Oyunculara Atılan Taş Yürekleri Yaralıyor!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Recep Cengiz Oyunculara Atılan Taş Yürekleri Yaralıyor!

Oyunculara Atılan Taş Yürekleri Yaralıyor!

0 z250JxOEjLoOroUT

Recep Cengiz 24 Mayıs 2022 Lig maçlarımızda, özellikle derbi müsabakalarında puan almak için baskı ögesini gerektiğinden fazla kullanma alışkanlığı play-off maçlarında da hız kesmeden devam ediyor.

 

Müsabaka öncesinde, yöneticilerin medya üzerinden cılız sataşmaları, fanatik taraftarın sosyal medya üzerinden küfürleşme ve tehditleri, rakip takımın kaldığı otel önünde maytap ve havai fişeklerle gösterileri gibi baskı ve stres yaratıcı rahatsızlıklar önemli bir strateji kabul ediliyor.

Müsabaka esnasında sahaya bozuk para, pet şişe, taş veya çakmak gibi yabancı maddeler fırlatmak rakibi sindirmek için taktiksel bir araç olarak kullanılıyor. Rakip takım otobüsünü taşlamak marifet zannediliyor.

Müsabaka atmosferi böyle olunca şiddetin ve yıkıcılığın temeli futbol algımız ve futbolcularla kurduğumuz ilişkinin biçiminde yatıyor.

Yaratılan algı “özellikle derbi maçlarında sahaya yabancı madde fırlatarak rakip oyuncuları sindirdiler” o halde “bizde, aynı yöntemi uygulayalım” rakibi sindire sindire yenerizdir.

Futbolcuların saha da oyunun gereğini değil, kabul göreni yaptığında teknik direktörlerin sağlıklı bir strateji oluşturamıyor. Saha içerisinde rakip oyuncularla dalaşmak, cılız bireysel tehditler savurmak, ortamı germek ve seyirciyi galeyana getirmek gibi kışkırtıcı oyun anlayışı kabul görüyor.

Bu görüntü play-off öncesinde bir sezon boyunca aynı formayı terleten nitelikli oyuncuların emeklerine uygun değil. Futbolcuların sahada futbol yaşamları boyunca hiçbir etik değer bilinci edinmemiş gibi davranmaları, böylesine büyük bir deneyimde güzel ve kaliteli bir futbolla anılamayacak olmaları büyük bir talihsizliktir. Mesele şiddete eğilimli taraftarın tribünde olması değil, galibiyetten daha önemli olması gereken futbolcuların birbirlerine karşı nasıl bir biçim alması gerektiğidir.

Bu uygunsuzluğu play-off müsabakasının zorluk derecesine ve stres yüküne bağlamak doğru değildir. Çünkü önceki futbol insanlarını saygın kılan şey bu tür müsabakalarda duygularını yönetmeleri, öfkelerini kontrol etmeleri, sevgi, saygı ve centilmenlik prensibinden ödün vermemeleridir.

Tribünlerde saldırgan kimliği göstermek, bir kişilik ve davranış bozukluğudur. Bu istenmedik davranışlar oyunun kural ve fair play ilkelerine göre oynamasını zorlaştırmakta, futbolcuların duygudaşlık yeteneğini azaltmaktadır.

Şiddeti uygulayan dışarı da güçlü gibi görünse de iç dünyasında zihinsel dayanıklığı, psikolojik sağlamlığını kaybetmiştir. Yani doğru düşünme, öfke kontrolü, irade, problem çözümü ve kriz yönetim yerine şiddet içerikli söylem ve davranışları tercih etmiştir.

Play-off müsabakalarında şiddetin görünür nedeni rakibi yıldırma, istenen veya istenmeyen skorsa; görünmeyen belirleyicileri defolu bir çocukluk, bozuk bir kişilik, kötü bir yaşantı ve mutsuz bir aile ortamıdır. Şiddet, aktöründe görünmeyen sorun ve rahatsızlıkların dışavurumudur.

Bu sorunlu ve rahatsız insanlara, şiddetin kötü bir şey olduğunu söylüyoruz ama şiddetten uzak durmalarını sağlayamıyoruz. Şiddet konusunda engellemeyi, önlemeyi veya ussal çözümlemeyi değil de yakınmayı seçiyoruz. Aspirin önlemler arıyoruz. Bu bağlamda, şiddet “kötü, istenmeyen veya can acıtan bir şeydir” demek duygusallığın dışavurumundan başka bir anlam ifade etmiyor. Her derde deva hamle ve söylemlerden vazgeçmemiz gerekiyor.

Şiddete önlem almak: Kamu hizmeti

Şiddetten korunmak: Eğitim

Şiddetsiz yaşamak: Kültür gerektirir.

Şiddet kazanmak ve başarı için bir yöntem olmamalıdır. Şiddet olaylarına karşı futbolun tüm paydaşlarının özellikle şiddeti uygulayan kulüp yönetim, futbolcu ve teknik direktörünün tepki göstermesi gerekiyor. Örneğin, sahaya yabancı madde atılmasına ilk olarak aynı takım futbolcularının “kazanmak için buna ihtiyacımız yok” diyerek tepki göstermesi gerekiyor. Tepki olmayınca rakibi yıldırarak müsabaka kazanmak birçok futbol insanın kafasında yer ediyor. Derbi maçlarında büyük takım taraftarlarının olumsuz rol ve modelleriyle başlayan ve diğer maçlara virüs gibi yayılan bu istenmedik davranışlarla müsabaka kazanmanın normalize edilmesi akla ve mantığa uygun değildir.

Şiddet uygulayarak rakibi yıldırmanın bir taktik olarak sunulması bir yanılsamadır. İyi, adil ve dürüst futbol oynamadan saldırganlık ve şiddetle alınacak puan ve kazanılan başarıya “hayır” dememiz gerekiyor.

Şiddetten suç olduğu için değil, bizi kazanımlarımız, değerlerimiz en önemlisi insanlığımızdan uzaklaştırdığı için uzaklaşmak gerekiyor.

Şiddet eğilimlerimizi öncelikle fark etmeyi ve sonrasında kontrol etmeyi en önemlisi kaybetmeyi öğrenmemiz gerekiyor.

Şiddetin sonuçlarını ya biliyoruz ya görüyoruz ya da hissediyoruz. Bu anlamda, fair play yönetici, teknik direktör, futbolcu veya taraftar olduğunu kanıtlamış insanlara bu kazanımlarını dürüst ve doğru bir şekilde kullanma fırsatıdır.

Fair play zor bir problemin basit bir yöntemle çözülmesidir. Ne olursa olsun fair play herkes için olmasa da pek çok kişi için kaçınılmaz olan centilmenlik bağlantılı ideal bir çözüm durumudur. Yani, oyunu “adil ve dürüst oynamak” oyunda “şiddete başvurmamak” centilmen olmak anlamına da gelmektedir. Yoksa centilmenliğin uzak olduğu bir yerden atılan taş oyunculara çarpıyor ama yürekten yaralıyor.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  908  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Recep Cengiz Cuma, 22 Kasım 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

09/10/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.132,30

+0,97

 bjk BJKAS

5,13

-1,54

 fb FENER

103,70

+1,37

 gs GSRAY

6,42

-1,13

 trabzon TSPOR

0,94

+1,38

   SPOR ENDEKSİ

3.159,12

+0,06

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 42484732

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 8 7  0 24 8 16 22
2 Samsunspor 8  6   0 2 14  7   7

18

3 Beşiktaş 7 5 2  0 15 5 7

17

4 Fenerbahçe 7  5   1  1 16  5  11 16
5 Başakşehir 7 4 2  1   14  9 5 14
6 Göztepe 7 3 3 1 14  9 

  5 

 12 
7

Eyüpspor

8 3  3  2   13 10  3 12
8 Konyaspor 8 3 2

10  11 -1 11
9 Bodrumspor 8 3 1 10  -2 10
10 Trabzonspor 7 1 6 0  1 9
11 Alanyaspor 8 2 3

7

10   -3  9
12 Kasımpaşa 8 2 11 -2  8 
13 Sivasspor 2 2

4

8  11  -3  8
14 Antalyaspor 8 2 4 10  16  -6 8
15 Rizespor 8 2 5 5 16 -11 7
16

Gaziantep

7

1

2 4 7 11 -4 5
17 Kayserispor 7  4 3 6 13  -7 4
18 Hatayspor 7 3 4 5 11  -6 3

19

A.Demirspor 8 0 1 7 7 20 -13

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.