Sportif Performans Olmadıktan Sonra Paran Olmuş Neye Yarar!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Tuğrul AKŞAR Sportif Performans Olmadıktan Sonra Paran Olmuş Neye Yarar!

Sportif Performans Olmadıktan Sonra Paran Olmuş Neye Yarar!

soccer and fixers

Tuğrul Akşar- 9 Haziran 2015     Süper Ligimizde bir sezonu daha kapattık. Süper Lig her geçen gün giderek daha da parasallaşıp ticarileşiyor. Bu gelişme doğal olarak Süper Lig'i  sahip olduğu parasal geliri ve marka değeriyle, dünyanın önemli ligleri arasına sokuyor. Takımlarımız da bu süreçte kendilerine Avrupa ve Dünya futbolunda önemli yer bulabiliyor. 

 

Yıllık 700 milyon Euro’ya yaklaşan gelirimizle Beş Büyük Lig ve Rusya Ligi’nin ardında yedinci sırada yer alırken,  Süper Lig’de top koşturan oyuncuların  bonservis bedelleri üzerinden yapılan toplam Lig değeri sıralamasında da 947 Milyon Euro’ya ulaşan değeriyle yedinci  sırada bulunuyor.

 

Gelirlerin dışında marka değeri üzerinden de Futbol kulüpleri ve liglerinin küresel sıralaması yapılıyor. Brand Finance dergisinin yayınladığı ‘’Football 50’’ isimli 2014 tarihli yıllık raporundaki bilgilere göre, liglerdeki kulüplerin marka değerlerinin toplanmasından oluşan ulusal ligler marka değeri  sıralamasında da Süper Lig sahip olduğu 298 Milyon Dolarlık marka değeriyle altıncı sırada yer alıyor. Süper Lig’in önünde 3.7 Milyar Dolarlık değeriyle İngiliz Ligi, 2 Milyar Dolarlık değeriyle Alman Bundesliga, 1.7 Milyar dolarlık değeriyle İspanyol La Liga, 926 Milyon dolarlık değeriyle İtalyan Serie-A ve 665 Milyon dolarlık marka değeriyle Fransız Lig1 bulunuyor.  

BrandFinance Futbol kulüplerinin marka değerlerini, kulüplerin gelirlerindeki artış, taraftar sayıları, ulusal ve uluslararası sportif başarıları, stadyum kalitesi, bilet fiyatları, sosyal medya takipçi sayıları, takım değeri gibi daha bir çok değeri baz alarak futbol kulüpleri arasında bir sıralama yapıyor ve bunları futbol dünyası ile paylaşıyor.

 

Bu araştırmaya göre Dünya’nın en değerli kulübü 896 Milyon Dolarlık değeriyle Alman devi Bayern Münih olurken, onu 768 Milyon Dolarlık değeriyle Real Madrid ve 739 Milyon dolarlık değeriyle İngiliz Manchester United izliyor. Bu yılın Şampiyonlar Ligi şampiyonu Barcelona ise 622 Milyon Dolarlık değeriyle kendisine dördüncü sırada yer bulabilmiş. 

football 2922133b

Marka Ligi’nde En Fazla Kulüp Premier Lig’den 

BrandFinance’in Marka Ligi sıralamasında ilk 50’de, İngiliz Premier Lig’den 15 kulüp, Alman Bundesliga ve İtalyan Serie-A’dan 7’şer kulüp, İspanyol La Liga’dan 5, Fransız Lig1’den 4 kulüp yer alırken, diğer 12 kulüp de Avrupa ve Dünya’nın diğer takımlarından oluşuyor. 

Üç Türk Takımı Marka Ligi’nde İlk 50’de Yer Alıyor! 

Bu sıralamada üç Türk takımı da bulunuyor. Galatasaray 141 Milyon Dolarlık marka değeriyle 17.sırada, Fenerbahçe 87 Milyon dolarlık değeriyle 34. ve 43 Milyon dolarlık değeriyle de Beşiktaş 43.sırada kendilerine yer buluyor. 

Deloitte Para Ligi’nde İki Türk Kulübü 

Deloitte’un her sene düzenlediği ve tamamı beş büyük lig kulüplerinden oluşan Para Ligi’nde artık Türk takımları da yer almaya başladı. 

İlk kez Fenerbahçe’nin 87.2 Milyon Euro’luk geliriyle 2006-07 sezonunda girdiği bu ligde, Fenerbahçe kendisine 2 kez yer bulurken, Galatasaray dört kez girme başarısı gösterdi. 2013-14 Para Ligi sıralamasında ise iki kulüp aynı zamanda yer aldı. Galatasaray 157 Milyon Euro’luk geliriyle 16., Fenerbahçe ise 124 Milyon Euro’luk  geliriyle 18.sırada yer alırken, bir sonraki sezon sonunda Galatasaray 161.9 Milyon Euro’luk geliriyle tekrar Para Ligi’nde kendisine yer buldu.

Paramız Var! Sportif Başarı Yok

Yukarıda da vurgulandığı üzere Türk futbol kulüplerinin parasal gelirlerinin önemli ölçüde artması, doğal olarak Türk futbol pasatası gelirlerini de geometrik olarak büyüttü. Nitekim, Türk kulüplerinin Deloitte Para Ligi’nde yer alıyor olmaları, marka değeri olarak Dünya’nın ilk 50 kulübü sıralamasına girebilmeleri, bonservis bedelleri üzerinden Avrupa’nın sayılı takımları arasında kendilerine yer bulabilmeleri, futbolumuzda parasal büyümenin bir göstergesi olarak yorumlanabilir.  

Bu bağlamda, aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere, Türk futbolunun gelirleri son on beş yılda yüzde 356’lık bir artışla, 150 Milyon Euro’dan 685 Milyon Euro’ya yükseldi.  Bu dönemde Türk futbol gelirlerindeki artışın en önemli kısmı naklen yayın gelir kalemindeki artıştan kaynaklanıyor. 2000’de 85 Milyon Euro civarında olan naklen yayın gelirleri, son on beş yılda %405’lik bir artışla 430 Milyon Euro’ya ulaştı.

 Gelirler

 2000-14 döneminde futbolumuzun parasal gelişim hızının, sportif performans gelişim hızının üzerine çıktığını gözlemliyoruz. Parasal olarak gelirlerini geometrik artırma başarısı gösteren Türk futbolu, ne yazık ki, bu performansı sportif olarak gösterememiştir. Futbolumuza gelen parasal refah, sportif refaha yol açmamış, aksine  Türk futbolu sportif olarak Avrupa ve Dünya’da gerilemeye devam etmiştir.  

Nitekim, aşağıdaki tablo bize Türk futbolunun 2000-14 döneminde sportif performans olarak başarılı bir gelişim dönemi yaşamadığını bize göstermektedir. 

Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere, 2000 yılında yaklaşık 150 Milyon Euro’luk bir gelire sahip Türk futbolunun FIFA sıralamasında yeri 30.sırayken, 2001’de 2002 Dünya Kupası’na katılmak için ortaya koyduğu sıra dışı performans, bizi yedi sıra yükselterek 23.sıraya kadar taşımıştır. Bu dönemde Türk futbol pastası 2001’de yaşadığımız büyük ekonomik krizin etkisiyle küçülürken, 2002 Dünya Kupası’nda gösterdiğimiz mükemmel performansın hemen arkasından, yavaş yavaş düzelen ekonomik koşulların da olumlu katkısıyla, parasal gelirini 235 Milyon Euro’ya kadar yükselme başarısı göstermiştir. 

 

Yine, bu süreçte 2003 FIFA Konfederasyon Kupası’nda ulaşılan 3.lük bizi FIFA’da sekizinci sıraya taşımıştır.  

Uzun bir aradan sonra 2008'de tekrar katılma şansı yakaladığımız Eurocup'ta Türk Milli takımının ortaya koyduğu olağanüstü performans, onu yeniden FIFA sıralamasında 11 sıraya kadar taşımış, ama daha sonraki yıllarda Avrupa ve Dünya Kupası elemelerine katılamamış olmamız, bizi sportif performansta serbest düşüşe mahkum etmiştir. Bunun sonucunda Türk Milli takımının FIFA sıralaması 2013’te 43., 2014'te 45.sıraya, 2015’te de 52 sıraya kadar gerilemiştir.

 

basari

 

 

Sportif performansta kulüpler bazında da çok fazla bir şey yapamadığımız bu süreçte, Fenerbahçe ve Galatasaray Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale, Fenerbahçe Avrupa Ligi'nde yarı finale yükselme başarısı göstermiş olmakla birlikte, sportif devamlılık sağlanamadığından UEFA olarak sıralamada daha yukarılara çıkma şansımız olmamıştır. Bu dönemde Türk futbolunun kulüpler bazında sportif macerası inişli çıkışlı bir performans sergilemiş olduğundan, UEFA sıramız da 10.lukla 12.lik arasında gidip gelmiştir.2015 Haziran itibariyle Türk Futbolunun UEFA sırası 14.sıraya gerilemiş bulunmaktadır.

  

Yukarıda da dile getirdiğimiz üzere, Türk futbolu gerek milli takımlar nezdinde FIFA sıralamasında, gerekse kulüpler bazında UEFA sıralamasında sürekli gerilemiş ve sportif rekabette geride kalmıştır.

  

Sportif Olarak Sıra Düştük, Parasal Olarak Yukarı Çıktık!

 

Mali anlamda bu sürece bakıldığında ise, Türk futbolu sportif performansın aksine iktisadi ve mali olarak gelişimini hızlandırmış, başta naklen yayın gelirleri olmak üzere, ticari gelirler, maç günü gelirleri ve sponsorluk gelirlerinde önemli tutarlara ulaşan gelişim kaydetmiştir. Bu dönemde Türk futbol pastası 500 Milyon Euro ve üzeri büyüklüğe ulaşarak, Avrupanın en zengin yedinci ligi konumuna yükselmiştir.

   

Sonuç

   

Türk futbolu Avrupa’da yarattığı gelir bakımından beş büyük ligin arkasından gelmesine karşın, ne yazık ki son onbeş yılda gerek milli takımlar, gerekse kulüp futbolu bazında sportif başarıda beklenen performansı sergileyememiş, aksine onbeş yıl öncesinin gerisine düşmüştür. Sportif performans yeterli olmamasına karşın geçen on beş yıllık süreç içinde, Türk futbol pastası sürekli büyümeye devam etmiştir.

  

Bu süreçte beklenen ve olması gereken sportif performansa dayalı bir mali başarı veya mali başarının sonunda gelmesi gereken bir sportif performanstır. Oysa, Türk futbolu sportif başarıdan bağımsız, futbol otoritesi destekli naklen yayın gelirlerine göbeğinden bağımlı, kendi iç dinamikleriyle gelir yaratamayan, reytingi düşük, futbol kalitesi vasat, rekabeti zayıf bir lig haline gelmiştir. 

  

Kısacası, ülkemizde futbol gelirleri “dış destekle”  artarken, sportif performans düşmeye başlamıştır. Bu çok doğal ve sürdürülebilir bir durum değildir aslında. Futbolumuz kendi iç dinamikleriyle gelir yaratmakta zorlandığı için Avrupa ile rekabet edebilecek bir kalite düzeyi ve rekabetçi yapıya da ulaşamamıştır. Bu durum aslında bugün Türk futbolunun temel çelişkisini oluşturuyor. Para var, ancak sportif başarı yok…İşte asıl sorgulanması ve üzerinde düşünülmesi gereken konu bu…{jcomments on} 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  10964  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

30/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.889,71

-1,35

 bjk BJKAS

4,91

-1,80

 fb FENER

48,20

+4,24

 gs GSRAY

2,07

-67,14

 trabzon TSPOR

1,00

+6,38

   SPOR ENDEKSİ

3.238,98

+2,49

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44748686

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.