İğne Dünden Hazır Çuvaldız Kimsede Yok…
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Diğer Yazarlar İğne Dünden Hazır Çuvaldız Kimsede Yok…

İğne Dünden Hazır Çuvaldız Kimsede Yok…

12151309

Recep Karakurt- 28 Ekim 2021 Hem taraftarların hem de kulüplerin birbirlerine laf atıp isyan etmeleri bir işe yaramaz… Önce çuvaldızı kendinize batırmayı öğrenin…

 

 

Futbolumuz öyle bir hale geldi ki, iyiye dair hiç bir şey kalmadı… Hep bir kaos, hep bir kavga, hep bir polemik…

Çünkü eskiden başarıdan beslenen kulüpler, şimdi entrika masalarında meze haline geldiler…

GALATASARAY – ÇAYKUR RİZESPOR – OĞULCAN ÇAĞLAYAN

Herkes bu konuyu, en son gündemde olan, Galatasaray ile Rizespor arasındaki sözleşmeye neden Tahkim ve diğer kurullarla ilgili madde koyuldu sorusunu sorarak konuşuyor… Oysa ki filmi biraz başa sararsak ve geçmişten günümüze hikayeyi okursak, anlam kazanabilir yorumlar yapabiliriz… Yoksa ben de söylerim herkes gibi ” Katil Uşak!! ” diye…

2016 yaz transfer döneminde, o zamanlar 20 yaşında bir genç olan ve iyi de bir sezon geçiren Oğulcan Çağlayan 1,2 Milyon Euro’ya Çaykur Rizespor’a transfer olur… (Bugün ki 1,2 Milyon Euro tazminat maddesinin sebebi de budur)…

Oğulcan ile Rizespor arasında 4 + 1 yıllık mukavele imzalanır… +1 maddesi opsiyondur ve bu opsiyon oyuncu tarafında da kalabilir, kulüp tarafında da kalabilir… Kimde kalırsa kalsın bu opsiyon maddesi karşılıklı beyan ve anlaşmaya dayalı olmalıdır.

Oysa ki futbolcu sözleşmelerinde opsiyon hakkı genellikle kulüplerdedir…

Fakat… Oğulcan Çağlayan olayı biraz daha farklıdır…

Olayın patlak verdiği sırada, dönemin Rizespor başkanı Hasan Kartal, sözleşmenin son maddesini kamuoyuyla paylaştı. Maddeye göre ”kulüp sözleşmenin bitmesine yakın (15.06.2020 tarihine kadar) uzatma hakkına sahiptir ve bu hakkı noterden futbolcuya ihbarname çekerek bildirebilir” yazıyor…

Ey gidi Oğulcan Çağlayan… Senin menajerin ve avukatın ne işe yarıyor? Böyle bir madde koydurulur mu? Hadi koyduruldu kontrol edilmez mi? Hadi edildi böyle bir durumlarla karşılaşacağınız aklınıza gelmez mi???

Bak Rezan Epözdemir’e, Rizespor tahkimle ilgili maddeyi koyunca kulübünü nasıl uyarıyor…

Bu menajerlerin futbolcular üzerinden para kazanıp, futbolcuyu gram umursamaması ya da işini baştan savma yapmasına yıllardır irrite olurum…

Galatasaray Oğulcan’ı alınca (toplamda 4 yılda 20 Milyonluk bir sözleşme imzalandı) , bedava oyuncu diye minimum %10 olarak 2 milyon TL’yi cebe indiren menajeri kutlamak istiyorum…

Dönelim konumuza…

Oğulcan Çağlayan ve Galatasaray görüşmeleri ayyuka çıkınca (Rizespor da o dönem ligin sonuna doğru zor durumda olunca), kulüp ilgili madde gereği opsiyon hakkını kullandığını ve halen sözleşmenin devam ettiğini bildirmiş olsa da , Oğulcan Çağlayan sözleşmesini tek taraflı feshetmiş ve Galatasaray ile sözleşme imzalamış bulundu… Sözleşmeyi futbolcu tek taraflı da feshedebilir… Kanunen haklı ise yaptırım olmaz ama haksız fesih olarak değerlendirilirse tazminat uygulanır…

Not : Opsiyon hakkı kulübe ait de olsa, mevcut sözleşmeye göre iyileştirme yapılmaması takdirde, opsiyon hakkı futbolcu lehine geçersiz sayılabilir. Rizespor da sanırım opsiyon kullanırken yıllık ücreti düşük tutmuş, onlar da orada hata yapmış. Ama netice alınması için de hukukun karar vermesi bekleniyor… (Tabi ki siyasetin içinde olduğu hukukun)

Bir lafım da Galatasaray’ın o dönem ki yönetimine… Yani Mustafa Cengiz yönetimine…

Yahu böyle bir oyuncuyu transfer ediyorsunuz, insan hiç mi sormaz kulübüne nezaketen de olsa, oyuncunuzla ilgileniyoruz, sözleşme bitmesi vesilesiyle (ve Bosman kuralları çerçevesinde) oyuncunuzla transfer görüşmesi yapacağız bilginiz olsun diye…

Belki kulüp o zaman opsiyon hakkı olduğunu, bunu kullanacaklarını söyleyecek ya da transferine izin verecekti. Bu kadar olay da olmayacaktı…

Hani etik değerler… Hani kulüpler arası birbirine saygı ve hoşgörü…

Bosman Kuralı; bir oyuncunun sözleşmesinin bitimine 6 ay kala, kulübünden habersiz dahi olsa başka takımlarla transfer görüşmesi yapabilmesini sağlar… Ama böyle bir durumda dahi karşı kulübe haber verilmesi gerektiği taraftarıyım…

Oyuncunuzun sözleşmesi 6 ay sonra bitiyor, Bosman kuralına göre transfer edeceğiz, bilginiz olsun demek çok mu zor…

 

Karşındaki de bir büyük camia, bir kurum, hiç kimse hiç kimseyi hiçe sayamaz…

Ben Galatasaray’ın yerinde olsam, önce o son maddeden dolayı oyuncunun menajeri aleyhine, sonra da böyle bir transfer sürecini düzgün bir şekilde yapamadıkları için Mustafa Cengiz yönetimine tazminat davası açarım… Hiç kimsenin Galatasaray Spor Kulübü’nü yargı önünde bu kadar küçük düşürmeye hakkı yok…

Kaldı ki şu anki yönetim de, Rizespor ile 450 Bin Euro + 2’si kiralık 3 oyuncu karşılığında ihtilafı çözmeye çalışıyordu… Yani aslında bonservis ödenmesini zaten kabul etmiş Galatasaray, her ne kadar haklıyım diye veryansın etse de… Sadece Rizespor’un TFF ve kurulları lehine bir maddeyi sözleşmeye mahkum etmesi, aksi takdirde tazminat ile cezalandırılması isteği bu uzlaşmanın da son anda iptal olmasına neden oldu…

SİYASET – FUTBOL ve TFF – RİZESPOR İLİŞKİLERİ

Evet… Asıl dananın kuyruğunun koptuğu nokta işte burası… TFF başkanı Nihat Özdemir’in Limak şirketi bilindiği üzere Çaykur Rizespor’un sponsorlarından birisi. Aynı TFF’de başkanvekili Servet Yardımcı’nın başkan vekilinin şirketi DATİ de Rizespor’a sponsor…

Yine TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK) başkanlığını, aynı zamanda Halkbank’ta kredi işlerine bakan üst düzey yönetici Celal Candan yapıyor

Başkanvekili Servet Yardımcı’nın, Celal Candan’ın kredilerden yetkili olduğu Halk Bankası’ndan 70 Milyon TL kredi çektiği, 8 sene ödemediği, sonrasında ise 40 Milyon TL ödeyerek borcu kapattığına dair iddialar var…

Ayrıca… TFF başkanı Nihat Özdemir eski Fenerbahçe yöneticisi, Servet Yardımcı Fenerbahçe Genel Kurul Üyesi (öylesine FB sevdalısı ki, tek adaylı son seçimde gidip oy verip bir de resim çektirebiliyor), Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un şirketi TFF’nin ana sponsoru…

Ayrıca bir önceki TFF başkanı Yıldırım Demirören, BJK eski başkanı ve hali hazırda Türkiye’de ki resmi loto ve bahis şirketlerinin sahibi…

Bunlar bir gazetecilik araştırması değil, bilinenlerin tarafımdan tekrardan yazılması sadece…

Yani anlayacağınız al gülüm ver gülüm tezgahı futbola iyice sirayet etmiş.

Siyaset – Ticaret ve Futbol iyice birbirine karışmış…

Ben bas bas bağırıp, futbol ve futbol takımları önce ekonomilerini düzeltmeli, ekonomik olarak bağımsızlığını kazanmalı dedikçe; birileri de futbola para sokmak yanlış, futbolun ruhunu öldürüyor diye sitem ediyordu…

Alın size ruh… Para futbolun içinde zaten… Sadece bu para için birilerine gebe mi kalacak kulüpler, yoksa kendi kendilerini yönetebilecek ekonomik özgürlüklerini yakalayacak mı bütün mesele bu?

Sonra siyasete kızıyorsunuz…

Kardeşim başta Galatasaray olmak üzere borçlar önlenemez noktaya gelince Siyasete sığınıp, Bankalar Birliği anlaşmasını yapanlar bu kulüpler değil mi? Yukarıdaki olayların ortasındaki Halkbank bu bankalardan birisi değil mi?

Yapılandırmaya rağmen borçları artmaya devam eden kulüpler bunlar değil mi?

Milyonlarca taraftarlarının desteğini siyasete peşkeş çekip, ”aman efendim, sepet efendim” ayaklarıyla bataklıktan kurtarılan kulüpler bunlar değil mi?

Şu günlerde yeniden dirilen Kocaelispor, Samsunspor, Ankaragücü, Altay, Göztepe gibi takımlar zamanında bir bir borçlar yüzünden dibi görürken; Mersin İ.Y, Gaziantepspor gibi takımlar tarih olurken, sırf taraftar desteği ve kamuoyu var diye büyük borçları silinen, her türlü hukuksuzlukları görmezden gelinen kulüpler bunlar değil mi?

Sözüm ona milyonluk iş adamları olan ama bir kulüp bile yönetmeyi beceremeyen insanların, kulüpleri borç batağına sürükledikten sonra ”İBRA” eden genel kurul üyelerinin olduğu kulüpler bunlar değil mi?

Tırnak içinde belirtmek isterim ki; Galatasaray’ın ”FETÖcü”, Fenerbahçe’nin ”ŞİKEci”, Beşiktaş’ın ”Hakem Destekli”, Trabzonspor’un ”Siyasi Destekli” olarak nitelendirildiği, tüm taraftarlığın skorseverlik üzerine kurulu olduğu, taraftarların kendi takımları dışında ki tüm takımları ”alavere dalavereci” olarak gördüğü bir ortamda futboldan daha fazla ne beklemeyi umuyorsunuz ki???

Avrupa’da başarısız olan, oyuncu yetiştiremeyen, oyun geliştiremeyen, ekonomisi çökmüş; Anadolu kulüplerinin ”siyaset – başkan – yönetici – teknik direktör – menajer” sarmalında paralarının hortumlandığı bir düzende, hangi düzensizliğe isyan etmek sizi haklı çıkarabilir ki…

Şimdi veryansın ediyorlar… Siyaset ve futbol iç içe girmiş, hukuksuzluk almış başını diye…

Bugün Galatasaray‘a yapılanların aynısının yarın Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'a yapılmayacağının garantisini kim verebilir ki…

Son olarak demek istediğim, hem taraftarların hem de kulüplerin birbirlerine laf atıp isyan etmeleri bir işe yaramaz…

Önce Çuvaldızı kendinize batırmayı öğrenin…

Önce kendinizi düzeltin, sonra başkasını düzeltirsiniz…{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1129  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43491540

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.