FIFA’da Soygun ve Yolsuzluk Nasıl Yapılıyor?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

FIFA’da Soygun ve Yolsuzluk Nasıl Yapılıyor?

1018230920 

Tuğrul AKŞAR/11 Ocak 2016 2015’in Haziran’ında Amerikan Federal Polisi’nin (FBI) başlattığı soruşturmayla, Dünya ve Avrupa futbolunun bir avuç futbol baronu tarafından nasıl soyulduğunu hep birlikte öğrendik.

 

Futbolu Soyan İkiliye Futboldan Sekiz Yıl Men

 

Yürütülen soruşturmalar sonucunda ortaya çıkan delil ve bulgular gösterdi ki, FIFA’daki yolsuzluk ve soygun gizlenemez bir düzeye ulaşmış durumda. Artık ‘’mızrak çuvala sığmaz’’ olunca, FIFA etik kurulu da istemeye istemeye, yönetsel bir soruşturma açmak zorunda kaldı. Sonunda, Dünya Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Etik Kurulu, yolsuzluk ve rüşvet skandalı sonrası başkanlıktan istifasını açıklayan Sepp Blatter ile FIFA Başkan Yardımcısı Michel Platini'nin, kurumun etik kurallarını ihlal ettiğine hükmedip Dünya ve Avrupa futboluna yön veren bu ikiliyi 8 yıl futboldan men etti.

 

Aslında Etik Kurul ‘’Malumu ilam edip’’ yönetsel yaptırımların yanısıra, Blatter ve Platini’ye para cezaları da vermek zorunda kaldı. Kurulun kararına göre: Blatter 50 bin İsviçre Frangı (Yaklaşık 46 bin 300 Euro), Platini de 80 bin İsviçre Frangı (Yaklaşık 74 bin Euro) para cezası ödeyecekler. İsviçreli savcılar halen FIFA'nın 2018 ve 2022 Dünya Kupalarını Rusya ve Katar'a verme kararlarını da soruşturuyor. Bununla birlikte, ABD'de devam eden soruşturmada da ABD yetkilileri 39 FIFA yetkilisi ya da spor yöneticisinin geçmişte Dünya Kupalarının televizyon ve pazarlama hakları karşılığında toplam 200 milyon dolar rüşvet aldıklarına yönelik iddiaları da soruşturuyor.

 

FIFA’yı Nasıl Soyuyorlar?

 

Yürütülen soruşturmalar ortaya koyuyor ki, FIFA’nın başındaki bir avuç aç gözlü yönetici yıllarca bir soygun ve yolsuzluk düzeni kurmuş ve bu çarkı senelerce döndürmüşler. On yıllarca bu güzel ve masum oyunu kendi kötü emellerini gerçekleştirme yönünde istismar etmişler. Futbol parasallaşıp ticarileştikçe, bu soygun ve yolsuzlukların da boyutları da büyümüş. Bu çürümüş ve kokuşmuşluk FIFA’nın tüm etkin yürütme ve karar organlarına metastaz yapmış. Burada da kalmamış UEFA’ya, Platini’ye kadar sıçramış. FIFA’da soygun ve yolsuzluklara neden olan genel yapıya bakıldığında aşağıdaki olumsuzluklarla karşılaşıyoruz.

 

Şeffaflık Yok

 

Dünya ve Avrupa futbolunu yöneten FIFA ve UEFA’nın en korktukları şey şeffaflık…Şeffaflıktan ve dolayısıyla kurumsal yönetişimden uzak bir örgütlenme içinde her türlü para akışını canlarının istediği gibi yönlendiren, kimseye hesap vermeyen, denetim ve kontrolden uzak bir yapılanmadan başka bir şey beklemek, saf dillik olurdu zaten…

 

FIFA’nın başta yöneticileri olmak üzere kritik görevlerde bulunan kişilerin maaşları ve yıllık ne kadar para kazandıkları açıklanmıyor. Bu kişilerin servet bildirimleri ve varlık gelişimleri kamuoyuyla bilgi olarak paylaşılmıyor. Bu kişilerin yıllık ne kadar prim aldıkları sır gibi saklanıyor.

 

TV yayın hakları ihalesinden bilet satışına, ticari anlaşmalardan lisans haklarına varıncaya kadar tüm ticari ve ekonomik işlerde şeffaflık bulunmuyor. Hangi FIFA yöneticisinin, hangi ticari kuruluşlarla ne tür ilişkiler içinde olduğunun hep üstü örtülüyor.

 

Önemli Oylamalar ve Kararlar Sadece İcra Kurulu Tarafından Alınıyor

 

Dünya Kupalarının hangi ülkede oynanmasından tutun da, Federasyonlara yapılacak futbol yardımlarının tutarına, Televizyon yayın haklarının satışına kadar daha bir çok önemli parasal konularda karar sadece İcra Kurulu üyeleri ve Blatter tarafından veriliyor. Bu kararların gerekçeleri açıklanmadığı gibi, bu finansal kontratların nasıl ve ne şekilde, kimler tarafından yapıldığı kamuoyuyla paylaşılmıyor.

 

Genel Kurul, İcra Kurulu Üyeleri Seçim Sistemi ile Başkanlık Süresinin Sınırlı Olmaması Yolsuzluklara Çanak Tutuyor

 

FIFA ve UEFA’nın en önemli karar ve yürütme organlarının oluşumu ve yönetimi ile başkanlık seçimine ilişkin herhangi bir kriterin bulunmaması ve bu konuda bir süre sınırının bulunmaması, yolsuzluk ve soyguna çanak tutuyor. Havalange’ın 17, Blatter’ın 20 yıl FIFA’nın başında görev yapması, çoğu yolsuzluk ve soyguna uygun bir ortamın oluşmasına olanak sağlıyor.

 

Parasal İşlerin Başında Şaibeli Kişiler Bulunuyor

 

FIFA ve UEFA içinde her türlü para akışını yöneten, finansal kontratlar yapan birim Pazarlama ve Finans komiteleri. Bu komitelerde, özellikle FIFA’da kimler yer alıyor diye baktığımızda, tüm akçeli işlerin başında, futbolla çok da ilgisi olmayan şaibeli kişilerin yer aldığını görüyoruz ve bu kişilerin aynı zamanda iş yaşamlarında da kendi aralarında ticari ve ekonomik ilişkiler içinde bulundukları ABD’li savcı Garcia’nın yaptığı incelemelerde ortaya çıkıyor.

 

FIFA’da işler komiteler aracılığıyla yürütülüyor. Bu komitelerde ve diğer kilit mevkilerde görev yapan kişilerin hemen hemen hepsi İcra Kurulu ve Finans Komitesi üyeliği görevinde bulunuyorlar. Yine, Finans Komitesi’ne baktığımızda, burada hakkında bir çok rüşvet ve yolsuzluk iddiası bulunan Kamerunlu Issa Hayatou’nun başkanlık yapmış olduğunu görüyoruz.

 

Finansal Denetleme Komisyonu üyelerinden Canover Watson, polisin yaptığı soruşturma sonunda   sahtekarlık, kara para aklama ve polise yanlış ifade verme fiillerinden tutuklandığını da belirtelim.

 

Watson, FIFA 2011-14 arasında toplamda 5,7 Milyar Dolar gelir ve 5.380 Milyon Dolar gider yapan, 338 Milyon Dolar kar yaratan dev bir organizasyonun Finans komitesinde yer alan aynı zamanda İcra Kurulu üyelerinden birisi ve en önemli üyesi… Gelirleri astronomik artan FIFA’nın bankalarda 1.08 Milyar Dolar nakit parası bulunuyor. 2014 gelirleri 2.096 Milyon Dolar’a ulaşan FİFA’nın, harcamaları 1.955 Milyon Dolar olarak gerçekleşti. FIFA’nın son dört yılda futbolun gelişimine harcadığı para ise 509 Milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

FIFA’nın Kendisini Devletler ve Yasalar Üzeri Gören Ekümenik Yapısı, Denetimden Kaçmasına Olanak Sağlıyor

 

FIFA’nın kuruluş statüsünde uluslararası "kar-amaçsız (non-profit)" ve "kamusal olmayan (non-government)" bir organizasyon olduğu vurgulanıyor. Uluslararası statüsü onu, devlet ve siyasetin etkisi dışına taşıyor. Bu bağlamda FIFA kendisini, AB Spor Hukuk normları doğrultusunda devletler üstü görüyor. Örgütsel yapısını aynı zamanda yasalar üstünde sayan "ekümenik" bir iddiaya da sahip.

 

FIFA’nın bu yapısı doğal olarak FIFA’nın denetim ve kontrolden kaçmasına da olanak ve ortam hazırlıyor. FIFA’nın İcra Komitesi ve Yönetsel birimlerinin bağımsız ve uluslararası bir denetim örgütü dışında, ayrıca merkezinin bulunduğu ülke resmi denetim kurumları tarafından denetlenmemesi, FIFA ve UEFA’nın soygun ve yolsuzluklara bulaşmasına imkan tanıyor.

 

Futbolla İlgisi Olmayan Ülkelerin Temsilcileri FIFA’da Köşe Başlarında

 

FIFA’nın parasal konular ve diğer önemli yönetsel birimlerinin başlarında futbolla ilgisi olmayan küçük ülke temsilcilerinin bulunması, bu ülke temsilcilerinin kolayca rüşvetle satın alınabilmelerine ve yönlendirilebilmelerine olanak sağlıyor. FIFA’nın en önemli yönetme organı İcra Kurulundan, Disiplin Komitesi’ne kadar önemli birimlerde, başta 65 bin nüfuslu Güney Pasifik Okyanusu’ndaki Amerikan Samoası’ndan, İngiltere’ye bağlı 100 bin nüfuslu Tonga Krallığına, Cayman Adalarından Singapur’a, Pakistan’dan Tunus ve Katar’a kadar benzer ülkelerden futbolla ilgisi olmayan yöneticiler yer alıyor.

   

Sonuç

 

Yukarıda dile getirdiğimiz olumsuzlukları bünyesinde barındıran bu yapılanma sonuç olarak, FIFA’da soyguna ve yolsuzluklara önemli bir ortam hazırlıyor. FIFA ve UEFA’nın futboldaki soygun ve yolsuzluklarının önüne geçilebilmesi için bu örgütlenmelerin mevcut yapılarının tamamen değiştirilmesi; şeffaflığa, denetime, hesap verebilirliğe, adil olmaya ve bu konularda paydaşlara sorumluluk duyacak bir yapıya acilen geçilmesi, kısacası kurumsal yönetişimin bu yapılarda egemen örgüt modeli haline getirilmesi gerekiyor.

       

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  10539  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43615565

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.