Süper Lig’de Rekabet Ne Durumda?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa

Süper Lig’de Rekabet Ne Durumda?

rd5

Tuğrul Akşar- 6 Ekim 2016 Süper Lig’de yeni sezona merhaba derken, takımların gelir ve kadro yapıları arasındaki derin uçurumlar ligimizde ciddi bir dengesiz rekabetin hüküm sürdüğünü bize gösteriyor.

 Süper Lig’deki bu dengesizlik, süreç içinde futbolumuzun rekabet yeteneğini zayıflatıyor, rekabeti haksız ve dengesiz rekabete dönüştürüyor. Haksız rekabet ise Süper Lig pratiğinde kendisini, düşük reyting ve vasat futbol kalitesi olarak somutluyor. Bunun yeşil sahalara yansıması ise uluslararası areneda sportif yetersizlik oluyor. İçeride kendimizi kandırdığımız bir futbol kalitesine mahkum, televizyonlarımızın başında ya da statlarda maçlarımızı izlemek durumunda kalıyoruz.

Rekabeti Bozan Temel Faktör Olarak Gelir Dağılımındaki Dengesizlik

Süper Lig’de rekabetçi dengeyi kurarken, takımların toplam gelirden aldıkları pay çok önemli bir rol oynar. Bu bağlamda takımların toplam gelirden aldıkları paya bir göz atalım isterseniz.

Türkiye Futbol Federasyonu aracılığıyla 2015-16 sezonunda 18 Süper Lig kulübüne dağıtılan toplam havuz geliri 871 Milyon 50 Bin TL’na ulaşırken, aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere takım başına düşen ortalama gelir 48.4 Milyon TL düzeyinde.

Takımlar içinde en fazla gelir elde eden kulüp olarak karşımıza 96.2 Milyon TL ile Lig’i ikinci sırada tamamlayan Fenerbahçe çıkıyor. Şampiyon Beşiktaş 92.5 Milyon TL gelir elde ederken, lig sonuncusu Mersin İdman Yurdu ise 28.4 Milyon TL gelire ulaşabilmiş durumda.

Şampiyon ile son sıradaki kulübün arasında 64.1 Milyon TL fark bulunuyor. Bu iki takım arasındaki çarpan 3.25 seviyesinde görülüyor.

Ortalama gelir seviyesi 48.4 Milyon TL’nın üzerinde gelire sahip takım sayısı 5, Ortalama gelirin altında kalan takım sayısı ise 13.   

Ortalamanın üzerinde gelir elde eden kulüplerin gelir ortalamaları 75.3 Milyon TL’na ulaşıyor.

Ortalamanın altında gelir elde eden kulüplerin gelirleri ortalaması ise 38 Milyon TL civarında.

Ortalamanın üzerinde kalan beş takım toplam gelirin %43.2’sini kendi aralarında paylaşırken, diğer 13 takımın toplam gelirden aldığı pay ise %56.8 civarında. Buna göre 13 takımın toplam gelirden takım başına aldıkları pay %4,4 iken, ortalamanın üzerinde kalan beş takımın, kulüp başına toplam gelirden aldıkları pay ise %8,6 düzeyinde…

En fazla gelir elde eden Fenerbahçe’nin toplam gelirden aldığı pay %11, şampiyon Beşiktaş’ın gelir payı %10.6, lig sonuncusu Mersin İdman Yurdu’nun payı ise %3,2 civarında gerçekleşmiş durumda.

RD1

 Süper Lig’in dışında diğer üst düzey liglerde takım değerleri ile havuz gelirleri kıyaslandığında, nasıl bir tabloyla karşılaştığımızı değerlendirmek amacıyla Deloitte’un ve Transfermarkt’ın verilerinden hazırladığımız tabloyu aşağıda paylaşıyoruz. 

 

2015-16 Ortalama Havuz

2015-16 Ortalama Takım

 

Gelirinin Üzerindeki

Değerinin  Üzerindeki

 

Takım

sayısı

Takım

(%)

Takım sayısı

Takım

( %)

Premier League

10

50

7

35

LaLiga

4

20

6

30

Serie A

6

30

7

35

1.Bundesliga

15

83

6

33

Ligue 1

7

35

4

20

Süper Lig

5

28

5

28

 Bu tabloya göre, Premier Ligde ortalama havuz geliri üzerinde gelir elde eden takım sayısı 10’a ulaşırken, Bundesliga’da bu sayı 15’e yükseliyor. Fransız Lig 1’de 7, İtalyan Serie-A’da 6, La Liga’da ise 4 olarak gerçekleşmiş durumda. Süper Lig’de ise bu sayı 5. 

Bu liglerde yine ortalama takım değerlerinin üzerinde takım değerine sahip takım sayılarına baktığımızda; Premier Lig ve Serie-A’da 7’şer takımın, La Liga ve Bundesliga’da 6’şar takımın, Lig 1’de 4 takımın  ve Süper Lig’de 5 takımın olduğunu görüyoruz. 

Rekabetçi denge açısından havuz gelirlerinin takımlara dağıtımına bakıldığında, ortalama gelirin en yaygın olduğu ligin %83 ile Bundesliga olduğunu görüyoruz. Yani, Bundesliga’da takımların %83’ü ortalamaya yakın veya üstünde gelir elde ediyor.  Bu oran Premier Lig’de %50, Lig 1’de %35 olarak görünüyor. İspanyol La Liga’da ise sadece 4 takım ortalamaya yakın veya üzerinde gelir elde ediyor. Real Madrid ve Barcelona adeta diğer takımlara yarışma/yaşama hakkı vermemiş durumda. Ülkemizdeyse, sadece 5 takım havuz gelirleri ortalaması üzerinde yer alıyor. Kalan 13 takım ise ortalamanın altında görünüyor.   

Ortalama takım değerleri üzerinden konuya yaklaştığımızda ise; Lig1 ve Süper Lig hariç, diğer liglerde ortalama takım değerlerinin birbirine yakın olduğu görülüyor.  

Gelir Dağılımındaki Dengesizlik, Takım Kadrolarına Yansıyor! 

Süper Lig’de dengesiz ve haksız rekabetin bir başka yansıması ise kulüplerin bonservis bedelleri üzerinden takım değerleri arasındaki fark olarak karşımıza çıkıyor.  

Transfermarkt verilerinden hareketle oluşturduğumuz aşağıdaki tabloya bakıldığında,  Süper Lig’de ortalama takım değerinin 170 Milyon TL civarında olduğu görülüyor. Tablo’ya göre 2016-17 sezonu itibariyle en yüksek kadro değerine sahip kulüp olarak karşımıza 529 Milyon TL’lık kadro değeriyle Fenerbahçe çıkıyor. En düşük kadroya sahip takım olarak ta, 57 Milyon TL’lık değeriyle Adanaspor görünüyor. İki kulüp arasındaki fark 472 Milyon TL’na ulaşıyorken, bu iki takım arasındaki çarpan ise 9.2 olarak gerçekleşmiş durumda. 

RD2

 Süper Lig’de yer alan 18 takımın bonservis bedelleri üzerinden toplam değeri 3 Milyar 69 Milyon TL’na ulaşırken, takım başına ortalama değer ise 170 Milyon TL olarak gerçekleşmiş durumda. 

Ortalama takım değeri olan 170 Milyon TL’nın üzerinde beş kulüp bulunurken, ortalamanın altında kalan kulüp sayısı ise 13. Buna göre, takımların yaklaşık %28’i ortalamanın üzerinde takım değerine sahipken, %72’si ise ortalama değerin altında kalmış görünüyor. 

Ortalamanın üzerindeki beş takımın toplam takım değeri 1.682 Milyon TL’na ulaşıyor. Buna göre beş takımın bonservis bedelleri üzerinden toplam değeri, Süper Lig değerinin %54,8’ini oluşturuyor. Diğer 13 takımın toplam Lig değeri içindeki payı ise %45,2 civarında.  

Ortalamanın üzerindeki beş kulübün ortalama takım değerleri 336 Milyon TL düzeyindeyken, ortalamanın altında kalan 13 takımın ortalama takım değeri ise 106,7 Milyon  TL olarak gerçekleşmiş vaziyette.  

Takım değerleri içinde ortalamanın üzerinde kalan beş takım içerisinde sürpriz büyüklüğe sahip kulüp olarak 191 Milyon TL’lık değeriyle Medipol Başakşehirspor Kulübünü görüyoruz. Bir diğer sürpriz takım ise, ilk beşe girememekle birlikte (çok az tutarla) 170 Milyon TL ortalamanın altında kalan 168 Milyon TL’lık Osmanlıspor. 

Bu iki takımın ortalama seyirci sayıları, havuz ve diğer ticari gelirleri vs. dikkate alındığında, bu tutarlarda bir kadro oluşturabilme yeteneğini alkışlamak (!) lazım. 52,9 Milyon TL havuz geliri elde eden Başakşehir’in mevcut gelirinin 3.5 kat fazlasına 190 Milyon TL’lık; 46,2 Milyon TL gelire sahip Osmanlıspor’un mevcut gelirinin 3.6 kat fazlasına 168 Milyon TL’lık bir takım kadrosu oluşturabilmelerinin tek açıklaması, bir şekilde bu kulüplere yapılan futbol dışı fon transferleriyle mümkün olabilir. Burada sorgulanması gereken: Yeterli gelir yaratma potansiyeli sınırlı olan bu iki takımın mevcut kadro büyüklüğüne nasıl ulaşabildikleri ve böylesi bir kadro için gerekli finansmanı nereden ve nasıl sağladıkları konusudur.  

Kazanılmamış Gelirlerle Takım Değerlerini Büyütmek! 

Genel olarak yukarıda anlattıklarımızdan ortaya çıkan net bir sonuç var: O da Süper lig kulüplerinin gelirlerinin çok üzerinde takım kadrolarına sahip olmalarıdır. Mevcut kadro büyüklüklerine olanak sağlayacak yeterli geliri olmayan bu kulüplerin, bu kadro büyüklüklerine ancak, kazanılmamış gelirlerini harcayarak ulaştıklarını görüyoruz. Yani, gerçekte sahip olmadıkları bir gelire, borçlanmak suretiyle ulaşıp kadro oluşturulmasından bahsediyoruz. Kulüplerimizin mevcut durumlarını başka bir şekilde açıklamak çok mümkün görünmüyor. Kazanılmamış gelirlerin harcanması aynı zamanda haksız rekabeti körükleyen ve rekabeti daha da dengesizleştiren bir başka unsur olarak karşımıza çıkıyor.  Çünkü, Süper Lig'de kulüplerin finansman sağlama olanakları, diğer deyimle kredibilite imkanları arasında da derin uçurumlar bulunuyor. Bu durum doğal olarak her kulübe farklı maliyet yükü getiriyor.

Kulüplerin borçlanmaya yönelmeleri, takımlar arasında finansal dengesizliğin daha artmasına yol açıyor. Bunun genel ifadesi ise, borç baskısı altındaki kulüplerin borç batağına saplanıp krize girmeleridir. Bu ise uzun vadede kulüplerimizin (dolayısıyla Türk futbolunun) sportif rekabet gücünün zayıflaması anlamına geliyor. Bugüne kadarki çalışmalarımız sağlıklı bir mali yapıya sahip olmayan kulübün rekabet gücünün süreç içinde giderek düştüğünü bize gösteriyor.  

Aşağıdaki tabloya bakıldığında, aslında kulüp gelirleriyle kadroları arasında çok da açıklayıcı bir ilişkinin olmadığı görülüyor. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor gibi kulüplerde havuz gelirlerinin dışında önemli ticari ve diğer gelirlerin olması kadro değerini açıklamakta bir bakış açısı verebilir olmakla birlikte, Süper Lig’de diğer kulüplerde bu durum bize çok net bir fikir vermiyor ne yazık ki…

RD3

Yukarıdaki tablonun bize gösterdiklerini aşağıda biraz daha somut bir şekilde sizlerle paylaşıyoruz.

Buna göre 2015-16 sezonunda Süper Lig’de oynamış bulunan kulüplerin havuz gelirleri ve takım değerleri üzerinden oluşturduğumuz aşağıdaki tabloya göre, Süper Lig 2015-16 sezonu havuz geliri toplamı 873 Milyon TL, Takım Değerleri toplamıysa 3.2 Milyar TL olarak gerçekleşmiş durumda.

Bu tablo bize Süper Lig kulüplerinin genelde gelirlerinden 3.7 kat daha fazla bir paraya (borçlanarak)  kadro oluşturduklarını bize gösteriyor. (Burada şüphesiz ki, kulüplerin kendi alt yapılarından gelen oyuncuları istisna tutmak gerekir. (Ancak bu durum-oyuncuların toplam değerleri-genel değerlerde önemli bir sapmaya neden olmuyor.)

Takım değerlerini, gelirlerine oranladığımızda en fazla çarpana sahip kulüp olarak görünen kulüplerden Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve Beşiktaş’ın havuz gelirleri dışındaki maç günü, sponsorluk, medya ve diğer gelirlerini de eklediğimizde, bu kulüplerin çarpanları sırasıyla Fenerbahçe için 1,60; Galatasaray için 1,14; Beşiktaş için 1,52 ve Trabzonspor için 1.36 oluyor.  

 

2015-16 İtibariyle (Milyon TL)

 

Takımların

 

 

Havuz Gelirleri

Kadro Değeri

 

Takım Değerinin

Gelire Oranı

1.BEŞİKTAŞ A.Ş.

93

358

3,8

2.FENERBAHÇE A.Ş.

96

529

5,5

3.TORKU KONYASPOR

59

114

1,9

4.MEDİPOL BAŞAKŞEHİR FK

53

191

3,6

5.OSMANLISPOR FUTBOL KULÜBÜ

46

168

3,7

6.GALATASARAY

77

392

5,1

7.KASIMPAŞA A.Ş.

41

131

3,2

8.AKHİSAR BELEDİYE GENÇLİK VE SPOR

41

114

2,8

9.ANTALYASPOR A.Ş.

40

107

2,7

10.GENÇLERBİRLİĞİ

39

101

2,6

11.BURSASPOR

40

151

3,8

12.TRABZONSPOR A.Ş.

46

211

4,6

13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş.

36

101

2,8

14.GAZİANTEPSPOR

36

74

2,1

15.KAYSERİSPOR

36

77

2,1

16.MEDICANA SİVASSPOR

34

142

4,2

17.ESKİŞEHİRSPOR

32

163

5,1

18.MERSİN İDMANYURDU

28

76

2,7

Toplam

873

3.200

3,7

Deloitte'un ve Transfermarkt'ın verilerinden derleyerek oluşturduğumuz y ukarıdaki tabloda yer alan verilere göre; gelirine oranla, daha fazla kadro kuran ve bu nedenle çarpanı en yüksek kulüpler olarak Eskişehirspor (5,1), Sivasspor (4,2), Bursaspor (3,8), Osmanlıspor (3,7) ve Başakşehir (3,6)’i görüyoruz. 

Sonuçta; 

Süper Lig’de kulüplerin ortalama havuz gelirleri ve ortalama takım değerlerine bakıldığında, kulüpler arasında çok önemli farkların olduğunu görüyoruz. Bu farklılıkların zamanla kulüpler arasındaki rekabeti haksız ve dengesiz bir rekabete dönüştürdüğünü gözlemliyoruz.  

Bu nedenle, Süper ligde rekabetçi denge, dengeden uzak bir şekilde oluşmuş durumda. Rekabetçi dengenin giderek dengeden uzaklaşması, süreç içinde kulüpler arasındaki rekabeti olumsuz etkilerken, bunun doğal sonucu kulüpler arasında yetersiz rekabet futbol kalitesini aşağıya çekiyor. Bu da bizi Avrupa’da sportif yetersizliğe mahkum ediyor.  

Rekabette geriye düşmek istemeyen kulüpler ise, sahip olmadıkları gelirlerini harcayarak, yani borçlanarak yüksek bütçeli kadrolar oluşturuyorlar. Bu durum da kulüp mali yapılarının bozulmasını berberinde getiriyor. Sağlıksız mali yapılar ise bir süre sonra kulüpleri borç batağına/krize sürüklüyor. Bu durum, Türk futbolunun bir dilemması olarak karşımızda duruyor. 

Tüm bunlardan kurtulabilmenin yolu ise, dengede rekabete olanak sağlayacak bir “rekabetçi dengeyi’’ Süper Lig’de tesis etmekten, haksız ve dengesiz rekabete ortam ve olanak sağlayan koşulların rehabilite edilmesinden geçiyor.{jcomments on} 

Not: Tablolarda yer alan veriler www.transfermarkt.com, Deloitte Annual Review of Football Finance 2015 raporundan, TFF org ve www.Futbolekonomi.com kaynaklarından derlenerek oluşturulmuştur.

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  9675  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43479954

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.