Kulüplerde Etkili Bir Denetim Olmadan Başarı Gelmez!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

Kulüplerde Etkili Bir Denetim Olmadan Başarı Gelmez!

495699300-612x612

Tuğrul AKŞAR-27 Ocak 2025 Futbol kulüplerinde sportif başarının garantisini ekonomik, finansal, yönetsel ve sportif başarılı yönetim oluşturur. Bunlardan birinde yaşanılabilecek bir aksama sürdürülebilir başarıya ulaşmayı engeller, kulübün sportif başarısını tesadüfe bırakır.

 

Bugünkü futbol yapılanmasında başarılı olabilmenin yolu rekabet gücünü artırmaktan geçer. Bu sayede rekabet üstünlüğüne ulaşan kulüp ekonomik olarak düzenli ve artan bir gelire, sürdürülebilir büyümeye, sağlıklı ve dengeli bir mali yapıya ve yeşil sahalarda yüksek bir sportif performansa ulaşır. Bu süreçte kulüp kaynakları etkin ve verimli kullanıldığı için kulüp sportif performansını artırarak parasal gelirini de maksimize eder. Başarılı örgütsel ve yönetsel yapıyla gelen sportif başarı zamanla kulübün takım değerini, piyasa değerini yükseltir; marka değerini artırır ve kulübü elit kulüpler arasına taşır.

 

İşte tüm bunların gerçekleşebilmesi için kulübün kendi bünyesinde kurumsal yönetimi egemen örgüt modeli haline getirmesi gerekir. Kurumsal yönetim ve yönetişimin taviz vermeksizin uygulanması ise bazı yasal ve yönetsel yükümlülükleri zorunlu kılar. Bu bağlamda kurumsal yönetimi benimseyen kulüp şeffaflaşmak, paydaşlarına karşı sorumluluk altına girmek, denetlenebilir ve hesap verebilir bir yapıya dönüşmek zorunda kalır. Bu sayede kulübün geleceğini planlayan ve buna göre stratejiler uygulayan kurumsal yönetim, günümüz futbol yapılanmasına uygun bir kulüp modeliyle kişilere bağımlı olmaktan kurtulur; kısır döngülerden uzaklaşıp sportif performansını ve kulüp değerini maksimize eder. Öz itibariyle kulüp her alanda başarısını kalıcılaştırıp kurumsallaştırır.

 

Bu kapsamda kurumsal yönetimin temel yapı taşlarından birisi iç denetimdir.

 

 

Kulüplerde İç denetimden ne anlamalıyız? Önce buna bir bakalım.

 

Kulüplerde Denetim ve İç Denetimin Amacı, Misyonu

 

 

Kulüplerde ‘’İç Denetim’’ kulüp yönetiminin etkinliğini artırmak, finansal raporlamayı güvence altına almak ve yasal düzenlemelere uyumu sağlamak amacıyla yapılan bağımsız bir değerlendirme sürecidir. Bu süreçte iç denetim, kulübün faaliyetlerini geliştirirken, ona değer katmak amacını güden; kulübün risk yönetim, kontrol ve yönetişim süreçlerinin etkinliğini değerlendirip geliştiren ve kulübün finansal sürdürülebilirliğine katkı sağlayan bir misyona sahiptir. İç denetim gerçekleştirilirken, bağımsız ve objektif bir denetimin sistemli ve disiplinli bir şekilde hayata geçirilmesi gerekir.

 

 

İç denetimde ve denetim kurullarında görevli bir kulüp iç denetçisi:

 

  • Kulübün yönetim ve denetim yapılarını değerlendirmek,
  • Kulüp kaynaklarının etkili ve verimli kullanılmasını incelemek,
  • Finansal, ekonomik olarak verilerin doğruluğunu denetlemek,
  • Kulüp harcamalarının yasal uygunluk denetimini yapmak,
  • Mali yönetim ve kontrol süreçlerinin sistemsel denetimini yapmak,
  • Kulüp harcamalarının, yönetim kurulu kararlarının kulüp amaç ve genel yararını incelemek; bunların stratejik plana, performans programına uygunluğunu denetlemek,
  • Soruşturma açılması gereken durumu kulüp yönetim kuruluna bildirmek,
  • Kulüp performans göstergelerinin uygulanabilirliğini değerlendirmek,
  • Denetim sonucunda iyileştirmeye yönelik önerilerde bulunmak ve bunları takip etmek görev ve sorumluluğundadır.

 

 

Spor Kulüpleri Yasası'na Göre İç Denetim ve denetim Kurulları

 

22/4/2022’de yürürlüğe giren 7405 sayılı, Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Yasası kapsamında Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), kulüp iç denetimi konusunda çeşitli yönlendirmeler ve düzenlemeler yapmaktadır. Bu bağlamda ilgili yasanın 33/3 maddesi gereğince denetim kurulları ‘’Her mali yılda en az dört defa denetim yapılarak tespit edilen hususlarda gerekli işlemlerin tesis edilmesi için yönetim kuruluna bildirim yapılır. Yönetim kurulu tespit edilen hususların gereğini yerine getirmekle yükümlüdür. Ayrıca her mali genel kurul için yıllık esasa göre hazırlayacağı denetim raporunu, genel kurulun onayına sunar’’ hükmü bulunmaktadır. Bu yasa maddesi gereğince iç denetim komitesi öz olarak aşağıdaki konularda faaliyetini devam ettirmek ve etkinliğini sağlamak zorundadır.

 

İlgili yasa ve madde gereğince kulüpler, iç denetim işlevini yerine getirecek bir denetim komitesi kurmak ve kulübün finansal durumu ve faaliyetlerini düzenli olarak gözden geçirmekle yükümlüdürler.

 

Kulüp denetim organları kapsamında İç Denetim Kurulu kulüplerin finansal işlemlerinin ve yönetim süreçlerinin şeffaf bir şekilde yürütülmesini sağlamak zorundadır. Bunu yaparken de denetim komitesi olarak, denetim sonuçlarını kulüp yönetimine ve genel kurula rapor etmek ve kulübün finansal ve operasyonel riskleri belirleyip bunlara karşı önlem almak zorundadır.

 

Süper Lig kulüplerinde iç denetim çalışmaları genellik arz etmekle birlikte, her kulüpte bu kurulların varlığı ve etkinliği farklılık göstermektedir.

 

Kulüplerin mali durumu ve yönetim anlayışı, iç denetim uygulamalarını etkileyen önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor.

 

Kalıcı Başarılar Özdenetimi Artırmakla Mümkün Olur

 

Kulüplerde kalıcı başarılar ve sürdürülebilir bir büyüme ancak etkin, verimli ve doğru bir kurumsal yönetim ile olanaklıdır. Kulüplerin etkili bir şekilde yönetilmesi, onları rekabette ileriye taşır; zorlu ekonomik ve finansal koşullarda sürdürülebilir büyümeye olanak sağlar. Bunun için de kulüplerde kurumsal yönetim modeli yaşamsaldır. Kurumsal yönetimin en etkili araçlarından birisi ise bağımsız iç denetimdir. İç denetim kulübün özdenetimidir.

 

Etkin ve iyi bir kurumsal yönetim, kulüp paydaşlarına ve yatırımcılara güven sağlarken, aynı zamanda kulübün ekonomik, finansal, sportif ve kurumsal performansının da maksimizasyonuna hizmet eder.

 

Diğer taraftan, günümüz futbol yapılanmasında UEFA, kulüplerin uzun vadeli başarıları ve mali istikrarları sağlanmalarına yönelik önemli talimatlar yayınlamıştır. Kulüplerin finansal sürdürülebilirliklerini artırmaları ve iç denetim süreçlerini güçlendirmeleri kulüplere bir zorunluluk haline getirilmiştir. Bu kapsamda kulüpler iç ve dış denetim süreçlerine tabi tutulmakta ve bu süreçleri yerine getirmeyen kulüpler UEFA organizasyonlarına katılamamaktadır.

 

Avrupalı elit kulüplerde iç denetim kurumsal performansın en önemli destekleyicisidir.

 

Denetim Kurulları Kulüplerde Ne Kadar Etkili?

 

Kulüplerde denetleme kurulları en az üç asil ve üç yedek üyeden oluşuyor ve bu kurullar genel kurul tarafından seçiliyor ve kulüplerin tüzüklerinde belirtilen sürelerle görev yapıyor.

 

Bu kurullar kulübün tüzükte belirtilen amaçları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, hesap ve kayıtların mevzuata ve tüzüğe uygun tutulup tutulmadığını belirli aralıklarla denetleyerek yönetim kurulu ve genel kurula sunuyor.

 

Ancak, mevcut uygulamada bu kurulların gerçek bir denetim işlevini yerine getiremediğini gözlemliyoruz. Var olan iç denetim ve denetim kurulları, kulüplerde bugün sadece şekli ve kısmi denetimler yapabiliyor. Bu kurullarda görevli denetçiler gönüllülük temelinde ve özveriye dayalı bir görev üstleniyorlar. Tam zamanlı çalışmayan, fahri olarak bu kurullarda görev yapan denetçiler her ne kadar genel kurula karşı sorumlu olsalar da yönetim kurulu ile çıkar çatışmalarında görevin gereklerini yerine getirmekte zorlanıyorlar. Bunda temel etken ise, kulüp yönetimlerinin bu kurulların bağımsız ve objektif bir şekilde çalışabilmelerine uygun ortamı sağlamamalarıdır. Kulüp yönetimlerinin iç denetim ve denetim kurullarını kendi yönetim politikaları doğrultusunda yönlendirmeleri, bu kurulların özerkliğini zedeliyor. Bu durum doğal olarak, denetim kurullarının gerçek anlamda denetim gerçekleştirmelerine izin vermiyor.

 

Denetim kurulları görevlerini objektif ve bağımsız bir şekilde yerine getirebilseler, bugün birçok kulüpte karşılaştığımız skandallarla, batak mali yapılarla, astronomik zararlarla ve düşük kurumsal performansla karşılaşmazdık. Kulüp yönetim kurulları kontrol, risk yönetimi ve denetim gibi konulara yeteri kadar zaman ayırmadığı gibi bu tür kurulların da etkin görev yapmalarına dolaylı yollardan engel oluyorlar. Bu da ne yazık ki, kulüpleri çok önemli risklerle karşı karşıya bırakıyor, önemli zararların oluşmasına yol açıyor.

 

Son Söz

 

Bugün futbol kulüplerimizin genel olarak örgütsel, yönetsel ve denetsel yapılanmalarında önemli sorunlar bulunuyor. Dernek yapısındaki kulüplerde ibra kurumunun doğru çalışmaması, hesap verilebilirliği çalıştırmıyor. Şeffaflığın olmaması, çoğu olumsuzluğun su yüzene çıkmasına engel oluyor. Kulüp yönetimleri tüketici taraftar ve diğer paydaşlara karşı kendilerini çok sorumluluk altında hissetmiyor. Kulüpler bağımsız ve objektif bir biçimde denetlenmiyor. Denetlenenlerde ise denetim raporlarının işlevi ve yaptırımı yetersiz kalıyor.

 

Bu olumsuzlukların temelinde ise denetime karşı genel kültürel olumsuz bir iklim ve çıkarcı bakış açısı yatıyor. Denetlenmeyen yapılar, olası risk ve zararlara karşı gerekli önlemleri almadıkları için oluşacak zararlar nedeniyle önünde sonunda çöker. Bugün kulüplerimizin mali yapıları da maalesef çöküyor. Bu durumun sürdürülemez olması, Türk futbolunun uzun vadede rekabet gücünün düşmesine ve sportif kuraklığın daha da artmasına neden oluyor.

 

Kulüplerimiz denetim kurullarını şeklen değil, öz olarak çalıştırmalılar. İç denetimin özdenetim olduğu unutulmamalıdır. İç denetim kulüpler açısından bir özeleştiri gibidir. Rekabette geride kalmamak için bu kurulların amacına ve işlevlerine, ruhuna uygun çalıştırılması kulüp yönetimlerinin tarihsel sorumluluğudur.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  158  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

24/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10.104,85

-0,08

 bjk BJKAS

4,76

0,00

 fb FENER

47,84

-0,58

 gs GSRAY

2,06

-0,96

 trabzon TSPOR

1,14

-1,72

   SPOR ENDEKSİ

3.322,64

-0,91

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 45180669

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 20 17 3  0 53 22 31 54
2 Fenerbahçe 20  15   3 2 52  20  32

48

3 Samsunspor 20 12 4  4

34

19 15

40

4 Eyüpspor 20  10  6 4 33 19 14 36
5 Göztepe 20 10 4  6 40  26 14 34
6 Beşiktaş 20 8 8 4 29  21 

  8

 32 
7

Başakşehir

20 8  5  7 35 30 5 29
8 Ç.Rizespor 20 8 3

9

22 31 -9 27
9 Gaziantep 20 7 5 8 26    28  -2 26
10 Trabzonspor 19 6 7 6 34 24 10 25
11 Alanyaspor 20 6 7 7

24

28  -4 25
12 Sivasspor 20 6 5 9 26 

34

-8 23
13 Kasımpaşa 19 4 10

5

27  33  -6 22
14 Antalyaspor 20 4 7 6 25 24 1 19
15 Konyaspor 17 6 4 10 22 39 -17 22
16

Bodrum FK

20

4

4 12 14 26 -12 16
17 Kayserispor 19 3 7 9 19 39 -20 16
18 Hatayspor 19 7 11 17 32  -15 10

19

A.Demirspor 20 2 2 16 17 45 -28 6

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.