Lig'in Yayıncısı Kulüpler Birliği Olursa!...
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Vizyon & Misyon

Lig'in Yayıncısı Kulüpler Birliği Olursa!...

Tuğrul Akşar/ 11 Mart 2014

Geçen hafta çok ilginç bir gündeme tanık olduk. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'nun yönetimi ve denetimine geçen LigTV'nin satışı konusunda henüz daha bir netlik bulunmazken, hem Türkiye Futbol Fedrasyonu (TFF),  hem de Kulüpler Birliği LigTV'ye talip oldu.

Böylesi bir konu ilk kez Türk futbol kamuoyunun gündemine girdi. Bu hafta bu konunun olabilirliği üzerinde durmaya çalışacağım.

Henüz futbol dünyasında, doğrudan yayıncı kuruluşun federasyon veya kulüplerce işletildiği bir model yok. Buna karşın hafta içi yapılan tartışmalarda bir kafa karışıklığı da yaratılmadı değil.    Yapılan bazı açıklamalarda, İngiliz Premier Lig'de böyle bir modelin varlığı dile getirildi. Oysa ki, Premier Lig modelinde sadece Kulüplerin kurduğu Premier Plc. şirketi bulunuyor ve bu şirket ligin tüm haklarını pazarlama yetkisi ile iktisadi ve mali konularda yapılabilecek tüm anlaşmaları  imzalama yetkisine sahip. Yani, bu şirket ligin yayın haklarını ihale ediyor fakat kendisi lig maçlarını yayınlamıyor.

TFF veya Kulüpler Birliği Yayıncı Kuruluşu Satın Alabilir mi?

 

TFF veya Kulüpler Birliği'nin yayıncı kuruluşu almasının önünde herhangi yasal bir engel yok.  Ancak, TFF'nin yasadan gelen organizatör rolü var. Bu satın alma işi teorik olarak mümkün görünmekle birlikte, pratikte çok önemli zorluklar da söz konusu. Bunun yanısıra, bu satın alma eyleminin doğru bir yöntem olup olmadığına da bakmak gerekir. Bu nedenle, Kulüpler Birliği Lig TV'yi satın alma nedenini öğrenmek gerekiyor.

Böylesi bir uygulamaya (eğer gerçekleşirse), ilk defa tanık olmuş olacağız. Bu işlemin hayata geçirilebilmesi teorik olarak mümkün görünmekle birlikte, pratikte çok önemli zorlukları da kendi içinde taşıyor.

Diğer yandan Kulüpler Birliğinin, yayıncı kuruluşu satın almaktan daha çok, lig yapılanmasında Premier Lig PLC. gibi bir organizasyonun gerçekleştirilmesine yönelik stratejilere odaklanması gerektiğini düşünüyorum.

Nerede Proje, Nerede Kaynak?

Yayıncı kuruluşun Kulüpler Birliği tarafından satın alınması söz konusu olsa bile, Kulüpler Birliğinin bu konuya ilişkin stratejik bir iş planının olup olmadığına bakmak lazım.  Böyle bir yayın organının alındığını bir an düşünelim, peki bu işin satış ve pazarlaması nasıl yapılacaktır? Kulüplere verilecek önemli büyüklükteki parayı ödeyebilecek sponsor nereden ve nasıl bulunacaktır? Yayıncı kuruluşun  işletmesi nasıl sağlanacaktır? Kendi ürününe para verip satın alamayacağına göre, bu satın alma amacının arka planında neler var? Kulüpler Birliği bugünkü naklen yayın bedelinin üzerinde bir tutara ulaşacağını mı düşünmektedir?

Diğer taraftan bu alımın finansmanı nasıl sağlanacaktır? Kulüpler Birliğinin böyle bir finansmanı sağlayabilecek ne bir kredibilitesi, ne de moralitesi söz konusu. Böylesi koşullarda mali kesim, bu işin finansmanına bu konjonktürde, (çok rasyonel bir fizibilite yoksa) kesinlikle sıcak bakmaz. O halde finansmanın nasıl sağlanacağı konusu sorunun en önemli boyutunu oluşturuyor. Kaldı ki, bir şekilde kulüpler aracılığıyla ortak bir fon yaratılıp bu tutar Lig TV alımında kullanılsa bile, Kulüpler Birliği örgütsel ve yönetsel olarak bu işi nasıl organize edeceği de konunun diğer en önemli kısmını oluşturuyor?

Kısacası,  böylesi bir talebin yerine getirilmesine ilişkin Kulüpler Birliği Vakfı'nın nasıl bir stratejik planı var ( daha doğrusu var mı?) bilmiyoruz.

Kulüplerin en önemli gelir kaynağını naklen yayın geliri oluşturuyor. Bu nedenle Kulüpler Birliğinin yayıncı kuruluşu satın aldıktan sonra, bu geliri kulüplere transfer etmeye devam edebilmesi için  çok sağlam kaynaklara ihtiyacı bulunuyor. Bunun için ciddi stratejiler üretmesi lazım. Bu yayın haklarının satış ve pazarlaması için Kulüpler Birliğinin kendisini reorganize etmek zorunda.

Normal döngüde bugünkü naklen yayın gelirinin yaratılmasında iki taraf bulunuyor. Bunlardan birisi yasal olarak bu işin içinde olan  TFF ve diğeri de yayıncı kuruluş. TFF'nin organizatörlüğünde, açılan ihalede yayıncı kuruluş belirleniyor ve bu ihalenin yüzde onluk kısmı TFF'ne ödeniyor.

Kulüpler Birliği'nin bu işe talep göstermesiyle, TFF'yi devreden çıkartmak gibi bir düşüncesinin olduğu anlaşılıyor. Ne var ki, TFF'nin yasadan gelen organizatörlük  görevi söz konusu. Burada bir diğer önemli açmaz da, sahibi olduğu kendi mal veya hizmetine yıllık 450 milyon Dolar gibi bir para vermesi gerekiyor ki, bunun tek anlaşılabilir çözüm yolu, Yayıncı konumundaki Kulüpler Birliği'nin elindeki ürünün bedelini çıkartabilmesi için çok ciddi sponsor bulması veya reklam, medya gelirine ulaşması gerekiyor.  Bu da pratikte çok kolay gerçekleştirilebilir bir şey değil.

Kısacası, bu talep belki denemeye değer bir girişim, heyecan verici bir proje olabilir. Alanında bir ilk olabilir. Ancak, bu iş için çok profesyonel yaklaşım ve stratejik iş planları, rantabl bir fizibilite ve kredibilite olanakları yaratmak gerekiyor. Bugünkü örgütsel yapı ile bu iş bir hayalden öteye gitmez.

Böyle bir şey olursa, futbol kulüpleri kendi ürünlerini satar konuma gelir. Bu sayede yayın gelirleri dağıtımı yeniden düzenlenebilir. Ama tüm bu işler gerçekten çok ciddi danışmanlık ve sıkı bir örgütlenme gerektirir. Kulüpler Birliğinin bu konuda ne alt yapı, ne de üst yapı olarak birikimi ve iş yapabilme potansiyeli var.

Çok tartışılan İngiliz Premier Lig yapılanmasına da bir bakalım.

Premier Lig Yapılanması?

Haftalık 174 ülkede yaklaşık 600 milyon insan tarafından izlenen, yıllık naklen yayın gelirleri 2.3 Milyar Euro'ya ulaşan, 20 takımın mücadele ettiği Premier Lig bu konumuyla, bugün Dünyanın en çok izlenen ve en çok para kazanan ligi durumunda.

Peki, İngilizler bu işi nasıl yapıyorlar?

 

İngiliz Premier Lig aslında bizdeki Kulüpler Birliği Vakfı'na karşılık geliyor.  Bu oluşum sadece Lig'in organizasyonunu, kulüplerin UEFA ile koordinasyonunu sağlıyor, lig yapılanmasını idari olarak yönlendiriyor, denetliyor ve tescil ediyor. Kesinlikle iktisadi ve mali konularla uğraşmıyor. Bu işlerle uğraşmak amacıyla 1992de Premier Plc. adıyla anonim şirket statüsünde kurulmuş farklı bir yapılanma söz konusu. Bu yapılanma, kulüpler adına ligin tüm iktisadi ve mali işlemlerini yapmaya, kontratlar imzalamaya tam yetkili ticari bir şirket. Premier Lig'de oynayan her kulübün eşit oranda hisse sahibi olduğu bu şirketin sahibi gerçekte Premier Lig kulüpleri. Ligdeki tüm takımlar şirkette pay sahibi. Yapılan sözleşmeye göre ligden düşen ekip haklarını lige yükselen yeni takımlara devrediyor. Futbol naklen yayın gelirleri Premier Plc. tarafından ihale ediliyor ve onun oluşturduğu havuz modeline göre paylaşılıyor. Gelir, 50:25:25 şeklinde pay ediliyor.

Federasyon paranın yüzde 50sini tüm kulüplere eşit dağıtıyor. Kalan yüzde 50nin yarısı (yüzde 25) performansa göre kulüplere veriliyor. Son yüzde 25lik pay kulüplerin popülaritesine göre (şampiyonluk sayıları vs) ödeniyor.

Federasyon da gelirden bir pay alıyor. Federasyonun asli görevi denetimden ibaret. Ligin pazarlanması ve işletmesiyle ilgilenmiyor.

Premier Lig'de Naklen yayın gelirleri 1.2 milyar sterlin arttı

 

2013 Haziran'ında Premier Lig maçlarının yayın hakları, Premier League Plc. tarafından yaklaşık 3 milyar 18 milyon sterline BSkyB (British Sky Broadcasting) ve BT (British Telecommunications) televizyonlarına satıldı ve bu tutarla Premier Lig'de naklen yayın hakları bir önceki anlaşmaya göre yaklaşık 1 milyar 254 milyon sterlinlik bir artış kaydetti.

Bu ihale sonrasında  2013-14 ve 2015-16 sezonları için ana yayıncı kuruluş BskyB oldu.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  16933  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43541815

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.