Süper Lig mi, İstanbul Ligi mi?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa

Süper Lig mi, İstanbul Ligi mi?

173185SLig

Tuğrul AKŞAR/ 3 Haziran 2022 2022-23 sezonunda Süper Lig’de tam sekiz İstanbul kulübü mücadele edecek. Süper Lig bu takım sayısı ile tekrar bundan tam 59 yıl öncesinin Türkiye 1.Ligi'ne döndü. 

 

1963-64 sezonundan sonra ikinci kez sekiz İstanbul takımı Süper Lig'de yer alacak. 1963-64 sezonunda o zamanki adıyla Türkiye 1.Ligi'nde Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, İstanbulspor, Feriköy, Beykoz, Beyoğlu ve Kasımpaşa mücadele etmişlerdi. Bugün ise yine sekiz İstanbul takımı Süper Lig'de yer alacak. Bu takımlar Başakşehirspor, Beşiktaş, Fatih Karagümrükspor, Fenerbahçe, Galatasaray, İstanbulspor, Ümraniyespor ve Kasımpaşaspor. Yani ondokuz takımlı Süper Lig’in % 42’si İstanbul takımlarından oluşuyor. İstanbul hegemonyasının futbolumuzu, daha doğrusu Süper Ligi domine edeceği bir futbol yapısından söz ediyoruz. Bu durum futbol yapılanmamızda anormal bir yapıyla karşı karşıya kaldığımızı bize gösteriyor. Zaten Süper Lig’de İstanbul kulüplerinin açık ara ekonomik, finansal ve sportif haksız rekabet üstünlükleri söz konusuyken, şimdi İstanbul kulüpleri lehine bu haksız rekabet daha da artmış olacak. 

 

 

Öncelikle coğrafi olarak Süper Lig kulüplerinin haritada dağılımlarını bir görelim.

 

Türkiyenin En Büyük kentlerinden İzmir’den ve Doğu Anadolu’dan Takım Yok

 

Tablo 1’den de görülebileceği üzere 2022-23 sezonunda Süper Lig’de yer alacak kulüpler Marmara Bölgesi, İç Anadolu, Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yer alıyor. Türkiye’nin en büyük üçüncü kenti İzmir’den ve Ege Bölgesi’nden takım bulunmuyor. Marmara Bölgesi’nden sekiz, İç Anadolu ve Akdeniz’den dörder, Karadeniz’den iki ve Güneydoğu Anadolu’dan da bir takım Süper Lig’de yer alıyor.  Süper Lig’in demografik dağılımı son derece dengesiz. İstanbul’da görülen yoğunlaşma adeta Süper Lig’i İstanbul ligine dönüştürmüş durumda. 

 

Süper Lig’de yer alan sekiz İstanbul takımının altısı Avrupa yakasında, ikisi de Anadolu yakasında yer alıyor.

 

Tablo:1 Süper Lig’de 2022-23 Sezonunda Yer Alacak Kulüplerin Demografik Dağılımı

1SLTakım 2022

 

Süper Lig Dengesiz Demografik Dağılımda Avrupa’nın Lideri 

 

Daha çok merkez ve batıda yoğunlaşan takımlardan oluşan Süper lig yapılanmasını demografik olarak Avrupa’nın diğer ligleriyle karşılaştırdığımızda, Süper Lig’in demografik anlamda Avrupa’nın açık ara en dengesiz dağılıma sahip ligi olduğunu görüyoruz.

 

 

Tablo: 2 Süper Lig 2022-23 Sezonunda İstanbul Takımları 

2SLTakım 2022 

 

Süper Lig dengesiz demografik dağılımda İngiliz Premier Lig ile adeta yarışır durumda. 2022-23 sezonunda İngiliz Premier Lig’de Londra’dan altı kulübün yer aldığını görüyoruz. Bizde ise sekiz…Premier Lig’i dörder takımla İspanyol La Liga ve Bulgar 1.Futbol Ligi izliyor. İspanya’da Madrid’ten 4 takım La Liga’da mücadele ederken, aynı şekilde komşumuz Bulgaristan da Sofya’dan 4 takımın 1.Ligde yer aldığını gözlemliyoruz. 

 

Diğer Avrupa liglerinde 2022-23 sezonu itibariyle demografik yoğunlaşmayı incelediğimizde,

 

-Premier Lig’de Londra’dan 6 kulübün (Arsenal, Chelsea, Crystal Palace, Tottenham, West Ham, Fulham)

-La Liga’da Madrid’ten 4 kulübün (Atletico Madrid, Getafa, Rauo Vallecano, Real Madrid)

-Bulgaristan First Professional Football League’de Sofya’dan 4 kulübün (CSKA 1948, CSKA, Levski, Lokomotiv Sofia)

-Portekiz Liga’da Lizbon’dan 3 kulübün (Sporting Lizbon, Benfica, Belenesse SAD),

-Yunan Süper Ligi’nde Atina’dan 3 kulübün (AEK, Atromitos, Panathinaikos), Selanik'ten 2 takımın (Aris, PAOK)

-Çek Cumhuriyeti Futbol Ligi’nde Prag’dan 3 kulübün (Bohemians 1905, Slavia Prag, Sparta Prag)

-Bundesliga’daBerlin’den 2 kulübün (Hertha Berlin, Union Berlin)

-Serie-A’da Milano’dan 2 kulübün (İnter, ACMilan)

-Hırvatistan Futbol Ligi’nde, Zagrep’ten 2 kulübün (Dinamo Zagrep, Lokomotiva),

-İsveç Futbol Ligi Allswenskan’de Stockholm’den 2 kulübün(Djurgårdens IF, Hammarby IF),

-Finlandiya Ligi Veikkausliiga’da Helsinki’den 2 kulübün (HIFK, HJK)

 

Olduğunu gözlemliyoruz.

 

 

Tablo: 3 Avrupa’da Liglerde Demografik Konsantrasyon Dağılımı

 

 3SL Demog

 

Rekabeti Öldürür 

 

2022-23 Süper Lig sezonunda sekiz takımın İstanbul’dan katılıyor olması, futbolumuzda demografik bir dengesizliğin olduğunu bize gösteriyor. Futbolumuzda zaten var olan ekonomik, finansal ve sportif dengesizlikler İstanbul kulüplerine bazı rekabet üstünlükleri sağlıyor. Şimdi buna bir de artan takım sayısı eklendiğinde, Süper Lig’de oluşan bu İstanbul konsantrasyonu zamanla futbolumuzdaki dengesiz ve haksız rekabeti daha da kalıcılaştıracak,  İstanbul hegemonyasını pekiştirecek gibi görünüyor.

 

Bugünkü durumda Süper Lig’de rekabet İstanbul kulüpleri lehine haksız ve dengesiz bir şekilde devam ediyor. Son dört senede İstanbul takımlarının Takım Harcama Limitlerinden % 45, toplam gelirlerden de % 44 pay aldığı görülüyor. Yine toplam borçlanma kaynaklarının % 78’i de İstanbul kulüplerine gidiyor. Yani hem gelirde, hem kaynakta, hem de harcamada İstanbul’un açık ara rekabet üstünlüğü bulunuyor. Süper Lig’in bütçesi İstanbul takımlarına akıyor. Bu durum da futbolumuzdaki dengesiz ve haksız rekabetin giderek artmasına ve sportif başarının düşmesine neden oluyor. 

 

Sonuç 

 

İstanbul’un Türk ekonomisindeki yeri kuşkusuz tartışılmaz. Toplam milli gelirin neredeyse yarıdan fazlası İstanbul ve Marmara bölgesinde yaratılıyor. Olaya bu açıdan yaklaşıldığında, bugün İstanbul takımlarının Süper Lig’de sayıca fazla olması doğal karşılanabilir. Ancak, İstanbullu kulüpsayısının toplam kulüp sayısının% 42’sine ulaşmış olması, bunun doğal ve doğru olmadığını bize gösteriyor. Bunun optimal dengesinin ne olması gerektiği tabi ki tartışılabilir. Ancak tartışılamayacak bir şey varsa, o da Süper Lig’deki takımların neredeyse yarısının İstanbul’dan geliyor olmasıdır. Dünyanın en büyük futbol ekonomisine sahip Premier Lig’de bile bu oran % 30’dur. Yani mevcut durumda Süper Lig’de bir anomali söz konusudur. Bu durum bizi refaha değil, başarısızlığa ve sefalete götürür. Zaten var olan durumumuz da bundan farklı değildir. 

 

İstanbul’dan sekiz takımın Süper Lig’de yer alıyor olması, bir yarışmanın sonucunda gerçekleşmiş olsa bile, bu sonucun gerçekleşmesine olanak ve ortam sağlayan koşulların nasıl geliştiğinde bakıldığında, bu sonucun tesadüfen oluşmuş bir durum olmadığını; tüm futbol kaynaklarının İstanbul’a akacak şekilde organize edildiğini görüyoruz. Bunun doğal sonucu ise altmışbeş yılın sonunda geldiğimiz sportif başarısızlıktır. 

 

Türk futbol üst yapılanması bugün Türkiye’de adeta merkez ve çevre (taşra) benzeri bir yapılanmayı hayata geçiriyor. İstanbul merkezli ve onun etrafında diğer bölgelerin çevresel oyuna dahil olduğu bir lig yapılanmasından söz ediyorum. 

 

Futbol yapılanmamızı yönlendiren stratejilerin dengede ve adil bir rekabeti kurmaktan daha çok, dengesiz rekabeti artıran ve haksız rekabeti yücelten politikalar temelinde yükselmesi bu sonucu doğurmuştur. Oysa, adil ve dengeli bir futbol üst yapılanması rekabeti daha tabana yayacak, kaliteyi artıracak, futbolda da sosyal adaleti sağlayacak bir yapılanmaya dönüşmek zorundadır. Hiçbir kimse bu durumun futbolun doğal yapısından kaynaklanan ve bir yarışmanın sonucunda oluşan bir sonuç olarak açıklayamaz. Tüm futbol kaynaklarını belirli bir bölgeye aktarırsanız, ucunda bir yarışma olsa bile sonuç bundan farklı olmaz. Ortaya çıkan sonuç bilinçli izlenen ekonomik politik bir stratejinin ürünüdür. Bir tercihtir. 

 

Süper Lig’de ve futbol yapılanmamızda ekonomik, finansal, sportif ve demografik olarak belirli bir bölgeye, belirli bir takıma ya da çevreye yoğunlaşma olanağı sağlanmamalıdır. Futbol kaynakları rekabeti artıracak, adil ve dengeli rekabeti sağlayacak, futbol kalitemizi yükseltecek şekilde dağıtılmalıdır. 

 

Bugünkü Süper lig yapılanması dengede rekabetten daha çok dengesiz rekabeti kurgulayan; haksız rekabeti yücelten, belirli takımların ya da bölgenin çıkarını öncelikleyen, adil olmayan politikalarla yönetilen, başarısızlığı tescillenmiş sportif bir örgütsel yapıdır. 

 

Bu sonucun oluşumunda;

 

-Bazı kulüplere kamu kaynaklarının aloke edilmesinin,

-Siyasetin yönlendirimine açık bazı kulüplerin bir proje takımı olarak kurgulanmasının,

-Futbolun kıt kaynaklarının adil ve dengeli dağıtılmamasının,

-Futbol üst yapılanmasının aldığı bazı stratejik kararların ve yönlendirmelerin bazı takımlara ekstra avantajlar sağlamasının,

-Türk futbolunda haksız rekabeti, dengede rekabete çevirecek politikaların hayata geçirilmemesinin,

-Futbol yönetiminde liyakatin yerini nepotizm ve ahbap çavuş ilişkilerinin almasının,

-Türk futbolunda rekabeti artırıp kaliteyi yükseltecek ve geleceğini planlayacak stratejik kapsayıcı kurumların oluşturulmamasının,

-Türk futbol yapılanmasını günümüz çağdaş futbol yapılanmasına uyarlayacak yeni bir örgütsel yapıya kavuşturulmamasının,

-Kulüplerin yüksek borçluluk nedeniyle devlet desteğine ihtiyaç duyar haline getirilmesinin,

-Siyasetin futbol üzerindeki etkisi ve yetkisinin giderek artıyor olmasının,

-Sürdürülebilir olmayan bir finansal ve sportif yapılanmanın mevcut statüko temelinde siyaset eliyle yürütülüyor olmasının etkisi olduğunu düşünüyorum. {jcomments on}

 

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  2710  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43569513

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.