Tüm Taraftarlar Birleşiniz!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

Tüm Taraftarlar Birleşiniz!

 taraftar gezi parkta bulusuyor h2753
Tuğrul Akşar/12 Ağustos 2014 Geçen hafta sonu Türkan Saylan Kongre Merkezi'nde Taraftar Hakları Derneği'nce çok önemli bir sempozyum düzenlendi.

 

Bu sempozyuma yerli yabancı bir çok akademisyen, yönetici, gazeteci, taraftar birlik başkanları ve futbolsever katıldı. Ben de bu sempozyumda "Endüstriyel futbolda taraftarın rolü ve önemi" başlıklı bir sunum yaptım.

 

Futbolun en önemli paydaşlarından birisi olan taraftarın tüm sorunlarının ele alındığı bu sempozyumda görüldü ki; taraftar, futbolun asıl sahibidir ve oyun ne kadar parasallaşırsa parasallaşsın, taraftarın olmadığı bir futbolu düşünmek mümkün değildir.

 

Taraftardan Tüketiciye

 

Futbolun en önemli faktörlerinden birisi olan taraftar, özellikle 1990'lardan sonra futbolun gelişimine paralel bir değişim ve dönüşüm süreci yaşayarak, desteklediği takımına yıllık önemli bir bütçe ayıran tüketici taraftara evrildi. Kulüpler açısından da müşteri taraftara...

 

Bu süreç içinde yetmişli ve seksenli yılların ortalama seyirci profili yerini artık, yıllık gelirinin belirli bir kısmını ‘’taraftar tüketici’’ olarak, ‘’bağlılık körlüğü’’ temelinde, kulübüne harcayan, gelir düzeyi daha yüksek, konforlu localarında ve yıllık ciddi tutarda harcamayla kombine kart alan, orta ve üst gelir grubu seyirciye bıraktı. Bu bağlamda, seyirci müşteriye dönüşürken; kulübün arz ettiği her türlü mal ve/veya hizmete yönelik talepte de, karakteristik bir değişiklik yaşanılarak, klasik tüketici profilinin yerini ’’taraftar tüketici’’ aldı.

 

Taraftarın Yapısı ve Davranış Kalıpları Değişti

 

Futbolun endüstriyel transformasyonunda:

 

1) Seyirci profilinin, 2) Gelir kaynaklarının yapısının, 3) Taraftarın davranış kalıplarının değiştiğini gözlemliyoruz.

Sonuçta taraftardan müşteriye dönüşüm sürecinde, taraftarın davranış kalıpları da zamanla değişti. Futbolfinans'ın internet üzerinden yaptığı "taraftarın harcama eğilimi anketi"ne göre (http://futbolfinans.blogspot.com.tr/2012/08/futbol-taraftar-harcamalar-anketi.html);

 

-Taraftarın yarıya yakının (%43,68’inin) evinde Lig TV var. Yani, taraftar takımının maçlarını decoder aracılığıyla televizyondan izliyor.


-Taraftar takımına bu kadar destek çıkarken ne yazık ki, bugünkü sistemin de getirdiği bazı kısıtlar nedeniyle kongre üyesi olamamış durumda. Kongre üyesi olan taraftar toplam %8,93 oranında.


-Taraftarın yaklaşık üçte biri (%34,32'si) kulübünün kombine kartını satın almış.


-Taraftarın yüzde onsekizi kulübünün GSM hattını kullanıyor.


-Taraftarın yüzde doksanı lisanslı ür satın alıyor ve yüzde 42'si her sene kulübünün yeni formasını kulübüne destek olmak için satın alıyor.


-Taraftarın yaklaşık yüzde dördü takımına yıllık bin TL ve üzeri bütçe ayırıyor.


-Şike soruşturması nedeniyle taraftarın %25’i futboldan soğuduğunu ve takımına ayırdığı bütçeyi azalttığını söylüyor.

 

Yukarıdaki anket sonuçları da gösteriyor ki, taraftar bugün futbol kulüpleri için çok önemli bir faktör. Adeta futbolun altın yumurtlayan tavuğu durumunda. Endüstriyel anlamda ifade edersek; taraftar, kulübünün logolu ürünlerini satın alan, maçlara giderek kulübüne önemli maç günü geliri bırakan, evlerine aldığı decoderlarla takımına naklen yayın geliri yaratan, ilgisi ve heyacanı kulüpçe paraya tahvil olunan bir gelir kaynağı haline dönüşmüş vaziyette.

Taraftar Değişti, Peki Futbol Yönetimi?

 

Taraftarın iktisadi, sosyolojik ve davranışsal bir değişim süreci yaşayarak, tüketici taraftara dönüştüğünü yukarıda detaylarıyla açıkladık. Peki, futbol kulüpleri, futbol yönetimleri bu değişim ve gelişimin nederesinde? Bu gelişime ayak uydurabildiler mi?

 

Taraftar Sadece Bir Para Kazanma Aracı mı?

 

Taraftarı müşteri olarak gören yaklaşımın, bu anlayışın gereklerini de yerine getirmesi gerekiyor.

 

Günümüzde taraftar futbolun temel gelirlerinin en önemli kaynağını oluşturuyor. Tüm gelir kalemleri taraftar müşteriye satılmak üzere konumlandırılıyor. Kısacası, taraftar bugün endüstriyel futbolun devamlılığını sağlayan temel aktör. Bu faktörü göz önünde bulundurarak, taraftarını konumlandıran yönetimler, koltuk başına gelirini maksimize etmeye çalışıyor. Dünyanın büyük ligleri ve takımları bu stratejiye çoktan geçmiş durumda ve bunun gereklerini yerine getirerek, rekabette üstünlük sağlamaya çalışıyorlar. Nitekim, trend de bu yönde devam ediyor. Futbolun giderek parasallaşması, taraftarı “velinimet”e dönüştürdü. Bu dönüşüm ve gelişim aslında taraftarı da çok önemli bir konuma ve güce taşıdı. Taraftar futbolun vazgeçilemez en önemli ögesi oldu.

 

Futbol Yönetimimiz Sınıfta Kaldı!

 

Gelişmiş futbol ülkelerinde taraftar el üstünde tutulur ve endüstriyelleşmenin nimetlerinden yararlandırılırken, peki bu bizde neden olmuyor?

 

Bizim gibi ülkelerde futbolun parasal gelişiminin, yönetsel ve sosyolojik gelişiminin önüne geçmesi, çok önemli sorunları da beraberinde getirdi. Taraftarın, futbolun paydaşı olarak görülmediği bir futbol örgütlenmesinde, bu sorunları yaşamak ta normal bir sonuç olarak görülebilir. Taraftarı futbolun merkezine koyan bir yaklaşım, zaten sportif, iktisadi ve mali olarak rakiplerine fark atıyor. Futbol otoritesi ve kulüp yönetimlerimiz bugün hala bunun farkında değil. Taraftarı, sadece sezon başlarında hatırlayan, onu futbolun dışında tutan, futbolun bir paydaşı olarak görmeyen, taraftarı düşünmeden kararlar alıp bunları uygulayan sığ bir yönetsel anlayışla karşı karşıyayız ne yazık ki...

 

Futbolu bir oyun olarak gören anlayış, şüphesiz ki bu oyunun en önemli aktörünü de oyunun içine dahil ederek, futbol geleceğini belirler, stratejilerini oluşturur. Taraftara rağmen sorunları çözüm yoluna gitmez. Taraftarı sadece para kazanmanın bir aracı olarak görmez. Futbolun varlığının, onun varlığına bağlı olduğunu bilir.

 

Futbolun Temel Sorunlarının Çözümü, Taraftarın Paydaş Olarak Kabul Edilmesinden Geçiyor!

 

Futbolun parasallaşması nasıl onu farklı bir boyuta taşıdıysa, taraftar da tüketici taraftara dönüşerek çok önemli bir güce ve konuma ulaştı. O olmazsa, hiç bir şeyin olamayacağını futbol yönetimi çok iyi biliyor. Çünkü, günümüz futbolunda parasal gelişimi hızlandıran temel öge taraftar.

 

Taraftar olmadan, gelir yaratmak nasıl söz konusu değilse, taraftar da kendi konumunun farkına varıp buna göre gücünü egemen futbol otoritesine karşı kullanabilir. Kendi haklarını ve çıkarlarını koruyacak platformları ve sivil örgütlenmelerini oluşturabilir ve buna göre futbolun paydaşı olduğunu futbol yönetimine kabul ettirip futbolun merkezinde yer alabilir. Futbolun sorunlarının çözümü, ancak taraftarın bir futbol paydaşı olarak görülmesiyle mümkün olabilir.

 

Taraftarların sportif, toplumsal, demokratik hak ve çıkarları için renk ayrımı gözetmeksizin, güçlerini birleştirip dayanışmayı sağlayabilecekleri stratejik ulusal bir örgütlenmeye yönelmeleri, bugün tarihsel bir zorunluluk.

 

Bu bağlamda Taraftar Hakları Derneği çok önemli bir oluşum. Bu tür oluşumları ortak bir platformda, çatı örgütlenmesi altında toplayıp futbol yönetiminin etkin paydaşı konumuna getirmek tarihsel bir görev olarak karşımızda duruyor. Bu nedenle, bu tür örgütlenmelere hepimizin destek vermesi, futbolumuzun ve taraftarın geleceği açısından yaşamsal bir öneme sahip. Hepimiz bu oluşumun gönüllü neferleri olmalıyız.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  17359  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

30/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.889,71

-1,35

 bjk BJKAS

4,91

-1,80

 fb FENER

48,20

+4,24

 gs GSRAY

2,07

-67,14

 trabzon TSPOR

1,00

+6,38

   SPOR ENDEKSİ

3.238,98

+2,49

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44807287

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.