Avrupa Transfer Piyasası Neden Daraldı?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Vizyon & Misyon

Avrupa Transfer Piyasası Neden Daraldı?

transferler

Tuğrul Akşar

Geçen hafta ülkemizde ve Avrupa’da yapılan son transferlerle yaz dönemi transfer sezonu kapandı.  Tüm kulüplerimiz gereksinimi olan mevkilerine kendilerince en uygun transferi yaptılar ve 2010/11 sezonunda bu oyuncularla kupa ve şampiyonluk kovalayacaklar. 

Ancak bu sene özellikle Avrupa’da transfer geçen yılın aksine biraz sönük geçti. Her sene transfere yüz milyon Eurolarca para harcayan Avrupa’nın üst düzey kulüplerinden bu sene çok fazla ses çıkmadı. Bu durumun iki nedeni olabileceğini düşünüyorum. İlki ve en önemlisi UEFA’nın yaklaşan  “fair play” uygulaması nedeniyle kulüplerin kendilerine çeki düzen vermek istemeleri, ikincisi ise doğal neden. Yani ekonomik ve mali krizin olumsuz etkisiyle kulüplerin transfere ek bütçeler ve daha fazla para ayıramamaları.

Bu hafta bu konu üzerinde durmaya çalışacağız. Avrupa’da işler bu anlamda pek de beklendiği gibi gitmese de,  sağ olsunlar bizim kulüplerimiz hız kesmediler ve bu yılda transfere inanılmaz paralar akıttılar. Bir yanda Avrupa frene basarken (ya da basmak zorunda kalırken), bizim tam gaz yolumuza devam etmemizin arka planında neler yer yatıyor bunları sizlerle birlikte irdelemek istiyoruz.

Avrupa Transferde Frene Bastı!

Avrupa futbol piyasasında bu yaz transfer beklenenin gerisinde bir hareketlilik gösterdi. Her yıl transfere yüzmilyonlarca Euro akıtan büyük futbol ligleri ve kulüpleri bu seneki yaz transfer dönemini sönük geçirdiler. Bunun çeşitli sebepleri var. Bunları tartışacağız ama öncelikle isterseniz Avrupa’da bu sezon ve geçen sene ne kadarlık bir transfer yapıldı birlikte göz atalım.

Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere Avrupa futboluna yön veren beş büyük ligde önemli transfer harcaması düşüşü var. En dramatik düşüşte %47,19’luk oran ile İspanyol La Liga’da görünüyor. La Liga’yı %40,59 ile İtalyan Serie-A izlerken, Alman Ligi Bundesliga da bu sene frene basmış durumda onların da harcamaları %36,07 gerilemiş durumda. Fransız Lig1’deki transfer harcamalarındaki gerileme % 24,04 iken, İngiliz Premier Lig’de ise bu oran %22,23 olarak gerçekleşmiş durumda. Kısacası Avrupa’nın başat liglerinde bu yıl transfer harcamalarında çok önemli düşüşler gözlemleniyor.

Bizim muadilimiz olabilecek Liglerden Portekiz’de transfer harcamaları bir önceki yıla  göre bir değişiklik göstermezken, Yunan Süper Ligi’nde ise durum tam bir felaket. Yunan Süper Lig’inde transfer harcamaları bir önceki yıla göre %50,68 düşmüş durumda…

Ülkemizde ise transfer harcamalarında bir önceki yıla göre küçük te olsa bir artış söz konusu. 2009/10 sezonunda toplam transfere yaklaşık 87 milyon Euro harcayan kulüplerimiz bu sezon transfere yaklaşık 90 milyon Euro harcamış vaziyetteler.

2010 ve 2011 Transfer Harcamaları Karşılaştırması ve  Ülkelerin Büyüme Hızları Değişimi (1)

 

   

Milyon Euro)

 

 

2010 İlk

2009/10

2010/11

 

 

Çeyrek

Transfer

Transfer

Değişim

Ülkeler

Büyüme (%)

Harcaması

Harcaması

(%)

İngiltere

-0,2

450

350

-22,23

İtalya

-0,6

510

303

-40,59

İspanya

-1,3

498

263

-47,19

Almanya

-1,5

244

156

-36,07

Fransa

0,2

183

139

-24,04

Portekiz

1,8

83

83

0

Yunanistan

-2,5

37

18

-51,35

Türkiye

11,7

87

90

3,45

 

Avrupalı Lig’ler Neden Transferde Frene Bastılar?

Yukarıdaki tablo bize bu sezon transfer mevsiminin çok parlak geçmediğini gösteriyor. Ancak bunun sebeplerini irdelediğimizde karşımıza aşağıdaki faktörler çıkıyor.

  1. Avrupa Ekonomisi hala ekonomik ve mali krizin etkisi altında. Bu nedenle 2010’un ilk çeyreğinde büyüyemedi. Avrupa ekonomisinde olduğu gibi futbola da yön veren ülkelerin 2010 ilk çeyrek büyümeleri beklenilenlerin altında gerçekleşti. Bu ülkelerden İngiltere 2010 ilk çeyreğinde binde 2 küçülürken, en büyük daralmayı yüzde 1,5 ile alman ekonomisi yaşadı. Almanya’yı yüzde 1,3’lük küçülme ile İspanya izliyor. İspanyollar Avrupa’daki krizden en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor. İtalyanların ekonomisi bir önceki yılın ilk çeyreğine göre binde 6 daralırken, Fransızlar ilk çeyrekte Avrupa’da tek pozitif büyümeyi yakalayan büyük ekonomi konumunda. Fransa ekonomisi ilk çeyreği binde 2’lik bir büyüme ile geçerken, Portekiz yüzde 1,8’lik bir gelişme kaydetmiş. Yunanistan  ise Avrupalı diğer ülkelerin içinde en kötü büyüme gerçekleştiren ülkelerden birisi. Yunanistan ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2,5 gerilerken transfer harcamalarındaki düşüş yüzde 51 civarında.

İngiliz ekonomisi 2009 yılında ekonomik olarak bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde beş civarında küçülürken, aslında bu sene biraz kendisini toparladı ve ilk çeyrekte bu küçülme rakamı binde ikiye geriledi.

İtalyanlar geçen seneyi İngilizlere yakın bir küçülmeyle yüzde 4,9 ile kapattılar. İtalyan ekonomisindeki resesyon kendisini hala hissettiriyor. Ancak geçen yıla göre biraz toparlanmış görünen İtalyan ekonomisi bu yılın ilk çeyreğini binde altılık bir daralmayla geçtiler.

İspanyol ekonomisi ciddi cari açık ve negatif dış ödemeler dengesiyle 2009 yılında ciddi bir sarsıntı geçirirken, 2009’u yüzde 3,6’lık bir küçülme ile kapattı. Bu yılın ilk çeyreğinde işlerin daha iyiye gitmesi beklenirken tüm olumsuzlukların devam ettiği ekonomide ilk çeyrek büyümesi Almanya’dan sonraki en büyük daralmanın yaşandığı bir ekonomi oldu. İlk çeyreği yüzde 1,3’lük bir daralmayla geçen İspanyol ekonomisinde hala durum çok ciddi görünüyor.

Yaklaşık 2,8 trilyon Euro’ya ulaşan ekonomisiyle Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisi konumundaki Almanya geçen seneyi yaklaşık 4,9 küçülme rakamı ile tamamladı. Bu seneyi de çok iyi geçirmeyen Alman ekonomisi yılın ilk çeyreğinde de yüzde 1.5’luk bir daralma yaşadı.

2 Trilyon Euro büyüklüğündeki ekonomisiyle Avrupa’nın diğer en önemli ekonomilerinden birisi olan Fransa da geçen seneyi yüzde 2,9’luk bir küçülmeyle kapattı. Bu sene toparlanma eğilimleri görülen ekonomide ilk çeyrek büyümesi olumlu geldi. Binde ikilik bir büyüme gerçekleştiren Fransız ekonomisi transferde en az daralan liglerden birisini oluşturuyor.

Kısacası Ekonomilerdeki daralma, transfer harcamalarının artmasının önündeki en  önemli engellerden birisi olarak görünüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen yılı yüzde 4,7 daralarak geçiren, ancak son çeyrekteki büyüme hızını yüzde 6’ya çıkartan Türk ekonomisi 2010’un ilk çeyreğinde yüzde 11,7’lik rekor bir büyüme gösterdi. Bu büyüme rakamı doğal olarak bizim transfer piyasamızı çok olumsuz etkilemiş görünmüyor.

  1. Ekonomideki olumsuzluklar Kulüplerin finansal fon bulma olanaklarını daraltıyor.

Avrupa ekonomilerinde devam eden mali ve ekonomik krizin etkilediği en önemli sektörlerin başında mali kesim geliyor. 2008 ve 2009 yılında bir çok önemli ve büyük bankanın yaşadığı büyük sermaye krizi doğal olarak futbol kulüplerinin fonlanmasına da çok fazla olanak sağlamıyor.

Bugün Avrupa’daki profesyonel futbol kulüplerinin toplam parasal gelirleri  Deloitte’un e son raporuna göre 15,7 Milyar Euro düzeyinde(2). UEFA’nın yapmış olduğu çalışmaya göre 732 profesyonel futbol kulübünün toplam borçları ise 20 Milyar Euro’ya yaklaşıyor. (3)Söz konusu borçların üçte birine yakın kısmını banka borçları oluşturuyor. Yani Avrupalı kulüplerin toplam banka borçları yaklaşık 6 milyar Euro civarında. Bu tutar toplam borçların %28’ine karşılık geliyor.

Hal böyle olunca bankaların Futbol sektörü içindeki rolü ve önemi kendiliğinden ortaya çıkıyor.  Bankaların önemli miktarda fon aktardığı futbol ekonomisinin  2008’ten itibaren kendisine  kredi bulmakta zorlanmaya başlaması Avrupalı kulüpleri başka arayışlar içine itti. Nitekim Manchester United bir yandan artan banka kredi faiz oranlarının getirdiği finansal yükten kurtulmak, diğer taraftan yeni kaynak bulabilmek için bu yılın Nisan’ında 500 milyon Sterlinlik tahvil ihracına yöneldi ve yedi yıllık tahvil ihraç etti.

Mali kriz nedeniyle sermaye yetersizliği içindeki bankaların artık futbol kulüplerine ilave kaynak aktarmak istememeleri, kulüplerin kredi olanaklarını daralttı. Kredi imkanı azalan kulüplerin transfere harcayacakları gerekli kaynakları bulmakta zorlanması transfer piyasasını daraltıcı bir etki yaptı.

Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere transfer ekonomisinde zaten kulüpler eksi bakiye veriyor. Aradaki fark bugüne kadar bankalardan fonlanabilmekteydi. Ancak son zamanlarda transfer için kulüplere bankaların para vermemesi de transfer  harcamalarını azaltıcı bir etki yaptı. Tabloya göre bu yaz beş Büyük Lig 182 milyon Euro transfer açığı verdi. Banka kredi olanaklarının daralması kulüplerin transferde daha sıkı bir mali politika izlemelerine de neden oluyor. Kriz öncesi transfer açığı yaklaşık 450 milyon Euro’yu bulurken bu açık bugün yüzde altmış azalarak 182 milyon Euro’ya gerilemiş durumda. 

İngiliz Premier Lig’i 2010 yaz mevsiminde yaptığı 350 milyon Euro’luk transfer harcaması karşılığında sadece 186 milyon Euro’luk bir transfer geliri elde edebilmiş ve net 164 milyon Euro transfer açığı vermiş. Beş Büyük Lig bu yaz toplam 1.2 milyar Euro’luk transfer yaparken 182 milyon Euro net transfer açığı vermiş durumda. Bu açığın yüzde doksanı ise Premier Lig’den geliyor. Beş büyük lig içinde sadece Fransız Lig 1 transferde net 37 milyon Euro artı sağlayabilmiş durumda.

  2010 Yaz Transfer Döneminde Beş Büyük Lig’de Transfer Harcamaları

 

Milyon Euro

 

Transfer

Transfer

 

Lig

Harcaması

Geliri

Fark

Premier Lig

350

186

-164

Serie A

303

273

-30

La Liga

263

251

-12

Bundesliga

156

143

-13

Ligue1

139

176

37

Beş Büyük Lig Toplamı

1.211

1.029

-182

       

Süper Lig

90

21

-69

 

Yaklaşık 2,3 milyar Euroluk geliriyle Avrupa’nın en fazla gelir yaratan ligi konumundaki Premier Lig her ne kadar diğer liglere kıyasla transfere daha fazla para harcıyorsa da yıllar itibariyle transfer harcamalarına bakıldığında, mali ve ekonomik krizin Premier Lig’deki etkisini açıkça görebiliyoruz. Bir önceki yıla göre 2009’da yaklaşık 75 milyon Euro daha z para harcayan Premier Lig, 2010 sezonunda bu harcamalarını 350 milyon Euro’ya kadar düşürdü. Bu Premier Lig’de son üç yıl içinde transfer harcamalarında yüzde otuzüçlük bir azalışa karşılık geliyor. Bu durumu aşağıdaki tablodan da net olarak görebiliyoruz.

Premier Lig’de Yıllar İtibariyle Transfer Harcamaları (5)

 

Toplam

 

Tutar

Sezon

Milyon Euro

2003

215

2004

215

2005

236

2006

263

2007

470

2008

525

2009

450

2010

350

 
  1. Yaklaşan Finansal Fair Play uygulaması da kulüpleri transferde daha temkinli olmaya itiyor. Sevgili deniz Gökçe hocamızın da www.futbolekonomi.com  da kaleme aldığı yazısında da belirttiği gibi transfer harcamalarına “… bir önemli engel de kulüplerin önümüzdeki sezondan itibaren UEFA tarafından 'Financial Fair Play' diye adlandırılan kemer sıkma ve sadece kazandığın gelir ile transfer yapma kurallarının uygulamaya geçirileceği gerçeği. Bu kurallar çerçevesi henüz kesinleşmiş değil ama kulüp sahipleri 2015 yılına kadar yılda sadece 15 milyon sterlin fon yeni fon sokabilecek ve transfere harcayabilecekler, daha sonra 2018 yılına kadar ise yılda sadece 10 milyon sterlin transfer fonu ekleyebilecekler.”(4) Gerçekten de 2014-15 sezonundan itibaren uygulamaya alınacak Finansal Fair Play uygulaması gereği, kulüplerin son üç yıllık toplam giderleri, son üç yıllık toplam gelirlerinden en çok 5 milyon Euro fazla olabilecek. Kulübün transfere ayırdığı bütçe toplam gelirinin yüzde yetmişinden daha fazla olamayacak. Kulübün toplam borcu, gelirlerini aşamayacak.

Yine bu kapsamda UEFA başkanı Michel Platini’nin bu yıl transferlere daha az para harcanmasının “Transferde Total anarşiyi bitirdiğini” ifade etmesi de  Finansal Fair Play uygulamasının bir etkisi olarak görülebilir. 

  1. Oyuncuların 2010 Dünya Kupası’nda sergiledikleri düşük performansın da transfer piyasasının sönük geçmesine neden olabileceğini düşünüyorum. Özellikle Dünya Kupası’nda kendilerinden çok şey beklenen  Ronaldo, Kaka, Messi, Rooney gibi daha bir çok ünlü yıldızın beklenenin altında bir performans sergilemeleri de transfer piyasasına ateşleyici bir etki yapamamıştır. Yine bazı favori takımların daha turnuvanın ilk aşamalarında Kupa’dan elenmeleri çoğu yıldızın performansının tam olarak gözlenebilmesine olanak vermemiştir. Bu durum transfer piyasasına diğer faktörler kadar olmasa da fiyatları yukarı iten bir etki yapamamış olabilir.

Bu Yaz Yapılan Üst Düzey Transferler

Bu yaz yapılan üst düzey transferlere baktığımızda  söz konusu transfer harcamalarının büyük bölümünün beş büyük lig içinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu transfer döneminde hareketsizliğin nedenlerini yukarıda sizlerle paylaştık. Şüphesiz bunda Dünya Kupası’nda oyuncuların sergilemiş oldukları düşük performansın da önemli etkisi olabilir. Tüm bunlara karşın 2010 yaz döneminde gerçekleşen üst düzey transfer hareketleri aşağıdaki tabloyla dikkatlerinize sunuluyor.

Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere en yüksek transfer hareketini Manchester City ve Milan’ın yaptığı görülüyor. Yine bu transfer döneminde Real Madrid 81, Barcelona 72, Juventus 56 ve Rubin Kazan 43 milyon Euro’luk bir transfer harcaması gerçekleştirdi.

Transferde oyuncu satarak en fazla para kazanan kulüplere baktığımızda ise karşımıza 84 milyon Euro ile Valencia çıkıyor. Valencia sadece iki oyuncudan, yani David Villa ve David Silva’dan 72 milyon Euro para kazandı. Valencia’yı 53 milyon Euro ile Inter izlerken, Inter’in hemen arkasından 50 milyon Euroluk transfer geliriyle Benfica geliyor. Barcelona’nın 45, Liverpool’un da 38 milyon Euro’luk bir transfer geliri bulunuyor.

Bu sezon transfere en çok para harcayan kulüp olarak 145 milyon Euro’luk harcamasıyla Manchester City’i görüyoruz. Premier Lig’in transfer rekortmeni Manchester City bilindiği üzere transferin son gününde Robinho'yu 22 Milyon Euro’ya Milan takımına sattı. Buna karşın Sheik Mansour bin Zayed al-Nahyan  Yaya Toure, David Silva, Jerome Boateng, Mario Balotelli, Alexander Kolarov, ve James Milner’i kadrosuna katarken toplam 145 milyon Euro Transfer harcaması yaptı. Premier Lig’de toplam transfer harcamasının yüzde 40’na karşılık gelen bu tutar gerçekten bir transfer çılgınlığını gösteriyor bize.

Bu sezonun şüphesiz ki en flash transferi 40 milyon Euro’ya Valencia’dan Barcelona’ya giden David Villa. 2010 Dünya Kupası’nda da süper bir performans ortaya koyan golcü oyuncu bu yıl Barcelona’nın en önemli gol silahlarından birisi olacak.

 
 

2010 Yaz Transfer Dönemi  Üst Düzey Transferler (Milyon Euro)

 

Oyuncu  

Nereden - Nereye                

Tutar

1

David Villa                   

Valencia-Barcelona

40

2

David Silva

Valencia-Man City           

32

3

James Milner

Aston Villa-Man City

30

4

Mario Balotelli

 Inter Milan-Man City  

28

5

Angel di Maria 

 Benfica-Real Madrid   

25

6

Zlatan Ibrahimovic

Barcelona-AC Milan              

24

7

Yoann Gourcuff 

Barcelona-AC Milan              

22

8

Bruno Alves  

Porto-Zenit St Petersburg     

22

9

Javier Mascherano 

 Liverpool-Barcelona

22

10

Ramires

Benfica-Chelsea   

22

11

Robinho

Man City- AC Milan

22

12

Carlos Eduardo  

Hoffenheim- Rubin Kazan

20

13

Aleksander Kolorav

Lazio-Man City

19

14

Pierre Andre Gignac

Toulouse-Marseille                

18

15

Edinson Cavani

Palermo- Napoli                    

17

16

Asamoah Gyan   

Rennes- Sunderland  

15,7

17

Leonardo Bonucci

Bari-Juventus  

15,5

18

Diego

Juventus-Wolfsburg     

15,5

19

Milos Krasic   

CSKA Moscow-Juventus

15

20

Mesut Ozil

 Werder Bremen-Real Madrid

15

     

439,7

Biz Ne Yaptık?

Yukarıda da açıkladığımız şekliyle Avrupa bu transfer dönemini oldukça durgun geçirdi. Buna karşın Türk ekonomisindeki hareketliliğe benzer bir hareketi biz transfer piyasamızda yaşadık. Türk kulüpleri bu yaz transfere yaklaşık 90 milyon Euro’luk bir harcama yaptılar. Bir önceki yıla göre yüzde 3.45’lik bir artışı ifade ediyor bu tutar. 

Bu konuda Dünya Gazetesi’nde 3 Eylül 2010’da Mehmet Filoğlu’nun çok kapsamlı bir haber araştırması yayımlandı.(6) Mehmet’i bu kadar kapsamlı çalışması nedeniyle kutlamak gerekiyor.

Mehmet’in yaptığı araştırmaya göre;

Türk futbol kulüplerinden transfere en fazla para akıtan kulüp 22,8 milyon Euro ile Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe özellikle Marsilya’dan Niang’a, Nancy’den Dia’ya, Chelsea’den Stoch’a ve CSKA Moskova’dan Caner’e ödediği ve diğer yaptığı transferlerle birlikte transfer piyasasına önemli nir para akıttı. Sözkonusu tutar toplam transfer harcamalarımızın dört birine karşılık geliyor.

Yine Galatasaray harcadığı 16,3 milyon Euro ile hemen Fenerbahçe’nin arkasından ikinci sırada görülüyor. Bu dönemde sarı kırmızılılar en yüksek bonservis ücretini 4,5 milyon Euro ile Sunderland’dan transfer edilen orta saha oyuncusu Lorik Cana’ya ödediler. Galatasaray bu transfer dönemimde diğer takımlarla kıyaslandığında önemli bir farka sahip görünüyor. Galatasaray bu yaz transfer döneminde Valencia’ya sattığı Mehmet Topal ve Katar’ın Al- Saad kulübüne satılan Keita’dan toplam 13,5 milyon Euroluk bir transfer geliri elde ederek, bu transfer döneminde kendisini fonlamış oldu.

Beşiktaş ise bu transfer dönemini en hareketli geçiren kulübümüz oldu. Beşiktaş sadece Inter’e Quresma için 7,5 milyon bonservis bedeli öderken toplam transfer harcamasını 8 milyon Euro ile sınırladı.  Beşiktaş’ın bu yıl yaptığı beş transferden sadece Quaresma ve Rubinkazan’dan transfer edilen fatih Tekke’ye 750 bin Euro bonservis bedeli ödediğini burada vurgulayalım.

90 milyon Euro’ya ulaşan  2010 yaz dönemi transfer harcamalarının yüzde ellilik kısmının üç büyükler tarafından yapıldığı Mehmet Filoğlu’nun araştırmasından ortaya çıkıyor.

Sonuç

Aslında Dünya Kupası sonrası çok daha hareketli geçmesini beklediğimiz transfer piyasasında bu yaz transfer hareketleri çok parlak geçmedi. Geçen yıl olduğu gibi tek kalemde 80-100 milyon Euroluk transferler göremedik. Bunda belki oyuncuların Dünya Kupası performanslarının da önemli bir rolü bulunuyor olabilir ancak olayın arksında biz daha farklı nedenlerin bulunduğunu düşünüyoruz.  Bu nedenlerin başında da Avrupalı ülkelerin ekonomilerindeki olumsuzlukların etkisini açıkça görülüyor. Mali ve iktisadi olarak problemleri hala devam eden bu ülkelerde mali kesimin de transferler için kulüplere kredi vermeye yanaşmaması transfer piyasasının daralmasına neden oldu. Bir başka önemli neden de Avrupalı kulüplerin UEFA’nın Finansal Fair Play kuralları kapsamında kendilerini mali anlamda disipline etmeye çalışmaları. İşte bu nedenler bu yaz transfer piyasasının sönük geçmesine sebep oldu. 

 Ancak ülkemizde transfer piyasası Avrupa’ya kıyasla daha hareketli ve parlaktı. Dünya’nın önemli yıldızları bu sene Spor Toto Süper Lig’de top koşturmaya başladı. Kısacası biz bu yaz döneminde geçen seneye paralel bir transfer hareketi yaşadık. Bu dönemde Türk kulüplerinin  büyük bonservis bedelleri ödemeden önemli transferlere imza attığını; Galatasaray örneğinde olduğu gibi oyuncu satımı yapılarak transfere kaynak yaratmaya çalıştıklarını  gördük. Bu yaklaşım sağlıklı olmakla birlikte, yapılan transferlerin ne kadar doğru ve gerekli transfer olduğunu da hep birlikte önümüzdeki günlerde göreceğiz.{jcomments on}

 

 



(1) Kerim Ülker,  “Avrupa Devleri  Durdu, Süper Lig Voleyi Vurdu”, Sabah Gazetesi, 4 Eylül 2010.

(2) Deloitte Sports Business Group, National Interest Annual Review of Football Finance Report, June 2010.

(3) Tuğrul Akşar, Futbolun Ekonomi Politiği, Literatür yayınları, İstanbul 2010, sh. 17.

(4) Deniz Gökçe,  Premier Lig’de Transfer Suyunu Çekiyor!, www.futbolekonomi.com

(5) Deniz Gökçe, a.g.m.

(6) Mehmet Filoğlu, “Yabancı Transfere 90 Milyon Euro Gitti”, Dünya gazetesi, 3 Eylül 2010.

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  26494  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43546910

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.