İzmir Futbolunun Geleceği
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa IN ENGLISH Economy İzmir Futbolunun Geleceği

İzmir Futbolunun Geleceği

Tuğrul Akşar/17 Ekim 2011  

Türkiye'nin İstanbul ve Ankara'dan sonra üçüncü büyük metropolü ve fuarlar merkezi konumundaki, ticaret ve sanayi kenti İzmir’in Spor Toto Süper Lig’deki son temsilcisi Bucaspor geçen sezon Bank Asya’ya düşünce, bu büyük ve güzel kentin Süper Lig’de temsilcisi de kalmadı.

 Bucaspor’ un dışında Süper Lig’de İzmir’i en son Göztepe 2002-03 sezonunda temsil etmişti. Bugün Süper Lig’de Ege bölgesini sadece Manisaspor temsil ediyor.

En Fazla Nüfus Yoğunluğuna Sahip İkinci Bölge

Oysa, futbolda hep ilklere imza atmış, futbolun ülkemize girdiği ilk kent olan İzmir ve Ege Bölgesi, kentleşmenin en yoğun yaşandığı bölge konumunda. Nüfus yoğunluğu Türkiye ortalamasının üzerinde olan Ege Bölgesi’nin toplam nüfusu 9.5 milyona yaklaşıyor ve bu yoğunluk  Marmara Bölgesi'nden sonra yedi bölge içinde kendisine ikinci sırada yer buluyor. Ülke nüfusunun 1/8’ini oluşturan bu nüfusun yarıdan fazlası (%62,2) ise kentlerde yaşamını sürdürüyor. Ege’nin incisi İzmir 3.5252.202 nüfus ile bölgenin en yoğun kenti durumunda ve aynı zamanda zengin bir yetenek havuzuna sahip.

GSMH’dan En Fazla Payı Alan Üçüncü Bölge

Demografik olarak ülkemizin önemli bir bölgesi konumundaki Ege Bölgesi aynı zamanda iktisadi olarak ta çok önemli bir yere sahip. GSMH’dan aldığı %15’lik pay ile Marmara ve İç Anadolu Bölgesi’nin arkasından gelen Ege Bölgesi sanayiden ticarete, ticaretten turizme, turizmden tarıma kadar geniş bir yelpaze de milli gelire katkıda bulunuyor. Ege bölgesi içinde milli gelirden en fazla payı alan kentimiz ise İzmir. Yine kişi başına milli gelir bakımından da sahip olduğu 17.912 TL’lık gelirle İzmir ülkemizin en zengin onuncu kenti konumunda.

 

Gelişmiş bir sanayi ve ticaret yapısıyla GSMH’dan yüzde on beş pay alan İzmir, sahip olduğu potansiyeli ve olanaklarıyla  zengin yetenek havuzu ile sporun ve futbolun beşiği olması gerekirken, sportif performanstan aldığı pay diğer bölgelerin çok gerisinde kalıyor. GSMH’dan %15 pay almasına ve nüfus yoğunluğu bakımından ülkemizin en büyük ikinci bölgesi olmasına karşın, Ege bölgesinden sadece 8 temsilci Süper ligde mücadele etmiş. Manisaspor şimdi Ege Bölgesi’nin tek temsilcisi olarak Süper Lig’de yer alıyor. 

Kısacası ekonomik ve demografik anlamda Türkiye’nin en önemli bölgelerinden birisi konumunda bulunan Ege bölgesi ne yazık ki, sportif anlamda hak ettiği payı alamamış durumda. Özellikle de futbol, mazideki günlerini arıyor. 

 Süper Lig’de Temsilcisi Olmayan İzmir

Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere Ege Bölgesi’nden 1959-2011 tarihleri arasında Süper Ligde yer alan takım sayısı sekiz. Süper Lig’e en fazla takım gönderen bölgeler arasında dördüncü sırada yer alan Ege bölgesi oysa demografik olarak Türkiye’nin nüfus yoğunluğu en yüksek ikinci bölgesi. Aynı zamanda bir spor bölgesi de olan Ege bölgesi içinde sadece Manisaspor Süper Lig’de yer alırken, İzmir’den takım bulunmuyor.

 

İzmir Bir Spor Kenti

İzmir son yıllarda her ne kadar sporda ve futbolda kendisinden beklenen performansını gösteremese ve mazisini mumla arıyor olsa da,  çok önemli spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmış bir kentimiz. 1970’den bu yana geçen süre içinde İzmir’in ev sahipliği yaptığı organizasyonlara baktığımızda,

  • 1971 yılında Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yaptığını,
  • 2005'te Universiade Uluslararası Üniversite Oyunları organizasyonunu gerçekleştirdiğini,
  • 2005'te yine Avrupa Bayanlar Basketbol Şampiyonası eleme müsabakalarını düzenlediğini,
  • 2006'da, Avrupa Eskrim Şampiyonası müsabakalarını organize ettiğini,
  • Yine 2006'da, 20 yaş altı Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası’nın düzenlendiğini,
  • 2010'da, 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası D Grubu maçlarının İzmir'de oynandığını görüyoruz.

 Spor Kulüpleri ve Tesisleri Bakımından İzmir

Spor tesisleri bakımından çoğu ili kıskandıracak bir zenginliğe sahip İzmir’de tam dört stadyum ve on yedi spor tesisi bulunuyor. İzmir’de halen varlığını devam ettiren spor kulübü sayısı ise on dörde ulaşıyor. Bu kulüplerimiz;

  • Altay
  • Altınordu Spor Kulübü
  • Arkas Spor Kulübü
  • Aliağa Petkim
  • Yeni Bornovaspor
  • Bucaspor
  • Göztepe A.Ş.
  • Karşıyaka Spor Kulübü
  • Bozyakaspor
  • Çiğli Belediyespor
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü
  • Torbalıspor
  • Yeni Menemen Belediyespor
  • İzmirspor

İzmir İlkler Şehri!

İzmir tarihsel ve sosyal olayların dışında sporda da hep ilklere öncülük yapmış bir kent durumunda. Nitekim, bu ilklerin neler olduğunu aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

- Türkiye'de futbol, levanten ailelerin öncülüğünde, 1877 yılında İzmir'de oynandı.

- Futbol oynayan ilk Türk yine İzmir'de Selim Sırrı Tarcan oldu. (1898'de İngilizlerle)

- Adnan Menderes İzmir İdmanyurdu ve Altay'da kalecilik yapan ilk başbakan.

-  Damlacık takımında keşfedilip İzmirspor'da yetişen Metin Oktay, 1959'da Galatasaray'da, 11 golle Türkiye'nin ilk gol kralı oldu ve ünvanını yıllarca sürdürdü.

- Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanan ilk Anadolu takımı Göztepe. (1969-70, rakip F.Bahçe, skor 3-1)

- Türkiye Kupası'nı kazanan ilk Anadolu takımı Altay. 1966-67 sezonunda finali Göztepe ile oyanayıp 2-2'lik skor sonrası kura galip geldi.

- Başbakanlık Kupası'nda final oynayan ilk Anadolu takımı Göztepe. (1949-50, rakip F.Bahçe skor 1-2)

- Avrupa Kupaları'nda çeyrek finale (68-69) ve yarı finale (69-70) yükselen ilk Türk takımı Göztepe. Şimdiki adı UEFA olan Fuar Şehirleri Kupası'nda.

-  İzmir Denizgücü Başbakanlık Kupası'nı kazanan ilk amatör takım. (1967-68, rakip İzmirspor, skor 2-0)

- 1980-81 sezonunda Karşıyaka ile Göztepe arasında oynanan 2. Lig maçı, 67.696'sı biletli 80.000 seyirci ile dünya rekoru kırdı.

Sorunlar…Sorunlar…

İzmir, gerek Türk gerekse dünya futbolu için önemli anlamlar taşıyor. Dünya futbolu için önemli; zira 1980-81'de 1. Lig'e çıkma mücadelesinde Karşıyaka-Göztepe derbisini 67 bin 696'sı biletli toplam 80 bin seyirci izlemişti. Bu rekor, 2. Lig düzeyinde dünyada henüz kırılamadı.

Maddi Sorunlar Kulüplerin Yakasını Bırakmıyor

Altınbaş Holding’in TMSF’den aldığı Göztepe’nin dışında şu anda İzmir’in tüm kulüplerinde çok önemli iktisadi ve mali sorunlar yaşanıyor. Göztepe hariç hiçbir takımda sezon sonunu rahat olarak getirebilecek bir bütçe yok. Gelirler oldukça kısıtlı ve bu gelirler geçmiş dönemlerden kalan vergi ve sporcu borçlarını ödemeye bile zor yetiyor. Belediyenin takımlara oldukça cüzi bir yardımı var. Özel sektör ise futbola ilgi duymuyor ve para ayırmıyor. Altay, divan kurulunun, Karşıyaka Selçuk Yaşar'ın sayesinde ayakta durabiliyor. Göztepe şu an için Gaziantep kökenli bir holdingin yönetiminde olduğu için maddi sorunlarla boğuşmuyor ancak holdingin çekilmesi durumunda çok zor şartlarla mücadele etmek zorunda kalabilirler ki geçmişte bunun bir örneğini yaşadılar. Kulüplerin bu konudaki hatası ise sezon başında iddialı bir kadro kurabilmek için oyuncularla yüksek bedelli sözleşmeler yapmaları.

İzmir Kulüpleri Borç Batağında

İzmir kulüplerinin sorunlarını gözden geçirmek amacıyla seçim öncesi İzmir Gücü Spor Vakfı (İZVAK) tarafından düzenlenen bir toplantıda konuşan kulüp başkanlarının belirttikleri rakamlara göre, İzmir kulüplerinin 45 milyon TL’na ulaşan vergi ve SGK borçları bulunuyor. Bu borçların önemli bir kısmı Göztepe Spor Kulübüne aitken, Altınbaş Holding’in daha sonra kulübü satın alarak borçlarının büyük bir bölümünü ödemesi, belirli bir kısmını da yapılandırması sonucu kulüplerin toplam borç tutarı 25 milyon TL’na kadar gerilemişse de hala İzmir kulüpleri giderlerini karşılayabilecek bir gelir yaratamıyorlar.

Göztepe Spor Kulübünün Altınbaş Holding tarafından TMSF’den satın alınarak, bir proje bazında sportif, iktisadi/mali ve yönetsel olarak yeniden yapılandırılması hem tarihi kulüp, hem de İzmir ve bölge için gerçekten çok önemli bir proje gibi görünüyor. Eğer bu proje başarıya ulaşırsa, Göztepe projesi bölgedeki diğer kulüp ve iş adamları için de bir rol model olabilir.( Bu konuya daha sonraki haftalarda değineceğim)

Güç Birliği Oluşturamıyorlar

İzmir gibi spor ve futbolun beşiği bir kentte kulüpler kendi aralarında birlik oluşturup bir sinerji yaratamadıkları gibi bir dayanışma platformu da oluşturamıyorlar. Küçük olsun, benim olsun mantığı çok geçerli bir akçe Ege ve İzmir’de…

Sevgili dostum spor sosyoloğu Ahmet Talimciler’e göre;  İzmir kulüpleri, kısır günlük çekişmelerini aşmanın yollarını aramak yerine çözümü sürekli başkalarından beklediler. Muhalif yapısının futbolda İzmir'e İzmirliye zaman ve emek kaybettirmesinin de büyük payı var. İzmir'de stadyumlarda yaşanan şiddet olayları, insanların çocukları ile maça gitmek yerine başka uğraşlar, eğlenceler aramasına neden olmakta. İzmir takımlarının en büyük handikapı ise kötü yönetilmelerinden kaynaklanıyor. Son on beş yıldaki yönetim kurulu listeleri incelenecek olursa, İzmir takımlarının belirli isimler etrafında dönüp durduğu görülecektir. 'Küçük olsun bizim olsun' anlayışıyla, kulüp yönetimlerini taraftarlarına açmaya yanaşmıyorlar. Futbol medyası da benzer eğilimde. Sonuçlara ve takımlara endeksli yapısı bir yapıda işliyor.

Spor Müsabakalarına ve Futbola Yeterince Seyirci Desteği Yok

İzmir gibi köklü ve güçlü bir spor geçmişi bulunan ilde ne yazık ki spora seyirci ve taraftar bazında ilgi her geçen gün giderek azalıyor. Bir zamanların rekor kıran Göztepe-Karşıyaka maçları bile boş tirübünlere oynanıyor. Hal böyle olunca kulüplerin en önemli gelir kaynaklarından birisi olan maç günü gelirleri İzmir’de ne yazık ki, İzmirli kulüpler için sadece bir hayal…

Kulüpler verimli, planlı ve disiplinli yönetilmiyor. Çok sık değişen kulüp başkanları ve yönetimler, kurumsal devamlılık ve sportif başarının önün kesiyor.

Günümüzün çok değerli bir ürünü olan gösteri endüstrisinin gözbebeği konumundaki futbolun ve kulüplerin bir pazarlama ve satış stratejileri yok. Taraftarı müşteri olarak algılamanın futbolun romantik ruhunu zedeleyeceği inancının yanı sıra, yetersiz ve ehliyetsiz yönetim kadroları kulüplere stratejik uzun vadeli gelişim planları yapamıyorlar…

Bir Türlü Aşılamayan Yönetsel Sorunlar

Yönetsel, iktisadi ve mali sorunlar nedeniyle kendi dinamikleriyle gelir yaratamayan İzmirli kulüpler ne yazık ki, zengin iş adamlarının ve şirketlerin insafına ve yardım duygularına muhtaç kalmış durumda.

Bu durum Türk sporunun ve futbolunun da önünü kesiyor. Merkezi hükümete de çok önemli işler düşüyor. İzmir’i müzmin muhalefet statüsünden çıkartıp İzmir için gerçekten stratejik gelişim planları yapması ve genel katma bütçeden İzmir’e hak ettiği bütçeleri ayırması gerekiyor.

1.Uluslar arası Spor Ekonomisi ve Yönetimi Kongresi

Geçen haftanın bu anlamda en önemli sportif ve akademik olaylarından birisi Ege Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi tarafından İzmir Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen 1.Uluslar arası Spor Ekonomisi ve Yönetimi Kongresi idi.

 

Bu kongrenin Üniversiteler seviyesinde ilk kez düzenleniyor olmasının yanı sıra, yerli ve yabancı bilim adamları düzeyinde çok geniş katılımın sağlanması ise ayrı bir başarı konusu. Çok başarılı bir şekilde organize edilen bu etkinlikte şüphesiz ki, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Soyuer’in ve onun çok genç, dinamik, sempatik ve başarılı ekibinin de çok büyük rolü bulunuyor. Bu nedenle başta Haluk hoca, olmak üzere bu organizasyona emeği geçen herkes çok teşekkür etmek gerekiyor. Bu kongrelerin yaygınlaşması Türk sporunu entelektüel anlamda çok önemli yerlere taşıyacaktır.

Yerli ve yabancı çok sayıda  bilim adamının katıldığı bu etkinlikte gerçekten çok önemli bildiriler sunuldu. Ümit ederim ve dilerim ki, bu bildiriler sadece birer akademik bildiri olarak kalmaz ve Ege bölgesinin sportif gelişimine destekte katkı sağlar, yardımcı olur.

Bu kongrenin ben, İzmir ve Ege bölgesinin sporda ve futbolda bitmek bilmeyen ve adeta kronikleşmiş sorunlarına akademik seviyede çözüm önerileri geliştirdiğini,  önemli bir kamuoyu platformu oluşturduğunu düşünüyorum.


Sonuçta;

Ege bölgesi ve İzmir bugün sahip olduğu yetenek havuzu, ekonomik ve ticari zenginliği ile mevcut potansiyelini sportif anlamda harekete geçirememiş durumda. Var olan potansiyelin harekete geçirilmesi Türk sporu ve futbolunun da gelişimi anlamına geliyor.

Ekonomiden aldığı yüksek paya ve demografik bölgesel rekabet gücüne sahip olmasına karşın, Ege bölgesi ve İzmir’in kulüplerinin sportif yarışmada geride kalmasının yöresel ve ulusal çok önemli nedenleri bulunuyor. Bunların başında da özellikle İzmir’in siyasi muhalif yapısı geliyor. Bu ise,  İzmir’in ve dolaylı olarak Ege bölgesinin  merkezi bütçeden daha fazla  pay (hak ettiği payı) alamadığı anlamına geliyor.

Bunun yanı sıra İzmirli kulüplerin yönetsel yapılanışlarındaki zafiyetler, kulüplerin iyi yönetilmemesine neden oluyor. Kurumsal yönetimin egemen örgüt modeli haline getirilemediği kulüplerde, geleceğe yönelik stratejik planların bulunmayışı, endüstriyelleşen futbolun/sporun dinamiklerinin harekete geçirilmesinin önünü kesiyor. Bu da İzmir’in Türk ve Avrupa futbolunda iktisadi/mali ve sportif olarak hak ettiği payı alamaması anlamına geliyor.

Yapılacak çok önemli şeyler muhakkak ki var. Bunların başında da kulüplerin ortak bir sinerji yaratacak şekilde güç birliği oluşturmaları, ortak bir dayanışma platformunu harekete geçirmeleri, kurumsal yapılanmalarındaki yönetsel zafiyetlerini gözden geçirerek, sürekli ve kalıcı sportif ve iktisadi başarıya ulaşıma olanak sağlayacak temel endüstriyel dinamikleri harekete geçirmeleri, bu amaçla, günü kurtarmaya yönelik palyatif çözümlerin peşinden koşmak yerine uzun erimli stratejik iş planlarını hayata geçirmeleri makro anlamda ilk akla gelen çözüm önerileri olarak kendilerini somutluyor. Şüphesiz ki, kulüpler bazında da ayrı ayrı konuyu ele almak ve lokal özelliklerin avantajlarını faydaya çevirecek aksiyonlar ayrıca değerlendirilmelidir.{jcomments on} 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  23178  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

30/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.889,71

-1,35

 bjk BJKAS

4,91

-1,80

 fb FENER

48,20

+4,24

 gs GSRAY

2,07

-67,14

 trabzon TSPOR

1,00

+6,38

   SPOR ENDEKSİ

3.238,98

+2,49

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44777072

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.