Kadın Taraftarlar
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

Kadın Taraftarlar

KADINFUTBOL

Dr. Lale Orta – 18 Mart 2012  “Taksim Stadı’nda (1921-1939) maça seyirciler en şık giysileri içinde gelirdi. Tribünler dolunca, hanımefendiler ve beyefendiler saha kenarına konulan iskemlelerden maçı izlerdi.

Türkiye’de futbol işte bu güzellikler içinde yaygınlaşıp gelişiyordu. Kötü tezahürat diye bir şey stat kapılarımızın öylesine uzağında idi ki…”

Futbolun geleceğine katkıda bulunmak, ilgiyi artırmak, şiddet ve düzensizliği önlemek, çirkin ve kötü tezahürata engel olmak ve ailelerin rahatlıkla izleyebileceği müsabaka ortamı oluşturmak konusunda önemli katkılar sağlayacağı düşüncesiyle, 2011-2012 sezonunda geçerli olmak üzere, "Güzel Oyun Güzel Kalacak" sloganıyla "Kadınların ve 16 yaş altı çocukların müsabakalara ücretsiz girme" projesi başlatıldı.

 

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından "Kadınların ve 16 yaş altı çocukların müsabakalara ücretsiz girme" projesi, 30 Eylül- 3 Ekim 2011 tarihlerinde oynanan Spor Toto Süper Ligi’nin 5. hafta maçları ile hayata geçti. Türkiye Futbol Federasyonu’nun bu kararının ardından “seyircisiz maç oynama cezaları” kadın ve çocuklar için ücretsiz maç izleme şölenine dönüştürülmek istendi.

 

20 Eylül 2011 tarihinde oynanan Fenerbahçe- Manisa maçında, Şükrü Saraçoğlu Stadı’nın hiçbir şekilde dolamayacağı, en fazla 5-10 bin seyirci geleceği düşünüldü, söylendi ve yazıldı. Oysa Dünya seyirci tarihinde bir ilk yaşandı ve Fenerbahçe-Manisa maçı için tam 41.663 kadın ve çocuk Şükrü Saraçoğlu Stadı’nı doldurdu.

 KTARAF

 

 

Fenerbahçeli kadın taraftarlar, futbolun ve futbol sevgisinin yalnızca erkeklere ait olmadığını, olanak tanındığında, taraftarlıklarıyla ne kadar çağdaş olduklarını göstermiş oldular. Ayrıca bu maçla birlikte futbol endüstrisi, kadın taraftarları fark ederek ürünlerini kadınlara uygun hale getirdiler. Manisa ve Sivas maçlarındaki Fenerbahçeli kadın seyircilerin satın aldıkları logolu ürünler, kadın ve çocuk giyim ürünlerinin satışında yüzde 25 artışa neden olarak, toplam cironun yüzde 25'ini oluşturdu. Böylece Türkiye’de futbol endüstrisi için kadın seyircilerin önemi açıkça ortaya çıkmış oldu.  

 

Türkiye Süper Ligi’nde kadın ve çocuk seyircilerle oynanan ilk Fenerbahçe-Manisa maçını, Bursa-Galatasaray, Ankaragücü-Trabzon, Beşiktaş-Mersin İdman Yurdu, Fenerbahçe-Sivas, Bursa-K. Karabük ve Beşiktaş-Trabzon maçları izledi.

 

Bursaspor-Galatasaray maçında bir pozisyon sonrasında kadın taraftarların toplu bir şekilde hakeme;  küfürle tepki göstermeleri öğrenilmiş davranışlar olarak değerlendirildi. Bu durumu, sporun özünü oluşturan Fair Play ruhuyla henüz yeni tanışmalarına bağlayabilir ve erkek taraftarların uzun yıllardır kadınların bilinçaltlarında bıraktıkları izler olarak da düşünebiliriz. 

 

Kadın taraftarlar ve çocuklar eşliğinde oynanan son Beşiktaş-Trabzonspor maçında Fair Play adına yaşanan güzel örneklerle umutlarımız yeniden tazelendi, yeşerdi. Beşiktaş-Trabzonspor karşılaşmasını 21 bin kadın ve çocuk taraftar izledi. İnönü Stadı, kadın ve çocuk taraftarların tezahüratları ve atkı şovlarıyla adeta karnaval yerine döndü. Trabzonsporlu kadın ve çocuk taraftarlar da karşılaşmaya büyük ilgi gösterdiler ve kendilerine ayrılan 1600 kişilik yeri doldurdular. Beşiktaşlı kadın taraftarlar, Trabzonlu taraftarları alkışlayarak “sportmen taraftarlık” örneği gösterdiler. Beşiktaşlı bir taraftarın oyundan çıkan Trabzonsporlu Volkan Şen’in formasını istemesi ve alması da, Fair Play adına güzel örnekler olarak belleklerimizde iz bıraktı. Maçtan sonra iki kadın taraftarın saç saça kavgası da münferit bir olay olarak değerlendirilmeli ve maçta yaşanan güzelliklere gölge düşürmemelidir.

 

Kadın taraftarların geldiği maçlarda değişen hiç bir şeyin olmadığı görüşünü öne sürenler için, futbol geçmişimizde yaşanan şiddet olaylarından bazılarını hatırlatalım:

 

Ülkemiz Futbolunda Yaşanan Şiddet Olayları

 

Futbolda ülkemizin başına gelen en büyük şiddet felaketi, 1967 yılının Eylül ayında, Kayserispor ile Sivasspor arasında oynanan İkinci Lig karşılaşmasında yaşanmıştır. İki takımın taraftarları arasında çıkan arbede de 48 kişi ölmüş, 600 kişi yaralanmış, stadın tribünleri yakılıp yıkılmıştı. (Hürriyet, 16 Nisan 2000)

 image003

 “Sahada silahlı kovalamaca” (Milliyet, 21 Nisan 1992)

“Türkiye Kupasına veda eden Beşiktaşlılar çılgına döndü. Kocaelispor taraftarına saldıran fanatikler bir genci bıçakladılar” (Takvim, 6 Mart 1997)

“Arka arkaya gelişen olaylar. Ogün’e linç girişimi, Mustafa Denizli’ye yapılan saldırı ve son olarak Beşiktaş Yöneticisi İlker Özbilek’in suratına patlayan tokat.” (Hürriyet 6 Mayıs 1997)

 “Zaferi kutlarken katil oldular” ( Güneş, 31 Ağustos 1997)

 “Kahvehanede maç yorumu yapan gençleri uyaran iki kişi av tüfeğiyle öldürüldü. Futbol cinayeti: 2 ölü” (Posta, 4 Mayıs 1998)

 “Avni Aker’de çağdışı görüntüler” (Star, 17 Ekim 1999)

“Galatasaray-Fenerbahçe maçı sonrası protokol tribününde çıkan olaylar sonucunda Fatih Altaylı başından ve elinden yaralandı” (Sabah, 11 Mart 2003)

“Maç değil savaş: Göztepe ve Karşıyaka maçı sırasında birbirine giren taraftarlar Alsancak stadını cehenneme çevirdi. 4 yerinden bıçaklanan KSK taraftarı Murat Kongu kurtarılamadı” (Vatan 7 Ağustos 2003)

“Trabzon-Fener maçında atılan taşla başından yaralanan Büşra: Başka kardeşlerin kanı akmasın” (Star 6 Eylül 2003)

“Silahı bir demet nergise sakladı: Eski hakem ve spor yorumcusu Dr. Ahmet Çakar silahlı saldırıya uğradı” (Hürriyet, 26 Şubat 2004)

“Maç başlamadan kavga çıktı. Beşiktaşlı ve Bursalı taraftarlar birbirine girdi. Taşlar ve sopaların havada uçuştuğu kavgada polisler biber gazı kullandı. Hayati tehlikesi olanlar var” (Milliyet, 5 Aralık 2010)

“Bursa’da holigan dehşeti: Bursaspor-Beşiktaş maçı öncesi stat etrafında yaşanan olaylar nedeniyle karşılaşma iptal edildi” (Hürriyet, 8 Mayıs 2011)

 KADINSID

 

 

Futbol Disiplin Talimatının, Disiplin Cezaları bölümünün 32. Maddesi “seyircisiz oynama” cezasıdır. Bu ceza, Futbol Federasyonu’nun kadınlarla ilgili aldığı karardan önce, tüm futbol kamuoyu tarafından eleştirilen ve seyircisiz oynanmaması yolunda adeta görüş birliğine vardığı bir ceza türüydü. Kadın taraftarları tribünlere getirmek de futbolumuz için düşünülen ve istenilen bir durumdu, fakat bunun gerçekleşmesi için çeşitli önlemlerin alınması ve projelerin geliştirilmesi gerekiyordu. Türkiye Futbol Federasyonu, aldığı bir kararla iki olumsuz durumu birleştirerek olumlu bir sonuç elde etmek istemişti. Buna göre, hem maçlar seyircisiz oynanmayacak, hem de kadınlar maçlara gidecekti.

 

Federasyonun başlarda alkışlarla karşılanan bu ‘iyi niyetli’ kararı zamanla eleştirilerin hedefi haline geldi. Bu eleştirilerden bazılarını ele alırsak: 

“Seyirci kelimesinin karşılığında, kadınlara yer yokmuş”

“Seyirci demek aslında ‘erkek’ demekmiş”

“Kadın aslında fasulyeden seyirciymiş”

“Kadınları seyircisiz maç cezası karşısında konumlandırmaları pozitif ayrımcılık değil”

 “Seyircisiz derken bunun erkekler olduğu aşikâr”

 “Cinsiyet ayrımcılığı var”

“Endüstri haline gelen, her türlü kirli ilişkiyi barındıran sektörün, yapılanması da erkekçe”  “Kadınlar ‘etkisiz eleman’ ya da ‘dolgu malzemesi’ gibi kullanılıyor”

“Bakın ne kadar da düşünceliyiz” demek ‘cinsiyetçi’ ve ‘işini bilir’ bir mantığın ürünü olsa gerek”

 

Tüm bu olumsuz eleştirilerin sonucunda, Türkiye Futbol Federasyonu 2012-2013 sezonundan itibaren kararını uygulamadan kaldırmayı planlıyor. Tribün olayları ve küfür nedeniyle daha önceki dönemde boş tribünlere, Mehmet Ali Aydınlar döneminden itibaren de kadın ve çocuk taraftarlarla oynanan maçlar, Demirören federasyonu tarafından değiştirilerek önümüzdeki yıldan itibaren seyircili oynanması ve para cezalarının en az 2’şer kat artırılması düşünülüyor.


Seyircisiz maçlara kadın taraftarların alınması kararı değişebilir, fakat bu kararın alınmasının altında yatan gerçek niyetten asla vazgeçilmemelidir.

 

Yıllar önce maçlara kuyruklarda bekleyerek girdiğim ve tribünlerde bulunan tek tük kadın taraftardan biri olduğum zamanlardan, başka kadın futbol takımı olmadığı için, erkeklerle maç yaptığımız zamanlara, antrenörlük kursuna katılan ilk kadın olarak, bir erkek antrenör adayının yerini aldığımın düşünüldüğü zamanlardan, futbolun sadece erkeklere ait olduğunun söylendiği zamanlara, üniversitelerde kızların futbol dalına alınmadığı zamanlardan, başarılarım örnek gösterilerek alınmasına karar verildiği zamana kadar verdiğim mücadeledeki en önemli gerçeğim futbolu çok sevmem ve insan olarak benim de buna hakkımın olduğuna inanmamdı.

Türkiye’de yıllardan beri futbolda erkekler lehine yapılan ayrımcılığı bizzat yaşayan biri olarak, kadınlar lehine yapılan her türlü pozitif ayrımcılığı destekliyorum…

 

Benim gibi futbolu çok seven ve içinde yer almak isteyen tüm kadınlar için, Türkiye Futbol Federasyonu’nun kadınlara verdiği destek mutlaka devam etmelidir. Futbol kazandığı/kazanacağı yeni taraftarlarıyla yepyeni bir çehreye kavuşacaktır. Şiddet ve düzensizliği önlemek, çirkin ve kötü tezahürata engel olmak ve ailelerin rahatlıkla izleyebileceği müsabaka ortamlarını oluşturmak, arzu edilen seviye ve güzelliklere el ele ve beraberce yüründüğünde, daha anlamlı ve daha da güzel olacaktır. Kadınlar sadece tribünlerde değil, futbola dair her yerde olmalıdırlar…  

 

Unutmamalı ki;   Ulusal Kurtuluş Savaşımızı, askerine aş taşıyan, mermi taşıyan Türk kadını ile geleceğe birlikte adımlarla kazandık. Türk futbolu da bu zor günlerinde yine kadınlarla birlikte temiz futbola ve geleceğe beraber ulaşacaklardır…{jcomments on} 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  32237  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Lale Orta Pazartesi, 14 Kasım 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

30/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.889,71

-1,35

 bjk BJKAS

4,91

-1,80

 fb FENER

48,20

+4,24

 gs GSRAY

2,07

-67,14

 trabzon TSPOR

1,00

+6,38

   SPOR ENDEKSİ

3.238,98

+2,49

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44799956

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.