Fair Play Doğada Bir Denge Sorunudur
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Recep Cengiz Fair Play Doğada Bir Denge Sorunudur

Fair Play Doğada Bir Denge Sorunudur

313131

Recep Cengiz- 4 Temmuz 2023 Yeryüzünde insan olmak sıradan ve kolay bir yükümlülük değildir. Doğa karşıtı (adil olmayan) bilinçsiz bir yaşamın nelere mal olduğunu görüyoruz. Ekolojik dengenin bozulması, iklim değişiklikleri ve çevre kirlilikleri gibi sorunlar doğa ve çevre konusunda insanların eğitil(e)mediği, doğal yaşam konusunda ikna edil(e)mediği, çevre duyarlılığının yaşam biçimine dönüş(e)mediği anlamına geliyor.

 

“Doğada, ödüller ve cezalar değil, yalnızca sonuçlar vardır” R.G. Ingersoll.

İnsan olarak yanıldığımız şey biz evimizin, iş yerimizin sahibiyiz ama doğanın sahibi değiliz bir parçasıyız. Bu anlamda insanoğlunun doğaya egemen olma isteği dengeyi bozuyor. İnsanları anlamadığımız gibi doğayı da anlamıyoruz. Bizim olmayan bir şeyi tıpkı evimiz veya iş yerimizmiş gibi kullanmak istiyoruz. Doğa, doğal olarak bunu kabul etmiyor. Biz doğanın özgürlüğünü elinden aldıkça o da bizim özgürlüğümüzü elimizden alıyor. Biz doğaya karşı bencil davrandıkça o bize karşı ketum davranıyor. Biz doğanın düzenini bozdukça doğa da bizim düzenimizi bozuyor. Tam bir “etme bulma” dünyası yaşıyoruz. Ör. Suyu bilinçsiz tükettiğimiz zaman o bizi susuz bırakıyor. Ağaçları katlettiğimiz zaman betonlar içinde yaşamaya mahkûm oluyoruz.

Doğada dengenin bozulması kısa zaman süresinde kazanma adına bir takım yararlar getirse de, süreçte (bu süreç hataları onarma şansı olarak düşünülebilir) kazanımları dağıtıp parçalıyor. Oysa insanları iyi, doğru, güzel, dürüst ve eşitlikçi davranışlara yönelten fair play’in karşılığının toplumsal yaşamda olması gerekir.

Fair play düşüncesini geliştirmek istiyoruz ama söz konusu doğa ve diğer canlılar olduğunda nereden veya kimden başlamamız gerektiğine karar veremiyoruz. Bu nedenle, fair play’i kulağa hoş gelen fakat toplumsal yaşamda nasıl uygulanacağı bilinmeyen bir kavram olmaktan çıkarmak gerekiyor.

Fair play’i sadece sporda değil, yaşam tarzı olarak bütününde bulmalıyız. Çünkü fair play kendi öncelikleri adına doğa ve diğer canlılara zarar verme yanılsama ve aldanmalardan kurtulup diğer canlı ve doğayla birlikte yaşama becerisidir.

Toplumsal fair play; etik ilke ve ahlaki değerlerin doğa dostu davranışlarda karşılık bulması gerekir.

Örneğin;

$1-       Görsel kaliteyi sağlayacak, bitki örtüsünü tahrip etmeyecek, hayvan yuvalarının yok etmeyecek, beslenme ve yaşam alanlarını koruyacak, kuş yuvası ve hayvan barınağı olan doğa dostu spor tesisleri yapılması,

$1-       Spor müsabakaları ve rekreatif etkinliklerde, gürültü, su, hava ve toprak kirliliğine neden olacak yanlış uygulamalardan kaçınılması ve önlem alınması,

$1-       Doğal alanda yapılan kaya tırmanışı, dağcılık, mağaracılık, yürüyüş, kampçılık, kayak, su altı sporları, oryantiring, bisiklet, yelken, kano, akarsu kapalı kanosu, rafting gibi spor ve etkinlerde doğaya verilecek zararlara karşı önlemler alınması,

$1-       Kamp alanlarında sabun, deterjan, böcek ilaçları ve güneş koruyucuları gibi kimyasal maddelerin suyollarını kirletmesinden kaçınılması, ateş kullanılacaksa ateş simidi ya da çukuru kullanılması ve işlem bittikten sonra mutlaka söndürülmesi iyi bir sporcu ile doğa dostu iyi bir insan olma sürecinin aynı olduğunu göstermektedir.

Sonuç olarak, fair play, sadece insana yönelik bir duygu ve eylem biçimi değildir. Doğa ve çevreye karşı adil olma, adaleti sağlama ve eşitliği koruma prensibi sportif etkinliklerde doğayı bilmek, doğal yaşam ile barışık olmak ve diğer canlılara saygı gösterme gibi niteliksel davranışlarında karşılık bulmaktadır. Bu yapısal eğilimin korunması ve geliştirilmesi spor eğitiminden önce vazgeçilemez nitelikte çevre bilinci, doğa ve hayvan sevgisinin kazandırılması ile mümkündür.

Doğruları yaşamakla doğayı korumak aynı anlama geliyor.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  554  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Recep Cengiz Cuma, 22 Kasım 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.774,49

+0,17

 bjk BJKAS

6,23

-1,89

 fb FENER

134,90

+4,57

 gs GSRAY

7,12

-1,39

 trabzon TSPOR

1,09

-3,54

   SPOR ENDEKSİ

3.792,55

-0,37

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 41839599

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Fenerbahçe 4 3  0 11 2 9 10
2 Galatasaray 3  3   0 0 9  3   6

9

3 Beşiktaş 3 3 0  0 8 2 6 9
4 Eyüpspor 4  2   2  0 2  4 8
5 Başakşehir 3 2 1  0   10  5 5 7
6 Göztepe 1 3 0 5  3 

  2 

 6 
7

Samsunspor

3 2  0  1   4 2 6
8 Kasımpaşa 4 1 2

6 0
9 Konyaspor 4 1 1 -2 4
10

Sivasspor

4 1 1 2  -2 4
11 Antalyaspor 4 1 2

7

11   -4  4
12 Rizespor 4 2 8 -5  4  
13 Gaziantep 1 0

1  1  0  3
14 Bodrumspor 4 0 -4  3
15 Trabzonspor 2 0 0 0 0 2
16

Alanyaspor

4

0

2 2 -5 2
17 Kayserispor 2  1 -1
18 Hatayspor 1 3 4 -5 1

19

A.Demirspor 4 0 1 3 4 10 -6  1  

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.