Finansal Fair Play Nedir? Ne Değildir?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Mali Tuğrul AKŞAR Finansal Fair Play Nedir? Ne Değildir?

Finansal Fair Play Nedir? Ne Değildir?

386996

Tuğrul Akşar- 8 Ekim 2015 UEFA’nın 2000’den başlayıp 2004’te ilk kez uygulamaya almaya çalıştığı, o zamanki adıyla UEFA kriterlerinden, bugün Finansal Fair Play kurallarına geldik.

 

2009 Yılında UEFA Toplumsal Sorumluluk ve Finansal Fair Play ismini verdiği bir komite kurdu ve başına da sayın Şenez Erzik’i getirdi. İşte bu komite şimdilik Avrupalı tüm profesyonel kulüplerin korkulu rüyası haline geldi.

  

Çünkü, bu komiteyle UEFA, Avrupa futbolunda rekabeti yeniden düzenlemek istiyor. Daha güçlü kulüplerle, daha zayıf kulüpler arasındaki rekabeti finansal yönden de düzenlemeye çalışan bu kurallar bütününe birlikte bir kez daha bakmakta yarar var.

  

Bu komite futbol kulüplerinin istikrarlı ve sağlıklı bir mali yapıya sahip olarak kendi aralarında rekabet etmelerini amaçlıyor. Bunu yaparken nihai olarak üç ana hedefi var.

  

Bunlar;

 

 

1) Denk Bütçe uygulaması. Bu uygulamayla futbol kulübünün futbol dışı branşlara harcama yapması önlenmeye çalışılırken, diğer taraftan da kulübün futbol gelirleriyle giderlerinin denk olması hedeflenmektedir. Yani kulüplerin gelirleri ve giderlerinin denk olması. Giderlerin gelirleri aşarak zaman içinde kulübün mali sağlığını olumsuz etkilememesi amaçlanmaktadır.

 

2) Oyuncu, ve teknik adamlara yapılacak tüm ücret, maaş ve transfer ödemelerinin kulübün toplam gelirlerinin yüzde yetmişbeşinden daha fazla olmaması. Bu kritere uyulmadığında denk bütçe uygulaması gerçekleşemeyeceği için kulüp süreç içinde önemli mali açıklar vereceğinden mali yapı da zaman içinde giderek zayıflayacaktır.

 

3) Futbol dışı fonların kaynaklarına iade edilmesi ve rekabetin bu koşullarda devamının sağlanması amaçlanmaktadır. Yani, Chelsea, Manchester City, Paris Saint Germain gibi kulüplere futbol dışından her ne nam altında olursa olsun gelen paraların önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Bu amaçla özellikle sponsor sözleşmeleri mercek altına alınmaya çalışılmaktadır. UEFA bir futbol kulübünün yapacağı sponsorluk sözleşmesinin, en üst seviyedeki bir kulübün yapabileceği sponsorluk sözleşme tutarını aşamayacağını karara bağlamıştır.

  

Bu kapsamda bakıldığında UEFA özellikle, 2014/15 sezonundan itibaren zararda olan kulüplerin, bu zararlar nedeniyle öz kaynakları eksiye dönmüş kulüplerin futbol içinde varlıklarını devam ettirebilmelerinin çok mümkün olamayacağını ifade ederek, bu kulüplerin sağlıklı bir mali yapı ve sürdürülebilir bir iktisadi büyümeyle rekabetlerini devam ettirmelerine odaklanmaktadır.

  

Peki nedir bu Finansal Fair Play Kuralları?

   

UEFA’nın 2010 yılından itibaren uygulamaya almaya çalıştığı Finansal Fair Play (bundan sonra FFP olarak kısaltılacaktır) temelde iki ana başlıkta kulüplerin finansallarını inceleyip sonuçlandırmaya çalışıyor. Yani, bir kulübün finansal tabloları incelendiğinde, eğer kulübün bu iki kurala göre bir sorunu yoksa, kulüp FFP kuralını hayata geçirmekte zorlanmıyor ve olumlu bir yolda gidiyor demektir.

 

Aşağıda detayıyla açıklayacağımız bu FFP kurallarından ilki: Break-Even (Başabaş) Kuralı, diğeri de Katlanılabilir ya da Kabul Edilebilir Zarar kuralıdır.

  

UEFA bu iki kuralı çıpa olarak tutup 2014-15 sezonundan itibaren kendisine bağlı tüm profesyonel kulüpleri mali açıdan belli kurallar bütünü içinde mali disiplin altına almayı hedeflemektedir. Bu şekilde kulüplerin aşırı harcamalarını kontrol altına almayı ve bu suretle finansal olarak bu kulüpleri daha sağlıklı hale getirmeyi temel olarak amaçlamaktadır.

  

Şimdi bu kuralları basit olarak açıklamaya çalışalım:

 

Break-Even (Başabaş) Kuralı: Bu kuralla UEFA kulüplerin 2013/14 sezonundan başlamak üzere yaptıkları tüm harcamaları kontrol altına almak istiyor.  İlk kez UEFA bu kuralla kulüplerin 2014/15 sezonundan itibaren harcama ve gelirlerini dengeye getirmeye çalışıyor.

  1. Bu kurala göre: 1) 2011/12 ve 2012/13 sezonlarını içeren iki yıllık mali dönemde kulüplerin toplam zararı 5 milyon Euro’yu aşamayacak,   2)Eğer bu zararın 5 milyon Euro’yu aşan kısmı kulüpçe giderilebilirse, bundan sonraki izleyen iki yılda kulübün toplam zarar tutarı en fazla 45 mio Euro olabilecektir.  3)İki sezon toplam zarar 45 mio Euro üzerine çıkmışsa, sözkonusu kulübe UEFA 2014/15 sezonunda yaptırım uygulayabilecek.

  2.  
    • Bu kuralın ilk uygulaması olarak 2014/15 sezonuna ilişkin UEFA kulüplere iki istisna uygulaması getirmiştir. Buna göre kulüplerin: 1)Eğer kulübün yıllık başa baş sonuçlarında (zararda) bir düzelme (pozitif trend) gözlemleniyorsa, yani 2012/13 sezonunda zarar eden kulübün zarar tutarı, bir önceki yıla göre azalmışsa, ya da azalma trendine girmişse,  2)Ya da kulübün zararı 1 Haziran 2010 tarihinden önce imzalamış futbolcu sözleşmelerinden kaynaklanıyorsa, yani kulüp bu nedenle 2012-13 sezonunda zarar etmişse, 
    • Bu istisnalardan birisi bile söz konusuysa, kulüp 2014/15 sezonu için yaptırımlardan kurtulabilecektir.

 

    • Bir sonraki sezon sonu zarar tutarı için yani, kulüp 2014/15 sezonunda da yine zarar etmişse, bu durumda bu kulübün zarar tutarının başa baş kuralına göre değerlendirmeye alınıp alınmayacağına 2011/12, 2012/13 ve 2013/14 sezonlarında oluşan toplam zarar tutarına bakılacaktır.

 

    • Bu durumda kulübün üç yıllık zararı yani, 2012-13, 2013-14 ve 2014-15 sezonlarında oluşan toplam zarar tutarı, bir önceki  sezonda uygulandığı kurallara bağlı olacaktır. Yani, 2012-13 ve 2013-14 sezonlarında kulüp 5 milyon Euro’luk zarar toplamını aşamayacaktır. Ancak aşarsa, kulüp bu zararı 5 milyon Euro’ya indirdikten sonra kalan kümule zarar toplamı olarak başa baş tutarı 45 milyon Euro olarak dikkate alınacaktır. Örneğin bir kulüp 2012-13 ve 2013-14 sezonlarında 50 milyon Euro zarar yapmışsa, kulüp yönetimi 45 milyon Euro koyarak bu zarar miktarını 5 Milyon Euro’ya indirmek zorundadır. Bu durumda bu kulüp örneğin 2012-13, 2013-14 ve 2014-15 sezonları için toplamda sadece 45 milyon Euro kümule zarar yapabilecektir.

 

    • Sonraki 3 sezonda da yine 2015/16, 2016/17 ve 2017/18 sezonlarına ilişkin toplam zarara bakılacaktır. Burada da yine sınırlar 5 milyon ve 30 milyon Euro olarak dikkate alınacaktır. Yani, 2012-13, 2013-14 ve 2014-15 sezonunda kulüp toplam zararı yönetim tarafından karşılanmış ve ilk 2 yıl için zarar 5 milyona indirilmiş, ancak 2014-15 te de 45 milyon zarar yapılmışsa (45 Milyon Euro’yu aşmadığı ve ilave sermaye konduğu için)       bundan sonraki yıllarda da kümule zarar tutarı max 30 Milyon Euro’yu geçemeyecektir. )

 

  • UEFA 2018/19 sezonundan sonra 30 mn Euro sınırını düşürebilecektir.

  

UEFA zarar tanımında, ZARAR’a dahil edilecek giderleri ve BAŞA BAŞ Hesaplamalarında da kabul edilebilecek gelirleri de aşağıdaki şekilde belirlemiştir.

  

Başabaş noktası hesaplamasında UEFA sadece kulüplerin asıl faaliyetlerinden kaynaklanan her türlü geliri dikkate almaktadır.

  

Başa Baş Hesaplamasında Dikkate Alınacak Gelirler

  

1) Maç günü (gişe) gelirleri,

2) Yayın gelirleri,

3) Sponsorluk gelirleri,

4) Reklam ve diğer medya gelirleri,

5) Ticari faaliyetler gelirleri,

6) Finansal gelir (mevduat, faiz vb.)

7) Bonservis  gelirleri (satış bedeli ile defter değeri arasındaki fark)

 

Bu gelirlerin dışında bir kulüp eğer futbol dışı branşlardan ve/veya kulüp sahipleri ya da yöneticilerinden gelebilecek, makul sayılamayacak gelirleri dikkate almayacaktır. Örneğin, abartılı yüksek sponsorluk, reklam ve medya gelirleri gibi dikkate alınmıyor.

  

Başa Baş Hesaplamasında Dikkate Alınacak Giderler

  

    1. 1) Altyapıya yönelik gider harcamaları, 2) Tesis (stat, antrenman tesisleri inşaat ve tadilatları) geliştirmesine ilişkin giderler, 3) Bonservis harcamalarına ilişkin finansman giderlerinin ilgili yıla ait aktifleştirilmiş giderleri. Örneğin, bir kulüp 3 yıllığına 9 Mio Euro’luk bir bonservis giderine katlanmışsa, sadece o yıla karşılık gelen gideri, zararlardan düşülebilecektir. (Gider Aktifleştirmesi)

 

Kulüpler FFP Kurallarına Uymazlarsa Ne Olacak?

  

Şüphesiz ki, UEFA koymuş olduğu kurallara uymayan kulüpleri kendi organizasyonlarına almak istemiyor. Ancak, bunu da hemen yapmıyor. FFP kurallarına ihlallere ilişkin risk dereceleri belirlemiş durumda. Bu risk göstergelerine göre UEFA, kulüplere disiplin cezasından, transfer yasağına, transfer yasağından organizasyonlardan (Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nden) men cezasına kadar yaptırım uygulayabiliyor. (Bu kapsamda Barcelona’ya 2015’te getirilen transfer yasağı nedeniyle, Arda Turan transfer Ocak 2016’ya kadar forma giyemeyecek)

  

Eğer bir lisanslama veya gösterge kriteri yerine getirilmezse ya da başa baş kuralına uygunluk söz konusu değilse, UEFA disiplin komitesi başta bu kulübü uyarıyor, ancak eksiklik giderilememişse bu kez para cezası ve transfer yasağı getiriliyor. Tüm bunlara karşın, ihlaller devam ediyorsa, bu kez UEFA ilgili kulübe men cezası veriyor. Bugüne kadar bu kriterlere uymayan bir çok kulüp Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’ne alınmayarak, bu yaptırımlara maruz kaldı.

  

Bu bağlamda kulüpler, yönetsel giderlerini disipline etmek için dört risk göstergesine göre değerlendiriliyorlar. Bu değerlendirme sonucuna göre kulüpler, bu göstergelerden birisi veya birden fazlasını ihlal ediyorlarsa, bu kulüplerden detaylı bilgi isteniyor ve bu kulüpler incelemeye alınıyor.

  

UEFA böylesi bir durumda kulüplerden mevcut finansal bilgilerini ve ileriye yönelik bir yıllık bütçelenmiş güncel finansal bilgilerini istiyor.

  

Peki, UEFA hamgi göstergelere göre kulüplerden finansallarını ve ileriye yönelik projeksiyonlarını istiyor?

   

UEFA Temel Risk Göstergeleri

   

UEFA risk göstergelerini kısaca 4 başlık altında ele almış. Bunlar:

   

  1. 1.Kulübün faaliyetlerinin devamlılığı göstergesi: UEFA’ya Sunulan ve bağımsız dış denetimden geçmiş yıllık veya ara dönem mali tabloları hakkındaki denetçi raporunda eğer denetçi Kurum, kulübün devamlılığı hakkında şartlı veya olumsuz görüş bildirmişse,

  2. 2.Eksi özkaynak : Futbol kulübünün (şirketin) sermayesi uğranılan zararlar nedeniyle negatife (eksiye) dönmüşse,

  3. 3.Başabaş Açığı: Kulüp son 3 yılın herhangi birinde başa baş açığı vermişse, yani 5 mio Euro üzerinde zarar ettiyse,

  4. 4.Tahsili Gecikmiş Alacaklar: Kulübün son ilgili yıl 30 Haziran tarihli finansalları itibariyle vadesi geçmiş ve ödenmemiş borcu (futbolculara, teknik direktörlere, diğer kulüplere, vergi dairesi ya da sosyal güvenlik kurumlarına) bulunuyorsa; ki bu gösterge 1 Haziran 2011’de yürürlüğe girdi ve 2011/12 sezonunda uygulanmaya başlandı. Anımsanacağı üzere, bu göstergenin uygulanmasıyla birlikte, Beşiktaş Mayıs 2012’de vadesi geçmiş borçları yüzünden 1 yıl UEFA kupalarından men edilmişti.

  

UEFA Ek Risk Göstergeleri

   

Yukarıda belirtilenlere ek olarak UEFA kulüpten aşağıdaki durumlarda da ek bilgi talep edebiliyor. Bunlar:

   

1) Çalışanlara ödenen ücretler (futbolcu, teknik direktör vb.) gelirlerin %70’inden fazlaysa,

2) Şirketin net borcu gelirlerin %100’ünü aşıyorsa (Net Borç Tanımı: Finansal Borçlar + Ortaklara/ilişkili kurumlara borçlar + Transfer Borçları - Transfer Alacakları - Nakit ve Nakit Benzeri)

  •  
  • Yıllar İtibariyle FFP Kabul Edilebilir Zarar Tutarları

                                                

 

Sezon

 
 

İncelenecek Sezonlar

 
 

Kabul Edilebilir Zarar Tutarı (€)

 
 

2013-2014

 
 

-

 
 

2011-12

 
 

2012-13

 
 

45 milyon

 
 

2014-2015

 
 

2011-12

 
 

2012-13

 
 

2013-14

 
 

45 milyon

 
 

2015-2016

 
 

2012-13

 
 

2013-14

 
 

2014-15

 
 

30 milyon

 
 

2016-2017

 
 

2013-14

 
 

2014-15

 
 

2015-16

 
 

30 milyon

 
 

2017-2018

 
 

2014-15

 
 

2015-16

 
 

2016-17

 
 

30 milyon

 
 

2018-2019

 
 

2015-16

 
 

2016-17

 
 

2017-18

 
 

30 milyondan az

 

   

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  17628  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

13/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10125,46

+0,66

 bjk BJKAS

4,33

-0,92

 fb FENER

103,30

-0.58

 gs GSRAY

6,54

-0,91

 trabzon TSPOR

0,90

-1,10

   SPOR ENDEKSİ

3.021,26

-0,87

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44132573

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 14 12 2  0 38 15 23 38
2 Fenerbahçe 14  10   2 2 36  13   23

32

3 Samsunspor 15 9 2  4

29

17 12

29

4 Eyüpspor 15  7   5  3 24 15 9 26
5 Beşiktaş 14 7 4  3  23  15 8 25
6 Göztepe 14 7 3 4 27  20 

  7

 24 
7

Başakşehir

14 6  4  4 24 18 6 22
8 Konyaspor 15 5 4

6

17 22 -5 19
9 Rizespor 14 6 1 7 15    21  -6 19
10 Gaziantep  14 5 3 6 20 21 -1 18
11 Sivasspor 15 5 2 7

20

25   -5 17
12 Antalyaspor 14 5 3 6 18  26 -8 18
13 Trabzonspor 14 3 7

4

20  18  2  16
14 Kasımpaşa 14 3 7 4 18 21 -3 16
15 Kayserispor 14 3 6 5 15 25 -10 15
16

Alanyaspor

14

3

5 6 12 18 -6 14
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 14 5 8 12 23  -22 8

19

A.Demirspor 14 0 2 12 10 34 -24

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.