Bayern Münih Avrupa Futbolunun Yeniden Efendisi Olurken!...
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Tuğrul AKŞAR Bayern Münih Avrupa Futbolunun Yeniden Efendisi Olurken!...

Bayern Münih Avrupa Futbolunun Yeniden Efendisi Olurken!...

Tuğrul Akşar/31 Mart 2014 Yetmişli yıllarda henüz daha televizyonlar siyah beyazken, bizleri televizyonun başına kitleyen, izleyenlerde hayranlık uyandıran ve her birinin ismini ezbere saydığımız, izlemekten çok büyük keyif aldığımız bir Alman takımı vardı.

  

Kalesinde upuzun saçları, dizlerine kadar inen siyah şortu, kocaman kaleci eldivenleriyle ekrandan adeta bir insan azmanı gibi görünen Sepp Maier’li kalecisiyle; bize televizyonlarda resim yapma sevgisini aşılayan Amerikalı ressam Bob Ross gibi kıvırcık saçları ve ağzına kadar inen favorileri, orta sahadaki bitip tükenmeyen enerjisiyle takımın dinamosu Paul Brietner’iyle; adeta bir orkestra yönetir gibi takımını yöneten, kafası hep havada, dik duruşu ve santimetrik mükemmel ayak dışı paslarıyla, futbola ön libero kavramını armağan eden kayzerleri Franz Beckenbaur’uyla; on sekiz içinde ayağına gelen her pası fırsatçılığıyla gole çevirebilme özelliği olan, gol attığında koşarak tek ayak üzerinde zıplayıp bir kolunu havaya kaldırarak gol sevincini ekranlardan bizlerle paylaşan bay gol Gerd Müller’iyle; mükemmel dirimplingleri ve bir Ferrari hızındaki deparlarıyla, sakin yaratılışlı ve efendiliğiyle kalbimizde özel bir yeri olan sarışın fırtına Karl Heinz Rummenige’siyle; sarı uzun saçları, tükenmez enerjisi ve mücadeleci kişiliğiyle ismini en kolay okuyabildiğimiz Günter Netzer’iyle, Schwarzenbeck’i, Uli Hoeness’iyle ve daha ismini burada saymadığımız efsane kadrosu ve oynadığı futbolla gönüllerimize taht kurmuş, çoğumuzun o yıllardaki favori takımlarından birisi olan Bayern Münih’ten bahsediyoruz.

O günkü Bayern hala akıllarımızda, anılarımızda…Şimdi Avrupa’da yeniden bir Bayern fırtınası yaşanıyor. Başında futbolun teknik ve taktik profesörü, unutulmaz futbol efsanesi Johann Cruyff’un Barcelona’yı çalıştırırken, “sahadaki generalim” dediği iki numaralı oyuncusu Pep Guordiola’nın yönetim ve denetiminde, tüm zamanların rekorlarını kıracak bir Bayern geliyor…

  

Tabi ki, bugünün Bayern’i bir anda tekrar geri dönmedi. Geçen seneyi   Bundesliga, Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu ve Süper Kupa ile taçlandıran, Bayern’in başında Alman futbolunun unutulmaz golcüsü Jupp Hyenckes vardı. Hyenckes Pep Guordiola’ya takımı take-off pozisyonunda bırakırken, takımın başına yeni geçen Guardiola da, Bayern’i oynattığı futbolla daha farklı bir konuma taşımayı başardı. Eğer Guardiola takımını bu seneki performansıyla Hyenckes’in performansının üzerine taşırsa, gerçekten de Bayern Avrupa’da futbolun yeni efendisi olacak.

  

 

Sportif Performansta Arayı Açıyor

  

Geçen hafta ligin bitimine yedi hafta kala şampiyonluğunu ilan eden Bayern, oynadığı 28 maçın 25’ini kazanıp üçünde berabere kalarak topladığı 78 puanla, en yakın rakibi Borussia Dortmund’a 23 puan fark attı ve bu kupayı 24. kez müzesine götürdü.

  

 

Şampiyonlar Ligi’nde de yoluna dolu dizgin devam eden Bayern tartışmasız Almanların sportif performansta en başarılı takımı. Beş kez şampiyonlar Ligi’ni kazanan geçen yılın şampiyonu Bayern Münih’in karşısında,   çeyrek finalde bu kez, 1998-99’da Şampiyonlar Ligi finalini kaybettiği Manchester United var.

  

Bayern Münih UEFA takım sıralamasında da, topladığı 150.156 puanla Avrupa’nın en iyi üçüncü takımı pozisyonunda yer alıyor.

  

 

Mali Performansta da Rakiplerine Fark Attı

  

Bonservis bedelleri üzerinden 2.2 Milyar Euro’luk bir değere sahip Bundesliga’nın en değerli takımı 525 Milyon Euroluk değeriyle Bayern Münih…Bu değeriyle Bayern, 588 Milyon Euro’luk Real Madrid ve 571 Milyon Euroluk Barcelona’dan sonra Avrupa’nın en değerli üçüncü takımı konumunda. Bundesliga’daki en yakın rakibi Borussia Dortmund’a tam 200 Milyon Euroluk fark atmış durumda.

  

Avrupa’da son on yılın dokuzunu karla kapatan nadir kulüplerden birisi olan Bayern Münih, Deloitte’un 2014 tarihli Para Ligi raporuna göre de, ulaştığı 431.2 Milyon Euroluk gelirle Avrupa’nın en zengin üçüncü takımı olmasına karşın, toplam gelirleri içinde 237.1 Milyon Euro’luk ticari geliriyle de, Avrupa’nın en fazla ticari gelir elde eden kulübü konumunda.

  

Forbes’ın 2013 sıralamasına göre kulüp sahip olduğu 1.235 Milyon Dolar piyasa değeriyle de, Dünyanın en değerli beşinci futbol kulübü seviyesine yükseldi.

  

Almanya’da En Fazla Taraftarı Olan Kulüp

  

187 binden fazla sahip olduğu kulüp üyesinin yanı sıra, Sport+Markt raporuna göre tüm dünyada 3202 fanclub’ı ve 20.7 milyon taraftarıyla Avrupa’nın en fazla taraftarı olan beşinci kulübü durumundaki Bayern Münih’in, Almanya’da da 10 milyon taraftarı bulunuyor.

  

Bayern Münih'ten dev satış

  

 

Bayern'de Futbol nasıl Yönetiliyor?

 

 

Bayern Münih kulübü ve şirketi kulübün kendi bünyesinden yetişmiş Franz Beckenbauer, Karl-Heinz Rummenigge ve Uli Höness gibi  futbol adamları tarafından yönetiliyor. alman futbolunu Türkiye'de en iyi bilen futbol yazarlarından birisi olan  Futbolekonomi.com yazarlarımızdan Hüseyin Özkök'ün yine bu sütunlarda yayınlanmış, "Gerçek Anlamda Bir Dünya Kulübü: FC Bayern München" başlıklı (http://www.futbolekonomi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=757:gercek-anlamda-bir-dunya-kulubu-fc-bayern-munchen&catid=110:tugrul-aksar&Itemid=60  ) makalesi,  Bayern Münih'in bu başarıya nasıl ulaştığını ve devam ettirdiğine ilişkin bize ve başarıya odaklı futbol kulüplerine önemli ip uçları veriyor.   "Bunlar tüm dünyanın yakından tanıdığı Başkanlıktan ayrılan Beckenbauer, kulübün artık şeref başkanı. Kulübü ve kulübe ait şirketi futbolu çok iyi bilen, bunun yanında dünyadaki gelişmelere açık belli kültürleri olan insanlar yönetince tabii ki hem sportif hem de mali başarı kendiliğinden geliyor. Bu üç futbol adamının tüm futbol dünyasında etkisi de çok büyük. Her türlü demeçleri dünya spor basınında yer buluyor. Özellikle de Franz Beckenbauer’in karizmasında bir futbol adamı dünyada neredeyse yok.

 

Bayern Münih’te futbolun tek patronu takımın menajeri. Bu görevi uzun yıllar boyunca Uli Hoenes başarı ile götürdü ve kulübü bugünkü haline getirdi. Önceki yıl  kasım ayında yapılan genel kurulda Uli Hoeness Franz Beckenbauer’den başkanlık koltuğunu devraldı. Kendi yerine ise son 2 yıl süreyle takım menajeri adı altında yanında staj yapan eski futbolcu Christan Nerlinger menajer oldu. Takımın menajeri sürekli takımla birlikte ve takımın teknik direktörü kim olursa olsun onunla uyum içinde çalışıp takımın başarısı için gerekli transfer politikalarını teknik direktöründe öneri ve onayını alarak belirlemekte. Bayern Münih’te transferde tek yetkili de menajer. Ne başkan, ne yönetim kurulu üyeleri, ne de şirket başkanı transfere karışmıyorlar. Onların hepsinin kulübü ve şirketi temsil edecekleri platformlar belli. Ama tabii ki fikirleri mutlaka alınıyor.

 

 

Bayern Münih’in transfer politikasında hiçbir zaman Chelsea ve Real Madrid örneklerinde olduğu şekilde astronomik transfer yok. Ancak son yıllarda Bayern Münih Ribery (25 milyon), Gomez (30 milyon) ve Robben (24 milyon) için  yüklü bonservis bedelleri ödedi. Ribery’nin geldiği sezonda Hargreaves’i aynı fiyata Manchester United’a sattı. Avrupa’nın diğer devleri ile mücadele edebilme adına kulüp artık büyük transferlere imza atmaya başlasa da öz kaynaklarına da hala çok önem veriyor ve her yıl kendi bünyesinden yetişen futbolcular kadrosunda mutlaka bulunuyor. Buna en iyi örnek olarak geçen yıl A takımına alınan Müller, Badstuber, Contento ve Alaba gösterilebilir. Ayrıca Lahm, Schweinsteiger, Lell ve Leverkusen’de 2 yıl başarı ile tecrübe kazanan Kroos, Bayern’in alt yapısında yetişip şu an kadroda ve milli takımda oynayan isimler. Bunun yanında Bayern’de takıma aşırı pahalı olmayan ama daima yerinde ve dünya futboluna adını yazdıracak kapasitede oyuncular transfer edilmekte. Yapılan transferlerde büyük bir isabet oranı var, uyum sağlayamadığı için giden futbolcu sayısı minimum seviyede.

 

 

Bayern Münih kulübü ve şirketi için para kazanmak önemli, ama bunu futbolcu satıp para kazanalım mantığı ile değil iyi takıma sahip olarak, bu iyi takımın yarattığı potansiyelle gelen talepler doğrultusunda markadan para kazanma mantığı ile yapıyor.

 

 

Güzel bir örnek verecek olursak; Manchester United, uzun süre Bayern Münih’in mukavelesi 2009 yılına kadar devam eden İngiliz futbolcusu Owen Hargreaves’i transfer etmek istiyordu. Bunun için 20 milyon eurodan teklife başlayan Manchester o zamanki menajer Uli Höness’in hayır demesiyle teklifini 25 milyona yükseltti. Bunun üzerine Bayern Münih Menajeri kendilerine “Bayern Münih bir banka değil, bir spor kulübü bizim için takımımızın ihtiyacı önemli” diyerek teklifi yine reddetti. Ancak Manchester teklifi bu defa 30 milyona çıkardı. Yine de Bayern Hargreaves’i vermedi ve  ancak 1 yıl sonra Ribery’nin gelişinin ardından 25 milyona Manchester’a vererek Ribery’i adeta bedavaya getirmiş oldu.

  

 

Bayern Münih kulübünün futbolun içinden gelen yöneticileri özellikle de İngiltere’de baş gösteren zengin iş adamları ve şeyhlerin takım satın alıp rekabeti haksızlaştırılmasına dünyada en çok tepki veren spor kulübü yöneticileri. Hem Başkan Hoeness hem de Rummenigge, bu koşullar altında sadece futbolun kaynaklarından para kazanan başta Bayern Münih olmak üzere Alman takımlarının Avrupa’da sürekli başarılı olmasının hayal olmasını mümkün görmediklerini açıkladılar. G 14 üyesi olan Bayern Münih’i bu platformda temsil görevi olan Bayern Münih şirketi başkanı Rummennige, G 14 kulüplerini suçlayarak bu kulüplerin bencilce davranıp futbolu değil sadece kulüplerini düşündüklerini ve gerekirse bu oluşumdan ayrılabilecekleri uyarısını da yaptı.

 

 

Tüm bu olumsuzluklara ve eşit olmayan rekabet ortamına rağmen Bayern Münih çok iyi bir yönetim anlayışı ile kendi doğru yolundan gidiyor ve kulübün gelirlerin günden güne artıyor. Allianz Arena’nın açılmasından sonra Bayern, oynadığı tüm maçları % 100 dolulukla oynayarak rekor kırdı. Tabii ki bütün bunlara paralel olarak da sportif başarı beraberinde geliyor.

 

Klinsmann denemesi ve Heynckes ara çözümünün ardından 2009-2010 sezonunun başında Luis van Gaal’in göreve getirilişi doğru yönetmenin sonunda meyvelerini her zaman vereceğini gösterdi ve Bayern Münih ülkesinde duble yaparken Şampiyonlar Ligi’nde de finale kadar gelmeyi başardı. Bu sezon ligde Dünya Kupası’nda oynayan futbolcuların sezona geç ve yorgun başlamaları nedeniyle geri kalan takım Şampiyonlar Ligi’nde ise yoluna başarıyla devam ediyor. Bu başarılar gelecekteki başarıların bir anlamda müjdesini de vermiş oluyor."

  

Bayern Münih'in Genel Künyesi ve Başarıları:

 

FC Bayern Münih
FC Bayern Münih logosu
Tam isim FC Bayern München AG
Takma isim(ler) Der FCB (FCB)
Die Bayern (Bavyeralılar)
Die Roten (Kırmızılar)
Stern des Südens (Güney Yıldızı)
Renkler          Kırmızı-Beyaz
Kuruluş 27 Şubat 1900 (1900-02-27) (114 yaşında)
Stadyum (Allianz Arena)
(Kapasite: 71,137)
Başkan Almanya Herbert Hainer
Teknik direktör İspanya Josep Guardiola
Lig Bundesliga
2012-13 1.
Resmî site fcbayern.de
 
İç saha
Deplasman
Champions League
Üçüncü

 

 

 

Branşlar: Futbol, basketbol, buz hokeyi, satranç, hentbol, masa tenisi, jimnastik, kegeln (bir tür bowling)

 

Şampiyon (24-rekor):Star full.svg Star full.svgStar full.svg Star full.svg 1931-32, 1968-69, 1971-72, 1972-73, 1973-74, 1979-80, 1980-81, 1984-85, 1985-86, 1986-87, 1988-89, 1989-90, 1993-94, 1996-97, 1998-99, 1999-2000, 2000-01, 2002-03, 2004-05, 2005-06, 2007-08, 2009-10, 2012-13, 2013-14
  • Almanya Kupası
Şampiyon(16-rekor): 1957, 1966, 1967, 1969, 1971, 1982, 1984, 1986, 1998, 2000, 2003, 2005, 2006, 2008, 2010, 2012
  • Almanya Lig Kupası
Şampiyon (6-rekor): 1997, 1998, 1999, 2000, 2004, 2007
  • Almanya Süper Kupası
Şampiyon (5-rekor): 1982 (gayrıresmî), 1987, 1990, 2010, 2012

Avrupa Birliği Avrupa

UEFA Şampiyonlar Ligi

Şampiyon (5): 1974, 1975, 1976, 2001, 2013
  • UEFA Kupa Galipleri Kupası
Şampiyon (1): 1967
  • UEFA Kupası
Şampiyon (1): 1996
  • UEFA Süper Kupası
Şampiyon (1): 2013

Birleşmiş Milletler Dünya

  • Kıtalararası Kupa / FIFA Dünya Kulüpler Kupası
Şampiyon (3): 1976, 2001, 2013

Sonuç

  

Sadece sportif açıdan değil, iktisadi, mali ve yönetsel bakımdan da Avrupa’nın en başarılı kulüplerinden birisi olan Bayern, müthiş bir geri dönüşle tekrar Avrupa futbolunun efendisi olma yolunda sağlam ve emin adımlarla ilerliyor.

  

Bayern Münih'i diğer Avrupa kulüplerinden ayıran en önemli fark: Kulübün yönetiminde Bayern kökenli eski ve saygın futbolcuların yer alıyor olması...Futbolun içinden gelmiş ve tüm camianın saygısını ve sevgisini kazanmış efsane isimler tarafından yönetilen Bayern bu anlamda sıradışı bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Transfer olunacak oyuncudan, takımın başına getirilecek hocanın seçimine varıncaya kadar, bu yöneticiler takımın tek yetkili ve etkili seçicileri konumunda. Seçimleri eleştiri konusu olabiliyor ama asla karışılmıyor ve saygıyla kabul ediliyor. 

  

Kulübün bir diğer önemli staretejisi de, özellikle ticari gelirleri artırmaya  odaklı bir yönetsel ve finansal anlayışın kulübe egemen olması. Kulübün tüm dünyada bir marka olarak pazarlanması ve uluslararasılaştırılması da bir diğer önemli strateji.

  

Bayern yönetiminin en önemli hedeflerinin başında ise, kulübün piyasa/marka değerinin yükseltilmesi ve bunun tüm dünyada pazarlanması geliyor. Nitekim, yukarıda da belirttiğimiz gibi kulübün marka değeri sürekli artıyor. Bugün Dünyanın en değerli kulüpleri arasında ilk beşe girme başarısı gösteren  tek alman kulübü. 

  

Başarılı yönetsel yapı, doğal olarak kulübün iktisadi ve mali anlamda da başarısını yukarılara taşıyor, sportif performansını kalıcı bir şekilde artırıyor. Kulüpte genel felsefe her alanda istikrarlı bir performans ve buna bağlı büyüme...

  

Bayern’in bu gelişimini, yapılanmasını ve yönetsel anlayışını, ortaya koyduğu sportif, iktisadi ve mali performansını yeniden mercek altına almak kulüplerimize çok önemli gelişim olanakları sağlayabilir. Bunu gözden kaçırmamalıyız.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  19259  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

13/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10125,46

+0,66

 bjk BJKAS

4,33

-0,92

 fb FENER

103,30

-0.58

 gs GSRAY

6,54

-0,91

 trabzon TSPOR

0,90

-1,10

   SPOR ENDEKSİ

3.021,26

-0,87

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44142248

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 14 12 2  0 38 15 23 38
2 Fenerbahçe 14  10   2 2 36  13   23

32

3 Samsunspor 15 9 2  4

29

17 12

29

4 Eyüpspor 15  7   5  3 24 15 9 26
5 Beşiktaş 14 7 4  3  23  15 8 25
6 Göztepe 14 7 3 4 27  20 

  7

 24 
7

Başakşehir

14 6  4  4 24 18 6 22
8 Konyaspor 15 5 4

6

17 22 -5 19
9 Rizespor 14 6 1 7 15    21  -6 19
10 Gaziantep  14 5 3 6 20 21 -1 18
11 Sivasspor 15 5 2 7

20

25   -5 17
12 Antalyaspor 14 5 3 6 18  26 -8 18
13 Trabzonspor 14 3 7

4

20  18  2  16
14 Kasımpaşa 14 3 7 4 18 21 -3 16
15 Kayserispor 14 3 6 5 15 25 -10 15
16

Alanyaspor

14

3

5 6 12 18 -6 14
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 14 5 8 12 23  -22 8

19

A.Demirspor 14 0 2 12 10 34 -24

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.