Futbolun Ruhunu Değiştiren Adam: Johan Cruyff
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Vizyon & Misyon

Futbolun Ruhunu Değiştiren Adam: Johan Cruyff

Cruyff 2377125b 3480084b 

Tuğrul AKŞAR/ 28 Mart 2016 Geçen hafta bir futbol bilgesini sonsuzluğa uğurladık. Hızı, attığı müthiş çalımları ve golleriyle “Sarı Fare” olarak anılan, 70’li yıllara damgasını vuran Johan Cruyff’u 68 yaşında kanserden kaybettik.

 

Futbola şüphesiz ki etki eden, oyunculuğuyla akıllarda kalan çok önemli futbolcular var yaşamımızda Pele, Maradona ya da günümüzün Messi’si veya Ronaldo’su gibi. Ama Cruyff çok farklı özellikleriyle sadece akıllarda kalmadı, futbolun gidişatını değiştirdi, ona yön verdi, teorik ve pratik katkılarıyla futbolu daha çok keyif alınır ve izlenir hale getirdi.

   

Cruyff’u diğer futbolculardan ve futbol adamlarından ayıran en önemli özellik bir futbol devrimcisi olmasıydı. Futbolu ve daha sonraki yıllarda teknik adamlığını müthiş futbol aklı ve zekasıyla birlikte götürmesiydi. Gerçekten de Cruyff diğer futbolcularda çok sık görülmeyen bir futbol aklı, oyun zekası ve bitiriciliğe sahipti.

   

Futbol onun için gerçekten bir sanattı. Bu sanatın gelişimine de ölünceye kadar önemli katkılar sağladı. Daha ölmeden yaklaşık bir buçuk ay önce 4 Ocak 2016’da futboldaki vizyonunu kendi web sayfasından izleyen ve sevenleriyle paylaşıyordu.

   

“Benim vizyonumda performans: teknik+ taktik+eğitim+ finansın toplamından oluşur” diyordu.

   

Günümüzde bu vizyona dayalı oyun anlayışı, futbol felsefesi olan kaç teknik adam ya da futbolcu var bilemiyorum ama Cruyff son günlerinde bile futbol üzerine, kendi adına kurulan üniversite ve vakıflara bağlı kuruluşlarda konferanslar veriyor ve futbolun içinde bulunduğu sorunlara çözüm yolları bulmaya çalışıyordu.

   

Her zaman güzel futbolun peşinden koşan bu futbol bilgesinin futbolunu televizyondan da olsa izleme şansı bulmuş şanslı insanlardan birisiyim. Futbolda çoğu ilkler onun zamanında yaşandı. Her zaman futbola farklı bir bakış açısı yakalamaya çalışan ve onu bir sanat olarak gören Cruyff gerçekten de bir futbol virtüözüydü. Oyunu okuma ve yönlendirme yeteneği, öldürücü pasları, hızı, tekniği ve gol vuruşlarıyla modern futbolun yer yüzündeki en önemli temsilcisiydi. Oyuncuyken bir orkestra şefi gibi takımını yönetirdi.

   

Cruyff’u bakın öğrencisi ve kendi deyimiyle “saha içindeki generali” olarak gördüğü, bugünün en başarılı teknik adamlarından Pep Guardiola nasıl anlatıyor. “Cruyff bir katedral inşa etti ve biz sadece onu yeniliyoruz”. Bu söz Cruyff’un futbolda nasıl bir yer ve öneme sahip olduğunu ortaya koyması bakımından çok önemli.

   

Cruyff’un oyun anlayışında tüm takım birlikte hareket eder. Oyun içinde, futbolcular sürekli yer değiştirir. Tüm futbolcular her yerde oynayabilecek bir yetenek ve yetkinliğe sahiptir. Bu nedenle numaraların onun oyun anlayışında çok fazla bir önemi yoktur. Kendisi de yine bu anlayışla oyunu oynardı. Belirli bir mevkiide oynamazdı. Bazen onu bir oyun kurucu olarak görebildiğiniz gibi, takım sıkışınca amansız bir golcüye dönüşür, rakip takım sert defans yaptığında da rakip defansın kilidini açan anahtar bir kanat oyuncuya dönüşürdü. Teknik adamlığında da Rinus Michels'in bu felsefesini hep uyguladı.

   

Cruyff göze hoş gelen futbolundaki yaratıcılığını hep veciz laflarla ifade etmekten hoşlanırdı. Örneğin, çoğu futbol adamının oyuncularına ilk olarak öğretmeye çalıştıkları en önemli cümle ona aittir. “Futbol basit bir oyundur ama onu basit oynamak zordur”.

   

Bugünün Barcelonasının başına geldiğinde, uzun mücadeleler sonunda Barcelona’da oyuncu gelişimine katkı sağlayacak ve alt yapıdan oyuncu yetiştirmeye yönelik akademi “La Masia”yı o kurdurdu. Bu akademiden daha sonra Messi, Inıesta, Xavi, Pique, Puyol gibi efsanelerin yanısıra, Pep Guardiola gibi teknik direktörler de çıktı.

   

Cruyff’un futbola en büyük katkısı, 70’li yıllarda Rinus Michels ile birlikte “Total Futbol”u hediye etmesiydi. Michels'in Total futbol felsefesini oyuncuyken sahada, teknik adamken kenarda en iyi uygulayan yorumcusuydu. Barcelona’nın bugün oynadığı pasa ve sürekli alan değiştirmeye dayalı futbol anlayışı “tiki-taka”nın kökenlerini de bu felsefe oluşturuyor. Avrupa’nın hiç beklemediği ve bir süre önlemini alamadıkları bu futbol anlayışı, o yılların ifadesiyle Türkçe’ye “Toplu hücum, toplu müdafaa” olarak çevrilmişti. Bu oyun anlayışıyla 1970-73 arası Ajax ile üç yıl üst üste Şampiyon Kulüpler Kupası’nı müzelerine götüren Michels- Cruyff ikilisi, bize bambaşka bir futbol izlettiler...

   

Sıradışı bir futbol zekası ve yeteneğine sahip Cruyff, oynadığı dönemde de olağanüstü bir futbolcuydu. Oynadığı takımları yenmek neredeyse imkansızdı. Oyuncuyken, Ajax ve Barcelona'da 3 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğu, 9 Hollanda Ligi şampiyonluğu, 6 Hollanda Kupası, 1 La Ligi şampiyonluğu, 1 İspanya Kral Kupası kazandı.

   

thiş futbolculuğunun yanısıra, teknik direktörlük yaptığı dönemde de başında olduğu takımlarla ve özellikle de Barcelona ile çok önemli başarılar kazandı. Üç sezon başında bulunduğu Ajax ve sekiz sezon başında bulunduğu Barcelona ile 1 Avrupa Süper Kupası, 1 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğu, 2 Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 4 La Liga şampiyonluğu, 1 İspanya Kral Kupası ve 2 Hollanda Kupası şampiyonluğu kazandı.

   

Lig’de ve Avrupa’da teknik adam olarak olağanüstü başarılara ulaşan Cruyff, rüya takım Barcelona’nın temellerini o günlerde attı.

   

La Masia” sayesinde Avrupa’nın önemli kulüplerinin, yıldızlara para saçan kulüpler olmasından daha çok alt yapıya yatırım yapan, yıldız yetiştiren bir yapıya yönelmelerinde bir ekol; gelişmekte olan ülke futbolları için de kendi yıldızlarını yetiştiren bir rol model oldu.

   

Kariyerinde futbolcu olarak baktığımızda da Cruyff döneminin en iyi futbolcusuydu. Bunu aldığı ödüllerle kanıtladı. 70'lerde onun kadar ödül alan bir futbolcu yoktu. 1971, 1973 ve 1974 yıllarında Ballon d'Or ödülünü kazanarak, Avrupa'da 3 kez en iyi futbolcu seçildi.

   

"Cruyff dönüşü" literatüre geçti. Paslaşarak penaltıyı ilk deneyen oyunculardan birisiydi. 1982'de arkadaşına pas vererek kullandığı penaltı, daha sonra "Cruyff penaltısı" olarak adlandırıldı.

   

24 Mart 2016'da kaybettiğimiz Johan Cruyff gelmiş geçmiş en iyi futbolcularla kıyaslanabilir tabi ki, ancak, Cruyff'un diğer efsane oyunculardan farkı, oyunculuğunda futbola sağladığı pratik katkıların dışında, bir teknik adam olarak futbolun seyrini değiştirecek entelektüel katkısı ve bunları uygulayabilme olanağı bulmasıydı.

   

Kısacası, futbolun ruhunu değiştiren bir futbol bilgesiydi o. Cruyff aklını kullanma cesareti gösteren, farklı ve sıra dışı görüşlerinin peşinden giden bir futbol aydınlanmacısıydı. Teorisyen Rinus Michels'in Total Futbolu'nu hayata geçiren bir pratisyendi Cruyff. Sahip olduğu üstün Futbol aklı ve cesaretiyle futbolun ruhunu ve seyrini değiştirdi. Futbolun klasik sıkıcı İtalyan defansif anlayışından, göze hoş gelen ofansif anlayışa dönüşümünde tarihsel rolü bulunan Cruyff, bize yaptıklarıyla Sapere aude (Latince: "Bilmeye cesaret et!"); yani, "Kendi aklınla düşünmeye cesaret et!" dedi ve ömrü boyunca hep bunun peşinden koştu. Yaptıklarıyla, düşünüp yapamadıklarıyla o bir futbol aydınlanmacısı ve devrimcisiydi. (*)

 

Yani, bugünkü güzel futbolu Rinus Michels ve Cruyff ikilisine borçluyuz dersek, abartmamış oluruz.

 

Bu yazının sonunda şu soruyu sormadan edemiyorum. Acaba benim güzel yurdumdan da aklını kullanmaya cesaret edebilecek yeni Cruyff'lar çıkabilecek mi? Bugünkü futbol iklimimizi görünce, çok da iyimser olamıyorum ne yazık ki!..

 

 

Ne diyelim. Işığı ve toprağı bol olsun...

 

Cruyff'tan bazı Futbol taktikleri:

 

(*) İlgi duyanlar   "Türk Futbolu İçin Sapere Aude!" başlıklı makalemizi de okuyabilirler.  http://www.futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/genel/122-tugrul-aksar/3870-sapere-aude.html

 

CRUYFF'A GÖRE;

 

TAKIM TOPLUCA HAREKET ETMELİ.

 

TOP BİR FUTBOLCUMUZUN AYAĞINDAYKEN 9 FUTBOLCU HAREKET ETMELİ, TAKIM HALİNDE BİRBİRİNE BAĞLI OLARAK KAYILMALI.

 

KAYMALARI İYİ YAPAN TAKIMLAR RAKİPLERİNE BOŞ ALAN BIRAKMAZLAR.

 

BARÇA'NIN OYUNUNDA TOP AYAĞINDA OLAN FUTBOLCU EN AZ ÖNEME SAHİP OYUNCUDUR. DİĞERLERİ AYAĞINDA TOP OLANA UYUM GÖSTERİR. TOPU ALACAK VERECEK DURUMDADIR.

 

PEK ÇOK ANTRENÖR TOP AYAĞINDA OLAN OYUNCUDAN PAS VERMESİNİ VE HAREKET ETMESİNİ İSTER. BARÇA'DA İSE DURUM FARKLI, PASI VEREN YERİNDE KALIR. BURADA KRİTİK KONU PASIN DOĞRU YERE VE ŞİDDETTE VERİLMESİDİR.

 

FUTBOLDA TEKNİK: TOPLA CAMBAZLIK YAPMAK DEĞİL, TOPU DOĞRU AYAKLA, DOĞRU HIZLA, GECİKMEDEN VERMEKTİR.

 

PASTAKİ KÜÇÜK BİR GECİKME, HER ŞEYİ BİTİREBİLİR.

 

DOĞRU PAS, DOĞRU YERDEKİ OYUNCUYA, DOĞRU HIZ VE ŞİDDETLE VERİLEN PASTIR.

 

ETKİLİ VE BİTİRİCİ PAS YAPMAK İÇİN YAKIN OYNAMAK GEREKİR.

 

TOB BİZDEYSE, GOL YEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR.

 

FUTBOL BASİT BİR OYUNDUR AMA ONU BASİT OYNAMAK ZORDUR.

 

PERFORMANS= TEKNİK+TAKTİK+EĞİTİM+ FİNANS

 

FUTBOL BEYİNLE OYNANAN BİR OYUNDUR, AYAKLAR ONA EŞLİK EDER. 

  

{jcomments on}

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  16820  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43579876

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.