Manchester United: Örnek Kulüpten Sıradan Bir Kulübe
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Mali Manşet Manchester United: Örnek Kulüpten Sıradan Bir Kulübe

Manchester United: Örnek Kulüpten Sıradan Bir Kulübe

 

23Manchester-United-FC-Bayraklari-25624

Tuğrul AKŞAR- 24 Şubat 2025 Bir zamanlar kazandığı başarılarla Avrupa ve dünya futbolunun olağanüstü kulübü haline gelen ve örnek kulüp modeli olarak gösterilen Manchester United bugün geçmişteki performansını mumla arıyor.

 

 

Sir Alex Ferguson’un menajerliği bıraktığı 2013’ten bu yana Manchester United’ın sportif düşüşü durdurulamıyor. Sportif performanstaki bu gerileme kulübü ekonomik olarak da sıkıntıya sokmuş durumda.

 

 1sir alex ferguson 5702 c4134

 

Kulüp bir türlü Avrupa’nın en çok para getiren organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi’nde yer alamıyor; alsa da gruptan çıkamıyor. Geçmişteki parmak ısırtan başarının yerinde yeller esiyor. Haliyle, Şampiyonlar Ligi olmadığında, kulüp parasal olarak ta sıkıntılı bir döneme katlanmak durumunda kalıyor. Bu sene devam ettiği Avrupa Ligi’nde şampiyon olsa bile kazanacağı paranın giderlerini karşılayamayacağı da biliniyor. Ama United son bir çaba ile buradan yoluna devam edip bu karabasandan kurtulmak istiyor.

 

Kulübün yeşil sahalardaki başarısızlığı kulübün ekonomisini de vuruyor. United’da ekonomik ve finansal olarak ta işler yolunda gitmiyor.

 

 

Biz ekonomik ve finansal değişime geçmeden önce kısaca kulübün sportif performansındaki değişmeyi, daha doğrusu gerilemeyi incelemeye geçelim öncelikle.

 

Sportif Performans Düşüyor, Kulüp Geriliyor

 

1986-2013 arası 27 sene kulüpte göreve alan Ferguson, kulübe ekonomik ve sportif olarak tarihin altın dönemini yaşatmıştı. Bu dönemde İskoç teknik adam kulübe tam 13 Premier Lig şampiyonluğu, 5 FA Cup, 2 Şampiyonlar Ligi, 1 UEFA Kupası, 1 Kupa Galipleri kupası, 1 Süper Kupa, 1 Kıtalar arası kupa, 1 FIFA Kulüpler Dünya Kupası kazandırdı. Sir Alex Ferguson’dan bu yana kulüp Premier Lig şampiyonluğuna hasret. Bu zaman diliminde United ne UEFA organizasyonlarında ne de FIFA turnuvalarında bir varlık gösteremedi. Sadece 2016-17 sezonunda Avrupa Ligi Kupasını müzesine götürebildi. 

 

2024-25 sezonunda Premier Lig’de oynadığı 26 maçtan 30 puan çıkartabilen Manchester United ligde onbeşinci sırada bulunuyor. Tarihinin en kötü Premier Lig performansı sergilemeye devam eden kulüp sportif anlamda sıradan bir kulübe dönüşmüş durumda.

 

Sir Alex Ferguson’dan sonra kulüp oniki senede dokuz teknik adam değiştirdi. Ferguson sonrası göreve getirilen David Moyes yönetiminde kulüp 2013-14 sezonunda Premier Lig'i yedinci sırada tamamladı. Manchester United 25 yıl sonra ilk kez 2014-15 sezonunda Avrupa kupalarına katılamadı. Moyes'in yerine gelen Louis van Gaal'in kulübü ligde dördüncü sıraya ve Şampiyonlar Ligi play-off turuna taşımasının ardından bir sonraki sezon Avrupa arenasına geri döndü. Manchester United, 2005-06 sezonunda Macar ekibi Debrecen'i yendiğinden beri ilk kez Şampiyonlar Ligi eleme aşamasında yer aldı.

 

2015-16 FA Kupası'nı kazanmasıyla, o sezon Premier Lig'i beşinci sırada tamamlayan United 2016-17 Avrupa mücadelesine 1995-96'dan bu yana ilk kez Avrupa Ligi'nde başladı. United, finalde Ajax'ı 2-0 yenerek turnuvayı kazandı ve bu sayede UEFA'nın üç büyük şampiyonluğunu da kazanan beşinci kulüp oldu. Ne var ki, ligdeki yetersiz performans kulübü 2019-20'de bir kez daha Avrupa Ligi'ne katılmaya mahkûm etti ve United tek ayaklı yarı finalde Sevilla'ya yenildi. 2020-21 sezonunda da Avrupa Ligi'nde   finale yükselme başarısı gösterseler de, finalde Villarreal'e kaybettiler.

 

Kulüp son olarak 2012-13'te lig şampiyonluğunu kazandığından bu yana Premier ligde şampiyonluk yaşayamadı.

 

United Şampiyonlar Ligi’nde de bir varlık gösteremedi. 2021-22 Şampiyonlar Ligi’nin son 16 turunda Atlético Madrid'e toplamda 2-1 yenilerek elendi. 2021-22 Premier Lig'i altıncı sırada tamamlamanın bir sonucu olarak Manchester United, tekrar Avrupa Ligi'ne katılmaya hak kazandı . Eleme turu play-off'larında İspanyol kulüpleri Barselona'yı ve son 16 turunda Real Betis'i yendiler. Ancak çeyrek finalde, o sezon kupayı kazanan Sevilla tarafından elendiler. 2022-23 sezonunda Premier Lig'i üçüncü sırada tamamlayan United, 2023-24 UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazandı. Ne var ki, Bayern Munih, Kopenhag ve Galatasaray’ın bulunduğu grupta sadece 1 maç kazanabildiler. Grubu sonuncu tamamlayan kırmızı şimşekler gruptan çıkamadılar. 2024-25 sezonunda ise UEFA Avrupa Ligi’ni ikinci sırada tamamlayarak son 16’ya kaldılar. İspanyol Real Sociedad’ı geçebilirlerse, çeyrek finale çıkacaklar. Ancak takımın genel sportif performansı hala yetersiz ve oynanan futbol ümit vermiyor.

 

Kısacası, ManUtd Alex Ferguson’dan sonra mazisini hala mumla arıyor. Sir Alex Ferguson ile Manchester şehrinin açık ara önde olan takımı iken, Ferguson sonrası dönemde Manchester City’nin hem sportif hem de parasal olarak çok gerisine düşüp rekabette geride kaldılar.

 

Kulübün Mali Yapısı da Bozulmaya Devam Ediyor

 

Sportif başarı gelmeyince ekonomik ve finansal olarak da kulüp gerilemeye başladı. Şu anda Manchester United’da ekonomik, sportif ve finansal bir düşüş dönemi yaşanıyor. Kulüp altın dönemini geride bırakmış, gerileme dönemine girmiş bulunuyor.

 

Kulüp 2024/25 ara dönemi finansallarını açıkladı. Açıklanan finansallara göre kulübün bir önceki sezonun ilk altı aylık dönemine göre gelirlerinde % 11’lik bir düşüş gözlemleniyor. 2023/24 sezonunun ilk altı ayını 382,9 Milyon Sterlin gelirle tamamlayan Manchester United’da 2024/25 ara dönem altı aylık gelirleri 341,8 Milyon sterline gerilemiş durumda. [1]Ancak bu düşüş, oyuncu satışlarından elde edilen 36 milyon sterlin karla kısmen telafi edilebilmiş görünüyor. 2023/24 sezonunu toplam 661,8 milyon sterlinlik bir gelirle tamamlayan United’ın bu sezon sonu gelirlerinin yaklaşık 600 Milyon sterlin civarında olması bekleniyor.

 

9833e33-f6da-46a9-a42a-e6f5f6f83d6e 1922x1984

 

2024/25 sezonunda gelirlerdeki düşüşün iki temel sebebi bulunuyor. Bunlardan ilki: UEFA turnuvalarındaki başarısızlıktan dolayı UEFA gelirlerinin azalması; ikincisi ise, Premier Lig’deki başarısızlığının sonucu havuz- yayın gelirlerinin düşmesi…Nitekim, bir önceki yıl Şampiyonlar Ligi'ne kıyasla yalnızca Avrupa Ligi'ne katılım, kulübün yayın gelirinde önemli düşüşe neden oldu. Yayın gelirleri 2024/25 ara döneminde 53 milyon sterlinlik bir düşüşle, 92,9 milyon sterlin olarak gerçekleşti. Geçen sezonun ilk altı ayında bu tutar 145,8 Milyon sterlin idi. Burada % 36’lık bir yayın geliri düşüşüne tanık oluyoruz. Manchester United geçen sezon (2023/24) sonunda toplam 221,7 Milyon sterlin yayın geliri elde etmişti. Açıklanan finansallara ve sportif performansa göre bu sezon yayın gelirlerinde bir düşüş yaşanabilir. Ancak, yenilenen Avrupa Ligi formatı, United’dın bu gelir düşüşünü belirli ölçüde tolere de edebilir.

 

Öte yandan, ticari gelirlerde 8 milyon sterlinlik bir artışla (%5)170 milyon sterlin gelir artışı yaşanırken, maç günü gelirlerinde de %5’lik bir artış sağlanarak 78 milyon sterlin tutarında bir hasılata ulaşıldı.

 

 

Gelirdeki daralmayla birlikte, kulüp faaliyet giderlerinde de 15 milyon sterlin (%4) bir tasarruf sağlandı. Bu şekilde kulüp giderleri 359 milyon sterline gerilerken, istisnai masraflar ise 10 milyon sterlinden 23 milyon sterline iki katından fazla arttı.

 

Yüksek borçlanma kulübün finansal yükünü de artırdı. Nitekim, 2023/24 sezonunda toplam 61,4 milyon sterlin faiz ödeyen kulübün, 2024/25 ilk altı aylık faiz yükü de 29 milyon sterlin oldu.

 

Kulüp 2024/25 ara sezonunda 36,4 milyon oyuncu satış karı etmesine karşın, asli futbol faaliyetlerinden bu dönemde 40,3 Milyon sterlin faaliyet zararı yaptı. 2023/24 sezonunu ise kulüp 106,8 milyon sterlin faaliyet zararıyla noktalamıştı.

2023/24 finansal dönemini toplam 113,2 milyon sterlin vergi sonrası zararla bitiren kulübün 2024/25 ara dönem vergi sonrası zararı da 26,4 milyon sterlin olarak gerçekleşti.

 

Geçen sezon sonunu net 473,1 milyon sterlin net borçla kapatan kulübün 2024/25 ara dönem net borcu 635,9 milyon sterline yükseldi.

 

 

Kulüp 2023/24 sezonu sonunda her 100 sterlinlik gelirinin 78 sterlinini giderlere harcarken, bu tutar 2024/25 ara döneminde 72 sterline düştü.

 

 

Kulüp Maliyet Düşürme Stratejisine Yöneldi

 

Ekonomik ve finansal olumsuzluklar kulübün sportif performansını da olumsuz etkiliyor. Aslında, sportif yetersizlik, ekonomik ve finansal yetersizliğe; ekonomik ve finansal yetersizlik te sportif başarısızlığa neden oluyor. Kulüp bu kısır döngüden kurtulabilmenin yollarını arıyor. Bu kapsamda Sir Jim Ratcliffe Manchester United'ın çoğunluk hissesini satın aldığından bu yana, kulüpte maliyet düşürme ağırlıklı yönetim stratejisi uygulamaya devam ediyor. Milyarder iş insanı Sir Jim Ratcliffe kulübün maliyet tabanını azaltmak için bir dizi karar aldı. Bunlar arasında en radikal kararlardan birisi geçen yıl 250 kulüp çalışanının işine son vermesiydi. Jim Ratcliffe bu politikasından vazgeçmiş de görünmüyor. Bazı haber kaynaklarına milyarder yatırımcı çalışan sayısını azaltmaya devam edecek.[22025 sonuna kadar 200’e yakın kulüp çalışanını daha işten çıkartmayı planlıyor. Eğer böyle olursa, bu durumun 1937'den beri takım kadrosuna her yıl en az bir yerli oyuncu sağlayan United'ın ünlü akademisini bile etkileyebileceği endişesi kulüpte hâkim.

 

1Sir-Jim-Ratcliffe-Man-United-700x393

 

Maliyet yönetimi stratejisi kapsamında bir diğer maliyet tasarrufu önlemi olarak ta, kulüp efsanesi United tarihinin en başarılı menajeri olan İskoç Sir Alex Ferguson'un elçilik rolünün sona erdirilmesi oldu. Aynı şekilde, Bryan Robson, Andy Cole ve Denis Irwin gibi elçi olarak görev yapan eski oyuncuların maaşları da düşürüldü.

 

FA Kupası finaline sübvansiyonlu seyahat gibi çeşitli diğer personel ayrıcalıkları kesilirken, geleneksel personel Noel partisi de iptal edildi.

 

Ayrıca, kulüp üyelerin maç günü bilet fiyatlarını yaşlılar veya çocuklar için hiçbir indirim yapmadan 66 sterline çıkarıldı ve engelli taraftarlar için otopark ücretleri artırıldı.

 

Sonuç

 

Kulüp yönetiminin maliyetleri düşürme politikası doğru bir strateji olmakla birlikte; asıl yekün oluşturan gider kalemlerinde aksiyon alınmaksızın, kulübün içinde bulunduğu ekonomik ve finansal sorunlardan kurtulması çok olası görünmüyor. Bu bağlamda kulüp yönetimi kulübün önemli gider kalemlerinde henüz gerekli aksiyonları alabilmiş değil. Kulübün yıllık 365 milyon sterline yükselen kadro maliyeti, 150 milyon sterlin civarındaki diğer giderleri, astronomik borçlanmanın getirdiği yıllık 60 milyon sterlinlik faiz ödemelerine ve tüm bunların getirdiği yıllık 514 Milyon sterlinlik gider yükünü disipline etmeden; yetersiz sportif performans kaynaklı ve  düşen gelir ortamında bu giderlerin altından kalkabilmesi çok mümkün değil.

 

 

 

Kaynaklar:

 

[1] (  https://swissramble.substack.com/p/why-are-manchester-united-cutting?img=)

 

[2] https://www.goal.com/en/lists/sir-jim-ratcliffe-ineos-distance-man-utd-from-glorious-past-sir-alex-ferguson-blamed-red-devils-current-struggles/blt0cb63f8f1ea6a50d#cs8368ac35fd453b30

 

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  125  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

19/02/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.763,67

-1,55

 bjk BJKAS

4,52

-3,62

 fb FENER

49,44

+1,64

 gs GSRAY

1,89

-2,07

 trabzon TSPOR

1,01

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.140,92

-0,98

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 46036103

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 23 20 3  0 59 23 36 63
2 Fenerbahçe 23  18   3 2 60  23  37

57

3 Samsunspor 23 14 4  5

37

23 14

46

4 Eyüpspor 23  11  7 5 35 21 14 40
5 Beşiktaş 22 10 8  4 33  22 11 38
6 Göztepe 22 10 5 7 40  27 

  13

 35 
7

Başakşehir

23 9 8 39 31 8 33
8 Kasımpaşa 23 7 10

6

41 45 -4 31
9 Trabzonspor 22 7 8 7 36    26  10 29
10 G.Antep FK 22 8 5 9 28 30 -2 29
11 Alanyaspor 23 7 7 9

25

31  -6 28
12 Ç.Rizespor 23 8 3 12 27 

39

-12 27
13 Antalyaspor 23 7 6

10

26  42  -16 27
14 Konyaspor 23 6 6 11 29 37 -8 24
15 Sivasspor 23 6 5 12 27 39 -12 23
16

Kayserispor

22

4

9 9 23 42 -19 21
17 Bodrum FK 23 5 5 13 16 29 -13 20
18 Hatayspor 23 7 14 24 42 -18 13

19

A.Demirspor 23 2 3 18 21 54 -33 3

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Football Money League - 2025

deloitte money league rapor 2025

 Deloitte Money League Raporunu 28. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2023-24 sezonunda gelirleri toplam 11.2 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.