Son Bir Yılda Beş Büyük Lig’de ve Bizde Rekabet Nasıl Değişti? (II)
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Vizyon & Misyon

Son Bir Yılda Beş Büyük Lig’de ve Bizde Rekabet Nasıl Değişti? (II)

BES BL 

Tuğrul AKŞAR- 8 Ocak 2017  Geçen hafta Beş Büyük Lig ve bizde rekabettin iktisadi ve mali anlamda nasıl bir değişim ve gelişim yaşadığını irdelemiştik. Bu hafta da, bu ligler arasında sportif rekabet bakımından rekabet ne durumda? Buna bakmaya çalışacağız.

 

 

Bunu yaparken, bu liglerin sportif performansları olarak UEFA ve FIFA sıralamalarını baz alacağız. Yine, bu liglerin son beş yıl içinde Avrupa Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde ortaya koydukları başarıları dikkate alacağız.

 

Son Beş Yılda İspanyollar UEFA’da, Almanlar FIFA’da Çok Başarılı!

 

FIFA ve UEFA ulusal sıralamalarına ilişkin aşağıda oluşturduğumuz iki tablo bize liglerin ve o ülke federasyonlarının yıl sonları itibariyle, son beş yıllık sıralamalarını gösteriyor.[1]

 

UEFA’nın Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’ne katılım ve kulüplerin bu organizasyonlarda elde ettikleri sportif performans bazında oluşturduğu ülke katsayısına göre liglerin sıralaması aşağıda sizlerle paylaşılıyor.

 

UEFA’da İspanyollar Liderliği Kimseye Bırakmıyor!

 

Son beş yıllık süreç içinde İspanyol takımları, gerek UEFA Avrupa Ligi, gerekse Şampiyonlar Ligi özelinde ortaya koydukları başarılı sonuçlarla La Liga’yı UEFA’da 1. Sıraya taşıdılar.

 

İspanyollar 2012’den bu yana UEFA’da ilk sırada yer alıyorlar ve UEFA organizasyonlarına yedi takım gönderiyorlar. 2012-15 arası İspanyol kulüpleri Şampiyonlar Ligi’nde son beş yılda 3 kez, Avrupa Ligi’nde de 4 kez kupayı müzelerine götürdüler. Bu dönemde Şampiyonlar Ligi’ni Almanlar ve İngilizler birer kez kazanırken, UEFA Avrupa Ligi’ni sadece bir kez İngiliz kulüpler kazandı.

 

Kısacası, kulüp futbolu bazında İspanyollar Avrupa’da açık ara öndeler…İspanyollar bu dönemde sportif performansı, iktisadi ve mali başarıya  da dönüştürebildiler ve İspanyol La Liga 2.8 Milyar Euro gelir ve 3.6 Milyar Euro’ya ulaşan Lig değeriyle Premier Lig’in ardından ikinci sıraya yerleşti.[2] Aşağıdaki tablo bize bu gerçeği gösteriyor.

 

Bu dönemde parasal geliri en yüksek ve en değerli olan Premier Lig 2012’den bu yana UEFA ülke sıralamasındaki birincilikle üçüncülük arasındaki yerini korumaya devam ediyor.

 

İtalyan Serie-A istikrarlı bir şekilde Beş Büyük Lig içinde dördüncü sırada yer alırken, Fransız Lig 1 ne yazık ki, ilk beşe girememiş durumda.

 

Süper Lig ise 10.lukla, 12.lik arasında yerini korumaya çalışıyor.

 

Beş Büyük Lig 13 Milyar 630 Milyon Euro’luk parasal geliriyle, 25 Milyar Euro’ya ulaşan Avrupa futbol gelirlerinin %54’ünü aralarında paylaşıyor. Merkez Ligler, kulüp futbolu bazında sportif performans sıralamasını gösteren UEFA ülke sıralamasında da ilk altıda yer alıyor.  UEFA'ya bağlı 54 ülke federasyonunun maalesef ilk altıya kalıcı olarak girmesi çok mümkün görünmüyor. 

                               

Tablo:1) 2012-16 Arası Beş Büyük Lig ve Süper Lig’de UEFA Sıralaması

 

Beş Büyük Lig ve Süper Lig'de UEFA Sırası Yıllık Gelişimi

Yıllar

Premier Lig

(İngiltere)

La Liga

(İspanya)

Bundesliga

(Almanya)

Serie-A

(İtalya)

Lig 1

(Fransa)

Süper Lig

(Türkiye)

2016

3

1

2

4

6

11

2015

2

1

3

4

6

12

2014

2

1

3

4

6

11

2013

2

1

3

4

6

10

2012

1

2

3

4

6

11

 

Yukarıdaki tablo bize Avrupa kulüp futbolu özelinde, parasal büyümenin sportif performansa olumlu etki yaptığını gösteriyor. Avrupa’nın bir ve iki nolu kupasına ambargo koyan bu ligler, en iyi oyuncu ve teknik adamları da bünyelerine katarak, lig değerlerini de maksimize ediyorlar.

Lig Parametreleriyle Beş Büyük Lig ve Süper Lig’de Rekabet

Beş Büyük Lig’de ortalama takım sayısı 19.6. Yani, Bundesliga dışında diğer dört büyük ligde 20’şer takım bulunuyor.

Bu liglerde top koşturan oyuncu ortalama sayısı 529,6’ya ulaşırken, bu oyuncuların ortalama yaşları 26,4 civarında. Bu liglerde yer alan ortalama yabancı oranı ise %52.[3]

Beş Büyük Lig’in bonservis bedelleri üzerinden değeri 15.4 Milyar Euro’ya ulaşırken, bu liglerde ortalama oyuncu değeri ise 5.8 Milyon Euro olarak gerçekleşmiş durumda. Bu liglerde bir oyuncunun bir sezonda lig başına sağladığı ortalama gelir katkısı ise 25.7 Milyon Euro’ya yaklaşıyor.

Süper Lig’e baktığımızda ise, 491 oyuncunun Ligimizde top koşturduğunu, yaş ortalamasının 26,9’a ulaştığını, oyuncuların ortalama %43’ünün yabancı olduğunu, Ocak 2017 itibariyle 900 Milyon Euro lig değerine sahip Süper Lig’de oyuncu başına piyasa değerinin de 1 Milyon 830 bin Euro olarak gerçekleştiğini belirtelim.

Yıllık yaklaşık 700 Milyon Euro gelir yaratan Süper Lig’de, bir oyuncunun bir sezonda yaratılan toplam gelire katkısı ise ortalama 1.465.622 Euro olarak karşımıza çıkıyor.

FIFA Sıralamasında (Milli Takımlar Bazında) Rekabet Ne Durumda?

Milli takımların sportif performansları bazında FIFA’nın yapmış olduğu sıralamayı son beş yıl itibariyle aşağıda sizinle paylaşıyoruz.

Kulüp futbolu bazında çok başarılı olan liglerin, milli takımlar özelinde sportif başarıda geride kaldıkları gözleniyor.

Milli Takımlar bazında Beş Büyük Lig içinde en başarılı ülke olarak karşımıza Almanya çıkıyor. Almanların son yıllarda gösterdikleri olağanüstü başarılar, onları Avrupalı Büyük ligler içinde ilk sıraya taşıyor.

2014 Dünya Kupası’nı kazanan Alman milli takımı, son beş yılda düzenlenen iki Avrupa Kupası’nda yarı final oynama başarısı gösterdi.

2010’da Dünya Kupası’nı, 2012’de ise Avrupa futbol şampiyonasını kazanan İspanyol milli takımı Almanlardan sonra Avrupa’nın en başarılı ülkelerinden birisi. 2015’ten sonra sıra kaybeden İspanyollar 2016 sonunu FIFA sıralamasında 10. olarak bitirdiler.

Milli takımımıza baktığımızda ise, Türkiye’nin FIFA sıralamasında son iki yılda önemli bir performans ortaya koyarak, 43.lükten 24.sıraya kadar yükseldiğini görüyoruz. Bu gelişimi olumlu olarak değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.

Tablo:2) Beş Büyük Ligi ve Süper Lig’de FIFA Sıralaması

 

Beş Büyük Lig ve Süper Lig'de FIFA Sırası Yıllık Gelişimi

Yıllar

İngiltere

İspanya

Almanya

İtalya

Fransa

Türkiye

2016

13

10

3

16

7

24

2015

9

3

4

15

25

21

2014

13

9

1

11

7

49

2013

13

1

2

7

20

43

2012

6

1

2

4

12

40

 

Sonuçta;

Beş Büyük Lig kulüp futbolu bazında Avrupa’nın en fazla gelir yaratan, en fazla değer kazanan, en fazla seyirci sayısına sahip olan ve en fazla kupa kazanan ligleri durumunda.

Süper Lig ise, başta parasal gelir olmak üzere, mali ve sportif anlamda merkez ligleri takip eden ama onların iktisadi/mali büyüklük ve sportif başarılarına ulaşamamış bir lig konumunda.

Makro parametreler, Avrupa’nın Beş Büyük Ligi’ni Merkez Ligler konumuna taşımış durumda. Beş Büyük Lig’in etrafında ise bizim gibi çevre ligler bulunuyor.

Merkez Liglerin sahip olduğu makro büyüklükler, Avrupa futbolunu sportif ve mali anlamda domine ettiğinden, kulüp futbolunda çevre liglerin Avrupa’da sürdürülebilir bir başarıya ulaşmasının önünü kesiyor ve asla bir sürprize izin vermiyor. Son sürprizi 2003-04 sezonunda Monaco’yu Şampiyonlar Ligi finalinde 3-0 yenen Jose Mourinho’nun Porto’su yapmıştı.

Şampiyonlar Ligi’nde durum böyleyken, çevre liglerin sadece UEFA Avrupa Ligi’nde sürpriz yapma olanakları bulunuyor. Ancak, parasal getiri bakımından Şampiyonlar ligi ile kıyaslanamayacak Avrupa Ligi'nde çevre liglerin sürprizi, sadece hoş bir sürpriz olarak kalıyor.

Süper Lig ise, her ne olursa olsun, hala Avrupa’nın en fazla geliri olan ve en değerli altıncı ligi olma iddiasını sürdürebilecek makro göstergelere sahip. Bizim bundan sonraki ana stratejimiz, Süper Lig’in çevre ülkeler içinde merkezde kalmaya çalışmasını kalıcılaştıracak iktisadi, mali ve sportif yapıyı geliştirecek yapılanmayı devam ettirmek olmalıdır. {jcomments on}



[1]  Tablolar UEFA ve FIFA’nın resmi sitelerindeki istatiksel verilerinden oluşturulmuştur.

[2] Tuğrul Akşar, ‘’Son Bir Yılda Beş Büyük Lig’de ve Bizde Rekabet Nasıl Değişti? (I), 2 Ocak 2017.  http://www.futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/genel/122-tugrul-aksar/4063-rekabetfutbol-futbol-ve-rekabet.html

[3] Tuğrul Akşar, ‘’Son Bir Yılda Beş Büyük Lig’de ve Bizde Rekabet Nasıl Değişti? (I), 2 Ocak 2017. http://www.futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/genel/122-tugrul-aksar/4063-rekabetfutbol-futbol-ve-rekabet.html

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  9496  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43418871

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.