TFF’nin Stratejik Planı ve Play-Off
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa IN ENGLISH General Issues TFF’nin Stratejik Planı ve Play-Off

TFF’nin Stratejik Planı ve Play-Off

Tuğrul Akşar/29Ağustos 2011

Türkiye’yi Futbolla İleri Taşımak

Anımsanacağı üzere Türkiye Futbol Federasyonu 2010 Nisan’ında  “Türkiye’yi Futbolla İleriye Taşımak” başlıklı  bir stratejik plan yapmış ve bunu tüm kamuoyu ile paylaşmıştı.

Söz konusu stratejik plan ile Türkiye Futbol Federasyonu (TFF),  futbolda rekabetçi yapıyı artırmak ve uluslar arası alanda söz sahibi olmak hedefiyle dört yıllık bir yol haritası hazırlamıştı.

Hayli iddialı olan stratejik planda TFF, A Milli takımın 2012 Avrupa şampiyonası ve 2014 Dünya Kupası finallerine katılma hedefini açıkça ortaya koyarken, yeni statların yapımından, seyirci sayısının  yüzde otuz artırılmasına kadar, çok sayıda hedef belirlemiş, “artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” şiarıyla kulüplerin şeffaflaşmasından, statların modernize edilmesine; teknik adamların gelişimini sağlamaktan hakemlerin uluslar arası finallerde görev almalarını sağlamaya kadar 24 ana hedefi ortaya koymuştu.

Bu hedefler 2010 yılından başlayarak, 2014 yılına kadar adım adım uygulanacak ve Türk futbolu rekabetçi yapısını bu sayede yükselterek Avrupa’da ve Dünya’da söz sahibi bir futbol ülkesi olacaktı. Bu plan sayesinde TFF’nin ve Türk futbolunun kurumsal kılavuzu oluşacaktı.

Oysa bugüne baktığımızda Türk futbolunun bir toz duman bulutu içinde yolunu bulmaya çalıştığını görüyoruz. Bir yandan şike skandalıyla sarsılan Türk futbolu, diğer taraftan ortalıkta hiç yokken bir Play-Off tartışmasıyla adeta mecrasını değiştirmeye çalışıyor.

Biz bu hafta kısaca bu stratejik plan ve Play-off üzerinde durmaya çalışacağız.

Stratejik Plan Ne Kadar Çalışıyor?

Çok iyi niyetle kaleme alınmış ancak hayata geçirilmesinde ciddi sıkıntıları bünyesinde taşıyan bu plan ümit ederim ki, son gelişmeler sonrasında bir köşeye atılmamıştır.

Plan’ın kısa ve orta vadede çok önemli hedefleri vardı. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesine ilişkin aslında TFF’nin, nasıl planın lansmanını yaptıysa planın uygulamasına ilişkin alınan yolu ve buna ilişkin gelişmeleri paylaşması gerektiğini düşünüyorum.

TFF’nin Stratejik Planında Neler Vardı?

TFF’nin 2010 Nisan’ında duyurduğu Stretejik Planı’nda yer alan ana hedefleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Buradaki temel amacım TFF’nin bu planda belirtilen konulara ilişkin aldığı aksiyonları ve hayata geçirdiği konuları kamuoyuyla paylaşması. Bu plan hala çalışıyor mu? Çalışıyorsa ne tür bir gelişim kaydedildi? Play-off uygulaması da bu kapsamda hayata geçirilen hedeflerden birisi mi? Bu konularda TFF’den açıklama bekliyoruz.

1 - Milli Takımlar

a) Under-17, Under-19 and Under-21 national teams should qualify for the finals of every European Championship. a) 17 yaş altı, U-19 ve U-21 milli takım her Avrupa Şampiyonası finallerine için geçerli olmalıdır. Players should be well integreted with the senior team. Oyuncular üst düzey ekibi ile integreted olmalıdır.

b) Senior National team should qualify for EURO 2012 and 2014 FIFA World Cup. b) Kıdemli Milli takım, EURO 2012 ve 2014 FIFA Dünya Kupası için geçerli olmalıdır.

2- Elite Players 2 - Elite oyuncu

a) 15 of the clubs competing in the top two professional divisions in the country, should improve their youth development programmes to academy standards. a) ülkenin en üst iki profesyonel bölünmeler rekabet kulüpleri 15, akademi standartlarına kendi gençlik geliştirme programları geliştirmek gerekir. The number of Technical Education Centres should be increased from 50.000 to 200.000. Teknik Eğitim Merkezleri sayısını 50.000 'den 200.000' e yükselmiştir olmalıdır. In this way, 12.000 talented youngsters aged 10-12 can be given football education. Bu şekilde, 10-12 yaş arası 12.000 yetenekli gençler futbol eğitim verilebilir.

3- Women Football 3 - Kadınlar Futbol

a) Participation of women in Grassroots activities should be increased from 5.000 to 75.000. a) Kadınların Grassroots faaliyetleri Katılımı 5.000 'den 75.000' e yükselmiştir olmalıdır.

b) Increasing the number of women football clubs from 45 to 100. b) 45 ila 100, kadınların futbol kulüpleri sayısının artırılması.

c) Increasing the number of licensed playewrs from 1.300 to 6.000. c) 1.300 ile 6.000 lisanslı playewrs sayısının artırılması.

4) Grassroots and Amateur Football 4) Grassroots ve Amatör Futbol

a) The number of players with grassroots and amateur license should be increased from 320.000 to 1 million. a) taban ve amatör lisans ile oyuncu sayısı 320,000 1 milyon artmış olmalıdır.

b) Establishment of a regional semi-professional league just below the professional leagues. b) sadece profesyonel liglerde altında bölgesel bir yarı profesyonel lig oluşturulması.

5- Refereeing 5 - Hakemlik

a) The number of referees in UEFA's Elite and Premier Categories must be increased at least to three. a) UEFA Elite ve Premier Kategoriler hakem sayısı en az üç artırılması gerekmektedir.

b) Increasing the number of referees from 6.500 to 15.000. b) 6.500 den 15.000 hakem sayısının artırılması.

6- Coaching 6 - Koçluk

a) Until 2013/04 season completion of transformation for coaching licensing in accordance with the JIRA Convention. a) 2013/04 sezonu tamamlama kadar JIRA Sözleşmesi uyarınca antrenörlük lisans dönüşüm.

b) Youth Development Managers from top two division clubs must have GGP Management Certificate which will be issued by TFF. b) üst iki bölümü kulüplerin Gençlik Geliştirme Yöneticileri, TFF tarafından çıkarılacak GGP Yönetim Belgesi olmalıdır.

7- Corporate Development 7 - Kurumsal Gelişim

a) Better commercial and human resources handling taşıma a) Daha iyi ticari ve insan kaynakları

b) Performance-based system will be in action. b) Performans esaslı sistem eylem olacaktır.

8- Football Economy 8 - Futbol Ekonomisi

a) All national and regional competitions will have a naming sponsor. a) Tüm ulusal ve bölgesel yarışmalarda bir adlandırma sponsor olacak.
b) TFF's current budget which is 181 million Turkish Lİras, will have increased 40 per cent by 2013. b) 2013 yılına kadar 181 milyon Türk Lirası TFF mevcut bütçe, yüzde 40 artmış olacak.

9- New Communication Technologies 9 - Yeni İletişim Teknolojileri

a) Annual visitors of Turkish Football Federation's official website tff.org should be increased 10 per cent from 14 million users. a) Türkiye Futbol Federasyonu resmi web sitesi tff.org Yıllık ziyaretçi, 14 milyon kullanıcı yüzde 10 artmış olmalıdır.

b) The number of registered users who can get in direct contact with the federation should be increased to 1 million. b) federasyon ile doğrudan temas halinde alabilirsiniz kayıtlı kullanıcı sayısı 1 milyon artmış olmalıdır.

10- Modern facilities and stadiums 10 - Modern tesisleri ve stadyumlar

a) Increasing the number stadium which fit UEFA's Elite Category, must be increased from 2 to 6. UEFA Elite Kategori sığacak sayısı stadyum artırılması), 2 ila 6 artırılması gerekmektedir.

b) Start of construction of 5 new stadiums. b) 5 yeni stadyum inşaatı başlayın.

c) Super League stadiums will be fully compatible with UEFA's Stadium Safety and Security criterias. c) Süper Lig stadyumlar, UEFA Stadyumu Güvenlik ve Güvenlik kriterleri ile tamamen uyumlu olacak.

d) Increasing the attendances of Super League matches by 30 per cent. d), yüzde 30 oranında Süper Lig maçları seyirci artırılması.

11- Club structures and organization 11 - Kulüp yapısı ve organizasyon

a) All Super League and 1. a) Tüm Süper Lig ve 1. League clubs should apply for a UEFA club license starting from 2011-2012 season. Ligi kulüpleri, 2011-2012 sezonu başlayarak UEFA kulüp lisansı için geçerli olmalıdır.

b) Guiding all clubs to prepare a three-year strategic plan for years 2011-2014 and completion of licensing system. b) yıl 2011-2014 ve lisanslama sisteminin tamamlanması için üç yıllık stratejik plan hazırlamak için tüm kulüpleri Rehberlik.

11 + 1. 11 + 1. Establishment of a new seven-year preparation plan for bidding and hosting international tournaments, meetings and football-related activities. Uluslararası turnuvalar, toplantılar ve futbol ile ilgili faaliyetler teklif ve barındırma için yedi yıllık yeni bir hazırlık planı oluşturulması. By 2013, hosting at least three finals in UEFA and FIFA competitions. 2013 yılına kadar, en az üç, UEFA ve FIFA yarışmaları finallerine ev sahipliği . Also, hosting at least one UEFA and FIFA congress. Ayrıca, en azından bir UEFA ve FIFA kongreye ev sahipliği.

TFF Stratejik Plan’ı Kamuoyuyla tartışmamıştı tıpkı Play Off Uygulamasında Olduğu Gibi

TFF bu stratejik planını hazırlarken kamuoyuyla bir paylaşma veya bilgi alma konusunda bir süreci çalıştırmadı diye anımsıyorum. Bildiğim kadarıyla futbolun entelektüel kesiminden bu konuda çalışması olan ne bir gazeteciyle, ne de bir bilim adamıyla bu konular konuşulmamıştı. Belki de TFF kurmayları buna gerek görmemişlerdi. Bu olabilir bir durum. Ama son zaman da gündeme gelen bu Play Off uygulamasının ise bir anda TFF yönetimince ortaya atılması ve alel acele bu sezondan itibaren uygulamaya alınacak olmasını gerçekten anlamakta zorlanıyorum. En azından bu konuda bir kamuoyu araştırması/tartışması başlatabilir ya da görüşler alarak bunu uygulamaya sokabilirdi ama olmadı ne yazık ki! Umarım ve dilerim ki, bu uygulama Türk Futbolu için yararlı bir uygulama olur.

Play Off Türk Futboluna Ne Getirir, Ne Götürür?

Federasyon’un aldığı karar gereğince Play off  2011-12 sezonunda uygulanmaya başlanacak. Böylesi bir uygulamanın Türk futboluna ne fayda sağlayacağı konusunda geçen hafta önemli tartışmalar yaşanıyordu ki, UEFA’nın Fenerbahçe’ye ilişkin aldığı/aldırttığı Şampiyonlar Ligi’nden ‘men kararı’ bu tartışmaları sonlandırdı. Başka bir alana ilgi kayması oldu. Bu nedenle bu konunun kamuoyunda da hak ettiği şekilde tartışıldığını düşünmüyorum. Gelecek haftalarda konuya ilişkin detaylı bir araştırmayı sizlerle paylaşacağım. Ancak çok kısaca kişisel görüşümü ifade edecek olursam: Play-Off’u Türk futbolunu ileriye taşıyacak bir hamle olarak değerlendirmiyorum. Buna ilişkin ciddi argümanlarım var. Gerçekten de etraflıca araştırılamadan, sonuçları değerlendirmeden aceleye getirilmiş ve zorlama bir uygulama olarak değerlendiriyorum Play-Off’u…

Bu uygulamanın (biçimsel uygulama farkı olsa da) gündemde olduğu Yunan ve Belçika liglerini de mercek altına alacağız. Bu liglerdeki sportif-parasal gelişim ve değişimi sizlerle paylaşacağız.

Yunanistan ve Belçika UEFA Ülke Sıralamasında Türkiye’nin Gerisinde

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Belçika ve Yunan Ligi bize Referans Olamaz. Olacaksa bizim kabemiz Beş Büyük Lig olmalı. Çünkü Türk futbolu sahip olduğu yetenek havuzu, yarattığı parasal gelir, potansiyel olanakları ve konumu itibariyle  bu iki ligin çok üzerinde. Nitekim bu iki ligde ciddi bir düşüş var ve Yunan Ligi hemen hemen bizimle aynı sorunları yaşıyor. Her iki ligin de reytingi çok düşük, parasal gelirleri bizim yarımız kadar. Bu nedenle bu iki lige Play off’un katkıları konusunda net bir şey söyleme olanağımız da bulunmuyor.

Bu iki lig UEFA ülke katsayıları  bakımından bizim altımızda yer alıyor. UEFA sıralamasında Türkiye 35.050 puanla 10. Sırada yer alırken, Yunanistan 34.166 puanla 11., Belçika ise  27.000 puanla 13. Sırada yer alıyor. Play off  özellikle kulüp futbolu açısından çok önemli olduğu için bu datayı mutlaka dikkate almalı ve ciddi analiz etmeliyiz.

FIFA Ülke sıralaması bakımından da Yunanistan 937 puanla 14. Sırada yer alırken, biz 814 puanla 24. Sıradayız. Belçika ise 675 puanla 37. Sırada…

Bu nedenlerle Play off’un ülkemiz uygulaması gerçekten çok özgül bir nitelik taşıyacak. Ancak görünen o ki, bu uygulama ile Türk futbolu sorunlarından kurtulmaz, aksine yeni sorunlara davetiye çıkartır. Bunların neler olabileceğini sizlerle gelecek haftalarla paylaşıyor olacağım.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  20347  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

30/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.889,71

-1,35

 bjk BJKAS

4,91

-1,80

 fb FENER

48,20

+4,24

 gs GSRAY

2,07

-67,14

 trabzon TSPOR

1,00

+6,38

   SPOR ENDEKSİ

3.238,98

+2,49

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44800213

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.