Otuzüçüncü Diş!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Recep Cengiz Otuzüçüncü Diş!

Otuzüçüncü Diş!

497964112

Recep Cengiz- 4 Mart 2024  Ligin zirvesindeki iki kulüp Galatasaray ve Fenerbahçe arasında, Türk futboluna fayda sağlamayan bir üstünlük kurma çabası var.  

 

Rekabetin acımasız olduğu bir ortamda, her iki takımın gerginliği ve tartışması olmayan bir maçı yok. Bir insanın fanatik olması için televizyon ekranlarında maç sonu demeçleri izlemesinin yeterli olduğu söylenebilir.

Sürekli taraftar beklentileriyle hareket eden teknik direktör, futbolcu veya yöneticiler, başarısızlık durumunda yetersizliklerinin sorumluluğunu birlikte üstlenmiyorlar. 

Her iki takımın,

- Yöneticileri iş alanlarında uzman ve deneyimli insanlar, fakat GS ve FB yöneticiliğini yanılarak öğreniyorlar Anlamı olmayan şeylere de anlam verme kabiliyeti gelişmiş yöneticiler “gerçekten ne demek istedi”, dedirten konuşmalar yapıyorlar.  “Ağaçlara bakmaktan ormanı göremiyorlar.”

- Teknik direktörler, maçı analiz ederken aynı düşünsel modeli ‘sataşma tekniğini’ kullanıyorlar!

- Teknik direktörlerin ‘Federasyona güveniyoruz’, ‘Hakemlerin dürüst olduklarına inanıyoruz’, ‘Hakemlerde insan hata yapabilir’ benzeri söylemlerden sonra ilk fırsatta, federasyon ve hakemleri çok sert eleştirmesi, “İçim parçalıyor diye kapıdan dilencileri kovmaya benziyor.”

- Kendilerine, kendilerinden daha çok hoşgörülü davranmasını isteyen bazı futbolcular, “ağızda otuz üçüncü dişi gibi” futbolu sadece tüketiyorlar.

- Oyunun kalitesi değil sonucu ile ilgilenen, her iki takım taraftarında, maçı kazanacak gollerin bir an önce atılması arzusu ve rakip kolay lokma algısı var. Hakem baskı altına alındığında işin kolaylaşacağı düşünülüyor. Hakem baskı altına alınmadığında galibiyet şansının zorlaşacağı varsayılıyor.

- Sosyal medyada, Fenerbahçeli veya Galatasaraylılar için kazanmak mutlu olmak için tek başına yeterli değil, ezeli rakiplerinin yenilmesi daha mutluluk vericidir. Taraflar arasında, “Ya biz şampiyon olalım ya onlar şampiyon olmasın!” Düşüncesi futbolun tadını çıkarmalarına engel oluyor.Genellikle, rakip takımın başarısında, “onlara ait olmayan bir şeyler varmış” algısı yaratmak için rakip yöneticilere sataşmak,  suçu federasyona veya hakemlere yıkmaya çalışmak kötü durumdan sıyrılmanın güçlü bir kartıdır. 

 

 Bu anlayışın doğal bir sonucu olarak; duyular yerine duyum, düşünceler yerine düşünme, bilgi yerine fikir sunmaları araştırma konusudur.  Aslında, çok önemli gibi tartışılan ‘pek çok şey’ görünürde ‘hiçbir şey’dir. Platon’un dediği gibi: “Karşıtlar birbirini doğuruyor.”

 

 Türk futbolunun zirvesinde olan iki değerli kulüp yöneticilerinin düşünsel modellerini doğru mu yoksa yanlış mı diye ele almak yerine, bu anlayışın nasıl oluştuğunu, hangi davranışlara yol açtığını anlamaya çalışılmalı, günün ve geleceğin koşulları içinde ideal sonuçlara götürüp götürmediğini sorgulamalıdır.

 

Bugünkü sorun, kötü sonuçları olan formüle edilmemiş yapısal bir sorundur. Yönetim, anlayış ve kültür sorunudur. 

 Yaratılmak istenen anlayışla, sadece kulüplerin tarihi ve kültürel kimliği değil, Türk futbolu zarar görmekte, çok önemli   kazanımlardan olan faır play’in özü ve bütünlüğü yok edilmektedir. 

 Bu süreçte anlaşılması gereken kişisel görüşler ne olursa olsun, doğru olan faır play kuralları ve sağduyuya aykırı davranmamaktır.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  263  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Recep Cengiz Cuma, 22 Kasım 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

3/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10.021,80

-0,87

 bjk BJKAS

7,24

+0,70

 fb FENER

134,40

+1,60

 gs GSRAY

7,61

-1,93

 trabzon TSPOR

1,86

+4,49

   SPOR ENDEKSİ

4.199,26

+1,20

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 41638321

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Fenerbahçe 4 3  0 11 2 9 10
2 Galatasaray 3  3   0 0 9  3   6

9

3 Beşiktaş 3 3 0  0 8 2 6 9
4 Eyüpspor 4  2   2  0 2  4 8
5 Başakşehir 3 2 1  0   10  5 5 7
6 Göztepe 1 3 0 5  3 

  2 

 6 
7

Samsunspor

3 2  0  1   4 2 6
8 Kasımpaşa 4 1 2

6 0
9 Konyaspor 4 1 1 -2 4
10

Sivasspor

4 1 1 2  -2 4
11 Antalyaspor 4 1 2

7

11   -4  4
12 Rizespor 4 2 8 -5  4  
13 Gaziantep 1 0

1  1  0  3
14 Bodrumspor 4 0 -4  3
15 Trabzonspor 2 0 0 0 0 2
16

Alanyaspor

4

0

2 2 -5 2
17 Kayserispor 2  1 -1
18 Hatayspor 1 3 4 -5 1

19

A.Demirspor 4 0 1 3 4 10 -6  1  

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.