UEFA Kulüp Lisans Sistemi mali kriterleri ve
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Yönetim Tuğrul AKŞAR UEFA Kulüp Lisans Sistemi mali kriterleri ve

UEFA Kulüp Lisans Sistemi mali kriterleri ve

 

Türkiye Futbol Federasyonu yönetim yapısına yeni bir şekil getiren yeni yasa yürürlüğe girdiği halde, yasanın getirdikleri ve götürdükleri karşısında kayıtsız kalan futbol kulüpleri, Türk futbol  sektörünün yapılanması ile ciddi bir şekilde ilgilenmek yerine, seçimlerin ve yayım ihalesinin bir an önce yapılması sonucu kasalarına girecek olan paralar ile daha ilgili görünüyorlar.

 Diğer taraftan UEFA Ulusal federasyonlara futbol kulüplerinin mali yapısını ve işlemlerini incelemeye mecbur kılan bir lisans verme sistemi getirmeyi empoze etmekte ve bunun 2004/05 sezonundan itibaren yürürlüğe koymaktadır. Bu kriterlerin uygulamaya konması ile sektörün kısa ve uzun dönemde yaşayabileceği olumsuzluklar ise kimseyi ilgilendirmiyor.

 UEFA, böyle  bir yöntemin getirilmesi ile;

 

  • Kulüplerin ekonomik ve mali kapasitelerinin artacağı,
  • Şeffaflıklarının ve saygınlıklarının yükseleceği,
  • Kurumsallaşmanın teşvik edileceği,
  • Yönetim yapılanmasının iyileşeceği,
  • Kulüplerin yıllık mali yapılarının kontrolleri vasıtası ile gelecek sezon ayakta kalabileceklerinin kanıtlanacağı,
  • Alacakların korunacağı,
  • Kulüplerin ulusal ve uluslararası rekabet gücünün artacağı,

 Gibi romantik açıklamalar getiriyor. Futbol sektöründe böyle bir mali inceleme sisteminin kurulmasından sektörün bir bütün olarak faydalanacağı düşünülüyor. Gerçek ise bu kadar romantik değil.

 UEFA Kulüp Lisans Sistemi esas olarak altyapı, idari, hukuki ve mali kriterlerden oluşuyor. Kriterler ve uygulama yakından incelendiğinde amaçlananlar ile istenenlerin pek uyum halinde olmadığı gözleniyor. Burada mali kriterleri kısaca göz atacağız ve kulüplerin önünde hangi tuzakların oluştuğuna işaret edeceğiz.

 Finansal Lisans koşulları

 1-     Dönem içerisinde meydana gelebileceği planlanan bütün yükümlülüklerini yerine getirebilecek yeterli mali kaynaklara ve kullanılabilir kredi olanaklarına (gerektiğinde) sahip olduğunu gösteren kanıtlar; Fon ve nakit akım tablolarının hazırlanması. Bankalar  ve özel finans kurumları ile yapılan kredi sözleşmelerinin ve varsa banka garantilerinin orijinal veya noter tasdikli kopyalarının ibrazı.

 2-     Profesyonel futbol kulüplerinin hesaplarının, futbol faaliyetlerinin ve sonuçlarının sağlıklı ve güvenilir bir biçimde muhasebeleştirilmesi, mali tablolar aracılığı ile ilgililere (federasyona, diğer kamu kurumlarına v.s.) sunulan bilgilerin tutarlılık ve mukayese  edilebilirlik niteliklerini koruyarak gerçek durumunu yansıtmanın sağlanması ve kulüplerin denetimin kolaylaştırılması amacıyla maliye bakanlığı tarafından yayınlanan, TEK DÜZEN MUHASEBE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ hükümlerine uygun olarak tutulması. Profesyonel futbol kulüplerinin faaliyetleri ile ilgili tüm gelir ve giderlerinin V.U.K’da belirtilen usul ve esaslara uygun olarak belgelendirmeleri gerekmektedir.

 3-     Profesyonel  futbol kulüplerinin tüzüklerine ve genel kurul tarihlerini göre hesap dönemlerine uygun olarak (takvim yılı veya futbol sezonu itibariyle) bağımsız denetleme kuruluşlarınca denetlenmiş ve genel kurulca ibra edilmiş hesaplarına göre istenilen mali tabloların T.F.F.’ye verilmesi. Federasyon ayrıca futbolla ilgili (futbol transferleri, futbolcu maliyeti, vergi, S.S.K vs.) lisans verme yönteminin ayrılmaz parçasını oluşturacak bilgi de isteyebilir.

 4-     Kulüplerin federasyona, oyuncularına, teknik direktörlerine ve diğer kulüplere olan kesinleşmiş borçları ile FIFA ve UEFA kararları doğrultusunda futbolculara, başka federasyonlara bağlı kulüplere, teknik direktörlere ve maç organizatörlerine olan kesinleşmiş borçlarının ve sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmiş olduğunun kulüp tarafından teyidi. (ödeme makbuzlarının veya banka dekontlarının ibrazı ve ibranameleri)

 5-     Kulüpler, tescil yönteminin bir parçası olarak bağımsız denetçiler tarafından denetlenmek ve bu denetçiler tarafından hazırlanacak raporları süresinde futbol federasyonuna göndermek zorundadırlar.

Bu maddelerden görülebildiği gibi UEFA, TFF ve Futbol Kulüpleri arasında garip ve asimetrik bir kontrol ilişkisi oluşmaktadır. Görünüşte lisans olayı kulüp ile ulusal federasyon arasında gibi görülmekle birlikte gerçek bu değil. Bu ilişki UEFA ve Futbol Federasyonlarının varlığını gerektiren sportif disiplinin sağlanmasından çok öteye bir mali disiplin empoze etmektedir. Bu tür bir finansal disiplin serbest Pazar piyasa kurallarında alışkın olduğumuz disiplinden çok farklıdır. Kulüpler devletlerine karşı sorumlu olmadıkları mali yükümlülükleri UEFA’ya karşı yüklenmek durumunda kalacaklar düzenlenmesi normal olmayan mali tabloları düzenleyeceklerdir. Federasyonlar bu tür tabloları değerlendirebilecekleri uzmanlara ve uzmanlıklara sahip değildir. Lisansı verecek olan gerçek merci ise UEFA’nın kendisidir. Bu tabloları istemekle neyi amaçladığı ise açık değildir.

 UEFA’nın gizli stratejisi?

 Kulüplerimiz lisans denetçileri ve Federasyonla olan ilişkileri sayesinde bu lisansları kolaylıkla alabileceklerini düşünüyorlar.  Gerçek ise böyle değil. Bu lisanslar kazanılmış bir hak değil yüklenilen bir hukuki sorumluluk. Arkasındaki hukuk desteği son derecede kuşkulu olmakla birlikte, taraflar konuya gerekli önemi vermedikleri için konunun ciddi bir hukuki tartışması gündemde değil. Bu lisansı alarak Avrupa Şampiyonlar Ligine katılan bir takım finale kadar çıktığı halde, o anda kriterleri  sağlamadığı konusunda yapılan bir itiraz nedeniyle bir anda lig dışında kalabilir. Lisans kriteri kulübün her an lig dışına atılabilmesinin yasal zeminini oluşturuyor. Stat ve yönetimle ilgili bütün diğer kriterler sağlandığı halde, örneğin bir masörün ihmal edilmiş veya sonraya bırakılmış bir alacağı lisansın bozulması için yeterli olabilecektir. Kriterler ve uygulama yakından incelendiğinde UEFA’nın uzun dönemde bir gizli stratejisi olduğu izlenimi doğmaktadır.

 İş adamı deneyimleri yeterli değil

 Futbol kulüpleri, ticarileşme eğilimine uyabilmek için kulüplerin iş adamlarınca yönetilmesini yeterli görüyorlar. Gerçekte futbol sektörünün finansal ve ekonomik yapısı iş adamlarının başarılı olmayı öğrendiği ortamlar ile uyumlu değil. Endüstriyel sektörlerde iyi çalışan finansal kaldıraçlar futbol sektöründe çalışmıyor. Bu nedenle Avrupa’da ve ülkemizde iş adamları tarafından yönetilen kulüpler ciddi borç bataklarına sürükleniyorlar ve iflas sorunları yaşıyorlar. Avrupa’da Fiorentina gibi bir çok kulüp borçları nedeniyle küme düşürüldü ve düşmeye devam ettiler. UEFA Lisans Kriterleri bunu önlemek için düzenlenmiş görülmekle birlikte talep edilenlerin bu amaçla uyum halinde olmadığı çok açık.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

 

Tuğrul AKŞAR - 10.03.2005

 

Bu İçerik  34329  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43397749

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.