Barcelona La Liga’ya, La Liga da Barcelona’ya Muhtaç!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Vizyon & Misyon

Barcelona La Liga’ya, La Liga da Barcelona’ya Muhtaç!

page katalan-devleti-icin-komite-kuruldu 099405717

Tuğrul Akşar/11 Ekim 2014 Dokuz Kasım’da  İspanya’da Katalanlar özerklik için referanduma gidecekler.  Biz Katalonya’yı  İspanya’nın Barcelona liman kentinden  ve Barcelona futbol takımından tanıyoruz.

Eğer dokuz Kasım’da Katalanlar, İspanya’dan ayrılma kararı alırlarsa, bu karara bağlı olarak La Liga’nın ve Dünya’nın en değerli takımlarından birisi olan Barcelona Futbol Kulübü İspanyol Ligi’nde oynamayacak. İspanya Futbol Federasyon Başkanı Javier Tebas, “Barcelona’nın ve Messi’nin olmadığı bir La Liga’yı düşünemediğini, ancak mevcut yasaların böyle bir duruma izin vermediğini” ifade etti. Olası bir durumdan yararlanmak isteyen Fransız Lig1 CEO’su ise, Barcelona’yı Lig1’de oynamaya davet etti.

  

Bir Futbol Kulübünden Daha Fazlası

 

Barcelona’nın Camp Nou stadının tribünlerinde “Bir Futbol Kulübünden Daha Fazlası” yazar. Stada ilk kez gidenleri etkileyen bu yazı Barcelonalı taraftar için çok şey ifade eder.

B

Her şeyden önce Barcelona’yı Katalan milli takımı olarak gören taraftarlar, kulüplerinin de sonuna kadar bağımsızlık mücadelelerine destek vereceklerine inanıyorlar. Pratikte de Katalanların bağımsızlığını sonuna kadar destekleyen Barcelona Futbol Kulübü, referandumdan özerklik sonucu çıkarsa,  La Liga’da oynayamayacağı için kendisine yeni bir strateji belirlemek durumunda kalacak. Mevcut La Liga yapılanmasında yasal bir değişikliğe gidilmemesi durumunda hem Barça’nın, hem de La Liga’nın çok önemli kayıpları gündeme gelebilecek. Barcelona’nın dışında Espanyol Kulübü de La Liga’da mücadele edemeyecek.

 

Nou Camp Barcelona FC mes que un club

 

Katalonya’nın İber Yarımadası’ndaki Yeri ve Önemi

İber Yarımadası’nın kuzeydoğusunda yer alan Katalonya  İspanya’daki 17 özerk bölgeden biridir. Başkenti Barcelona olan Katalonya, Barcelona, Gerona, Lerida ve Taragona olmak üzere kendi içinde 4 büyük bölgeden oluşuyor. 

 

Bölgenin 3 resmî dili var: İspanyolca, Katalanca ve Aranca.  2014 tahminlerine göre Katalonya toplam nüfusu 7.512.982'ye ulaşmış durumda.  İspanya nüfusunun %16’sını oluşturan bu bölge, aynı zamanda İber Yarımadası'nın kuzeyinde Fransa ve Andorra ile çevrili olan 580 km sahile sahip.

 

Katalonya Milli Gelirin Dörtte Birini Üretiyor

Katalonya, İspanya ekonomisi içinde önemli paya sahip bir bölge… Başta turizm olmak üzere, tarım ve endüstriden Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYİH)  önemli katkılar sağlayan Katalan ekonomisi, 1.4 Trilyon dolarlık İspanyol GSYİH’nin dörtte birini oluşturuyor  ve tüm endüstri ürünlerinin,  yüzde 35’i bu bölgede üretiliyor. Mevcut yüzölçümü dikkate alındığında, Katalonya üretim faaliyetleri bakımından İber yarımadasının en verimli bölgelerinden birisi…

Avrupa Birliği üyesi on bir ülkeden daha büyük nüfusa sahip Katalonya’da,  iş ve finans dünyası, İspanya’nın diğer bölgelerine kıyasla çok daha gelişmiş durumda.  Sanayi kuruluşlarının dörtte üçü Barselona ve çevresinde konumlanmış durumdadır. Buradaki üretim, toplam ülke üretiminin önemli bir kısmını oluşturur. 18. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak en önemli sanayi kolu olan dokumacılık, sonraları yerini metalurji ve makine sanayilerine dayalı üretim, sanayi ve ticaret Barcelona'da son yüzyılda olağanüstü bir gelişim kaydetmiştir. Bu kapsamda, başlıca imalat ürünleri otomobil, ağır makineler, kimyasal maddeler, ilaç, kozmetik ve deri ürünlerinden oluşur. Barselona, borsası ve kentteki yerli ve yabancı baknacılık kuruluşlarıyla da önemli bir finans merkezidir. İspanya’daki 46 bankanın 10’u Katalanlara aittir.

23680

Aynı zamanda deniz taşımacılığı da kent ve İspanya ekonomisinde önemli bir yer tutar. Yüzden fazla denizcilik şirketinin gemileri kenti dünya limanlarına bağlar. Bunların yanı sıra turizm de Barselona'nın önde gelen gelir kaynakları arasında olup yaklaşık yıllık 25 milyon turist  Barcelona'yı ziyaret yapmaktadır. İspanyol ekonomisi için büyük bir gelir kaynağı olan turizmin gelirinin yüzde 30’u bu bölgeden geliyor.

Diğer taraftan İspanya’nın en zengin bölgesi olan Katalonya’da kişi başına düşen milli gelir 37 bin dolar civarında olup ülke ortalaması olan 30.500 Doların yüzde 22 üzerinde seyretmektedir. .

barcelona

Sportif Yönden Barcelona Şehri

 

Barselona sadece bir futbol kenti değil. Biz hep Barcelona şehrini bir futbol kenti olarak tanıdık ama Barcelona uzun spor geleneğine sahip bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Barcelona 1992 Yaz Olimpiyatlarına ve İspanya'da düzenlenen 1982 FIFA Dünya Kupası'na iki stadyumuyla evsahipliği yapmıştır. Şehir, 1899'da kurulan, dünyanın en çok tanınan futbol takımı ve dünyanın en zengin ikinci futbol kulübü olan Barcelona Futbol Kulübü'nün (FC Barcelona) evidir.[2] FC Barcelona'nın ayrıca basketbol (FC Barcelona (basketbol)), hentbol (FC Barcelona (hentbol)), rink hokey (FC Barcelona Hoquei) ve buz hokeyi (FC Barcelona (buz hokeyi)), futsal (FC Barcelona Futsal) ve ragbi (FC Barcelona (ragbi)) takımları da vardır. Kentin diğer önemli futbol takımı RCD Espanyol'dur.

Popüler spor olayları arasında uluslararası otomobil yarışları, yüzme, tenis ve futbol karşılaşmaları sayılabilir. 10 binden fazla kişinin katıldığı Barselona Maratonu mart ayında düzenlenir.

Şehirde UEFA'nın beş yıldız kategorisindeki iki stadyum bulunur. Bunlar, FC Barcelona'nın maçlarını oynadığı ve 100 bin kişilik kapasiyesiyle Avrupa'nın en büyük stadyumu olan Camp Nou ile 1992 Yaz Olimpiyatları'nın düzenlendiği 55.000 kapasiteli Estadi Olímpic Lluís Companys'tir.

Bir Efsane Olarak Barcelona FC 

Barcelona, La Liga'dan düşmeyen üç kulüpten bir olup, Real Madrid ile beraber İspanyol futbolunun en başarılı temsilcileridirler. 1928'de İspanyol profesyonel futbol ligi La Liga'nın on kurucu üyesinden biri olan kulüp, 1929'da ligin ilk şampiyonu olmuştur. İspanya 'da yirmi iki La Liga şampiyonluğu, yirmi altı İspanya Kupası, on İspanya Süper Kupası, dört Eva Duarte Kupası ve iki Lig Kupası şampiyonluğu bulunmaktadır.Real Madrid 'ten 11 La Liga kupası kadar geridedir. Avrupa en başarılı kulüpleri arasında yer alan Barça 'nın 11'i Avrupa kupalarında olmak üzere, 15 uluslararası kupası bulunmaktadır. 4 Şampiyonlar Ligi, 4 Kupa Galipleri Kupası, 3 Fuar Şehirleri Kupası(günümüzdeki adıyla Avrupa Ligi), 4 UEFA Süper Kupa ve 2 Dünya Kulüpler Kupası 'nı müzesinde bulundurmaktadır. 1955 yılından beri, her sene Avrupa arenasında mücadele etmektedir.

Fc-Barcelona-Hd-Wallpaper-Backgrounds

Futbol takımı 2009 yılında mücadele ettiği 6 turnuvada da şampiyon olarak bir ilki gerçekleştirmiştir. Takım 2009 yılındaŞampiyonlar LigiUEFA Süper KupaLa Ligaİspanya Kral Kupasıİspanya Süper Kupası ve FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nda şampiyonluğa ulaşmıştır. Kulübün stadyumu Camp Nou'dur ve taraftarlarına Culés denir, diğer ad ise Ultras Barça'dır. Kulübün taraftarları arasında, İspanya'nın şu anki başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero da vardır.

FC Barcelona bünyesinde bir yedek futbol takımı (FC Barcelona B) ve bir genç futbol takımı (FC Barcelona C) da vardır. Bunlar dışında, kulübe ait profesyonel basketbolhentbolfutsal ve patenli hokey takımları vardır.

 

La Liga’nın Gelirlerinin Üçte Biri Barcelona’dan!

 

İber yarımadası kültüründe önemli yeri bulunan 3F’den (Futbol, Fiesta ve Fado) Futbol, İspanyollar için adeta bir yaşam biçimi haline gelmiş durumda. Futbol ve El Clasico denildiğinde hayat neredeyse duruyor…

 

Bu bağlamda yarımadanın en önemli Ligi olarak karşımıza La Liga çıkıyor. İspanyol futbol ligi yıllık 1.8 milyar Euroluk yarattığı gelir ile Avrupa’nın en değerli üçüncü ligi konumunda. Bununla birlikte, sahip olduğu 20 takımın 2.8 Milyar Euroluk bonservis bedelleri üzerinden de Avrupa’nın en pahalı ikinci ligi durumunda.

 

ba

 

 

Bu kadar ilgi çeken ve Avrupa futbolunu domine eden ligin lokomotifleriyse, tahmin edeceğiniz üzere Real Madrid ve Barcelona…

 

20 takımlı La Liga’nın yıllık 1.8 Milyar Euroluk gelirinin yüzde elli altısını bu iki takım, yani Real Madrid ve Barcelona yaratıyor. Real Madrid’in yıllık geliri 518.9 Euro düzeyindeyken, Barcelona’nın geliriyse 482,6 Milyon Euro’ya ulaşmış durumda. Buna göre, La Liga ekonomisi içinde Barcelona, toplam gelirin %27’sini tek başına üretiyor. Yine, sahip olduğu 611 milyon Euroluk takım değeri üzerinden de La Liga içindeki payı yaklaşık %22’ye ulaşıyor. İspanya’nın en değerli ikinci takımı.

deloitte-football-money-league-2014-3-638

deloitte-football-money-league-2014-4-638

Barçasız El Clasico Olmaz!

 

La Liga’yı domine eden bu iki takımın kendi aralarında oynadığı ve beş yüz milyon insan tarafından izlenen maçlar El Clasico olarak adlandırılıyor ve maç biletleri 600 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Bazı sezonlar bu iki takım Lig maçları, Kral Kupası, İspanya Süper Kupası ve bazı zamanlarda da Şampiyonlar Ligi maçlarında karşı karşıya gelebiliyorlar. Örneğin, 2010-11 sezonunda Real Madrid ve Barcelona tam altı kez karşı karşıya gelmişlerdi.

 

Barçasız ve Messi’siz Bir La Liga Olabilir mi? Ya da Madrid’siz Barça?

 

Bugünkü ekonomik ve sportif duruma bakılırsa, Katalanların İspanya’dan ayrılması, İspanya’yı her iki anlamda da olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Bir taraftan milli gelirin dörtte birini üreten, endüstriyel üretimin yüzde otuzbeşini tek başına gerçekleştiren, %30’a yakın turizm gelirinin sahibi ve  İspanya’nın en zengin bölgesi Katolanya’nın İspanya’dan ayrılması, zaten ekonomisi sıkıntılı olan İspanya’yı olumsuz etkileyebilecek.

808-real-madrid-vs-barcelona-el-clasico-wallpaper

 

Diğer taraftan sportif (futbol) anlamda La Liga’nın gelirlerinin yüzde otuzuna yakın bir kısmını tek başına üreten Barcelona’nın, La Liga’nın bugüne gelmesi ve Avrupa’nın en değerli üçüncü ligi olmasında çok önemli rolü bulunuyor. Şüphesiz ki, Barçasız ve El Clasico’suz bir La Liga sıradanlaşır ve çok önemli kan kaybı yaşar. La Liga’nın sponsorluk, naklen yayın gelirleri, maç günü gelirlerinde önemli düşüşler yaşanır. Piyasa değeri erozyona uğrar, mali olarak refah düzeyi gerileyen La Liga’nın uluslar arası sportif rekabet gücü de zamanla düşer ve sıradan, izlenmeyen bir lig olur çıkar. Fransız Lig1’den, Portekiz Premier ligi’nden farkı kalmaz. El Clasico dışında çekim merkezi olmayan ve parasal gelir yaratma gücü sınırlı olan La Liga’nın, Barçasız yoluna devam etmesi çok mümkün görünmüyor. Bu nedenle, olası bir özerklik kararı çıkması durumunda ben İspanyolların gerekli yasal değişikliği yaparak Barcelona’nın La Liga’da oynamasını olanaklı hale getireceklerini düşünüyorum.

la-liga2-1406205593

Diğer taraftan, Barcelona’nın Real Madrid’siz bir ligde, yıldızının bu kadar parlayamayacağını düşünüyorum. Barcelona’nın bugünkü gelirlerine ve seviyesine ulaşmasında kuşkusuz ki, Real Madrid’le olan rekabetin yadsınamayacak bir rolü ve önemi bulunuyor.

 

 

f225048e

 

Her iki kulüp arasında rekabet simbiyotik bir ilişki temelinde yükselirken,  diğer taraftan bu ilişki, hem Barça ile hem de Real Madrid ve La Liga arasında toplamından daha büyük bir sinerjinin oluşumuna da ortam ve zemin hazırlıyor. Biri olmadan diğerinin varlığını bu seviyede sürdürme şansının çok fazla olmadığı bir yapıdan söz ediyoruz. Neler olup biteceğini, yaşayıp göreceğiz bakalım…{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  15602  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43570090

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.