UEFA Nereye Gidiyor?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

UEFA Nereye Gidiyor?

platininin-cilgin-projesi 640

 

Tuğrul Akşar/ 31 Mart 2015 Bugün Dünya futbolunu her ne kadar FIFA yönetiyor gibi görünse de, son 15 yılda Avrupa futbolunun patronu UEFA, sahip olduğu finansal olanaklar ve bütçe bakımından FIFA’yı yakalayacak düzeye geldi.

2014’te Brezilya’da düzenlenen son Dünya Futbol Şampiyonası’nı göz önüne almazsak, UEFA’nın finansal gelişimde, FIFA’yı bazı gelir kalemlerinde geride bıraktığını söyleyebiliriz.

   

UEFA Finansal Olarak FIFA’yı Yakaladı

   

2013 yılı verilerine göre FIFA 1.4 Milyar Dolar (yaklaşık 1.3 Milyar Euro) yıllık gelir yaratırken, UEFA’nın yıllık geliri 1.7 Milyar Euro’ya ulaştı. UEFA bu finansal gelişimde sahip olduğu 2.7 Milyar bilanço büyüklüğü ile FIFA’nın 3.1 Milyar Dolar olan (Yaklaşık 2.8 Milyar Euro) bilanço büyüklüğünü yakaladı.

   

Kulüp Futbolu, Futbolun Giderek Finansallaşmasına Neden Oluyor

   

Şüphesiz ki, bu gelişimdeki en büyük faktör: Kulüp futbolunun son yirmi senede kaydettiği gelişim süreci. Bu gelişim ve değişim sürecinde Kıta Avrupası, futbolu hem sportif, hem de parasal olarak domine etti. UEFA Futbolun giderek ticarileşip finansal bir karaktere bürünmesinde, kulüp futbolu kaldıracını iyi kullandı. 1992’de format değişikliğine giderek, Şampiyon Kulüpler Kupası’nı Şampiyonlar Ligi’ne dönüştüren UEFA, bu süreçte futbolun tüm rekabet koşullarını yeniden tasarımladı. Başta kulüpler olmak üzere, statlardan futbolculara, hakemlerden televizyona varana kadar futbolun tüm aktörlerini yeniden örgütledi. Futbolun tüm paydaşlarını show business’a ortak etti. Tüm bunların sonucunda UEFA’nın parasal gelirleri geometrik olarak artmaya başladı. 1992’den önce Şampiyon Kulüpler Kupası’nda takımlara dağıtılan toplam parasal ödül yaklaşık 50 Milyon Euro iken, bu tutar bugün Şampiyonlar Ligi ile yıllık 1.5 Milyar Euro’ya ulaştı.

   

Finansallaşan Futbol Gelirleri Artırdı, Rekabeti Bozdu!

   

Şampiyonlar Ligi ile ticarileşmeye başlayan futbol, geçen süre içinde yıllık yarattığı gelirler ve getirdiği yeni rekabet koşullarıyla finansallaştı. Parasallaşıp ticarileşen ve sonunda finansal bir yapıya bürünen Avrupa futbolunda, yeni yapılanma her bir kulübü yıllık ciroları yüz milyon Euro’lara ulaşan, adeta birer ekonomik örgüte dönüştürdü. Bu transformasyon sürecinde, kulüp futbolu reyting olarak, milli takımlar futbolunun önüne geçti. Bu bağlamda bugün Avrupa’daki yaklaşık 750 profesyonel futbol kulübünün yıllık yarattığı futbol geliri Deloitte’un en son raporuna göre 19.9 Milyar Euro’ya ulaştı.

   

Parasal gelirdeki geometrik artış, yeni rekabet koşullarının dengesiz rekabete dönüşmesini de beraberinde getirdi. Beş Büyük Lig olarak nitelendirdiğimiz ve show’un her zaman içinde olmak zorunda olan, üretim ve tüketimden en büyük payı alan, UEFA tarafından korunup kollanan İngiliz Premier Lig, Alman Bundesliga, İspanyol La Liga, İtalyan Serie A ve Fransız Lig 1 gibi liglerden oluşan bir kartel yaratıldı. Merkez Ligler yapılanması olarak nitelendirdiğimiz bu yapının etrafında da rekabete payanda olacak, içinde bizim de bulunduğumuz Çevre Ligler (Periferi Ligler) organize dildi. Bu yapı ile Merkez Liglerin lehine, Çevre Liglerin aleyhine haksız rekabet de zaman içinde kurumsallaştırıldı.  

   

UEFA 60.Yılına Girerken, Futbolun Finansallaşması Daha da Hızlandı

   

Yukarıda yaptığımız açıklamaların ışığında finansal futbolun patronu UEFA’nın mali yapısına bir göz atalım isterseniz.

   

UEFA 60.kuruluş yıldönümüne denk gelen Genel kurulunu Viyana'da yaptı. Plati'nin 3. kez yeniden 4 yıllığına başkan seçildiği Kongre sonrasında, faaliyet raporunu sitesinde yayınlayan UEFA 2013-14 sezonun sonrası finansal faaliyetleri sonrasında toplam 1.730 Milyon Euro tutarında bir gelir elde ettiğini; bu gelirin 1.238 Milyon Euro'luk kısmının UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'ne katılan takımlara dağıtıldığını, diğer giderlerin de gelirlerden düşülmesi sonrasında sezonu 42.4 Milyon Euro zararla kapattığını duyurdu.  UEFA 2013-14 sezonunda çalışanlarına ise yıllık 483.000 Euro maaş ve ücret ödemesi gerçekleştirdi.

  

UEFA 2012-13 sezonunda 1.689 Milyon Euro gelire ulaşmıştı. Geçen seneyi de 21.4 Milyon Euro zararla kapatan UEFA, geçen sezon takımlara toplamda 1.575 Milyon Euro dağıtmıştı. Buna göre UEFA'nın geçen yıla göre gelirlerinde 51.8'lik bir artış gerçekleşirken, takımlara dağıtılan para miktarı ise bu yıl yaklaşık %2.4 daha fazla oldu.

  

UEFA’nın Gelirlerinin Büyük Bir Kısmı Naklen Yayınlardan

   

UEFA'nın gelirlerinin bileşimine bakıldığında ise; gelirlerin %76.9'luk kısmının naklen yayın gelirlerinden, %18.8'lik bölümünün Ticari isim hakları satışından, %1.9'unun bilet satışından ve geri kalan kısmının da varlık yönetimi ve diğer gelirlerinden oluştuğu görülüyor. Toplam gelirlerin içinde naklen yayın gelirlerinin tutarı 1.347 Milyon Euro’ya ya ulaşırken, ticari isim hakları satışlarıysa 328.5 Milyon Euro'ya yükseldi.

  

Toplam gelirin %82,6'lık kısmı (1.445 Milyon Euro) şampiyonlar Ligi'ne giderken, Avrupa Ligi'ne aktarılan tutar ise toplam gelirin sadece %14.1'i kadar (247,5 Milyon Euro) gerçekleşti.

  

UEFA'nın altyapı ve eğitime aktardığı 30,7 Milyon Euro ise, toplam gelirin yüzde 1.8'ini oluştururken, UEFA'nın yönetim kurulunun yönetim giderleriyse 71,7 Milyon Euro (toplam gelirin %4.1'i)'ya ulaştı.

  

UEFA'nın  üye ülke federasyonlarına  Dayanışma Primi adı altında aktardığı tutar ise bir önceki yıla göre %9.8 artarak 175.6 Milyon Euro olarak gerçekleşti. Bu kapsamda Türkiye Futbol Federasyonu’na aktarılan tutar da 5.6 Milyon Euro civarında oldu.

  

UEFA’nın Bilançosu 2.7 Milyar Euro’ya Ulaştı

   

Toplam bilanço büyüklüğü 2.710 Milyon Euro civarında olan UEFA'nın nakit ve benzeri varlıkları  407 Milyon Euro olarak gerçekleşirken, Dönen Varlıkları toplamı 2.413 Milyon Euro'ya ulaştı. (Bu tutarın 2,106 Milyon Euro'luk kısmını ise sahip olunan finansal varlıklar oluşturuyor) Bilançonun pasifinde ise toplam 558.7 Milyon Euro rezerv ve sermaye benzeri karşılık bulunuyor.

  

UEFA 2014-15 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde dağıttığı tutar ise raporda 1.475 Milyon Euro olarak belirtiliyor.

 

Avrupa Ligi'nde dağıtılacak tutar ise bir önceki seneye göre %2.82 artarak 254,5 Milyon Euro'ya ulaşacak. 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerine aktarılması planlanan tutar ise 251,9 Milyon Euro.

  

Gelirin Yüzde Sekseni Kulüplere Dağıtılıyor

   

Finansal rapora göre UEFA Şampiyonlar Ligi'nden elde olunan toplam gelirin %79.4'ünü kulüplere dağıtırken, %20.6'lık kısmını ise kendi giderlerine ve bilançosuna ayırdı. Avrupa Ligi'nde ise bu oranlar sırasıyla %75 ve %25 şeklinde gerçekleşti.

  

Şampiyonlar Ligi'nden naklen yayın geliri olarak UEFA 1.116 Milyon Euro gelir elde ederken, Avrupa Ligi'nde ise bu gelir kalemi 225,3 Milyon Euro olarak gerçekleşti.

  

Şampiyonlar Ligi'nde en fazla geliri elde eden kulüp, 60.4 milyon Euro ile Kupa'yı kazanan Real Madrid olurken, ikinci sırayı 57.3 milyon Euro’luk geliriyle PSG; üçüncü sırayı da 45.3 Milyon Euro’luk geliriyle Juventus elde etti. Juventus ayrıca Avrupa Ligi'nden de 7.6 milyon Euro daha performans primi ve havuz geliri elde etti. En düşük gelir ise 13,5 Milyon Euro ile Austria Wien kulübünün...Ülkemizi temsil eden Galatasaray ise 2014-15 sezonunda toplam 22.2 Milyon Euro gelir elde ederken, pazarlama havuz gelirleri 7.6 milyon Euro olarak gerçekleşti.  En yüksek havuz gelirini ise 36.8 Milyon Euro ile PSG alırken, şampiyon Real Madrid 23,5 Milyon Euro  pazarlama havuz geliri elde etti. en düşük gelir ise   2.1 milyon Euro ile FC Viktoria Pilzén oldu.

  

Şampiyonlar Ligi'nde 2014-15 sezonunda 32 takıma dağıtılan toplam tutar 952.3 milyon Euro oldu. Play off oynayan diğer kulüplere 42 Milyon Euro dağıtılırken, diğer ödemeler toplamı da 7,5 Milyon Euro'ya ulaştı.

  

UEFA Avrupa ligi'ne katılan 64 takıma da toplam 232.5 milyon Euro dağıtıldı. UEFA Avrupa Ligi'nde en fazla parayı kazanan ise, Kupa 2'nin şampiyonu Sevilla oldu. Sevilla 15.5 milyon Euro kazandı.

   

Sonuç

   

Bugün finansal futbolun patronu UEFA, varlığını devam ettirebilmek için büyük ligler ve bu liglerin kulüpleri lehine, küçük ligler ve kulüplerin aleyhine dengesiz ve haksız rekabet temelinde bir Merkez Lig yapılanması oluşturmuş durumda. Finansal futbolun varlığını devam ettirebilmesinin yolu bu bağlamda, Kulüp futbolundan geçmekte…İşte bu nedenle, UEFA kulüp futbolunu yüceltmek zorunda. Bunun pratikteki anlamı ise, milli takımlar futbolunun giderek ilgi merkezi olmaktan çıkacak olmasıdır. Bu örgütlenme, finansal futbolun yani, UEFA’nın yaşamını devam ettirebilmesi açısından bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Bu yapı devam ettiği sürece, UEFA daha da mali olarak büyüyecek ve Dünya futboluna daha çok yön verecektir. Ne var ki, bu model uzun vadede sürdürülebilecek bir yapıya sahip görünmüyor. Çünkü, rekabetin dengesiz devam ettiği ve gelirin haksız bir şekilde dağıtıldığı bir süreç, futbolu selamete değil, alamete götürür.

   

Diğer taraftan kasasında ve bankalarda yüzmilyonlarca Euro tutabilen bir kurumun, bu parayı neden futbolun emrine sunmadığı da, UEFA’nın yapısının ve felsefesinin de sorgulanmasını beraberinde getiriyor.

   

Platini 2007’de, UEFA’nın 17 senedir başkanlığını yapan kudretli İsveçli Lennart Johansson’u seçimde alt ederek, UEFA başkanlığına ulaştığında, dayanışma, adalet ve evrensellik temelinde UEFA’nın hiç te alışık olmadığı bir söylemde bir konuşma yapmış ve bu konuşma ona başkanlığı getirmişti. Platini konuşmasında, “Üstünlüğün parayla kazanılmadığı bir sistem bulmak gerek. Yoksa bütün yoksullar yok olup gidecek ve zenginler baş başa kalacak. Ben bu amansız kapitalizmi istemiyorum” demişti.

   

Bir başka açıklamasında da “Futbolun ölümü için değil, yaşaması için çalışıyoruz” diyerek, futboldaki haksızlık ve kulüpler arasındaki finansallaşmanın getirdiği adil olmayan rekabeti eleştiriyordu. ( http://www.futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/genel/122-tugrul-aksar/2799-qfutbolun-oeluemue-cin-deil-yaamas-cin-calyoruz-q.html)

   

Peki, şimdi soralım: Bugün gelinen nokta itibariyle Platini söylediklerinde ne kadar samimiydi? Haklı ve samimiyse, eylemleriyle söylemleri arasındaki farkı nasıl açıklıyor?{jcomments on}

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  11336  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43585669

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.