Futbolun Parasallaşmasının Yarattığı Sorunlar
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Kriz Tuğrul AKŞAR Futbolun Parasallaşmasının Yarattığı Sorunlar

Futbolun Parasallaşmasının Yarattığı Sorunlar

Tuğrul Akşar- 15 Ekim 2012 "Futbolun küreselleşmesi, güzel oyun futbolu bitiriyor mu?" kitabının yazarı John Samuels'e göre: "Futbolda iki türlü güç vardır.

Bunlardan birisi halkın, insanın gücü, diğeri ise paranın gücüdür. Ne yazık ki, günümüzde paranın gücü futbola egemen hale geldi."

Dolayısıyla, paranın gücü insan gücünü yani halkın gücü ve yönetimini denetim altına aldı.


Futbolun günümüzde bir işe dönüşmesi, parasal olanakların giderek artması, özellikle başta elit kulüpler olmak üzere futbol kulüplerinin başarılı ve istikrarlı bir şekilde büyümeye yönelmelerine neden oldu. İşte bu durum futbolun sitrüktürel yapısında zaten var olan risklerin de kulüpleri tehdit etmesine ve ortaya çıkmasına ortam sağladı.


Futbolun ticarileşmesi ve giderek endüstriyelleşmesi büyüyen pastanın paylaşımında önemli sorunlara yol açıyor. Bugün artık günümüzde kulüpler sahip oldukları gelirler bakımından birer önemli işletmeler haline geldiler.


Kulüplerin gelirleri 100 milyon euroları geçiyor


Günümüzde futbol kulüplerinin gelirleri 100 milyon euroları aşıyor. Bu bağlamda 2011-12 Sezonu'nda Avrupa'nın en fazla gelir elde eden kulübü 479.5 milyon euroluk geliriyle Real Madrid. Real Madrid'i 450.7 milyon eurolluk geliriyle Barcelona izliyor.
Bu kulüplerin yer aldığı liglerin de aynı şekilde gelirleri sürekli bir artış içinde.


Bu bağlamda, futbolun hızlı parasallaşması kulüpleri de kendi aralarında segmente eder duruma getirdi. Nitekim aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere UEFA ülke liglerini, söz konusu liglerde yer alan kulüplerin ortalama gelirleri üzerinden sınıflandırdığında beş gruba ayırmış. En üst grupta beş büyük ligi görüyoruz. Buna göre bu grupta yer alan liglerdeki takımların ortalama gelirleri 50 milyon euro ve üzerinde yer alıyor. Bizim de yer aldığımızı ikinci grupta, yani daha büyük geliri olan ligler sınıfında 14 lig bulunuyor. Bu liglerde yer alan kulüplerin ortalama gelirleri 5 milyon ile 50 milyon euro arasında değişiyor. Daha sonra orta sınıfta yer alan kulüpleri görüyoruz. Bu kulüplerin de ortalama gelirleri 1 milyon 250 bin euro ile 5 milyon euro arasında değişiyor ve bu segmentte 10 lig bulunuyor.

 

tugrulaksar-1.jpg

 

Gelir dilimlerine göre futbol liglerinin segmentasyonu


Yukarıdaki tablodan da görüldüğü üzere, Avrupa'da futbol kulüplerinin gelirleri arasında devasa uçurumlar bulunuyor. En alt grup, yani mikro grup ile en üst gruptaki kulüplerin gelirleri arasında ortalama tam 141 kat fark buluyor.

 

Finansal polarizasyon futbolu krize itiyor


Finansal polarizasyon, yani kulüpler arasındaki finansal kutuplaşma; bir yanda zengin kulüpler yaratırken; diğer yanda da daha düşük bütçeli ve rekabet gücü düşük kulüplerin oluşmasına neden oluyor. Aslında bu sonuca şu süreçten geçilerek ulaşılıyor: Futbol gelirlerinin paylaşımındaki dengesizlikler, zaman içinde kulüpler arasında bütçe farklılıklarının doğumuna yol açıyor. Burada o kulübün reytingi, sportif ve mali performansının da gelişimini belirliyor. Yüksek reytinge sahip kulüplerin futbol pastasından aldıkları payın dengesizliği; bazı kulüplerin rekabet güçlerinin de zayıflamasına neden oluyor. Gelir kaynakları arasındaki farklılıklar, sahip olunan finans olanak ve potansiyelleri, harcama kalemlerindeki dengesizlikler süreç içinde kulüpler arasında bir haksız rekabete yol açıyor. Zaman içinde bu haksız rekabet ise kulüplerin finans güçlerini olumsuz etkiliyor. Daha sınırlı ve daha az gelire sahip kulüpler, rakipleriyle mücadele edebilmek için, bütçe açıklarına yöneliyorlar. Ancak mevcut gelirleri ile giderlerini karşılama olanağına sahip çok az sayıda kulübün bulunması, bu kutuplaşmanın daha da artmasına sebep oluyor.


Futbolun lokal düzeydeki yapılanmaları arasındaki farklılıklar ve bu liglerin makro-ekonomik göstergelerindeki yıllık gelişme durumları ile sahip oldukları potansiyeller, futbolun mali anlamda sevk ve idaresinde çok önemli yönetsel farklılıkları da beraberinde getiriyor. Özellikle beş büyük ligde son 15 yılda prima takımlar ile diğer lig takımları arasındaki uçurum giderek açılması ve endüstriyel futbolun ve ticarileşmenin de etkisiyle, rekabet bu kulüplerin lehine çevrildi. Parasal olanakların sağladığı mali üstünlük, belirli bir dönem sonunda sportif üstünlüğü de beraberinde getiriyor. Durum böyle olunca futbol pastasının büyümesine en çok katkı sağlar duruma gelen bu kulüpler, lokal federasyonlarca zımni anlamda da olsa desteklenir ve kollanır hale geldi. Yani, büyükler ve ötekiler şeklinde sportif ve mali anlamda kulüp kutuplaşmalarını görmeye başladık. İngiltere'de Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool dört büyükleri oluştururken; İspanya'da Real Madrid ve Barcelona ile Lig'deki diğer onsekiz kulüple arasında mali anlamda fark ciddi şekilde açmış durumda. İtalya'da Inter, Juventus, Milan ve Roma kutsal dörtlüyü oluştururken; Almanya'da Bayern Münih, Schalke 04, Stutgart ve Werder Bremen finansal anlamda rakiplerine ciddi üstünlük sağlamış durumdalar. Fransa'da O.Lyon, Marsilya, PSG rakiplerine göre gayet iyi durumdalar. Ülkemizde ise üç büyüklerin mali anlamdaki üstünlükleri, onları sportif anlamda da diğer takımların çok üstüne taşıyor.


Kısacası, endüstriyel futbol finansal polarizasyonu artırıyor! Büyük kulüpler daha da büyürken, küçüklerin payına düşen futbol pastası dilimi her geçen gün inceliyor. Futbol pastasından aldığı payı giderek düşen kulüpler ise iktisadi ve mali anlamda rekabet güçlerini büyük kulüplerle yitirmek durumunda kalıyor. Kendilerine finansman yaratmakta zorlanıyorlar ve bu süreç onları çoğu zaman krize sürüklüyor.
 

 

Avrupa futbol pazarı büyüdükçe ligler arasında finansal polarizasyon artıyor


Bugün özellikle beş büyük lig ile diğer 48 Avrupa ligi arasında da giderek finansal kutuplaşmanın arttığını görüyoruz. Yani ligler arasında da finansal polarizasyondan kaynaklanan bir haksız rekabet bulunuyor. Söz konusu haksız rekabet ise Avrupa'da bazı kulüplerin daha zengin, bazılarının da daha yoksullaşmasını beraberinde getiriyor. Buna göre oluşan devasa bütçeler ve bu bütçelerle yapılan dev transfer harcamaları, kulüpler arasında olduğu gibi ligler arasında da bir dengesizliğe yol açıyor.


Deloitte Spor Grubu'nun 21'inci Yıllık Futbol Finansmanı Değerlendirmesi'ne göre, Avrupa futbol pazarı 2010/11 sezonunda gelir açısından %4 büyümeyle (0.6 milyar euro) 16.9 milyar euroya ulaştı.


Deloitte'un bu çalışması Avrupa'nın 'beş büyük' liginin (Bundesliga, La Liga, Lig 1, Premier Lig ve Serie A) bir önceki yıla göre toplamda 181 milyon euroluk, (yaklaşık %2) bir büyüme kaydederek 8.6 milyar euroluk bir büyüklüğe ulaştığını bize gösteriyor. Bu tutar toplam Avrupa futbol pastasının %51'ini oluşturuyor. Yani, 5 büyük Avrupa futbol pastasının yarısını kendi aralarında paylaşırken, bu parasal gelir üstünlüğü onlara Şampiyonlar Ligi gibi endüstriyel futbolun en önemli organizasyonunda çok önemli sportif üstünlük sağlıyor. Deloitte 2011 verilerine göre örneğin, toplam futbol pastasının %14,7'sini tek başına üreten Premier Lig Şampiyonlar Ligi'nde en başarılı lig olarak karşımıza çıkıyor. 2003-2012 arasında bu kupada tam 12 İngiliz kulübü çeyrek final oynarken; 10 Premier Lig ekibi de yarı finale kalmış. İngiliz kulüpleri son on yıllık süreçte de tam 4 kez de bu kupayı müzelerine götürme başarısı göstermişler.


Avrupa fubol pastası büyüdükçe Şampiyonlar Ligi'nde finansal ve sportif polarizasyon artıyor


Endüstriyel futbolun gözbebeği Şampiyonlar Ligi'ne katılabilmek ve mücadele edebilmek yüksek bütçe gerektirdiğinden, kulüpler bu rekabette geride kalmamak için yoğun borçlanmaya gidiyorlar. Şampiyonlar Ligi'nde oynayan kulüplerin toplam borcu, Avrupa futbolunun toplam borcunun yüzde seksenini oluşturuyor.


Bu borçlanma kulüpler ve doğal olarak Ligler arasında orta ve uzun vadede finansal polarizasyona yol açıyor. Finansal polarizasyonun kaçınılmaz sonucu ise pratikte kendisini sportif polarizasyon olarak somutluyor.


Nitekim Şampiyonlar Ligi'ni bugüne kadar beş büyük ligin dışında sadece bir kez Porto ile Portekiz kazanmış ve bu şekilde 20 şampiyonluğun 19'u 5 büyük lige gitmiş. Yani, futbol pastası büyüdükçe şampiyonlar Ligi'nde konsantrasyon (Yoğunlaşma-toplulaşma) artmış durumda. Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere Şampiyonlar Ligi'ni farklı liglerden kazanan farklı kulüp sayısı tamamen kaybolmuş durumda.


Aşağıdaki bu durum, Şampiyonlar Ligi'nde rekabetçi dengenin giderek kaybolduğunu ve küçük kulüpler aleyhine haksız rekabetin oluştuğunu bize gösteriyor. Futbol pastasının giderek büyümesine karşılık, küçük kulüplerin ve liglerin bu pastadan aldıkları payların her geçen yıl azalması, bu turnuvada yer almak için çok ciddi harcamalar yapan kulüpleri süreç içinde finansal darboğaza sokuyor.{jcomments on}

tugrulaksar-2.jpg

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  16265  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43120640

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.