Finansal Fair Play Ne Kadar Fair?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Vizyon & Misyon

Finansal Fair Play Ne Kadar Fair?

140513224602-gallery-ffp-uefa-horizontal-gallery

Tuğrul AKŞAR/ 14 Aralık 2015 Geçen hafta Finansal Fair Play Kurallarının amaçlarını ne ölçüde gerçekleştirebildiğini analiz etmiştik. (http://www.futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/agenel/122-tugrul-aksar/3776-finansal-fair-play-financial-fair-play-ffp-uefa-ffp.html)

 

 Bu hafta da Finansal Fair Play kurallarıyla rekabeti daha adil hale getirmeyi hedefleyen UEFA’nın, bu konuda ne kadar yol alabildiğini irdelemeye çalışacağız.

 

Büyük Kulüpler Kollanıyor!

 

Bugün finansal futbol, merkez lig takımlarını hep yarış içinde tutmak ve finale giden yolda çevre lig takımlarından gelecek olası bir kazaya karşı korumak istiyor. Yani, UEFA ülke katsayısı ve takım katsayısı uygulamalarıyla, merkez lig takımlarının, çevre lig takımları tarafından elimine edilmelerini minumum düzeyde tutmayı amaçlıyor. Çünkü, finansal futbol merkez liglerin takımları aracılığıyla gelirlerini maksimize edip servet birikimi sağlıyor. Hal böyle olunca, UEFA’nın merkez lig takımlarını koruyup kollaması da kaçınılmaz oluyor.

 

Finansal Fair Play Kuralları Uygulaması İngilizler Yüzünden Ertelendi

 

Finansal Fair Play kuralları (FFP) 2012-13 sezonundan itibaren uygulamaya alınacakken, İngiliz takımlarının bu kurallara hemen uyamayacaklarını ileri sürerek itiraz etmeleri, uygulamanın 2014-15 sezonuna ötelenmesini beraberinde getirdi. Özellikle Premier Lig başkanı Scudamore’un FFP’ne yaptığı eleştiriler[1], UEFA’nın bu kuralları ertelemesine neden oldu.

 

PSG Yaptırımlardan Süre Uzatımıyla Kurtuldu

 

Mali yapısındaki olumsuzluklarına karşın, Fransız PSG kulübünün yüksek tutarlı transfer harcamalarına kayıtsız kalan UEFA, diğer çevre ülkeleri takımlarına uyguladığı yaptırımları bu kulübe uygulayamadı.[2] ‘’Her şeyi futbolun iyiliği için yaptığını’’ ifade eden PSG’nin avukatının 2008 yılına kadar Platini’nin oğlu olduğunu da burada sizlere anımsatırsak, UEFA’nın bu uygulaması hakkında belki bir fikir sahibi de olabiliriz. [3]

 

En Borçlu Ligler’e Daha Çok Tolerans

 

Son beş yılda transfere 3.4 Milyar Euro harcayan Premier League ve 2.1 Milyar Euro harcayan İtalyan Serie-A, bu süreçte Avrupa transfer harcamalarının %49’unu gerçekleştirmiş durumdalar.[4] Bu iki lig aynı zamanda net borcu en yüksek iki lig olarak karşımıza çıkıyor. İki ligin toplam gelirleri de 5.6 Milyar Euro’ya ulaşıyor. [5] Kısacası, finansal futbola mali anlamda en çok katkıyı sağlayan iki ligle karşı karşıyayız. Durum böyle olunca, UEFA’nın da bu liglere yaptırım uygulama konsantrasyonu, çevre ligler kadar olamıyor.

 

Platini'nin sağ kolu UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, Finansal Fair Play kurallarının uygulamaya alındığı 2011-12 sezonundan, 2014-2015 sezonuna kadar geçen süre içinde kulüp net zararlarının toplamda 1.7 Milyar Euro’dan, 400 Milyon Euro’ya kadar düşürüldüğünü ve bu sayede kulüplerin mali yapılarında önemli iyileşmeler sağladıklarını ifade etse de[6], aslında Finansal Fair Play bazı büyük kulüplere, küçük kulüplerdekine benzer bir yaklaşım sergileyemedi.

 

Dokunulmazlığı Olan Ligler

 

Yukarıda dile getirdiğimiz merkez liglerin transfer harcamaları, borçlar ve zarar tutarları, aslında endüstriyel ve finansal futbolun temsilcisi UEFA’nın, FFP kapsamında Ligler arasında ‘’rekabeti adil hale getireceği’’ savına çok sadık kalmadığını bize gösteriyor.

 

Çünkü, endüstriyel futbolda finansal ilerleme ve sermaye birikimi, ne yazık ki bu ligler tarafından sağlanıyor. Bu gelişim de bize gösteriyor ki, UEFA FFP yaptırımlarını tüm ligler ve kulüplere adil ve eşit bir şekilde uygulamıyor. Parasal büyüklüklerin önemli bölümünün merkez liglerden geliyor olması, bu ligleri dokunulmaz kılıyor.

 

Avrupa'nın beş büyük ligi ve bu liglerin en üst seviyedeki takımları bugün parasal ve sportif anlamda Avrupa futbolunu domine ediyorlar. Bu durum onlara ekstra bir avantaj yaratırken, diğer taraftan reyting güçleri nedeniyle, onlara açıktan olmasa da bir dokunulmazlık sağlıyor. UEFA bu kulüplere yaptırım uygulasa bile, Barcelona örneğinden de görülebileceği üzere Transfer Kısıtlaması gibi daha basit yaptırımlara yönelebiliyor.

 

Showbusiness Must Go On! (Showbusiness Devam Etmeli)

 

Nitekim, bu kuralların ivedilikle uygulanması gereken bu ligler ve kulüplere yukarıda dile getirdiğim nedenlerden dolayı UEFA hep toleranslı davrandı. Avrupa'nın en gözde kulüpleri aynı zamanda en fazla borca sahip kulüpler. Endüstriyel Futbolun göz bebeği ve rol model kulüplerinden Manchester United'ın borcu 700 milyon Sterlin'e yaklaşırken, Real Madrid'in borcu 500 milyon Euro'nun üzerine çıkmış durumda. Hal böyle olunca, FFP'in başarıyla hayata geçirilebilmesi çok mümkün olmayabilirdi. Platini bu duruma uygun orta bir yol bularak, süreyi uzattı ve bu kulüpleri de bu uygulamanın içine çekmeye çalıştı. Bu kuralın çalışabilmesi ve uygulanabilmesi özellikle endüstriyel futbolun ikonu olmuş kulüplerde başarıya ulaşmalıydı. Örneğin, Showbusiness'ın en önemli kulüplerinden Chelsea'ye, sahibi Roman Abramovich 748 milyon Sterlin borç vermişti ve FFP gereği bu borcu sahibine iadesi gerekmekteydi. İşte bu koşullar altında Platini FFP'i hayata geçirebilmek için öncelikle bu ülke liglerinin futbol otoritesini sıkıştırmaya başladı ve bu sıkıştırmadan sonuç ta aldı. Premier Lig başkanı Scadumore İngiliz kulüplerinin bu borçluluk seviyesi ile devam edemeyeceklerini ifade etti.

 

Yine, bu kurallardan belki de rekabeti en çok etkileyen, en önemlisi olan, bir kulübün transfer harcamaları ile oyuncu ücret ve maaşlarının, toplam giderlerin yüzde yetmişinden daha fazla olmaması kuralıydı ve bu kuralın istisnasız hayata geçirilmesi gerekmekteydi.

 

Platini’nin Kuralları Ne Kadar Adil?

 

Bugün geldiğimiz noktada, bu kuralların uygulamasına bakıldığında, UEFA'nın küçük ya da periferi liglerin takımlarına şahin kesilirken, büyük liglerin büyük takımlarına karşı son derece hoşgörülü bir yaklaşım sergilediğini gözlemliyoruz. UEFA'nın bu çifte standardı ne yazık ki, oyunun Fair Play kısmına en büyük darbeyi vuruyor. Bu kurallar, bugün itibariyle hiç bir kulübe taviz verilmeksizin ve hakkaniyetle uygulanıyor olsa, bugün çoğu İngiliz ve İspanyol kulübünün ne Şampiyonlar Ligi, ne de Avrupa Ligi'nde oynayamıyor olması gerekirdi. UEFA, endüstriyel futbol ve Show business uğruna, büyük takımların mutlaka vitrinde olmaları için kendi kurallarını göz ardı ediyor, bazı olumsuzluklara göz yumuyor. O zaman şu soruyu sormak kaçınılmaz oluyor: futbolun geleceği ve sağlığını düşünüyorsanız, zaten rekabeti bozan kulüplerin bu kuralları aşmasına neden göz yumuyorsunuz? Bu durum UEFA'nın ve Platini'nin inandırıcılığı ve güvenilirliğini ciddi şüpheye düşürmüyor mu?

 

Her Şey Futbolun Daha da Finansallaşması ve Futbol Pastasının Büyümesi İçin mi? 

 

Giderleri gelirlerini aşan ve beşyüz milyon Euro borca sahip Real Madrid'in Yüz milyon Euro'ya Gareth Bale'i alarak, asrın transfer rekoru kırmasını; futbol dışı fonlara izin vermeyeceğini ifade eden UEFA'nın, bu sene Körfez fonlarından birisinin 250 milyon Euro transfer harcaması yaptığı Fransız PSG kulübüne seyirci kalmasını, sahibi Abramovich'e 748 milyon Sterlin borcu olan Chelse'nin Şampiyonlar Ligi'nde oynamasını, 700 milyon Sterlin'e yaklaşan borcu ve son beş yıldır zarar eden Manchester United'ın Şampiyonlar Ligi'ne alınmasını, sahibi bir Körfez şeyhi olan Manchester City'e 450 milyon Sterlin'e ulaşan futbol dışı paranın enjekte edilmesine seyirci kalan bir UEFA'ya ne kadar güvenebileceğiz?

 

FFP Rekabeti Adil Hale Getirecekse, Küçükleri de Gözetmeli!

 

UEFA güvenilirliğini sağlamlaştırmak ve gerçekten de Avrupa'da futbolun geleceğini güvenceye almak istiyorsa, mutlaka çifte standart uygulamasına son vermelidir. Rekabeti bozan olumsuzlukları ortadan kaldırmalı, dengede rekabeti sağlamalıdır. Büyük kulüplerin lehine haksız rekabete izin vermemelidir. Beş büyük ligin dışındaki liglere de Avrupa futbolunun ihtiyacı olduğunu görmelidir. Sadece reyting uğruna, futbolun geleceği feda edilmemelidir. Büyük kulüplerin büyüklüğü, oynayacakları rakiplerinin büyüklükleriyle orantılıdır. Bırakın da, diğer ligdeki takımlar da rakipleriyle mücadele edebilsinler...

 

Eğer Michel Platini söylemlerinde gerçekten samimiyse, eylemlerinde de samimi olmalı, hakkaniyetten uzaklaşmamalıdır. Avrupa futbolunun geleceği Platini'nin en öncelikli gündemini oluşturuyorsa, FFP uygulamalarında tarafsız ve adilliğini kaybetmemelidir.

 Bizim gibi çevre futbol ülkeleri de (Periferi futbol Ülkeleri), gelişen Avrupa futbolunda söz sahibi olmak, futbol ekonomisinden hak ettikleri payları almak istiyorlarsa, UEFA karşısında kapı kulu olmaktan vazgeçmeli, yeri ve zamanı geldiğinde UEFA'ya karşı dik bir duruş sergileyebilmeliler.{jcomments on



[1]http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/eng_prem/9364531.stm

[2] http://www.lequipe.fr/Football/Actualites/Fair-play-financier-les-sanctions-contre-le-psg-sont-levees/570906; ‘’ PSG step up transfer plans as UEFA lift financial fair play restrictions – report’’  http://www.espnfc.com/story/2510651/psg-transfer-plan-uefa-lift-financial-fair-play-restrictions

[3] ‘’ Michel Platini: 'All the decisions I make are for the good of football' http://www.theguardian.com/football/2013/may/24/michel-platini-uefa-football

[4]The European Club Footballing Landscape Financial Year 2014,  http://www.uefa.org/MultimediaFiles/Download/Tech/uefaorg/General/02/29/65/84/2296584_DOWNLOAD.pdf

[5]’’Revolution’’, Annual Review of Football Finance, Deloitte, Sport Business Group, June 2015.

[6]  http://www.bbc.com/sport/0/football/32784375

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  12045  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43590195

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.