirmek isteyen TFF'nin açıklaması şöyle: "UEFA Başkanı ve 4 UEFA Yönetim Kurulu Üyesi'nin katılımı ile 24 Ağustos'ta yapılan acil durum toplantısının ardından açıklanan Trabzonspor'un Şampiyonlar Ligi'ne katılma kararı, tamamen UEFA tarafından alınmış ve resmi açıklama da yine UEFA tarafından yapılmıştır. Türkiye Futbol Federasyonu'nun bu kararda dahli olmadığı gibi, gelişmeler de bilgisi ışığında gerçekleşmemiştir. Bu konu hakkında, bir kesimin yapmış olduğu gerçekdışı yönlendirmelere futbol ailesinin itibar etmemesini önemle rica ederiz."

 

27 Ağustos 2011, TFF’den Açıklama

“Fenerbahçe Spor Kulübü'nün resmi internet sitesinde 26 Ağustos tarihinde yapılan açıklamada, şike soruşturması çerçevesinde TFF ile UEFA arasında yapılan yazışmalarda sadece Fenerbahçe Spor Kulübü hakkındaki bilgilerin iletildiği, diğer kulüp ve kişilerle özellikle de Trabzonspor Kulübü ile ilgili bilgilerin UEFA'ya iletilmediği iddia edilmiştir. Bu iddia tamamen gerçek dışıdır. Türkiye Futbol Federasyonu, kamuoyunda şike soruşturması olarak bilinen soruşturma kapsamında UEFA ile yapılan yazışmalarda, 3 Temmuz tarihinden bugüne kadar yaşanan olayları tüm berraklığı ve çıplaklığı ile tamamen tarafsız bir şekilde UEFA ve FIFA yetkilileriyle paylaşmıştır. UEFA ile yapılan yazışmaların tamamını ekte yayınlayarak, her zamanki şeffaf ve adil tutumumuzu kamuoyuna gösterdiğimizi belirtiriz.”

 

06 Eylül 2011, Michel Platini'den Fenerbahçe yorumu, DHA

Türkiye Futbol Federasyonu Heyeti ile UEFA Başkanı Michel Platini, Avusturya maçı öncesi Viyana'da bir araya geldi. UEFA Başkanı Michael Platini, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ve başkan vekili Lütfi Arıboğan'ın katıldığı toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan UEFA Başkanı Platini, Fenerbahçe'nin Avrupa Şampiyonlar Ligi'nden men edilmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Fenerbahçe'nin neden alınmadığını biz biliyoruz. Soruşturma devam ediyor. Soruşturma bittiğinde de bütün herkes öğrenecek. Fenerbahçe'nin yerine başka ülkeden bir takımı da alabilirdik. Bu, sizin için iyi bir şey. Fakat Türk futbolu için iyi günler olmadığı kesin" dedi.

 

10 Eylül 2011, Karar Sezon Sonunda

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar; Spor Toto Süper Lig, Bank Asya 1.Lig ve Spor Toto 2.Lig'de bu hafta sonu başlayacak 2011–2012 sezonu ile ilgili sezon açılış mesajında, şike soruşturması ile ilgili kararı 2011–2012 sezonu sonunda alacaklarını söyledi. TFF Başkanı ayrıca, bu sezon kadınlara ve 16 yaşından küçük çocuklara maçların ücretsiz olacağını açıkladı.

 

19 Ekim 2011, Liglerin Oynanması Başarıdır

Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Lütfi Arıboğan, TFF’nin şike iddialarına yönelik soruşturma sürecini çok iyi yönettiğini belirterek, “Bugün Türkiye liglerinin oynanıyor olması önemli bir başarıdır. Bunu abarttığımı düşünmeyin. Gerçekten sistemi kilitleyecek, belki de birçok şeye ara verecek bir soruşturmayla yüzleştik” dedi.

 

20 Aralık 2011, 58. Madde Değişmeyecek

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Kanaltürk’te yayınlanan Telegol programında ‘şike yapan takımlar küme düşürülür’ hükmünün yer aldığı Disiplin Talimatı’nın 58. maddesinin değiştirilmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını söyledi. Aydınlar, “Net olarak söylüyorum; bu talimat değişmeyecek. Benim olduğum yerde değişmez. Bunun altına imzamı koyabilirsiniz” dedi.

 

28 Aralık 2011, Aydınlar'dan 58. Madde Açıklaması

Aydınlar, Futbol Federasyonu'nun resmi internet sitesinde Futbol Disiplin Talimatı'nın 58. maddesi ile ilgili bir açıklama yaptı. "Ziraat Türkiye Kupası öncesinde yapılan sohbette; 'Futbol Disiplin Talimatı'nın 58. Maddesini ben de yanlış buluyorum. Ancak soruşturma sürdüğü sırada değiştirilmesi doğru değil. Bu maddede şike yapanla, şikeye teşebbüs eden; teşvik primi alan ile buna teşebbüs eden de aynı cezaya çarptırılıp küme düşüyor. Bunların ayrı kategorilendirilmesi gerekiyor' ifadelerini kullandım. Ayıca bugüne kadar hiçbir ortamda 'küme düşürülmesinin kalkmasını ben de istiyorum' şeklinde bir ifadem olmamıştır."

Olağanüstü Genel Kurulu 26 Ocak’ta Yapılacak

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, 28 Aralık 2011 tarihinde Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırma kararı aldı. 26 Ocak 2012 tarihinde yapılacak olan Olağanüstü Genel Kurul kararına gerekçe olarak: Futbol ailesinin tüm kesimlerini ilgilendiren bir konunun, futbolun tüm paydaşları tarafından TFF Genel Kurulu'nda tartışılmasının en doğru çözüm olduğunu belirtti. Ankara'da yapılacak Olağanüstü Genel Kurul toplantısının 26 Ocak 2012 tarihinde, çoğunluğun sağlanamaması halinde ikinci toplantının 27 Ocak 2012 tarihinde delege tam sayısının asgari üçte biri ile yapılmasına karar verildi. İkinci toplantıda da çoğunluk sağlanamadığı takdirde, üçüncü toplantının aynı gündemle, çoğunluk aranmaksızın 3 Şubat 2012 tarihinde yapılması kararlaştırıldı.

 

6 Ocak 2012,  TFF Olağanüstü Genel Kurulu Toplantı Çağrısı

Türkiye Futbol Federasyonu Statüsü'nün 29. maddesi hükmü gereğince, Olağanüstü Genel Kurul’da, haklarında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların değiştirilip değiştirilmemesi görüşülerek karara bağlanacak.

Hukuki Konularda Karar Alma Yetkisi Hukuk Kurullarına Devredildi    

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, hukuki konulara ilişkin verilecek kararların, idari karar organı olan TFF Yönetim Kurulu yerine, 5894 sayılı Kanun'da belirtilen TFF Hukuk Kurulları tarafından verilmesini benimsedi. Yapılan değişikliğe göre; TFF Etik Kurulu kulüplerle ilgili inceleme yaparak, hazırlayacağı raporunu TFF Yönetim Kuruluna sunacak. Yönetim Kurulu da müsabaka sonucunu etkilediği şüphesi bulunan kulüpleri, gerekli disiplin yargılamasının yapılması için Disiplin Kuruluna sevk edecek. Disiplin Kurulu da yapacağı disiplin yargılaması neticesinde nihai kararını verecektir.

 

12 Ocak 2012, UEFA, Cornu'nün Raporunun CAS Dosyasından Çıkartılmasını İstedi

Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), 12.01.2012'de TFF'ye gönderdiği yazıda, Fenerbahçe tarafından UEFA ve TFF aleyhine CAS nezdinde açılan tazminat davasında; UEFA'nın, kendi avukatı ve görevlisi Pierre Cornu'nün 03.11.2011 tarihli raporunun dosyadan çıkartılmasını talep ettiğini bildirdi.

 

17 Ocak 2012, Bir Kereye Mahsus Küme Düşme Yok, Puan Silme Var

Türkiye Futbol Federasyonu Genel Kurul’unda, Futbol Disiplin Talimatı’nın “Müsabaka Sonucunu Etkileme” başlıklı 58. Madde’si yeniden yorumlanacak.  Federasyon’un, UEFA ile yaptığı görüşmeler sonucunda; 26 Ocak’taki Genel Kurul’da, UEFA’nın onayıyla “bir kereye mahsus” küme düşme cezasının kaldırılmasını, puan silme ve para cezalarını oylamayı kararlaştırdı. Buna göre: Suçlu bulunan kulüpler küme düşürülmeyerek, en az 12 puanları silinecek ve UEFA’nın isteği doğrultusunda, 2012–2013 Futbol Sezonunda Avrupa Kupalarına katılamayacaklardır.  Bu önerilere; Genel Kurul’dan “evet” kararı çıkarsa, 58. Madde değiştirilecektir.

 

26 Ocak 2012, Futbol Ailesinden Destek Bekliyoruz

TFF Olağanüstü Genel Kurulu’nda konuşma yapan Başkan Mehmet Ali Aydınlar, Türk futbol tarihinin en büyük sorunu karşısında, futbolun paydaşları tarafından huzura, güvene, istikrara ve birlikteliğe ihtiyaç duyduklarını, Türk futbolunun kurulduğu 1923 yılından bu yana en ciddi krizini yaşamakta olduğunu belirtti. Futbolun gerçek sahiplerinin yer aldığı bu Genel Kurul'un ve kararların ülkemize, ülke futboluna hayırlı olmasını dilerim dedi.

 

26 Ocak 2012, Genel Kurul’un 58. Madde Kararı

TFF olağanüstü genel kurulunda yapılan oylama sonucunda, haklarında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların, bir kereye mahsus olarak değiştirilmesi kabul edilmedi.

 

28 Ocak 2012, TFF’nin Herhangi Bir Yönlendirmesi Bulunmamaktadır

“Olağanüstü Genel Kurul’da alınan kararla ilgili Türkiye Futbol Federasyonu taraf değildir. TFF'nin bu konudaki inisiyatifi, Genel Kurul’da alınması muhtemel değişiklik kararının UEFA kurallarına uygunluğunun sağlanması ve UEFA'dan ön onayın sağlanmasıyla sınırlıdır. Bir kere daha belirtmek isteriz ki; TFF'nin, genel kurulda tartışılan karar üzerinde herhangi bir yönlendirmesi bulunmamaktadır.”

 

30 Ocak 2012, Yönetim Kurulu’nun Kararı: Göreve Devam

"Futbol Ailesinin üyelerinin katılımı ile 26 Ocak 2012'de Ankara'da yapılan TFF Genel Kurulu'ndan sonraki 4 günlük süreçte, sayısız kulüp ve birçok Genel Kurul delegesi, başta Başkanımız Mehmet Ali Aydınlar olmak üzere tüm TFF Yönetim Kurulu'na ulaşarak göreve devam etmeleri yolundaki ısrarlarını iletti.

Bilhassa Spor Toto Süper Lig kulüplerinin çok büyük bir çoğunluğu, mevcut TFF Yönetim Kurulu'nun görevini sürdürmesi gerektiğini gerek ziyaretlerle gerekse de telefonla bildirdi.

Bu talepleri ve ısrarlı telkinleri değerlendiren TFF Yönetim Kurulu, futbolumuzun içinde bulunduğu kaos ortamının daha da derinleşmesini önlemek amacıyla görevine aynen devam etme kararı aldı.

Göreve geldiği 29 Haziran'dan sadece 3 gün sonra şike soruşturması ile karşı karşıya kalan TFF Yönetim Kurulu, bugüne kadarki  7 aylık süreçte hemen hemen tüm mesaisini şike soruşturmasının yarattığı sportif ve hukuki travmaları çözmek için harcadı.

89 yıllık Türk futbolunun en ciddi krizini çözmek sorumluluğunu üzerine alan TFF Yönetim Kurulu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hukukun gerekliliğinden ve adil yönetim anlayışından asla vazgeçmeyecektir.

Söz konusu soruşturmada inisiyatifin artık TFF yargı kurullarında olduğunu belirtmek isteriz. TFF Yönetim Kurulu; Etik Kurulu, Disiplin Kurulu ve Tahkim Kurulu'nun konuyla ilgili raporlarına ve alacağı kararlara saygı gösterecektir. Tüm kamuoyundan da çıkacak kararlara aynı saygıyı göstermesini bekliyoruz.

TFF Yönetimini güven tazelemeye davet edenlerin, Asıl güven tazelemesi gerekenler olduğuna inanıyoruz."

 

31 Ocak 2012, Mehmet Ali Aydınlar İstifa Etti

Mehmet Ali Aydınlar: “29 Haziran 2011'de başladığım Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı görevinden istifa ediyorum. Umarım bu çıkışım, Türk futbolunun geleceğini doğru şekillendirmek adına, konuya zarar verenlerin bir kez daha netleştirilebilmesine yardımcı olur ve futbol ailesi, kendisi için en doğru yolu bulur.”

 

 

Başkanvekillerinden İstifa

Türkiye Futbol Federasyonu İcra Kurulu'nun bugün yaptığı toplantı sonucunda, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, TFF 1. Başkanvekili Göksel Gümüşdağ ve TFF 2. Başkanvekili Lütfi Arıboğan görevlerinden istifa etmişlerdir.

 

1 Şubat 2012, TFF Başkanlığını Vekâleten Hüsnü Güreli Yürütecek

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, 27 Şubat 2012 tarihinde Ankara'da Olağanüstü Seçimli Genel Kurul yapılmasına karar verdi. Olağanüstü Seçimli Genel Kurul'a kadar Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığına, İcra Kurulu üyesi Hüsnü Güreli'nin vekaleten başkanlık etmesine, 1. Başkanvekilliğine Erhan Kamışlı'nın, 2. Başkanvekilliğine Arif Koşar'ın ve de TFF İcra Kurulu üyeliğine Yunus Egemenoğlu'nun getirilmesine oy birliği ile karar verdi.

 

SONUÇ

3 Temmuz 2011 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, “Futbolda Şike Soruşturması” kapsamında; yönetici, teknik adam, futbolcu ve menajer olmak üzere yaklaşık 50 kişinin gözaltına alınmasıyla birlikte, Türk futbolunda “kriz” dönemi başlamıştır.

 “Kriz” kelimesi; çökmek, yıkılmak, kargaşa, kaos veya değişim olarak tanımlanmaktadır. Kriz; belirsiz, plansız ve düzensiz ortamlarda beslenip, gelişmektedir.

Futbolda kriz;

  • Belirsizlik altında, başarısızlığa neden olan tehdit edici bir durumdur.
  • Futbolun temel ilkelerini, mevcut özünü ve sübjektif yapısını bütünüyle tehdit eden fiziksel bir bozulmadır.
  • Markalaşma yolundaki futbolun sistemini bozan ve aniden ortaya çıkan acil bir durumdur.
  • Futbolun varlığını ve geleceğini tehlikeye sokmakla birlikte, içinde temiz bir sayfa açılma fırsatını da barındıran bir durumdur.
  • Futbolu içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için, çabuk karar almayı ve acil olarak eyleme geçmeyi zorunlu kılmaktadır.
  • Futbolun tüm paydaşlarının psikolojisini derinden yaralayabilecek olay veya olgular bütünü olarak ortaya çıkan bir durumdur.

 

Türk Futbolundaki krizle ilgili gelişmeleri incelediğimizde, stratejik yönetimin olmadığını, krizin nasıl ve hangi yollardan çözüleceğini gösteren genel bir planlamanın yapılmadığını ve belirlenen stratejiler çerçevesinde önlemler alınmadığını görmekteyiz. Futbolda kriz süreci iyi yönetilemeyerek, gerekli yönetsel önlemler zamanında alınamamış, alınan önlemler uygulanamamış, kararlı bir yönetimsel anlayış sergilenememiş, kamuoyuna açıklanan yaptırımlar uygulanamamış, etkili bir iletişim becerisi gösterilememiş ve Türk futbolunun içinde bulunduğu krizi başarıyla atlatacak çözümler üretilememiştir.

 

Türk futbolundaki kriz döneminin iyi yönetilememesinin altında yatan temel nedenler, kanımızca şunlardır:

 

  1. 1.Siyaset-futbol ilişkisinin getirdiği müdahaleler sonucunda futbolun özerk yapısının, seçimli Genel Kurul’larda tek listeli anti demokratik sisteme dönüştürülmesi,
  2. 2.Genel Kurul üyelerinin çoğunluğunun kulüp temsilcilerinin oluşturduğu bir yapı ile birlikte; futbol konusunda eğitim, bilgi, birikim ve vizyona sahip kanaat önderlerinin yasa gereği Genel Kurul’da yer alamaması,
  3. 3.Federasyon yönetiminde bulunan bazı kulüp temsilcilerinin, Türk futbolunun ortak çıkarları yerine, kulüp çıkarlarını gözetmeleri,
  4. 4.TFF Yönetimi’nin yönetsel yetki ve sorumluluklarından kaçınarak, bu yetki ve sorumluluklarını UEFA ve Genel Kurul’a devretmeye çalışması,
  5. 5.Çevresel etkenlerle birlikte; siyasal, ekonomik ve diğer sebeplerden dolayı, krizle ilgili yönetsel ve ussal önlemlerin alınamaması,
  6. 6.Krizin nasıl ve hangi yollardan çözüleceğini gösteren etkili bir kriz yönetim planlamasının yapılmaması ve düzensiz ve plansız bir çaba gösterilmesi,
  7. 7.Bir konu hakkında birden çok karar alınması sonucunda, Federasyon Yönetimine karşı güven erozyonunun oluşması,
  8. 8.Kararlı bir yönetimsel anlayışın sergilenememesi,
  9. 9.Kamuoyuna açıklanan yaptırımların uygulanmaması,

10.  Etkili bir iletişim becerisinin gösterilememesi,

11.  Krizi başarıyla atlatacak çözümlerin üretilememesi,

12.  Hukuk kuralları çerçevesinde mevcut talimatların uygulanmaması,

13.  Gerekli soruşturmaların ivedi bir şekilde yapılamaması,

14Bugünü kurtarmak için, futbolun geleceğinin tehlikeye atılması,

  1. 15.    Kendi yetki ve sorumluluğunda olan 58. Madde’nin değiştirilmesi ile ilgili Olağanüstü Genel Kurul kararının alınması ve Genel Kurul’dan beklentiler yönünde karar çıkmaması üzerine, mevcut şike krizine yönetim krizinin de eklenmesi.    

 

Kriz durumlarının başarılı şekilde atlatılması, etkili bir kriz yönetim planlamasını gerektirir. Zamanında; gerekli yönetsel önlemleri etik bir sorumluluk içerisinde almak ve alınan bu önlemleri başarılı bir şekilde uygulamak kriz yönetiminde oldukça önemlidir. Kriz döneminde, krizi başarıyla atlatacak çözümler geliştirilemezse, krizin şiddetine bağlı olarak kurumlar çok büyük yaralar alabilir. Kriz dönemi, acil müdahaleler gerektirir, duygulara yer yoktur ve bu dönemde zaman kaybedilmeden gerekli kararlar alınmalıdır. Yöneticilerin kriz yönetim becerilerine sahip olmaları ve kriz zamanlarında sergileyecekleri yönetsel becerileri, kriz durumunun bir an önce atlatılmasını sağlayabilir.

 

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı seçilmeden önce, çok başarılı bir işadamı olarak Türk sporuna unutulmayacak katkılar sunan Sayın Mehmet Ali Aydınlar, Türk futbolunda yöneticilik de dahil olmak üzere 20 yıl çeşitli görevlerde bulundu.  Türk futbolunun sorunlarını yakından bilen ve tüm bu sorunları çözmek için, bu zor ama onurlu göreve talip oldu. Seçildikten sonra, "Tüm faaliyetlerimizde şeffaf ve paylaşımcı olacağız" diyerek göreve başladı ve kısa bir süre sonunda da istifa etti.

 

Nasıl oluyor da; yönetim, marka, ticaret, kriz, hizmet ve futbol yönetimini çok iyi bildiğini düşündüğümüz bir insan, böylesine kısa bir süreçte, “7 ayda” pes ediyor. Çok başarılı bir işadamı ve spor adamı olan Mehmet Ali Aydınlar’ın, çevresel faktörlerin etkisi ve dış müdahaleler sonucunda, stratejik yönetim hataları yaptığı düşünülmektedir. Sayın Mehmet Ali Aydınlar’ın en büyük hedefi; Türkiye Futbol Federasyonu’nu yapısal sorunlarından arındırarak, kurumsal bir kimliğe kavuşturmaktı. Kurum şimdilik karanlıkta, kimliksiz ve değer kaybetmekte…

 

Bunun sorumlusu sadece Mehmet Ali Aydınlar mı?... {jcomments on}

 

 

 

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  10433  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Lale Orta Pazartesi, 14 Kasım 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 45061606

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.