Hata Yap-Ma!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Recep Cengiz Hata Yap-Ma!

Hata Yap-Ma!

52OEB3A

Recep Cengiz- 9 Şubat 2022 Bir futbolcunun pozisyon veya pas hatasından takımının puan kaybetmesi, o futbolcunun hedef tahtasına konulmasına yetiyor.

 

Maç içerisinde; taraftar protestosu, takım arkadaşlarının söylenmesi, antrenör fırçası ile başlıyor. Maç sonrasında soyunma odasında devam ediyor.

Bununla bitiyor mu?

Hayır!

Yöneticilerin ‘kendine bak, daha dikkatli ol!’ uyarısı ve futbol yorumcularının önce yetersizlik ve beceriksizlikle suçlaması sonrasında nasihati bitmiyor.

Allah muhafaza, bir sonraki maçta benzer hata olduğunda önce yapılanların dozu artmaya başlıyor. Eski defterler açılıyor, hırpalama ve hakaretler (Kerem ve Marcao örneğinde olduğu gibi) kavgalara kadar varabiliyor.

Futbolcunun, bu takımda oynamaması gerekiyordur ve genellikle öyle olur. Klasik düşünce yapısı ile hemen alternatifler aranır. Yapılacak işlem klasiktir, önce dinlendirme (yedek bırakma) sonra pişmesi için (gideceği takım ekmek fırını ya) elden çıkarma ve alternatif oyuncu arama…

Yukarıdaki süreç futbolcunun ‘neden’ hata yaptığı konusunda hiçbir somut bilgi içermiyor. Söylemlerin hiçbiri ‘eğitici ve öğretici’ değil, farkındalık yaratmıyor. “Futbolcu neden hata yaptı?” sorusunun cevabını doğru olarak ortaya koymuyor. Futbolcu ‘neden’ hata yapıyor?

Futbolcunun hata yapmasına ‘neden’ olan birçok faktör vardır. Futbolcu oyunda birbiriyle çelişen sayısız düşüncenin etkisi altındadır. Bu etki hata yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Futbolun hatalar oyunu olarak adlandırılmasının nedeni de budur. Buna rağmen futbolcular yetenek, beceri, güç ve enerjileriyle belirli bir performans düzeyi oluştururlar. Hata yapma tutumlar bilişsel, duygusal ve davranışsal olarak ele alınabilir.

1.Bilişsel faktörler: Futbolcunun oyun ve pozisyon bilgisini işaret eder. Oyuna ilişkin düşünce, bilgi ve inançlarından oluşur. Futbolcunun oyunun yapısını, oyun anlayışını, görev tanımını, sahadaki rolünün anlamını, pas kayıplarının takıma etkisini, her türlü soruna karşı önlem almayı, problem çözme konusundaki inançlardan oluşur.

2.Duygusal faktörler: Futbolcunun hata yaptıktan sonra tutumuna ilişkin duygu ve değerlerinden oluşur. Kuşkusuz her futbolcunun yetenekli olduğu inancı vardır (Aksi durumda kim, neden transfer etsin?) Ancak, takımla duygusal bağlılığı olan kendisini takımın önemli bir parçası olarak gören futbolcular daha fazla üzülüp içselleştirse de zihinsel dayanıklılık, psikolojik sağlamlık, takım ve taraftar desteği ölçüsünde hata yapmayı olumlu değerlendirecek, telafisi için çaba gösterecektir. Aksi durumda, Beşiktaş’ta kaleci Fevzi’nin ayağının altından kaçırıp gol yediğin pozisyonun futbol hayatına mal olduğunu hatırlamakta fayda var. Takımı ile duygusal bağı kopmuş futbolcular ise umursamaz davranabilecektir. Bu noktada profesyonellikle umursamazlık tespit edilmesi çok kolay olmayan, niyet okunmaması gereken bir durumdur. Oyunda dikkat, konsantrasyon eksikliği, özgüven kaybı, stres, kaygı ve motivasyon gibi zihinsel sorunların belirli bir ölçüde yaşanmasının doğal kabul edilmesi gerektiğini unutmamak gerekir. Kısacası, bir hata ya da benzer hatalara ilişkin bir tutumdan söz edebilmemiz için, bu hataya ilişkin bilgi, düşünce ve inançlara olumlu veya olumsuz duyguların eşlik etmesi gerekir. 

 3.Davranışsal: Oyunda hata olarak nitelendirilen tutumların üçüncü bileşeni davranışsal bileşendir. Oyun içerisinde çok pas veya pozisyon hatasının nedenlerine bakıldığında; çevre kontrolü yap(a)mamak, baskı altında top saklamayı bilmemek, top tekniği kötü olması, reaksiyon zamanını (Ör. zamanlama hatası yapmak, pasın yönünü, topun hızını ve şiddetini) hesaplayamamak, çok gereksiz koşularla enerjiyi tüketmek, doğru karar ve tercih yapamamak gibi örneklerin, büyük oranda altyapı eğitiminin eksik ve yetersiz olmasından, oyuncunun yetecek ve becerilerinin sınırlı olmasından kaynaklandığı düşündürmektedir.

Sonuç olarak, kulüp ortamında hata yapmayı bir sorun olmaktan çıkarmak, olumlu ve üretken bir kültürün yansıması açısından önemli bir etkendir. Futbolculara “hatasız oynamaları” veya “yüksek performans göstererek, en iyisi olmaları gerektiğinin” sürekli vurgulanmasının doğurabileceği bazı olası tehlikeler vardır. Bu futbolcuların “sadece hep iyi olursam onlar için değerliyim” kanısına varmalarını kolaylaştırır. Bu saptama olumlu insan ilişkileri yerine yapay bir “evet efendimciler” çemberi içinde yaşamayı seçer. Bu durum futbolcunun benlik tasarımından yoksunluğunu doğurur.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  772  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Recep Cengiz Cuma, 22 Kasım 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.774,49

+0,17

 bjk BJKAS

6,23

-1,89

 fb FENER

134,90

+4,57

 gs GSRAY

7,12

-1,39

 trabzon TSPOR

1,09

-3,54

   SPOR ENDEKSİ

3.792,55

-0,37

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 42309317

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 6 6  0 20 5 15 18
2 Fenerbahçe 6  4   1 1 14  5   9

13

3 Beşiktaş 5 4 1  0 11 4 7

13

4 Samsunspor 6  4   0  2 3  4 12
5 Başakşehir 5 3 1  1   11  7 4 10
6 Göztepe 5 2 3 0 8  3 

  5 

 9 
7

Eyüpspor

6 2  3  1   8 5 9
8 Konyaspor 6 2 2

7 -1 6
9 Sivasspor 6 2 2 -1 6
10

Antalyaspor

6 2 2 2 12   -3 8
11 Kasımpaşa 6 1 2

6

8   -2  6
12 Alanyaspor 6 2 9 -3  6 
13 Bodrumspor 2 0

4

5  9  -4  6
14 Trabzonspor 5 5 0 0 5
15 Gaziantep 5 1 3 4 7 -3 4
16

Rizespor

6

1

1 4 3 14  -11 4
17 Kayserispor 5  3 5 -4
18 Hatayspor 6 2 4 4 10  -6 2

19

A.Demirspor 6 0 1 5 5 14 -9 

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.