Naklen yayın Gelirler Dağıtımı Modeline Yeni Bir Öneri!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Vizyon & Misyon

Naklen yayın Gelirler Dağıtımı Modeline Yeni Bir Öneri!

 Tuğrul Akşar/Nisan 2005

GİRİŞ ve MODEL ÖNERİSİ

Son günlerde Süper Lig’de naklen yayın gelirlerinin dağıtımı konusunda  yazılı ve görsel medyada yoğun bir tartışma var...

Toz duman bulutu içinde kim neyi öneriyor, çok da belli değil...Bazı modeller üzerinde ezbere dayalı bir tartışma, doğmatik kalıplar içinde kendiliğinden filiz veriyor. Bir takım öneriler alel acele model olarak sunulmaya çalışılıyor. Esas bu işin baş aktörü olan kulüplerimizden ve Federasyondan ise beklenen refleks hala gelmiyor. 

Bu bağlamda konuyu ele almak, mevcut durumun fotografını çekip, içinde bulunulan sorun ve sıkıntıları saptayıp, dünya örneklerinden hareketle modelleşmeye yönelmek en uygun yol gibi görünüyor. Bu hareket planı içinde bir model önerirken, futbolun genel-geçer sorunlarını da dikkate almak, herhangi bir modeli basma kalıp ülkemiz koşullarına uyarlamamak gerekiyor. 

Bu çalışmada sadece naklen yayın gelirlerinin paylaşımı üzerinde durulacaktır. Futbol gelirlerinin paylaşımı ise ayrı bir inceleme ve analiz konusudur. Belki yeri geldikçe, zaman zaman bu konuya da girilecek olmasına karşın, çalışmamızın ana eksenini futbolun naklen yayın gelirleri ve bu gelirin paylaştırımı konusu oluşturacaktır. Naklen Yayın Gelirlerinin ülkemizde ve Avrupa'da dağılımının kapsamlı bir analitik incelemesi için aşağıdaki başlıkları tıklayınız. çok sayıda grafiğin internetten indirilmesinin güçlükleri nedeniyle hızlı ulaşım için çalışmayı bölme durumunda kaldık.

I - ÜLKEMİZDE NAKLEN YAYIN GELİRLERİNİN DAĞITIM MODELİ

II - AVRUPA’DA NAKLEN YAYIN GELİRLERİNİN DAĞITIM MODELLERİ

 

III - SÜPER LİG’DE NAKLEN YAYIN GELİRLERİN DAĞITIMINA ALTERNATİF BİR ÖNERİ

Bu model felsefe olarak, yukarıda açıkladığımız nedenlerden dolayı futbolda ‘’adil’’ dağıtım yerine ‘’haklı ve tatmin edici’’, ‘’rekabeti maksimize edecek’’, ‘’Futbolun kalitesini yükseltecek’’,  ‘’teşvik ve şikeyi ortadan kaldıracak’’ bir dağıtım anlayışını temel alır.  Önerdiğimiz model, geliştirilebilir ve yeni parametreler eklenebilir şekilde dizayn edilmiştir.

Bu anlayış rekabetçi dengenin sağlanabilmesi için, dengede rekabetin oluşturulmasını ilk önce hedefler. Bu amaçla öncelikle futbolumuzun altyapı ve üst yapı sorunlarının çözümü yönünde Federasyon’un ciddi bir otorite ve irade koyması gerekiyor.  

Bu modelde temel eksen olarak İngiliz modelini baz alınıyor.  Yani gelirler üç temel dağıtım kriteri bazında dağıtılır. 

I- MODELİN OLUŞTURULMASI VE PARAMETRELERİN BELİRLENMESİ

1.     Gelirlerin bir kısmı eşit dağıtılır.

2.     Sportif performans farklı parametrelerle gözönüne alınır.

3.     Naklen yayınlanan maç sayısının yanında Stat gelirleri de paylaşıma belirli bir oranda dahil edilir.

 

1.      Gelirlerin yüzde kırkı eşit paylaşılır. 

Süper Lig’de rekabeti arttırabilmek ve kaliteyi yükseltebilmek için eşit dağıtılacak kısım yüzdesi, yüzde kırkı geçmemelidir. Çünkü, performans odaklı bir yaklaşım için, rekabeti maksimize edecek olan başarı metriklerini baz alan kriterler daha önemlidir.   

2.      Gelirlerin yüzde kırkı Sportif performansa göre dağıtılmalıdır.   

Rekabeti arttırabilmek, kaliteyi yükseltebilmek ve teşvik-şike gibi futbol dışı faktörlerin etkisini en aza indirebilmek için performans kriterlerini çeşitli parametrelere bağlamak gerekir. Bu parametrelerin sayısında bir sınır yoktur. Federasyon bu parametrelerin her birine karşılık gelecek bir ağırlık katsayısı belirler. Bu ağırlığı yüz olarak kabul edersek; bu ağırlığın ilgili parametrelere dağıtımı sağlanır. Sonuçta her bir parametreye karşılık gelen katsayının ağırlıklı toplamları o takımın sportif performansına göre hakedeceği ödülü belirler.  

Kulüplerin sportif performanslarında bir sonraki yıl olası dalgalanmaların kulüpleri olumsuz etkilememesi için, sportif performans için dağıtılacak gelirin federasyonca belirlenecek bir yüzdesi, her kulüp bazında federasyon nezdinde açılacak rezerv hesaplarda tutulur ve bu paralar finansal olarak da nemalandırılır.  Yani bir kulüp bir sonraki yıl sıralamada, bir önceki yıla göre sıra düşmesi durumunda gelir kaybına uğrayacağı için bu volatil hareketlerin önüne geçmek ve stabil bir gelir düzeyinin devam edebilmesi için  bu rezervde tutulan paralardan, oluşacak gelir kaybını belirli ölçülerde kompanse edecek gelir ödemesi yapılır. Bu durum kulüplerin daha dengeli bir gelir yapısına kavuşması, daha tutarlı bir bütçe hazırlamaları, nakit akışlarını düzenleyebilmeleri açısından son derece önemlidir.     

Modelimizi oluşturmada kullandığımız puanlar ve bunlara ilişkin hesapladığımız katsayılar aşağıdaki tabloda sunulmaktadır.(Bu örnek parametreler tamamen endikatiftir. Aşağıdaki örneklerle sınırlı değildir. )

Alternatif Gelir Dağılımı Model Parametreleri

 PERFORMANS
KRİTERİ

Puan

Ağırlık Katsayısı(*)

Galibiyet sayısı

3

0,0813008

Deplasmanda galibiyet

4

0,1084011

Atılan Gol sayısı

2

0,0542005

Beraberlik

1

0,0271003

Avrupa Kupalarında Kazanılan maç sayısı 5 0,1344014

Şampiyonlar Ligi'ne Katılım

5

0,1355014

UEFA'ya katılım

4

0,1084011

Avrupa Kupalarında geçilen Tur sayısı

3

0,0813008

Fair Play kriterleri

 

 

-sarı kart için cezai paun

-0,02

-0,02

-kırmızı kart için cezai puan

-0,08

-0,08

Türkiye Kupasında geçtiği Tur Sayısı

 

 

-Her tur için

1

0,0271003

-yarı final için

2

0,0542005

-Final için

3

0,0813008

Türkiye Kupasını kazanma

4

0,1084011

Toplam puan

36,9

 

Ağırlık katsayısı: (Puan/Toplam Puan)

Kulüplerin sportif performanslarını belirlerken yukarıdaki tabloda gösterilen parametrelerden hareket edilmiştir. Şüphesiz ki, bu parametre sayıları ve bunlara ilişkin ağırlık katsayıları Federasyonca önem verilen ölçütlere göre değiştirilebilir. Bizim modelimizde rekabetçi dengeyi kurabilmek ve dengede rekabeti sağlayabilmek için sportif başarıda geçmiş performansa yer verilmedi. Tamamen performansa, başarıya odaklı bir yaklaşım esas alındı. Özellikle Türk kulüplerinin Avrupa’da ulaşacağı başarılar ciddi teşvik edildi. Bu amaçla bu kriterlere maksimum puanlar verilmeye çalışıldı.

Rekabetçi sportif performansın daha da yükseltilebilmesi için her bir değişkene 1 ile 5 arasında puanlar verildi. Verilen puanların toplamından hareketle, o parametrenin toplam içindeki ağırlığı saptandı. Bu söylediğimizin tek istisnası fair play uygulamasında gözardı edildi. Çünkü burada her sarı kart ve kırmızı kart için daha farklı bir puanlamaya gidildi ve ayrıca ağırlıklı katsayı hesaplanmadı.

3. Gelirin yüzde yirmisi naklen yayın gelirlerine göre dağıtılır. 

Ancak, her hafta sınırlı sayıda maç yayını yapılacağı için, naklen maç yayını yapılmayan kulüplerin bundan mağdur olmaması için her naklen yayın gelirinin yüzde yirmisinin yine Federasyonca belirlenecek bir yüzdesi Federasyonca bir havuzda biriktirilir. Aylık olarak naklen maç yayını yapılmayan kulüplerin gelir kayıpları bu rezervde tutulacak fonlardan karşılanır.  

Kulüplerin naklen yayın gelirlerinden mahrum olmamaları için ev sahibi kulüplerin stat gelirlerinden federasyon payı ve diğer tüm giderler düşüldükten sonra hasılatın yüzde yirmibeşi galip gelen takıma ödenir. Her hal ve durumda ev sahibinin alacağı pay yüzde yetmişbeşi geçemez. Ev sahibinin galip geldiği durumda kalan yüzde yirmibeş, Federasyonun naklen maç yayını olmayan kulüplere subvansiyon olmak amacıyla dağıtacağı havuza alınır. Beraberlik halinde konuk takım net hasılatın yüzde oniki buçuğunu alır. Kalan yüzde oniki buçuk ise subvansiyon için havuza alınır.

Modelimizde kulüplerin gerçek hasılatlarına ulaşamadığımız için ne yazık ki, bu konuda modelimizde hesaplamalar yapamadık.  Federasyonumuz kulüplerin gerçek hasılatlarını yayınlar ise modelimizde hesaplamalara bu parametreler de eklenebilir.

Naklen yayın gelirleri ve bunun futbola olan etkileri, reytingin futboldaki işlevi, Endüstriyel Futbol Gelirleri Eşitsiz Dağıtımın Mantığı, Diğer ülkelerde futbol gelirlerinin nasıl dağıtıldığı ve kulüplerin futbol gelirleri ile Süper Lig’de naklen yayın gelirlerine ilişkin istatistiki veriler daha kapsamlı ve detaylı olarak ‘’Endüstriyel Futbol’’ isimli kitabımızda yer aldığı için ayrıca bu çalışmaya tekrar alınmamıştır.

 

II- MODELİN SONUÇLARININ GENEL DEĞERLENDİRMESİ

Alternatif olarak önerdiğimiz modelin sonuçlarını aşağıdaki tabloda çok açık olarak görebilmekteyiz. Mevcut dağıtım modeli içinde dörtbüyükler, toplam naklen yayın gelirlerinin yaklaşık yüzde ellisini kendi aralarında paylaşırlarken; bizim önerdiğimiz sportif rekabetçi dengeyi ve dengeli bir mali yapıyı baz alan dağıtım modelinde dört büyüklerin dağıtımdan aldıkları pay %49’dan %31’e düşmektedir. Yani dört büyüklerin naklen yayın pastasından aldıkları pay bu modelde %35.5 daha azalırken; buna karşın diğer ondört kulübün payı %40.8 kadar daha artmaktadır. Bu söylediklerimizi aşağıdaki grafikte görmek mümkündür. Bu modele göre Beşiktaş 9.026.000 USD gelir elde ederken; Fenerbahçe 9.002.000 USD, Galatasaray 8.729.000 USD ve Trabzonspor da 8.070.000 USD gelire ulaşmaktadır.

Sportif performansa odaklı bu rekabetçi modelde (daha aşağıdaki dağıtım tablosunda görülebilir)  Avrupa’da geçen yıl ciddi bir performans sergileyen Gençlerbirliği’nin toplam pastadan aldığı pay %7.1’e; rakam olarak alacağı değer ise 7.786.000 USD’na ulaşmaktadır.

 

Mevcut dağıtım modeli  açısından bakıldığında dört büyük kulübün toplamda aldıkları pay % 49 civarındaydı. Cari dağıtım sisteminde üç büyüklerin her birinin toplam yayın gelirlerinden aldığı pay %13’er civarındayken, yeni dağıtım modelinde bu oran %8’e düşmektedir. Trabzonspor’un payı mevcut sistemde %10 iken, önerilen modelde %7’e düşmektedir.

 

 Mevcut dağıtım modelinde Dörtbüyüklerin kayıtsız, şartsız egemenlikleri yukarıdaki tablodan açıkça görülmektedir. Dörtbüyükler naklen yayın gelirinin %49’unu  kendi aralarında paylaşırken; diğer ondört kulüp ise toplam pastanın %51’ini kendi aralarında paylaşmaktadırlar.

 Alternatif dağıtım modelimiz ve mevcut uygulama aşağıda karşılıklı tablolar halinde verilmektedir. Ayrıca alternatif dağıtım modelinin esas alınması halinde hangi kulübün ne kadar kayba, hangi kulübün ise ne kadar ilave kazanca ulaşacakları rakamsal olarak gösterilmektedir. Bu modelin arka planındaki tüm ekonometrik ve istatistiki hesaplamalara burada yer verilmemekle birlikte; upgrade edilebilir model oluşturduğumuzu yukarıda söylemiştik.

 

 Modelin ulaştığı genel sonuçlar

  1. Dört Büyükler toplam 20 milyon Dolar daha az kazanmaya ‘’evet’’ diyebilirler mi?

Sportif rekabetçi dengeyi ve dengede rekabeti esas alan performansa odaklı bu alternatif dağtım modelimizde dört büyüklerin aldıkları pay oransal anlamda %49’dan %31,6’ya inmektedir. Buna göre dörtbüyüklerin paylarında %35.5 oranında bir azalış meydana gelmektedir. Bu azalışın mutlak değer olarak ifadesi ise toplam yayın gelirlerinde 20.3 milyon USD’lık bir kayıp olmaktadır. Buna göre mevcut dağıtım modelinde dört büyüklerden Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray eşit oranda her biri 14,612,000’şer USD gelir elde ederken; Trabzonspor %10.25 oranında yani 11,304,000 USD gelir elde etmekteydi.   

Yeni dağıtım modelinde ise Beşiktaş 9,026,000 USD, Fenerbahçe 9,002,000 USD, Galatasaray 8,729,000 USD ve Tarbzonspor da 8,070,000 USD tutarında gelir elde etmektedirler. Bu model esas alındığında dörtbüyüklerin yıllık 20,313,000 USD daha az bir gelire evet demek durumunda kalacaklardır. Bu durumda Beşiktaş’ın gelir kaybı 5,586,000 USD’a, Galatasaray’ın 5,883,000 USD’a, Feenerbahçe’nin 5,516,000 USD’a ve Trabzonspor’un da 3,234,000 USD’a ulaşmaktadır. Toplamda diğer ondört kulübün  gelirlerinde de bu kadar bir artış olacaktır.  

Dört büyüklerin ortalama yıllık gelirleri mevcut sistemde 13,785,000 USD iken, bu modelde yıllık ortalama naklen yayın gelirleri 8,706,750 USD’na gerilemektedir. Yani yıllık ortalama 5,078,250 USD tutarında bir azalış meydana gelmektedir. Buna karşın diğer ondört kulübün yıllık ortalama gelirleri ise yıllık ortalama 1,451,574 USD artarak, 3,938,426 USD’dan 5,390,000 USD’na yükselmektedir.  Bu uygulama sonucunda dörtbüyüklerin yıllık ortalama gelirlerinde %36.7 civarında bir düşüş gözlemlenirken; ondört kulübün yıllık ortalama naklen yayın gelirlerinde ise bu oranda bir artış olmaktadır. 

Mevcut dağıtım modelinde dörtbüyükler toplam 55,140,000 USD gelir elde ederken; yeni modelde bu tutar 20,313,000 azalmaktadır. Diğer ondört kulübün geliri ise bu artışla 55,138,000 USD’dan 75,460,000’a yükselmektedir.  Bu durum aşağıdaki tablodan daha net olarak görülebilir. 

 

 

Alternatif Dağıtım Modeli(Bin $)

 

Mevcut Dağıtım Modeli (Bin $)

 

Top. Gel.

%40 Sportif

%20 naklen

Toplam

Top. İçindeki

 

Toplam

Top. İçindeki

Yeni Dağıtıma

Kulüpler

%40'ı eşit

Perf. Göre

yayına göre

Tutar

payı(%)

 

Tutar

Payı

Göre Fark

Beşiktaş

2.451

4.188

2.387

9.026

8,2

 

14612

0,1325

-5.586

Fenerbahçe

2.451

4.164

2.387

9.002

8,2

 

14612

0,1325

-5.610

Galatasaray

2.451

3.891

2.387

8.729

7,9

 

14612

0,1325

-5.883

Trabzonspor

2.451

4.626

993

8.070

7,3

 

11304

0,1025

-3.234

Toplam

9.804

16.869

8.154

34.827

31,6

 

55140

0,50

-20.313

Diğer kulüpler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.Sebatspor

2.451

1.488

993

4.932

4,4

 

3180

0,0288

1.752

Adanaspor

2.451

998

993

4.442

4,5

 

3324

0,0301

1.118

Bursaspor

2.451

1.425

993

4.869

4,0

 

4456

0,0404

413

Çaykur Rizespor

2.451

1.769

993

5.213

5,4

 

3656

0,0332

1.557

Denizlispor

2.451

2.507

993

5.951

5,4

 

4253

0,0386

1.698

Diyarbakırspor

2.451

1.527

993

4.971

4,1

 

3649

0,0331

1.322

Elazığspor

2.451

905

993

4.349

3,9

 

2889

0,0262

1.460

Gaziantepspor

2.451

2.180

993

5.624

5,1

 

4349

0,0394

1.275

Gençlerbirliği

2.451

4.342

993

7.786

7,1

 

4599

0,0417

3.187

İstanbulspor

2.451

3.011

993

6.455

5,8

 

4026

0,0365

2.429

Konyaspor

2.451

1.993

993

5.437

4,8

 

3575

0,0324

1.862

Malatyaspor

2.451

1.823

993

5.267

4,7

 

3717

0,0337

1.550

MKE Ankaragücü

2.451

1.697

993

5.141

4,7

 

5022

0,0455

119

Samsunspor

2.451

1.579

993

5.023

4,5

 

4443

0,0403

580

Ondört Kulüp Toplamı

34.314

27.244

13902

75.460

68,4

 

55138

0,5

20.322

Genel Toplam

44.118

44.113

22.056

110.287

100

 

110,28

100

(*)Fark -9

(*) Yuvarlamadan dolayı bu fark oluşmuştur.

 

  1. Bu model sportif performansı ödüllendirmekte; rekabetçi dengeyi arttırmaktadır.

 Mevcut dağıtım modelinde haksız rekabet egemen bir yapı bulunurken; bu model sportif performansı arttırmaya yönelik rekabetçi dengeyi özendirmektedir. Çünkü toplam gelirin yüzde kırkının sportif performans kriterlerine göre dağıtımı ve buna ilişkin önemli parametrelerin modele dahil edilmesi, bir yandan rekabetçi dengeyi arttırarak kaliteyi yükseltirken; diğer yandan teşvik ve şikeyi ortadan kaldıracak ve dengede rekabeti kuracak bir yapıya izin vermektedir. Haksız rekabetin minimize edildiği bu modelde her kulüp daha çok kazanmak, daha çok gol atmak,  Avrupa’ya gidebilmek ve orada başarılı olmaya  motive olacaktır. Sportif performans parametreleri daha da rekabetçi hale getirilebilir. Nitekim bu model ile Gençlerbirliği, Gaziantepspor gibi kulüplerin daha çok  gelir elde  edebilecekleri yukarıdaki tablodan görülmektedir.

 Modelin önemli bir amacı da dengede rekabeti sağlamaya yönelik bir modeli esas almasıdır. Bu amaçla modelde haksız rekabet minimize edilmeye çalışılmıştır. Nitekim kulüplerin performanslarına göre yapılan dağıtımda artan gelirler, kulüplerde mali yapıyı da güçlendirici yöndedir.

 Modelin bir başka özelliği de, yıllar itibariyle ligde kalan kulüplerin sportif performanslarındaki volatil hareketlerin olumsuz etkilerini en aza indirecek rezerv para/puan uygulamasını getirmesidir. Buna göre kulüplere dağıtılacak yıllık yayın gelirlerinden ortalamanın altında gelir elde eden kulüplerin, belirli bir yüzde ile kompanse edilmeleri bu modelde mümkün olabilmektedir. Bu kompansenin kaynağı ise kulüplere dağıtılan bedelin her yıl belirli bir yüzdesi Federasyon nezdinde kulüp bazında açılacak hesaplarda rezerve olarak tutulacaktır. Dolayısıyla bir sonraki yıl sportif performansındaki olası düşüş nedeniyle, doğabilecek bir gelir kaybında kulübün mağdur olması önlenebilecektir. Daha önce açıkladığımız gibi bu amaçla stat gelirlerinin belirli bir kısmı, bu rezerv para uygulamasına dahil edilmek zorundadır.{jcomments on}

 

NİSAN-2005

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  22159  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43596835

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.