Kulüp Lisanslama Sistemini Uygulayan Ülkeler Futbollarını Daha İleriye Taşıyor
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

Kulüp Lisanslama Sistemini Uygulayan Ülkeler Futbollarını Daha İleriye Taşıyor

alt

Tuğrul AKŞAR/21 Şubat 2011

İki hafta önce bu sütunlarda “Kulüp Lisanslama Sistemi Türk Futbolunu Nasıl Etkileyecek” başlığıyla son zamanlarda kulüplerimizin en önemli gündem maddelerinden birisini oluşturan, onlar için yaşamsal öneme sahip bir konuyu sizlerle paylaşmış ve konuya ilişkin bazı görüş ve değerlendirmelerimi aktarmıştım.

Bu hafta da yine kaldığımız yerden Kulüp Lisanslama Sistemi üzerinde durmaya devam edeceğiz.

Bu uygulamanın kulüplerimizi etkileyeceği kaçınılmaz. Bunun böyle olması da zaten Federasyon tarafından bekleniyor, isteniyor. Kulüp Lisanslama Sistemi’ne uyum ve gerekli önlemlerin alınmasına ilişkin takvim süreci başlamış durumda. Bu süreçte kulüplerimiz 2014-15 sezonuna kadar üzerlerine düşen görev ve yükümlülükleri UEFA müsabakalarına katılabilmek için Hukuki, Sportif, Altyapı, Personel ve Mali Kriterleri yerine getirecek önlemleri hayata geçirmek, yani UEFA Kulüp Lisansı almak zorundadırlar.

 image001

 

Bu süreçte, Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1.Lig kulüpleri UEFA lisansı için Türkiye Futbol Federasyonu’na başvuruda bulunmak zorundalar.

UEFA Kulüp Lisansı Başvuruları Ne Durumda?

UEFA Kulüp Lisansı almak için 2004-05 sezonundan bu yana başvuruda bulunan ve lisans alan kulüplerimiz aşağıdaki tabloda görülüyor. Tablodan da anlaşılacağı üzere 150 profesyonel kulübü bulunan Türkiye futbolunda 2004 ila 2011 sezonları arasında ortalama 26 kulüp Lisans alabilmek için Federasyona başvuruda bulunmuş, ancak yıllar itibariyle her sezon ortalama 9 kulüp lisans alabilmiş.

 

 

UEFA Kulüp Lisansı için Başvuran ve
UEFA Kulüp Lisansı Alan Kulüpler

Sezon 

Lisans İçin Başvuran

Lisans Alan 

2004-2005 Sezonu

30

7

2005-2006 Sezonu

22

9

2006-2007 Sezonu

25

11

2007-2008 Sezonu

25

14

2008-2009 Sezonu

24

7

2009-2010 Sezonu

28

8

2010-2011 Sezonu

29

7

 

Bugün UEFA’ya üye 53 ülkeden 47’sinde  Ulusal Kulüp Lisans Sistemi uygulanmaktayken, altı ülkede ise (Makedonya, Moldova, Slovakya, Karadağ, Arnavutluk ve Türkiye’de) Ulusal Kulüp Lisans Sistemi henüz uygulanmamakta. Ancak Federasyon’un en son açıklamasına göre Türkiye bu altı ülke içinden çıkmış durumda.

 

 image002

 image003

Diğer Ülkelerde Kulüp Lisanslama Nasıl Çalışıyor? (Farklı Uygulamalar)

Kulüp Lisanslama Sistemi’nin genel olarak ana çatısı UEFA tarafından belirlense de, uygulamada ülkelerin özgül koşullarından dolayı mevcut duruma ilaveten bazı farklılıklar da ortaya çıkmaktadır. Farklılıkları olan bu ülkelere ilişkin gelişmeler aşağıda sizlerle paylaşılıyor.

İngiltere  

 image004

Bilgisayar Ortamında Transferlerin Takibi

İngiltere’de kulüplerin yaptığı tüm transferler bilgisayar ortamında takip ediliyor.Transfer sözleşmesiyle ilgili tüm bilgiler bilgisayar sisteminde yer alıyor. Örneğin bir transfere ilişkin ödeme tarihleri sisteminde görünmekte ve ödeme tarihinde ödeme yapılmaması durumunda borçlu kulübe ve Federasyona uyarı gönderilmektedir. Böylece transferlerin takibi daha kolaylaşıyor.

Çocuk Koruma Politikası

Her kulüp kendi yerel çocuk koruma kurulu  tarafından onaylanmış olan çocukların korunması ile ilgili bir yazılı politika ve prosedür oluşturmak ve bu  uygulamaları düzenli olarak gözden geçirmek zorundadır.

 

Hollanda

 image005

 

Kulüplerin Mali Bilgilerinin Paylaşılması

Hollanda’da kulüpler eskiden mali bilgilerini paylaşma konusunda çekingen olurken, son yıllarda ortak alınan kararla yıl sonu hazırlanan özel bir raporda mali bilgilerini sadece diğer kulüplerle paylaşmaktadır. Böylece kulüpler fikir alış verişi yaparak kendi bütçelerini düzenleme aşamasında çok önemli bilgi sahibi olabilmektedir. Bu rapor sadece ilgili kulüplerin arasında paylaşılan bir rapor olmakla beraber bir çok kulübün ekonomik yapısını düzeltmesini sağlamıştır.

Otomatik Lisans Sistemi

Hollanda Kulüp Lisans Sisteminin diğer ülkelerden farkı kulüpler lisans için başvurmak yerine, sezon başında otomatik olarak alınan lisansı koruma zorunlulukları olmasıdır. Sezon içerisinde yapılan kontroller ve sunulması gerekilen bilgiler doğrultusunda kulüplerin sezon başında aldıkları lisansları korumaları gerekmektedir. Aksi taktirde lisansları geri alınmakta ve cezalar uygulanmaktadır.

Almanya  

 image006

1 Lig ve 2 Lige Aynı Kriter Seviyesini Uygulanmaktadır

Avrupa’da en katı katı lisans sistemlerinden birine sahip olan Almanya, 1’inci ve 2’inci ligler arasında fark tanımadan aynı kriterleri uygulamaktadır. Dolayısıyla kriter seviyesi olarak bir fark olmadığından dolayı 2.lig den 1.lige yükselen takımlara ek bir geçiş süresi tanınmamaktadır. Bu ayrıntı Almanya’nın 40 senedir uyguladığı Ulusal Kulüp Lisans Sisteminin uzun vadede ne kadar başarılı olduğunun bir göstergesidir. 

Başvuru Tarihlerinin ve Saatlerinin Kaçırılması

Tüm Avrupa UEFA dahil olmak üzere kulüplerine Ulusal ve UEFA Kulüp Lisans başvuruları için belli bir tarih belirler ve kulüpler en geç o verilen tarihe kadar başvururlar. Ancak, Almanya’da kulüplere bir tarihle beraber ayrıca başvuru saati de belirlemektedir. Örneğin 1.Lig ve 2.Lig Kulüpleri için son başvuru bilgileri 15 Mart Saat 15.30 olarak belirlenmiştir. (Maçların Başlama Saati). Bu saatten sonra başvuran kulüplerin başvuruları kabul edilmemekte ve gerekli cezalar uygulanmaktadır.

Avusturya

 image007

Çift Denetim Sistemi

Çift Denetim Sistemi  Avusturya’da uygulanan bir kontrol mekanizmasıdır. Kulüplerin lisans başvuruları için sundukları denetlenmiş mali tablolar  Avusturya Federasyonu’nun anlaşmalı olduğu bir diğer denetim şirketi tarafından incelenmektedir. Bu mekanizmanın temel amacı denetimden geçmiş mali tablolarda şüphe yaratacak bir durumun gündeme gelmesi durumunda, federasyonun anlaştığı denetim firması tarafından  tabloların incelenmesi ve sorunun giderilmesidir.

Lige Alınmama Cezası

Lige alınmama cezası Avrupa’nın genelinde tercih edilmeyen bir yaptırım olmasına rağmen Avusturya’da bu ceza uygulanmaktadır. Bu ceza federasyon tarafından verilen uyarılar sonrasında uygulanan bir cezadır. Ulusal Kulüp Lisansı için başvurmayan kulüpler otomatik olarak lige alınmamaktadır

Kulüp Lisanslama Sistemi’nin Gelirleri Artırıcı Etkisi

Yazımızın ana başlığında da vurguladığımız üzere Kulüp Lisanslama Sistemi, uygulamanın yapıldığı ülke liglerinde, alınan önlemler sayesinde parasal gelirin arttığı yapılan çalışmalar sonucu ortaya konmakta. Özellikle Sportif, Altyapı, ve Mali Kriterler’de yapılan iyileştirme, alınan önlem ve uygulamalar bir yandan sıkı bir mali disiplin getirerek kulübün fonlarının daha verimli harcanmasına neden olurken, diğer taraftan da gerek alt yapıya ayrılan kaynaklar gerekse başta stat olmak üzere bazı sportif tesislerde yapılan iyileştirmeler   kulüplerin gelirlerinde önemli artışlara yol açabiliyor.

Bu kriterlerin hayata geçirilmesi kulüpleri daha sağlıklı  bir mali yapıya kavuşturup rekabetçi dengeyi yükseltirken, aynı zamanda sürdürülebilir bir büyümeye de ortam ve zemin hazırlıyor.

İşte bu bakış açısıyla bu sistemi uygulayan bazı ülkelerdeki parasal gelişime birlikte bir bakalım isterseniz.

Almanya’da Gelirler Artıyor!

Aşağıdaki tablodan da görüldüğü üzere,  Ulusal Lisans Sistemi sayesinde, Alman kulüpleri toplamda daha fazla parasal gelir elde edebilmiştir. Buna göre, Alman Bundesliga’da 2004-10 arasında toplam gelirler %31 artarak 1.2 milyar Euro’dan 1.6 milyar Euro’ya yükselmiştir.  

 image008

(Kaynak Deloitte, Annual Review of Football Finance- 2010)

 

Hollanda Ligi’nde Toplam Bütçe Büyüyor

Hollanda liginde kulüplerin mali yapılandırmalarına karşı daha duyarlı ve dikkatli olmalarının en olumlu etkilerinden birisi de, aşağıdaki tablodan görülebileceği üzere Hollanda liginin her yıl bütçesini arttırabilmesi olmuştur. Tabloya göre Hollanda Ligi’nde toplam bütçe beş yılda yaklaşık %28 civarında artarak, 311 milyon Euro’dan 400 milyon Euro’ya gelmiştir.

Hollanda Ligi’nin Toplam Bütçesi (Milyon Euro)

 

 image009

  

(Kaynak: TFF Ulusal Kulüp Sistemi Sunumu 2011)

 

Avusturya’da Kar Eden Kulüp Sayısı Artıyor

Avusturya’da en üst ligde bulunan 10 Kulüp, Ulusal Kulüp Lisans Sistemi sayesinde 2001/2002 sezonundan beri yıllık mali tablolarında karla kapatabilme başarısı gösterebilmiştir. Yıllar itibariyle bu ligde kar eden kulüp sayısı artmaktadır. Nitekim, 2004-05 sezonunda sadece beş kulüp kar ederken, şimdi 10 kulüpten sekizi kar eder duruma gelmiştir.

 image010

(Kaynak: TFF Ulusal Kulüp Sistemi Sunumu 2011)

Kısacası, Kulüp Lisanslama Sistemi sonuç itibariyle orta ve uzun vadede rekabeti düzenlemeyi amaçlayan bir çalışma. Bu  amaçla lokal federasyonlar UEFA’nın konuya ilişkin talimatlarını yerine getirmek durumundalar.UEFA’nın organizasyonu olan turnuvalara katılabilmenin yolu UEFA lisansı almaktan geçiyor.

Bu kriterler aynı zamanda UEFA’nın yine 2014-15 sezonuna kadar tüm kulüplerde uygulamaya çalıştığı Finansal Fair Play kurallarıyla da eklemlenmek, bütünleşmek zorunda.

UEFA bu sayede kulüpler arasında rekabeti düzenlemek ve haksız rekabeti minimize etmek istiyor. Dengede bir rekabetin kurulması futbolun geleceği için olmazsa olmazların başında geliyor. Bu nedenle rekabeti olumsuz etkileyen her türlü uygulama şimdi UEFA tarafından elimine edilmek isteniyor. Büyük kulüplerin giderek daha da  büyümesi, buna karşın küçüklerin yok olup gitmelerine izin vermek istemiyor.

Bu kriterlerin uygulanması bir yandan rekabeti yeniden düzenlerken, diğer taraftan kulüplerin sağlam bir mali yapıya, sürdürülebilir bir büyümeye ve bu sayede geleceklerini garanti altına alabilecek bir alt yapıya ulaşmaları hedefleniyor. Bugüne kadar ki uygulamalarda yukarıda verdiğimiz sınırlı sayıda örneklerle de olsa kulüplerin disiplin altına aldıkları mali yapıları, alt yapıya yapılan yatırımlar, spor tesislerindeki iyileştirmeler sonunda kulüplerin sportif performanslarını maksimize ediyor. Bunun kaçınılmaz sonucu ise sportif performansın mali performansa dönüşmesi oluyor. Sportif performansın mali performansa dönüşme oranı ne kadar yükselirse, o kulübün parasal gelirleri de marka değeri de yükseliyor.

Kulüp Lisanslama Sistemi ne yazık ki, sulandırılmadan, kulüpten kulübe değişmeden ve bir ayrıcalık gözetmeden tavizsiz uygulanması halinde bu amaca ulaşabiliyor ve rekabeti düzenliyor.  Bu nedenle bu konuda bugün ülkemizde en önemli sorunsal da işte burada başlıyor. Kulüp lisansı verilen kulüplerin gerek mali yapıları, gerekse diğer kriterlere ilişkin mevcut durumları lisanslamada daha alacağımız çok yolun bulunduğunu bize gösteriyor.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  26274  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43228541

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.