Şike Skandalı Türk Futbolunu Nasıl Etkileyecek? Soru ve Yanıtlar (II)
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

Şike Skandalı Türk Futbolunu Nasıl Etkileyecek? Soru ve Yanıtlar (II)

 

Tuğrul Akşar/ 1 Ağustos  2011

Geçen hafta ilk kısmını yayınladığımız şike skandalının Türk futboluna olası etkilerini bu hafta biraz daha farklı bir başlıklarla, daha farklı sorularla tamamlıyoruz.

 

Şike Soruşturmasının Başlamasıyla Borsada İşlem Gören Kulüplerin Hisse Senetleri Nasıl Etkilendi?

Şike Borsada Kar Realizasyonu İçin her zaman bir araç olmuştur.  

 Özellikle bu tür süreçlerde Avrupa’da da yaşanılan örneklerden de görülebileceği üzere borsada işlem gören kulüplerin hisse senetlerine çok büyük miktarda bir satış geliyor. Gelen satışlar kulüplerin piyasa değerlerinde çok önemli düşüşlere yol açıyor. Kulüpler büyük değer kayıpları yaşıyor. Paniğe uğrayan küçük yatırımcının da bu sürece dahil olmasıyla taban olan hisse senetleri daha sonra yine gelen alışlarla yukarı taşınıyor. Nitekim Aziz Yıldırım’ın tutuklanmasıyla ilk üç günde Fenerbahçe’nin hisse senetlerinde yaşanılan kayıp %35’e ulaşmıştı. Yine Juventus’un soruşturma başladığı tarihte hisse senedi kayıpları %75’e kadar yükselmiş, soruşturma sonunda bu kayıp %52’ye gerilemişti. Buradan da görüldüğü üzere şike ekonomisi borsada da boş durmuyor, yöneldiği kar realizasyonu ile çok büyük spekülatif karlar elde ediyor.

Şike soruşturması kapsamında 4 Temmuz’da başlayan soruşturmada Fenerbahçe Başkanı ile birlikte çok sayıda ismin tutuklanması ve gözaltına alınması borsada işlem gören kulüplerin hisse senetlerinde de büyük düşüşe neden oldu. Operasyonun başladığı 4 Temmuz’dan bu yana borsada işlem gören dört kulübün piyasa değeri ciddi kayba uğradı. Bu kapsamda operasyon öncesi dört kulübün borsa değeri 3.764.500 bin TL iken, bu değer 29 Temmuz 2011 Cuma günü itibariyle %28 azalarak 2.710.723 bin TL’na geriledi. Bu düşüşte en büyük kaybı %43 ’e yaklaşan düşüş ve 803 milyon TL’lık değer kaybı ile Fenerbahçe yaşadı. Fenerbahçe’yi %25’lik değer kaybı ile Beşiktaş takip ederken, şike soruşturmasında adı geçmeyen Galatasaray’da bu düşüşten nasibini aldı. Galatasaray son 25 günlük süre içinde yaklaşık %13’lük oranında bir piyasa değeri kaybederken, bu süreçten şimdilik en az kayıpla  Trabzonspor’un çıktığı görülüyor. Trabzonspor’un piyasa değeri 1-29 Temmuz arasında %2’lik bir düşüş kaydetti.

Sportif A.Ş.’lerin piyasa değerlerinin Şike Skandalından nasıl etkilendiği aşağıdaki tablodan net olarak görülebiliyor.

 

(BİN TL)

04.07.2011 Tarihinde Piyasa Değerleri (BİN TL)

29.07.2011 Tarihinde Piyasa Değerleri (BİN TL)

Piyasa değerleri arasındaki Fark (BİN TL)

Değişim

Fenerbahçe

1.872.000

1.068.830

803.170

-0,43

Beşiktaş

410.000

306.464

103.536

0,25

Galatasaray

1.040.000

901.059

138.941

-0,13

Trabzonspor

442.500

434.370

8.130

-0,02

TOPLAM

3.764.500

2.710.723

1.053.777

-0,28

 

Şike soruşturması ardından Fenerbahçe hisselerinde yaşanan ani düşüş sportif başarının yok olması endişesinden mi yoksa kulübe duyulan güvenin sarsılmasından mı kaynaklandı?

Bu düşüşte iki temel şey rol oynadı.

  1. Çok doğal olarak kulübün hakkında açılan soruşturma ve ortaya atılan iddialar kulübe olan güveni belirli ölçülerde etkiledi. Bunu da yine iki temel dürtü göze çarpıyor. Bunlardan ilki; bu olayların kulübün finansal yapısını olumsuz etkileyeceği ve bu nedenle daha az temettü vereceği endişesi satış neden oldu. İkincisi ise kulübün repütasyonuna gölge düşeceği kaygısıyla geleceğe yönelik karamsar hava satışa neden oldu.
  2. Daha önce söylediğim gibi şike ekonomisinin bir parçası olarak kar realizasyonu amacıyla spekülatif satışlar nedeniyle hisse senetleri fiyatları düştü.

Borsada Fenerbahçe'nin yaşadığı düşüş uzun vadede diğer kulüplerin hisselerini etkiler mi?

Fenerbahçe’nin hisse senedindeki düşüş doğal olarak spor endeksinde bir düşüşe yol açar ama bu kalıcı bir etki yaratmaz. Yani FB hisse senetleri düştü diye diğer kulüplerin hisse senetleri de düşmez. Aksine Trabzonspor’un hisse senetleri yükselişe geçti. Burada düşüşü tetikleyen temel olgu, kulüplerin hakkındaki şike davasının yarattığı geleceğe yönelik finansal, sportif ve yönetsel beklentilerdeki bozulmadır. Çünkü borsada beklentiler alınır, gerçekler satılır.

Spora yatırım yapan sponsorların bu tip krizler karşısında genel tutumu nasıldır? Bugün Süper Lig'e yatırım yapan sponsorlar önümüzdeki dönemde çekilme kararı alabilir mi?

Günümüzde futbolun bir meta olarak, Pazar için üretilir hale gelmesi, onu mükemmel bir pazarlama ve satış aracı haline getirdi.Endüstriyel gelişim futbolun Pazar için üretilmesini beraberinde getirdi ve daha önceden futbol başka ürünler aracılığıyla pazarlanan bir ürünken, endüstriyel dönüşüm ile bugün futbol artık diğer ürünleri pazarlayan ürün konumuna getirdi. Bu anlamda sponsorluk gelirleri çok önemli hale geldi.

Bu bağlamda sponsor markasını dünyanın dört bir tarafına yine saygın ve popüler markalar aracılığıyla tanıtmak ve yaygınlaştırmak ister. Futbol dört milyar insana on-line ulaşabilen ve herkesin delicesine peşinden koştuğu bir spor dalı olduğu için sponsorlar yoğun olarak futbolu kullanıyor. B olumsuzluklar, süreç içinde çok doğal olarak sponsorlardan bazılarının çekilmesine yol açabilecektir. Bu da sponsorluk gelirlerinde önemli bir daralma olacağı anlamına gelir.

 

Sponsorlar Süper Lig ekonomisinin ne kadarlık bir kısmını oluşturuyor? Ardarda çekilmeler yaşanırsa Lig'de ekonomik olarak ne kadarlık bir kayıp yaşanır?

Benim hesaplamalarıma göre bugün ülkemizde futbol pastası yaklaşık 585 milyon Euro’ya ulaşıyor. Ve toplam futbol gelirlerinin yaklaşık 220 milyon TL’lık kısmı sponsorluk gelirlerinden oluşuyor. Bu da yaklaşık olarak toplam gelirin %17’sine geliyor. Benim tahminin ilk etapta, eğer şike suç kesinleşir de federasyon küme düşürme cezası verirse toplam sponsorluk gelirlerinde yüzde yirmi beşe yakın bir daralma yaşanabileceği yönünde…

 

Kulüplerin taraftar mağazası gibi işletmeleri bu ekonomik küçülmeden nasıl etkilenebilir?

Bu olaylar nedeniyle kulüplerin storlarında satışlar önemli ölçülerde düştü. Her ne kadar taraftar son bir destek vererek, düşen satışları durdurmaya çalışsa da, her şey kendi dinamiği ile hareket eder.  Yani sportif performans ve popülarite olamadan iktisadi ve mali gelir artmaz. Bu bağlamda ben toplam futbol pastası içinde yaklaşık %12’lik payı ve 151 Milyon TL’na ulaşan merchandising geliri, yani  logolu ürün satışı ve buna bağlı ticari gelirlerde yüzde 20 civarında bir daralma bekliyorum.

Yapılan şike soruşturması ligin marka değerini nasıl etkileyebilir?

Bugün zaten bu olayların etkisini orta ve uzun vadede en çok marka değerinde hissedeceğiz. Bu değer sürdürülmesi için çok uzun erimli çalışmaları gerektiren ve buna bağlı olarak zaman içinde kazanılan iktisadi ve mali bir değerdir. Marka değeri üzerine düşecek şaibe ilk etapta ligin reytingini olumsuz etkileyeceği için izlenirlik zaman içinde düşmeye başlar. İzlenilirliğin düşmesi, futbol ürününe olan talebin azalması anlamına geliyor. Bundan en çok da futbolun ekonomisi etkilenecektir. Lig ekonomisinin düşen gelirleri, kulüplerin orta ve uzun vadede sportif rekabet gücünü olumsuz etkileyecektir. Bugün her hafta sonu 170 ülkede ve 400 milyon insan Premier Lig’i izliyor. İşte budur marka değeri. Bu nedenle en çok da bu konuda adı geçen kulüplerimizin kendi aklanmaları ve marka değerleri için bu davaların en kısa sürede sonuçlanması gerekir. 

Siz en son yazınızda Şike Ekonomisinden bahsettiniz? Nedir bu şike ekonomisi biraz açar mısınız?

Futbol sağladığı dışsallıklar nedeniyle kendisi dışında bir çok sektöre de ilave katma değerler yaratıyor. Bu kapsamda futbolun yaşadığı gelir kayıpları şike ekonomisinin gelirlerini oluşturuyor. Futbolun gerek parasal gelir kalemlerinde, gerekse marka değerlerinde negatif olarak ortaya çıkan parasal akımlar, futbol sektöründen daha farklı bir alana, yani şike ekonomisine kaynak transferine yol açıyor. Bu da üretken alandan, spekülatif alana fon aktarımı anlamına geliyor. Üretken olmayan bir alana kaynak transferi şike ekonomisinin temel gelir kalemlerini oluşturuyor. Bu transfer sonucunda futbolun temel rekabet gücü düşerken, futbolun sırtından geçinen asalak bir ekonominin de kanser gibi büyüdüğünü gözlemliyoruz. Bu gelişim aslında futbolun bağışıklık sistemine kasteden bir gelişme. Gerekli önlemler alınmadığı taktirde orta ve uzun vadede futbolun ölümü anlamına geliyor bu. Teşvik, şike, rüşvet ve şiddet gibi unsurlar şike ekonomisinin motorunu oluşturuyor.

 

Şike ekonomisi ile futbol ekonomisi arasında aslında doğru orantılı bir gelişim söz konusu. Futbol parasallaştıkça, ticari gelirler artıyor. Ticari gelirler arttıkça da, şikenin temel dinamiğini oluşturan faktörlerin futbola olan ilgisi artmaya başlıyor. Nitekim bu kapsamda futbola nüfuz etme aracı olarak karşımıza bahis ekonomisi çıkıyor. Futbolda parasallaşmanın boyutu, şike ekonomisinin de boyutunu artırıyor. Ancak bu ikili arasında rekabet gücü bakımından ters yönlü bir ilişki var. Şike ekonomisi geliştikçe futbolun izlenilirliği yani reytingi düşmeye başlıyor. Taraftar maçlara ilgi göstermiyor. Sponsor kulüplere destek olmuyor. Tribündeki taraftar sayısı giderek azalıyor. Bütün bunlar da futbolun rekabet gücünün düşmesine ve uzun vadede ölümü anlamına geliyor. Şikeye muhatap ligler izlenmiyor. İzlenilirlik düştüğü için de futbol ekonomisinin gelirleri düşmeye başlıyor. Bugün Malezya, Sigapur ve Çin’de futbola olan ilgi o kadar fazla olmasına karşın şike olaylarının yaygınlığı, lokal ligler yerine uluslar arası liglerin daha fazla izlenmesine yol açıyor. Yine bize en yakın örnekler olarak  Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan liglerini gösterebiliriz.

Bir de Fenerbahçe kulübü hafta içinde açıklama yaptı. Ligler ertelenirse futbol ekonomisi zarar görür, marka değeri olumsuz etkilenir diye. Bu açıklamaya bağlı olarak son görüşleriniz nedir?

Öncelikle şunu söyleyeyim ki; Şike Ekonomisinin Futbola Toplam Maliyeti Beklenenin Üzerinde Olacak!

 

Şike ekonomisinin futbolumuza negatif etkisi hesaplanandan daha fazlasına ulaşabilir. Salt kulüplerin bu soruşturmaya uğraması nedeniyle başta sponsorluk, reklam ve medya gelirleriyle naklen yayın gelirlerinde çok önemli kayıplar yaşanılabilecek.

 

Futbolun özellikle parasal gelir kayıpları, 580 milyon Euro’ya ulaşan futbol gelirlerimizde ilk etapta yaklaşık yüzde yirmibeş civarında (yaklaşık 170 Milyon Euro) bir kayıp yaratabilecek gibi görünüyor. Bu kayıplara, marka değerinde yaşanılacak olumsuz gelişmelerin ve diğer dışsal faktörlerin de etkisini eklendiğinde kayıpların boyutu beklenenin de üzerine çıkabilecek.

Diğer yandan futbol kulüplerinin en önemli gelir kalemlerinden birisi naklen yayın gelirleri. Büyük kulüplerin bütçelerinde bu gelirlerin oranı yüzde 55-60’a kadar çıkıyor. Naklen yayın ihalesini 320 milyon dolara alan Digiturk için de sıkıntıların yaşanması olası mı?  Dijiturk yayın ihalesinin yeniden düzenlenmesini tekrar isteyebilir mi?

Gerçekten de bugün endüstriyel futbolun en önemli gelir kaynaklarından birisi yayıncı kuruluşların maçları yayınlamak amacıyla futbola aktardığı paralardır. Yani naklen yayın gelirleri…Bu gelirlerin toplam futbol pastası içindeki payı ülkemizde dört büyük kulüpte yaklaşık yüzde kırk dokuz civarındadır. Ancak tüm ligi alırsak bu oran bazı kulüplerimizde  yüzde 65’e, hatta 75’e kadar çıkar. Bu nedenle nklen yayın gelirleri futbolun yakıtı durumundadır. Bu yakıt kesilirse Süper Lig çalışmaz…Ancak yukarıda söylediğimiz nedenlerle reytingin düşmesi durumunda yayıncı kuruluş, bazı teminatlarını yakarak, ihalenin gereklerini yerine getirmeyip, yeni bir ihalenin yolunu zorlayabilir. Ya da TFF ile görüşerek, yıllık ödenen tutarın ki, bu tutar yaklaşık 320 milyon dolar civarındadır, bu tutarın revize edilmesini isteyebilir. 

Sonuçta;  

 

Şikenin parasal boyutta ekonomik olarak futbola verdiği zarar, marka değerine verdiği zararın yanında daha küçük kalacakmış gibi görünüyor. Çünkü, zaman içinde şike nedeniyle uğranılan parasal kayıplar bir şekilde telafi edilebilirken, marka değerindeki erozyonun etkisi ne yazık ki bu kadar kolay olmuyor. Marka değerindeki olumsuz etkilenme ise sonuçta yine futbolun ekonomisini olumsuz etkiliyor. Bu kısır döngüden çıkabilmenin yolu da futbolun temizlenmesinden geçiyor. Ancak şunu da belirtmekte yarar var ki, futbolun marka değerinin olumsuz etkileneceği düşüncesinden hareketle olayın siyasi ve ekonomik boyutunu hukukun üstüne taşımaya çalışmak, futbolun uzun vadede de kaosa girmesi ölümü anlamına gelir.  Sağlıklı bir futbol ekonomisinin varlığı tamamıyla sağlıklı, fair ve temiz bir futbola dayanır. Böyle olursa ekonomi olur. Bir suç ekonomisi olarak şike ekonomisi futbolun en büyük düşmanıdır. Bunun için de hukukun üstünlüğünü hiçbir şeye feda etmemek gerekiyor.

Geleceği kaybetmemek için, bugünü gerekirse feda emek, temiz ve fair bir futbol için kaçınılmazdır. Her ne kadar dava devam etse de, Federasyonun da orta yolcu davranış kalıplarının dışına çıkarak, gerekli soruşturmayı bir an önce açıp, sonuçlandırması ya da mahkeme kararı bekleniyorsa liglerin ertelenmesi gerekir diye düşünüyorum.

Son olarak ta şunu söylemek istiyorum hukuk söz konusu olduğunda “düşürülemeyecek kadar büyük kulüp yoktur.” Geçmişe baktığımızda 3 Şampiyonlar ligi, 2 Kez UEFA, Bir kez kupa galipleri kupası ve 28 kez Serie-A’yı kanmış Juventus, şampiyonlar Ligi’ni ilk ve tek kez kazanmış bir Fransız kulübü ve üst üste Fransız Lig 1’i beş kez kazanmış Olympique Marseille bile şike olayları nedeniyle düşürüldü.{jcomments on}

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  19561  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43593388

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.