Milli Takımda Sorun Altyapıda Değil, Üstyapıda!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Recep Cengiz Milli Takımda Sorun Altyapıda Değil, Üstyapıda!

Milli Takımda Sorun Altyapıda Değil, Üstyapıda!

80036650806

Recep Cengiz-30 Mart 2023 A Milli Futbol Takımımız 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri D Grubu 2'nci maçında Hırvatistan'a sahasında 2-0 mağlup oldu.

 

Maç öncesinde, bir muhabir "artık eskisi gibi genç Hırvat oyuncuları göremiyoruz. Hala Modric'i biz genç olarak görüyoruz. Yeni gençler geliyor mu?" Sorusuna, Hırvatistan Teknik Direktörü Zlatko Dalic’in verdiği yanıt: "Biz, 3,5 milyonluk ülkeyiz, siz ise 80 milyonluk bir ülkesiniz. Biz Dünya Kupası'nda 3. olduk. Şimdi bunun nasıl olduğunu kendinize sorun."

Maç sonu, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yorumu:

"Bu güzel günde kazanmak istiyorduk ama maalesef rakibimiz daha şanslıydı. Özellikle 9 tane gol pozisyonuna girdik ama yapamadık. Rakibimiz 5 pozisyona girdi ve iki gol attılar. Dünya üçüncüsü olan, FIFA sıralamasında 7. olan bir takıma kaybettik...

Kendi içinde anlam bütünlüğü olmayan çelişkili bir açıklama; hem " 9 tane gol pozisyonuna girdik ama yapamadık. Rakibimiz 5 pozisyona girdi iki gol attı" hem de "Dünya üçüncüsü olan, FIFA sıralamasında 7. olan bir takıma kaybettik"

A Milli Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz’un maç analizi:

"Türkiye, her zamanki gibi yetenekli bir kadroyla çıktı maça. Her zamankinden daha dinamik bir takım gördüğümü de söylemeliyim. Elbette bu yaş ortalamasının geçmişe oranla biraz daha düşmesiyle alakalı. Türkiye kendisinden alt seviyede olan rakiplere karşı her zaman bu bireysel kabiliyeti yüksek kadrosuyla üstünlük sağlar…"

Stefan Kuntz basın toplantısında Zlatko Dalic'in, Türkiye ile Hırvatistan'ın nüfus farkı açıklamaları sorusuna cevap olarak "Türkiye'de akademiler yok. Futbol eğitim sistemi yok. Yetenek var ama yetenekleri geliştirecek, doğru idmanı yaptıracak, doğru süreci yönetecek insanlara ihtiyaç var..." ifadelerini kullandı.

İlk paragrafta "Hem yetenekli bir kadroyla maça çıkmışız, her zamankinden daha dinamik bir takım görmüş, yaş ortalaması geçmişe oranla biraz daha düşükmüş, Türkiye bireysel kabiliyeti yüksek kadrosuyla kendisinden alt seviyede olan rakiplere karşı her zaman bu üstünlük sağlarmışız…"

Bu doğru bir analiz değil. Arzu edilen oyunu oynayamadık. Bizim ne yapmak istediğimiz, onların ne oynamak istedikleri belliydi. Önde basıp tehlike yarattık, ancak arkada bıraktığımız boşlukları dolduramadık. Takımımızın arzu ve istekli dinamik fakat koordinasyonsuz oyunu, Hırvatların sisteme dayalı akıllı, dengeli ve koordinasyonlu oyununu karşısında etkisiz kaldı.

Hakan sakatlanıp çıktıktan sonra pas organizasyonu yapamadık. Oyun formatımıza göre Hakan’ın devamı İsmail değil, Arda veya İrfan olmalıydı. Ayrıca, geriden oyunu pas kabiliyeti zayıf Çağlar ve Melih’le kurmak bir başka stratejik hataydı.

Hırvatlar Luka Modric, Mateo Kovacic, Mario Pasalic, Andrej Kramaric ve Ivan Perisic gibi deneyimli ve istikrarlı yıldız oyuncularıyla kaliteli pas ve geçiş oyununda başarılı olunca, Cengiz ve Kerem gibi bireysel yetenekli oyuncularımız etkisiz kaldılar. Takım kaptanı Çağlar’ın dediği gibi “ellerinden gelin yapmaları” skoru değiştirmek için yetmedi.

İkinci paragrafta "Türkiye'de akademiler yok. Futbol eğitim sistemi yok. Yetenek var ama yetenekleri geliştirecek, doğru idmanı yaptıracak, doğru süreci yönetecek insanlara ihtiyaç var..." Tespitleri yapıyor.

Bu saptamanın "iç tutarlılığı" yoktur. TÜFAD üyesi 20.000 civarında antrenörün olduğu bir ülkede kalitesiz antrenman tespiti doğru ve reel değildir.

Türkiye’de altyapı eğitimi ve eğitici sorunu varsa, futbolcu yetişmiyorsa milli takımlar düzeyinde 25,07 yaş ortalamasıyla Avrupa’nın en genç takımı ‘nasıl’ olduk?

Altyapılarda doğru idman yapılmıyorsa, Arda, Alpay, İrfan Can ve İsmail (Fenerbahçe), Kerem, Barış, Yunus (Galatasaray), Onur ve Tayyip Talha (Beşiktaş), Uğurcan (Trabzonspor) gibi genç futbolcular nasıl süper ligde oynuyor?

Kulüplerde süreci doğru süreci yönetecek insanlar yoksa Cengiz (Marsilya), Enes (Getafe), Ozan (Hoffenheim), Zeki, (Roma), Çağlar (Leicester City), Melih (Atalanta), Emirhan (Sampdoria), Doğan (Stade Rennais) veya Rıdvan Yılmaz (Rangers) gibi genç futbolcular Avrupa’nın üst düzey takımlarında ‘nasıl’ transfer oldular?

Kendi içinde anlam bütünlüğü olmayan bir başka çelişkili açıklamayı, Milli kaptanı Çağlar Söyüncü yapıyor:

“Giren arkadaşlarımız ellerinden geleni yaptılar. Böyle maçlar olacak. Daha da tecrübeleneceğiz… Takım halinde tekrar iyi oynadığımız günleri yakalayacağımıza inanıyoruz. Ronaldo’muz Messi’miz yok. Biz birlikte daha güçlü oluyoruz. Ben, takımıma ve arkadaşlarıma inanıyorum.”

Çağlar’ın söylem analizine sondan başlarsak: Milli takımda Messi ve Ronaldo yok ama Messi ve Ronaldo ile aynı ligde veya aynı takımda oynayan çok oyuncumuz var.

Sorun takım birlikteliği değil takım içinde eşgüdüm, hatlar arasında bağlantı, iletişim, sistem ve uyum sağlamaktır. Yani sorun koordinasyon sorunudur. Ayrıca, sistemli ve koordineli takımlara karşı ‘elinizden geleni’ değil ‘gelmeyeni’ yapmak gerekir.

Tecrübe nedir?

Başarısızlığa neyin ‘neden’ olduğunu merak etmek, anlamak için çaba harcamak, geçmişten ders almakla geçmişe takılıp kalmak arasındaki farkı bilmek, doğru ve uygun sistemi seçmek, doğruyla yanlışı ayırabilmek, oyunu düşünebilmek ve öğrene bilmektir.

Sadece topla değil, sisteme bağlı kalarak rakip ve skorla da oynaya bilme disiplini göstermektir.

Birlikte olmak değil bilinçle hareket edebilmektir.

Tecrübe, deneyimli bir kadroya sahip olmak değildir. Kontrol edilebilir iç odak, kendine güven, içsel motivasyon, konsantrasyon, zorluklarla başa çıkabilme, imgeleme ve zihinsel dayanıklılık gibi psikolojik özellikleriyle üst düzey rakiplerine karşı psikolojik üstünlük kurabilme becerileri gösterebilmektir.

Sonuç olarak, maç öncesi soru kalitemiz ve maç sonu yorumlarımız; çağdaş futbol anlayışı ile futbol algımız arasındaki fikir-bilgi, bilgi-bilinç, duygu-düşünce farklılığını ortaya çıkardı.

Hırvatistan, bu galibiyetle sadece takımımıza üstünlük sağlamadı, fikir ile bilinç arasındaki farkı da bizlere gösterdi.

Sorun algı, anlayış, yönetim ve sistem yani üstyapı sorunudur.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  607  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Recep Cengiz Cuma, 22 Kasım 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

3/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10.021,80

-0,87

 bjk BJKAS

7,24

+0,70

 fb FENER

134,40

+1,60

 gs GSRAY

7,61

-1,93

 trabzon TSPOR

1,86

+4,49

   SPOR ENDEKSİ

4.199,26

+1,20

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 41643910

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Fenerbahçe 4 3  0 11 2 9 10
2 Galatasaray 3  3   0 0 9  3   6

9

3 Beşiktaş 3 3 0  0 8 2 6 9
4 Eyüpspor 4  2   2  0 2  4 8
5 Başakşehir 3 2 1  0   10  5 5 7
6 Göztepe 1 3 0 5  3 

  2 

 6 
7

Samsunspor

3 2  0  1   4 2 6
8 Kasımpaşa 4 1 2

6 0
9 Konyaspor 4 1 1 -2 4
10

Sivasspor

4 1 1 2  -2 4
11 Antalyaspor 4 1 2

7

11   -4  4
12 Rizespor 4 2 8 -5  4  
13 Gaziantep 1 0

1  1  0  3
14 Bodrumspor 4 0 -4  3
15 Trabzonspor 2 0 0 0 0 2
16

Alanyaspor

4

0

2 2 -5 2
17 Kayserispor 2  1 -1
18 Hatayspor 1 3 4 -5 1

19

A.Demirspor 4 0 1 3 4 10 -6  1  

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.